Author Topic: Wikileaks objavljeni diplomatski dokumenti u hrvatskim novinama  (Read 18948 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #15 on: August 26, 2011, 23:43:53 PM »
'Hrvatska je mala, ograničenih mogućnosti i skromnog doprinosa'

Brojne depeše američkog veleposlanstva u Zagrebu, koje je ovih dana objavio Wikileaks, još danima će u Hrvatskoj pobuđivati široke rasprave iako se zapravo u njima ne nalazi ništa naročito spektakularno
Pomoću slučaja pobune stjuardesa u Croatia Airlinesu u veljači prošle godine američki veleposlanik u svom zaključku piše šefovima da to pokazuje disfunkcionalnu ulogu države u hrvatskom gospodarstvu.

Pozivajući se na riječi šefa Croatia Airlinesa Tončija Peovića, u veleposlanstvu zaključuju da je Vlada nepripremljena na potencijalni kolaps zračnoga prijevoznika i ekonomsku štetu koju bi prouzročio takav događaj. Hrvatska si ne može priuštiti propast zračnog prijevoznika u godini kada mora uvjeriti zemlje članice EU-a, u jeku sve veće zabrinutosti zbog grčke dužničke krize, da hrvatska ekonomija dobro stoji, stoji u depeši poslanoj u Washington. Iako će se Croatia Airlines najvjerojatnije izvući iz ovoga slučaja, indikativna je disfunkcionalna uloga države u ekonomiji i nemogućnost da se efektivno odgovori na izazove ekonomske krize, pisali su u američkoj ambasadi.

Prenose i Peovićeve riječi o tome da su u Croatia Airlinesu nužna otpuštanja da bi mogao poslovati pozitivno, ali zbog političkih razloga ne može ih provesti, te navode da im je Peović rekao da mu resorni ministar Božidar Kalmeta ne može pomoći zbog svoje loše političke situacije. Kažu da je Kalmeta jedan od najmoćnijih vođa vladajućeg HDZ-a, ali je njegov utjecaj u posljednje vrijeme oslabio zbog brojnih skandala i optužbi da loše vodi Ministarstvo prometa, kao i optužbi za umiješanost u korupciju.

Zanimljiva je i depeša u kojoj se Ivo Sanader žali Amerikancima zbog pisanja hrvatskih novinara o aferi Verona, nakon što je otkriveno da su Miomir Žužul, tadašnji šef Uprave Plive Željko Čović i tadašnji premijer Ivo Sanader u Veroni dogovarali prodaju Plive američkoj tvrtki Barr. Američki veleposlanik zaključuje da će odnosi s Hrvatskom ostati jaki bez obzira na to hoće li Barr kupiti Plivu ili neće te da bi o gospodarstvu trebali odlučivati dioničari tvrtki.

Kad smo već kod Sanadera, zanimljivo je uočiti da se u depešama uopće ne spominju nikakve 'insajderske' informacije o ostavci Ive Sanadera te veleposlanik samo navodi štura izvješća o događajima.

Prilikom posjeta Ive Sanadera Americi 2006. godine, američki veleposlanik piše središnjici o zemlji iz koje Sanader dolazi i na samom početku navodi: Hrvatska je mala zemlja. Njezin doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti uvijek će biti skroman, njezine mogućnosti angažiranja su ograničene i njezino tržište minorno.

Jedna od najzanimljivijih opaski nalazi se u komentaru američke ambasade o antikorupcijskoj borbi u Hrvatskoj. Godinama je Bajić bio ekstremno neodlučan i za formalno otvaranje istrage, a kamoli za podizanje optužnica protiv visokorangiranih dužnosnika ako nije imao kristalno jasan slučaj, stoji u komentaru američke ambasade. U depeši su Amerikanci napisali da je nakon otvaranja slučaja Hypo banka Bajić ocijenio da ima solidne dokaze protiv Sanadera.

http://cro.time.mk/read/NONE/baf55db3b1/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #16 on: August 27, 2011, 23:15:56 PM »
 :(

WIKILEAKS Hrvatska Vlada u krizi je kao magarac. Ne pliva dok voda ne dođe do ušiju
Dokumenti američke ambasade otkrivaju oštre kritike zbog neučinkovite borbe Vlade s krizom

ZAGREB - Amerikanci su veliku pozornost posvećivali gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, očito je iz novih, tajnih, diplomatskih dokumenata iz američkog veleposlanstva u Zagrebu koji su ovih dana opet procurili na zviždačkoj stranici Wikileaks. Naime, u svoja 1152 izvješća poslana Washingtonu od 1991. do 2011. veleposlanstvo neprestano kritizira to što HDZ-ove vlade, ni pod vodstvom Ive Sanadera ni pod vodstvom Jadranke Kosor , nisu provele nužne reforme. Dokumenti također otkrivaju i oštre kritike zbog neučinkovite borbe HDZ-ove Vlade s krizom.
Kozmetičke mjere

Još kad je premijer Ivo Sanader početkom 2009. predstavio deset antirecesijskih mjera, Amerikanci su predviđali da će one biti samo kozmetičke ako Vlada ne zauzda potrošnju. Iako nisu štedjeli pohvale na račun premijerke zbog reformi u borbi protiv korupcije, zamjerki ipak ima.

“Kosor je dobro počela, uhvativši se u koštac s korupcijom i ratnim zločinima. Jedino se na ekonomskim pitanjima može vidjeti nedostatak ideje, možda čak i strpljenja”, navodi se u depeši Jamesa Foleyja iz veljače 2010. godine.
Branitelji ‘svete krave’

Posebno su bili kritični kada je Kosor u srpnju 2009., odmah nakon stupanja na čelo Vlade, predložila rebalans proračuna i državni budžet srezala za samo 150 milijuna dolara, a deficit je bio dvije milijarde dolara. Svoje šefove u Americi izvijestili su da su privilegirane mirovine smanjene za deset posto te da se hrvatski sindikati protive Vladinu planu rezanja plaća u javnom sektoru.

“Iako je ovaj put ministar Šuker zauzeo puno tvrđi stav te im rekao da će državna blagajna ostati bez novca za mirovine i plaće ako ne pristanu na smanjenje troškova, sindikat se usprotivio, optužujući Šukera da ih ucjenjuje”, navodi se u depeši.

S druge strane, Amerikance je začudio pristanak branitelja na smanjenje mirovina.

“Oni imaju visoke mirovine i dugo su bili ‘svete krave’ u hrvatskom društvu, ali sada su pristali da im se smanje primanja”, napisali su.

Čak su se u svojim izvještajima služili i poslovicama kako bi što bolje prikazali slabost Vlade: “Premda se nova premijerka trudi, pitanje je nije li već prekasno. Jedan od naših sugovornika na ciničan je način opisao cijelu situaciju, citirajući staru dalmatinsku poslovicu ‘magarac ne pliva dok mu voda ne dođe do ušiju’”. Nisu bili zadovoljni ni proračunom za 2010. godinu.
Predsjednički izbori

“ Vlada i HDZ nemaju političku volju provesti nužne reforme. Jedina šansa za promjenu bit će nakon što prođu predsjednički izbori”, procijenili su u veleposlanstvu. Nisu štedjeli ni oporbu.

“Ni od SDP-a, ni od drugih stranaka nisu došli konkretni prijedlozi s realnim rješenjima.”
Horvatinčić i Bandić su prijatelji

Američko veleposlanstvo pozorno je pratilo i sve oko Horvatinčićeva projekta na Cvjetnom. U svom dnevnom izvještaju od 11. veljače 2010., koji šalju u SAD, bavili su se prosvjedima na Cvjetnom, i to vrlo detaljno. “Građani su se 10. veljače okupili u središtu Zagreba, prosvjedujući zbog novog šoping-centra. Policija je uhitila oko 20 aktivista nakon što su odbili napustiti gradilište. To je bila kulminacija jednogodišnjeg sukoba između udruga i investitora Tomislava Horvatinčića koji je blizak prijatelj gradonačelnika Milana Bandića”, navedeno je.

http://cro.time.mk/read/NONE/e0cd6cbb5e/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #17 on: August 30, 2011, 11:17:54 AM »
Šefovi Nikea i Reeboka: Spriječite šverc preko Hrvatske! Zbog vas gubimo milijarde dolara

Vodeći ljudi velikih svjetskih tvrtki zamolili su za pomoć američko veleposlanstvo i hrvatsku policiju kako bi se suzbio šverc lažne robe preko Rijeke

ZAGREB - Trpimo enormnu štetu. Što možete napraviti? - pitali su američkog veleposlanika u Hrvatskoj direktori američke tvrtke Nike, koja je samo lani ostvarila profit veći od 20 milijardi dolara, sudeći prema dokumentima koje je nedavno prenio WikiLeaks. Hrvatska Luka Rijeka jedna je od ključnih točaka u krijumčarenju kineskih lažnih marki koje proizvođačima američkih i britanskih brendova na europskom tržištu nanose golemu štetu, zaključili su predstavnici Nikea, Reeboka, Hugo Bossa i drugih poznatih svjetskih marki.

Golemi šverc

U izvješću američkog veleposlanstva iz 2008. navode se upozorenja menadžera tvrtke Nike da ‘Hrvatskom prolaze goleme količine krivotvorenih tenisica, što dokazuje i zapljena 20 kontejnera lažne robe u Luci Rijeka’. Iako je riječ o pogrešnoj informaciji - u Luci Rijeka, naime, nikad nije zaplijenjeno 20 kontejnera (40 tona) bilo kakve robe, a kamoli Nikeovih tenisica - u ravnateljstvu policije tvrde da s američkim korporacijama već dulje vrijeme rade na suzbijanju krađe.

- U posljednjih nekoliko godina kontaktirali smo i američke vlasti i spomenute tvrtke zbog prometa lažnih marki koji je povećan nakon gradnje terminala u luci Brajdica - potvrdio je Jutarnjem Vitomir Bijelić, načelnik Ureda kriminalističke policije.
Iz Kine se uvoze velike količine lažnih robnih marki, a godišnja vrijednost tog prometa veća je od nekoliko milijardi dolara! Najčešće je riječ o lošim kopijama poznatih sportskih i modnih brendova, ali i cigareta, mobitela, audio i videoopreme, itd...

Predstavnici američke sportske industrije reagirali su putem američke gospodarske komore AmCham, s kojom su dužnosnici hrvatske policije održali više sastanaka.

Roba za Brčko i Beograd

U izvješću američkog veleposlanstva navodi se da ‘predstavnici Nikea smatraju kako je riječ uglavnom o kineskoj robi koja prelazi preko Hrvatske i uglavnom je namijenjena tržnicama u Brčkom i Novom Beogradu’.

U Nikeu su, također, priznali i da su zapljene njihovih imitacija ‘kvazilegalne’ budući da je registriranje brendova iznimno dugo prema hrvatskim zakonima. - U komunikaciji s američkom stranom naglašavali smo nužnost otvaranja njihovih predstavništava u Hrvatskoj, jer je carini i nama teško procijeniti je li riječ o ilegalnoj robi, a bez toga nema kaznenog djela ni zapljene. Originalne proizvode mogu identificirati samo ovlašteni vještaci iz tvrtke koja ih proizvodi - kaže Vitomir Bijelić.

Suradnja u zaštiti prava industrijskog vlasništva američkih tvrtki tako je dovela i do otvaranja predstavništava nekoliko velikih sportskih kuća u Hrvatskoj, poput Nikea i Reeboka.

Putevi ilegalne sportske robe koja se proizvodi u Kini poklapaju se s onima krijumčarenih cigareta. Suradnja unutar Interpola i Europola pokazala je da se kineske cigarete i lažne marke uglavnom prodaju na tržištima jugoistočne Europe, ali i u zapadnim zemljama gdje ih kupuju doseljenici iz nerazvijenih zemalja.

Područje bivše Jugoslavije idealno je tržište za kinesku lažnu robu, što najbolje pokazuje 200-tinjak kineskih tvrkih registriranih na području Sarajevskog kantona. Rijeka je glavna luka za provoz kineskih lažnih robnih marki, dok je najveći distribucijski centar Sarajevo.

Kineska četvrt

Najveće tržište trenutačno je Srbija. U Beogradu postoji i prva Kineska četvrt u regiji, gdje kineski državljani imaju više od 300 trgovina. U prometu kineske lažne robe sudjeluje vrlo malo hrvatskih državljana, zbog čega se, unatoč zapljenama, malo počinitelja privede pravdi.

Oni su najčešće kineski, bosanskohercegovački i srbijanski državljani. Hrvati najčešće “padaju” na sitnijim zapljenama i racijama u Rijeci i na zagrebačkim tržnicama.

Zahvaljujući redovitim racijama, danas je u Hrvatskoj upola smanjen promet ilegalne robe, koji se nekad mjerio u milijunima eura. Suradnjom unutar Interpolove mreže otkriveno je da najveći dio krijumčarene robe kreće iz luka Šangaj, Xiamen i Hong Kong, dok su Rijeka i crnogorska luka Bar ključna odredište za ilegalno tržište jugoistočne Europe. ”Hrvatska često spominje da je riječka luka tri dana bliža Aziji i Bliskom istoku nego luka u Rotterdamu, a tu su prednost očito primijetili i krijumčari lažnih marki”, navodi se u izvješću američkog veleposlanstva.

Pritisak i na Crnu Goru

Pritisak američke diplomacije u to je vrijeme bio naročito velik na vlasti Crne Gore zbog krijumčarenja velikih količina lažnih marki, ali i cigareta, dok su zahtjeve za zaštitu prava intelektualnog vlasništva upravi crnogorske carine podnijele kompanije Nike, Reebok, Hugo Boss, Chanel, Puma, Lacoste, Luis Vitton i Nestle.

- Amerikancima smo dali na znanje da je otvaranje terminala Brajdica omogućilo povećani ulazak krijumčarene robe iz Kine. To zahtijeva povećani nadzor carine i policije, ali i suradnju Interpola s industrijama koje su ugrožene - zaključio je Vitomir Bijelić.

Bračni par Jurić zaradio milijune na cigaretama

Osim prometa ilegalnih robnih marki, američke su vlasti bile zabrinute i prometom ilegalnih cigareta preko Luke Rijeka. No, hrvatska je policija s tim u vezi izrazito učinkovita. U posljednjih pet godina razbijena su tri međunarodna krijumčarska lanca koja su preko luke Rijeka uvozila ilegalne cigarete kineske proizvodnje. Najbolje organiziran bio je krijumčarski lanac Paje i Slavice Jurić, nastanjenih u Ičićima, u kojemu su sudjelovale i krijumčarske skupine iz Rumunjske, Mađarske, Njemačke, Bugarske, BiH, Crne Gore i Srbije. Otkriveno je da obitelj Jurić posjeduje luksuznu trokatnicu u Ičićima, nekoliko stanova u Srbiji, jahtu i Audi A4, dok je preko računa supružnika Jurić prošlo približno 3 milijuna eura, iako od dolaska u RH iz Subotice ne ostvaruju prihode niti su postojali podaci o uplatama poreza na dohodak. Bili su vlasnici off-shore tvrtki iz Delawarea Gastron Invest, Kernel Business i Herlingstone iz Cipra. Policija i USKOK uhitili su ih tijekom akcije Filter 2007. godine.

http://www.jutarnji.hr/nike-i-reebok--zbog-sverca-preko-hrvatske-gubimo-milijarde-dolara/969354/

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #18 on: August 30, 2011, 11:22:42 AM »
Hrvatski Enron
I FBI je rasplitao aferu Spice?

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je u veljači 2010. na sastanku u američkom veleposlanstvu izjavio da bi rasplitanje afere Podravka moglo biti 'hrvatski Enron', otkriva diplomatska depeša koja je jučer objavljena na WikiLeaksu

Bajić je Podravku usporedio s Enronom zato što je smatrao da bi taj slučaj mogao promijeniti 'pravila igre' u Vladinim nastojanjima da suzbije korupciju, pogotovo ako se uspije prikupiti dovoljno dokaza da je Polančec namjerno Inu prodao ispod vrijednosti, piše Business.hr.

Naime, kao što je već neko vrijeme poznato, Ina je u cijeloj priči osvanula zato što je mađarski Mol suvlasnik OTP-a, a upravo ta banka dala je kredit kojim je trebalo biti financirano preuzimanje Podravke od članova Uprave.

Kao što se navodi i u depeši, postoje sumnje da je Polančec kredit osigurao tako što je Molu napravio mnoge ustupke u pregovorima o Ini.

U depeši iz veljače prošle godine spominje se i kako mediji spekuliraju o tome da je u aferu Podravka i prodaju Ine ispod cijene bio umiješan i bivši premijer Ivo Sanader, no treba istaknuti da tada još nije bila poznata optužba za mito od 10 milijuna eura, koliko je Sanader navodno primio od Mola kako bi im prepustio kontrolu nad Inom.

Bajić je 2. veljače prošle godine dužnosnicima američkog veleposlanstva odbio reći je li Sanader dio istrage afere Spice, ali u depeši se naglašava da je tijekom nekoliko prijašnjih susreta rekao da njegov ured bivšeg premijera istražuje u nekoliko slučajeva.

Depeša iz američkog veleposlanstva u Zagrebu detaljno prepričava već dobro poznate dijelove afere Spice, s time da su imena svih umiješanih kompanija cenzurirana.

Zbog toga nije moguće dešifrirati možda i najzanimljiviji detalj depeše, a to je u istraživanju kojeg sporazuma je Bajiću i Uskoku pomagao ili čak još uvijek pomaže FBI. Poznato je samo to da se radi o sporazumu za koji je Bajić prije godinu i pol dana tvrdio da je legalan te kako ga samo zanima tko je u njemu sudjelovao s hrvatske strane.

http://cro.time.mk/read/NONE/cd55779459/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #19 on: August 31, 2011, 10:02:11 AM »


Cybernapad nakon objave informacija
WikiLeaks.org krahirao, a vladama poručio da prestanu biti – svinje

Bivši američki čelnici nisu htjeli potvrditi autentičnost objavljenih dokumenata, ali komentirali su da je količina objavljenih podataka zabrinjavajuća.
WikiLeaksova internetska stranica srušila se u utorak, i to zbog "cybernapada" nakon što je ova "antitajna" organizacija objavila desetke tisuća stranica povjerljivih podataka iz State Departmenta dobivenih iz američkih veleposlanstava diljem svijeta. "WikiLeaks.org trenutačno je napadnut" pisalo je na Twitteru, javlja Guardian, a sat kasnije stranica i objavljene informacije bile su nedostupne.

Kako bi zadovoljio znatiželju svojih vjernih sljedbenika, predložio im je neka objavljene podatke potraže na "zrcalnim" internetskim stranicama ili sami potraže nekakvo bolje rješenje. Navodni cybernapad dogodio se nakon što su bivši američki čelnici komentirali da nedavno objavljene informacije i izvori tih informacija stvaraju nove probleme, diplomatsko nazadovanje i neugodnosti za Obaminu administraciju. Čini se da prošlotjedno "otkrivenje" više od 125.000 osjetljivih dokumenata, više nego ikad do sada, ugrožava američke informatore i vanjskopolitičke ciljeve. Ipak, nitko od donedavnih čelnika nije htio komentirati autentičnost objavljenih dokumenata, ali smatraju da brzina i količina objavljenih informacija same za sebe predstavljaju komplikaciju za američku vlast.

– SAD snažno osuđuje bilo kakvo protuzakonito objavljivanje povjerljivih informacija – kazala je po objavi dokumenata glasnogovornica State Departmenta i dodala da se stalno prate objavljene informacije te se pokušava ublažiti njihova štetnost.

Iz WikiLeaksa su odmah putem Twittera odgovorili na "provokaciju" glasnogovornice napisavši:

"Drage vlade, ako ne želite razotkrivanje vašeg smeća, jednostavno se prestanite ponašati kao svinje".
http://www.vecernji.hr/vijesti/wikileaks-org-krahirao-a-vladama-porucio-da-prestanu-biti-svinje-clanak-322737

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #20 on: September 01, 2011, 11:27:41 AM »
'Dječji' spor Hrvatske i Slovenije

Švedski diplomati u vrijeme kad je njihova zemlja predsjedala EU-om opisali su hrvatsko-slovenski granični prijepor kao dječji, objavio je Wikileaks. U isto vrijeme u Šveđani su američke diplomate upozoravali na moguće osinje gnijezdo ako Slovenija shvati njihovo posredovanje u sporu s Hrvatskom kao pritisak.

Stoji to u sepeši iz američkog veleposlanstva u Stockholmu neposredno prije nego što su Jadranka Kosor i Borut Pahor potpisali sporazum o arbitraži. Dodaje se da ministrica europskih poslova Cecilia Malstroem hrvatsko-slovenski granični spor smatra mnogo manje ozbiljnim od spora između Makedonije i Grčke zbog imena.

Šveđani su, kako se navodi u tajnim depešama i razgovorima koje iz WikiLeaksa prenosi STA, uvjeravali Amerikance da Janeza Janšu i slovensku oporbu treba kontaktirati po stranačkoj liniji unutar Europske pučke stranke. Tako, navodi se, nastojanje Amerikanaca da se deblokiraju hrvatski pristupni pregovori u slovenskoj javnosti ne bi bilo prikazano kao pritisak velesile na malu Sloveniju.

Kao ključnog čovjeka koji bi mogao postići da u Sloveniji dođe do prevladavanja prijepora Šveđani su Amerikancima preporučivali slovenskog predsjednika Danila Tuerka, a kao jedan od onih koji bi mogao posredovati u prenošenju poruka između Washingtona i Ljubljane bio je spominjan američki senator George Voinovich.

http://cro.time.mk/read/NONE/f9217f0f7a/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #21 on: September 01, 2011, 21:30:00 PM »
WikiLeaks prebacio krivnju na bivše djelatnike

WikiLeaks se brani od optužbi prema kojima dovodi u opasnost ljudske živote objavljujući neredigirane američke diplomatske bilješke na svojim internetskim stranicama, prenosi u četvrtak ReutersU nizu poruka objavljenih na Twitteru, WikiLeaks tvrdi da su nemaran odnos osoba koje su ranije radile za WikiLeaks te tiražne novine i medijske kuće pridonijeli nesmotrenom razotkrivanju neredigiranih verzija 251.000 bilježaka State Departmenta.

U međuvremenu su američki vladini dužnosnici kritizirali WikiLeaks, jer je u zadnjem priopćenju za javnost pustio desetke tisuća bilješki koje sadrže dokumente u kojima se navode imena osumnjičenih militanata i članova američkog veleposlanstva. Ključno je pitanje tko je, ako jest, pustio neredigirane dokumente koji bi mogli dovesti u opasnost osobe čija su imena procurila u javnost te ugroziti potencijalne protuterorističke operacije.

U porukama na Twitteru, za koje se vjeruje da su pod kontrolom Juliana Assangea, WikiLeaks optužuje neimenovane 'medijske organizacije' da su objavile svih 250.000 neredigiranih bilješki. U poruci objavljenoj u utorak WikiLeaks je objavio: 'Nema grešaka kod WikiLeaksa. Blago kazano, riječ je o nemarnoj pogreški medija'.

Njemački list Der Freitag objavio je članak pod naslovom 'Pukotina na WikiLeaksu'. Početkom tjedna urednik lista Steffen Kraft rekao je kako su njegovi novinari pronašli dokument od 1,73 GB te vrlo lagano otkrili zaštićenu lozinku. Dokument je sadržavao u potpunosti neredigirane diplomatske bilješke s WikiLeaksa.

No WikiLeaks je u četvrtak optužio novinara britanskog lista Guardian za odavanje lozinke za pristup arhivi u kojoj su i neredigirane američke diplomatske bilješke, uz objašnjenje da su pravne mjere protiv počinitelja već poduzete.

'Novinar Guardiana je nenamjerno prekršio sigurnosni sporazum s glavnim urednikom i otkrio tajne lozinke za cijelu neredigiranu arhivu', priopćio je WikiLeaks preko Twittera.

Britanski list opovrgava te optužbe. Guardian je, naime, bio jedan od rijetkih listova koji su prošle godine dobili materijal i dopuštenje od WikiLeaksa da objavi redigirane bilješke. One su redigirane kako bi se zaštitili izvori i nacionalna sigurnost zemalja na koje su se odnosili.

http://cro.time.mk/read/NONE/b24a7e7ce4/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #22 on: September 01, 2011, 21:33:47 PM »
Curenje podataka
WikiLeaks objavio nove dokumente unatoč protivljenju Amerikanaca


WikiLeaks je objavio ovog tjedna novi niz s gotovo 134.000 povjerljivih američkih diplomatskih brzojava, tvrdeći da time ne dovodi u opasnot ljudske živote
Najpoznatija stranica za objavu povjerljivih dokumenata, WikiLeaks, objavila je kako će ignorirati traženje američkog State Departmenta te objaviti nove diplomatske dokumente, piše Hina.

"WikiLeaks nas je upozorio da će uskoro objaviti nove dopise te da i dalje namjerava objavljivati povjerljive dokumente", rekla je u Parizu glasnogovornica američkoga State Departmenta Victoria Nuland.

"WikiLeaks ignorira naše traženje da ne objavi američke dokumente", dodala je.

Specijalizirana internetska stranica nije precizirala sadržaj dokumenta koji se može otvoriti samo lozinkom koja će biti objavljena "u prikladnom trenutku".

WikiLeaks objavio je ovog tjedna novi niz s gotovo 134.000 američkih diplomatskih brzojava te se brani od optužaba prema kojima dovodi u opasnost ljudske živote objavljujući neredigirane američke diplomatske bilješke na svojim internetskim stranicama.
http://cro.time.mk/read/NONE/20e36cbc79/index.html


Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #23 on: September 03, 2011, 18:24:20 PM »
Što je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao Chrisu Zimmeru, otkriva depeša iz prosinca 2009.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nakon prvog kruga predsjedničkih izbora može optužiti više predsjedničkih kandidata za nedefinirane zločine. U međuvremenu, Bajić je počeo osjećati da se opstruira njegovo istraživanje korupcije među visokim političarima. Parlament je odbacio četiri od njegovih šest predloženih kandidata za Državno odvjetničko vijeće, što on smatra odmazdom za njegove aktivnosti, stoji u depeši za Washington, sročenoj 23. prosinca 2009.

Bajić je tada tijekom razgovora s Chrisom Zimmerom rekao da istražuje tri predsjednička kandidata i da može podnijeti optužnice protiv njih nakon prvog kruga predsjedničkih izbora. Izjavio je da ne želi nikoga od njih diskreditirati prije glasovanja.
Za primjer drugima

Nije htio imenovati te kandidate, niti reći o kojim je točno zločinima riječ dok ne završi slučaj. Dodao je kako nije riječ o nekim spektakularnim ili teškim zločinima, ali su važni jer je riječ o predsjedničkim kandidatima te oni trebaju poslužiti kao primjer drugima.

Među kandidatima suočenima s optužbama za korupciju ili druga kaznena djela našli su se Slavko Vukšić, kandidat Demokratske stranke slavonske ravnice, koji se našao pod sumnjom da je oštetio državni proračun za 52 milijuna kuna (deset milijuna dolara) zbog radova koje je obavila građevinska tvrtka u njegovu vlasništvu.
Orkestrirano glasovanje

Amerikanci u depeši navode da su se mediji također pitali kako je Nadan Vidošević uspio skupiti toliko nekretnina te da je mnogo pitanja i oko Milana Bandića i njegovih odnosa sa ZG holdingom. Vesna Pusić i Boris Mikšić također su se našli na meti medijskih nagađanja, kao i nekoliko drugih predsjedničkih kandidata koji su optuživani za nepravilnosti u prikupljanju sredstava.

Bajić je rekao Zimmeru da je počeo osjećati opstrukciju svoje istrage među političkom elitom. Kao primjer je naveo da je Sabor odbacio četiri od njegovih šest nominiranih kandidata za Državno odvjetničko vijeće, što je prije obično bilo pro-forma glasovanje.

- Glasovanje je orkestrirao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kao osvetu zato što istražujem istaknute članove HDZ-a. Moj ured u ovom trenutku u Hrvatskoj ima vrlo malo prijatelja i osjećam da se mogu osloniti samo na ministra pravosuđa Ivana Šimonovića, ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i premijerku Jadranku Kosor - izjavio je Bajić.
Nema dokaza

U napomeni depeše navedeno je da Šimonović i Karamarko, kao i Bajić, djeluju politički neovisno te da su zajedno s premijerkom vodeći borci protiv korupcije u Hrvatskoj. U komentaru depeše stoji kako je malo vjerojatno da su u ovom trenutku Bajićevi ciljevi Bandić ili Vidošević jer jedan od njih može ući u drugi krug izbora.

“Voditelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, Dinko Cvitan, rekao nam je da oni nisu bili u mogućnosti nabaviti dovoljno dokaza da optuže Bandića za korupciju”, piše u depeši.

http://cro.time.mk/read/NONE/c7e0ed5e20/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #24 on: September 04, 2011, 01:31:40 AM »
Wikileaks: Kardinal Puljić od početka bio potpora utemeljenju i politici HDZ-a 1990.

akav zaključak proizlazi iz nekih od diplomatskih depeša koje je u Washington 2006. godine iz Sarajeva poslao tadašnji američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney a koje su se upravo pojavile na internetskim stranicima Wikileaksa
Američka diplomacija ocijenila je kako su glavni krivci za propast paketa ustavnih promjena koje su 2006. godine trebale biti provedene u Bosni i Hercegovini kako bi zemlja funkcionirala, ambiciozni političari poput Harisa Silajdžića, Bože Ljubića i Martina Raguža no uz njih je spomenut i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Takav zaključak proizlazi iz nekih od diplomatskih depeša koje je u Washington 2006. godine iz Sarajeva poslao tadašnji američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney a koje su se upravo pojavile na internetskim stranicima Wikileaksa.

Kako u subotu prenose banjalučke "Nezavisne novine", McElhaney je izvješćujući State Department o propalom glasovanju o ustavnim amandmanima u Parlamentu BiH napisao kako su Silajdžićeva Stranka za BiH i HDZ 1990. oborile tzv. travanjski paket "predizbornim makinacijama, potkupljivanjem i podmićivanjem".

"Radeći zajedno (na rušenju amandmana) ove dvije stranke su vrlo vjerojatno kupile potporu time što su dale stanovite materijalne poticaje kako bi osigurale dva glasa (u parlamentu) i tako blokirale paket (ustavnih promjena)", napisao je američki veleposlanik.

U Washington je uz to poslana i njegova ocjena kako je Silajdžićev motiv za odbijanje ustavnih amandmana njegova "neutaživa glad za vlašću", dok je u slučaju Ljubića i Raguža to bila osveta predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću kojega ta dvojica smatraju autokratom koji je "najvjerojatnije zahvaljujući izbornim manipulacijama" pobijedio Ljubića na izborima za predsjednika HDZ BiH.

Veleposlanik McElhaney procijenio je i kako su Ljubić i Raguž za svoju politiku odnosno utemeljenje HDZ 1990. i odbacivanje predloženih ustavnih promjena dobili izravnu potporu Katoličke crkve u BiH odnosno kardinala Puljića.

Kako bi neutralizirao negativna stajališta prema predloženim promjenama unutar crkvenih krugova u BiH, tadašnji Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling održao je niz povjerljivih sastanaka s hrvatskim i njemačkim biskupima te je lobirao i u Vatikanu ne bi li se ta stajališta promijenila, izvijestio je McElhaney Washington.

Ulogu u pokušaju provedbe ustavnih promjena imala je i Islamska zajednica u BiH odnosno njen poglavar Mustafa Cerić.

McElhaney je Cerića, kako sam navodi, i osobno zamolio da utječe na tadašnjeg neodlučnog zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Mehmeda Žilića da podupre predložene ustavne amandmane no u tome nije uspio jer je Žilić glasovao protiv a za nagradu je dobio mandat zastupnika Silajdžićeve SBiH u parlamentu Federacije BiH u narednom mandatu.

Prema pojašnjenju iz američkih diplomatskih depeša, tzv. travanjski paket trebao je biti tek prva faza promjena u BiH usmjerena na jačanje državnih tijela vlasti dok bi se u drugoj fazi preispitale ovlasti koje su u Daytonu dane entitetima.

Nakon propalog pokušaja promjena daytonskog ustava 2006. godine tadašnji premijer Republike Srpske Milorad Dodik značajno je zaoštrio svoju retoriku i odlučno odbio prihvatiti bilo kakvu mogućnost jačanja tijela vlasti na državnoj razini što je u konačnici dovelo do krize u kojoj se BiH danas nalazi.

http://cro.time.mk/read/NONE/4de0c2b02f/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #25 on: September 04, 2011, 01:34:12 AM »
Wikileaks otkriva: Mladen Bajić se bojao postupaka i utjecaja Vladimira Šeksa

Subverzivna web-stranica Wikileaks nedavno je objavila diplomatske materijale američke ambasade u Zagrebu koji otkrivaju kako se Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, u prosincu 2009. poprilično bojao postupaka i utjecaja sive eminencije hrvatskoga pravosuđa, Vladimira Šeksa.

U jeku predsjedničke kampanje i usred rasplamsale Bajićeve antikoruptivne bitke s hrvatskim političarima, američki su diplomati, naime, zabrinuto izvijestili Washington da je hrvatski Sabor odbacio četiri od šest Bajićevih kandidata za Državno odvjetničko vijeće.

U istoj depeši se procjenjuje da je riječ o osveti zbog Bajićevih pojačanih isljedničkih aktivnosti prema nekim političkim krugovima. Kao glavni osvetnik lociran je i identificiran potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks.

Razgovarajući s Chrisom Zimmerom iz ambasade SAD-a par dana prije slanja ove depeše, Mladen Bajić se Amerikancima navodno požalio da istražuje čak tri kandidata za predsjednika Republike i da protiv istih može podići optužnice već nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora.

Prema objavljenim materijalima, Bajić je Amerikancima kazao i da ne želi nikoga od njih diskreditirati prije nego što prođe prvi krug glasovanja.

Sporni predsjednički kandidati nisu imenovani, no lako je pretpostaviti da je riječ o Slavku Vukšiću Rokiju, kandidatu iz Slavonije kojega se sumnjičilo da je državu preko svoje građevinske tvrtke oštetio za deset milijuna dolara.

Osim njega, aktualno je bilo i pitanje imovine Nadana Vidoševića, te izvora financiranja kampanje Borisa Mikšića.

O kome god da je bila riječ, Bajić se – prema objavljenom dokumentu - požalio američkom tajniku da je odbijanje njegovih kandidata za Državnoodvjetničko vijeće jasan znak opstrukcije ovih, ali i drugih istraga, a iza čega stoji Šeks.

„Glasovanje u Saboru je orkestrirao Vladimir Šeks jer istražujem istaknute članove HDZ-a. Moj ured u ovom trenutku ima malo prijatelja i osjećam da se mogu osloniti samo na ministra pravosuđa Šimonovića, ministra unutarnjih poslova Karamarka i na premijerku Kosor“ – izjavio je tada, prema dokumentu na Wikileaksu, tajniku u američkoj ambasadi Mladen Bajić.

http://cro.time.mk/read/NONE/79f53a4da5/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #26 on: September 04, 2011, 01:36:46 AM »

WikiLeaks sam kopa rupu pod sobom?

Sada je internetska utvrda istraživačkog novinarstva potkopana vlastitom rupom kroz koju je počelo curiti. Koliko će joj to naškoditi?
bjavljivanjem tajnih američkih diplomatskih dokumenata WikiLeaks je htio staviti na stup srama intrige jedne velesile. Pritom je utemeljitelju te internetske platforme Julianu Assangeu bilo jasno da brojne depeše sadrže imena informanata među američkim diplomatima koji će, nakon objavljivanja dokumenata, morati strahovati za svoju sigurnost i slobodu.

Nakon serije grešaka i propusta, dogodio se horor-scenarij - u mreži su počele kolati kopije dokumenata u kojima nisu bila zacrnjena imena. U noći s četvrtka na petak je Assange krenuo u ofenzivu i sam objavio necenzurirane podatke. Time su uništeni svi napori WikiLeaksovih medijskih partnera koji su pomno pazili da na vidjelo ne izađu imena informanata iz zemalja kao što su Irak, Iran, Kina i Afganistan. Preko online-protokola BitTorennta Assange i njegovi pomoćnici su objavili datoteku od 1,6 gigabajta pod imenom "z.gpg-decryted.7z" u kojoj se nalazi svih 251 287 tajnih dokumenata, depeša, izvještaja i procjena stanja poslanih iz američkih veleposlanstava ministarstvu vanjskih poslova.

Poljuljano povjerenje "zviždača"

Američki vojnik Bradlex Manning kojega se sumnjiči da je bio informant WikiLeaksa ionako već sjedi u zatvoru. Taj "zviždač" se povjerio navodno Adrianu Lamu, jednom informantu američkih sigurnosnih organa u jednom chatu. Uhićen je u svibnju 2010. i od tada čeka na početak procesa. Za to nitko nije mogao pozvati WikiLeaks na odgovornost, jer je Manning bio sam kriv za svoje otkrivanje, no podaci o informantima koji su sada procurili mogli bi dugoročno poljuljati povjerenje potencijalnih "zviždača" od kojih WikiLeaks živi.

Assange pokušava objavljivanjem kompletne datoteke ukloniti ovakav dojam. On do pasivnog objekta ovakvog razvoja događaja želi ponovno postati aktivni subjekt koji kontrolira situaciju. Preko Twittera je pozvao simpatizere WikiLeaksa da zajedničkim naporom ("crowdsourcing") obrade depeše i prezentiraju ih širokoj javnosti.

Razočaran medijskim partnerima

Jednu od važnih uloga je vjerojatno odigrala činjenica da suradnja WikiLeaksa s pomno izabranim medijskim partnerima nije tekla kako je Assange to bio zamislio. Australac je bio razočaran da nakon prvog tsunamija, daljnja otkrivanja i objavljivanja nisu više bila tako medijski popraćena. Osim toga, i njegovi medijski partneri su izvještavali o optužbama za silovanje s kojima je suočen u Švedskoj, što se Assangeu nije sviđalo.

Ti medijski partneri utemeljitelju WikiLeaksa sada debelo zamjeraju necenzurirano objavljivanje diplomatskih depeša. To su jasno i glasno sročili u zajedničkom priopćenju Guardian, New York Times, El Pais i Der Spiegel. Oni su se ogradili naglasivši kako je ovo objavljivanje potpuno samostalna odluka Juliana Assangea. Glavni urednik Spiegela Georg Mascolo je izjavio u petak (2.9.) kako je WikiLeaks dobrano izgubio na povjerenju i postavio u pitanje buduću suradnju s Assangeom.

Oni i nisu tako više ovisni o njoj. Pojavili su se, naime, i novi "zviždački portali" poput Openleaksa njemačkog aktivista Daniela Domscheit-Berga koji je nekada bio član ekipe WikiLeaksa, a za očekivati je da će ovaj razvoj događaja otvoriti prostor za još novih portala ovoga tipa.
http://cro.time.mk/read/NONE/13c6d318d9/index.html

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #27 on: September 04, 2011, 01:41:21 AM »
WikiLeaks: Bajić detaljno informirao Amerikance

Iz dokumenata koje je u petak objavila zviždačka stranica WikiLeaks vidljivo je da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić njegovao posebne odnose sa Washingtonom. U depešama se navodi da je Bajić američkim dužnosnicima u Zagrebu pokazivao inkriminirajuće dokumente iz istrage (Spice) ili najavljivao optužnice danima prije nego su bile podignute.
Bliska veza domaćeg Državnog odvjetništva, USKOK-a i cijele hrvatske borbe protiv korupcije vidljiva je iz niza izvještaja označenih kao 'povjerljivi', donosi Novi list.

Četiri dana prije prvog kruga izbora u prosincu 2009. Bajić je političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao da istražuje čak tri predsjednička kandidata i da bi nakon izbora protiv njih mogla biti podignuta optužnica.

Bajić nije htio unaprijed otkriti njihova, pa je Washington iz Zagreba dobip špekulacije kako je malo vjerojatno da će Bajić ići na Milana Bandića ili Nadana Vidoševića. 'Šef USKOK-a Dinko Cvitan ranije nam je rekao kako nisu u stanju prikupiti dovoljno dokaza da bi Bandića mogli optužiti za korupciju', dodali su Amerikanci.

Bajić je sugovornicima iz SAD-a najavio i da planira podići optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, te njegovog zamjenika Ive Bačića. Iz najsvježije objavljenih dokumenata na WikiLeaksu saznaje se i da je Bajić u veljači 2010. Zimmeru pokazao dva dokumenta koja su su trebala pojasniti kako su u 'Spiceu' Damir Polančec i menadžeri Podravke pokušali preuzeti firmu.
Bajić i Zimmer najintenzivije su se družili nakon Sanaderovog neuspjelog puča u prvoj polovici siječnja 2010. Tada su se vidjeli nekoliko puta, a Bajić je pričao o više istraga koje ciljaju prema Sanaderu i bivšim i aktualnim ministrima.

Slobodna Dalmacija piše da depeše otkrivaju kako se Bajić u prosincu 2009. poprilično bojao postupaka i utjecaja sive eminencije hrvatskoga pravosuđa, Vladimira Šeksa.

Američki diplomati zabrinuto su izvijestili Washington da je Sabor odbacio četiri od šest Bajićevih kandidata za Državno odvjetničko vijeće, te se procjenjuje da je riječ o osveti zbog Bajićevih pojačanih isljedničkih aktivnosti prema nekim političkim krugovima. Kao glavni osvetnik lociran je i identificiran potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, piše Slobodna.

Zanimljivo je i komentar veleposlanika Folleya na kraju izvještaja Washingtonu, u kojemu se ističe da je Bajić nekoliko godina 'izuzetno oklijevao s otvaranjem makar formalne istrage, a kamoli da bi tražio optužnice protiv visoko rangiranih dužnosnika, osim ako nije bio siguran da ima posve nepropusan slučaj'.

'Kompilacija medija i mašte'

Mladen Bajić izjavio je za Novi list da su izvještaji s WikiLeaksa sadržavaju neistine. Ako su zaista tako napisane, riječ je o kompilaciji medijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, rekao je Bajić.

http://cro.time.mk/read/NONE/54d72e7739/index.html


Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #28 on: September 05, 2011, 03:10:26 AM »
WIKILEAKS I SRPSKI NOGOMET
'Navijače se koristi za pranje novca, reket i dilanje droge'

Nakon što je bugarski nogomet dobio 'crveni karton' zbog povezanosti s mafijom, WikiLeaks je u petak objavio da su i u srpske nogometne klubove, Partizan i Crvenu zvezdu, mafijaški bosovi duboko zagazili
U objavljenim bilješkama navodi se da su klubovi navijača ova dva tima otvorena vrata organiziranom kriminalu koji preko njih pere novac, provodi reket i trguje drogom. Pojedine navijačke skupine etiketirane su kao ultranacionalističke, homofobne i ksenofobne. U bilješkama stoji da srpska vlada priznaje povezanost između huliganskog ponašanja navijača i organiziranog kriminala, no ocijenjeno je da ne čini dovoljno da se razbije veza između sporta i podzemlja.

Goran Vesić, član upravnog odbora Crvene zvezde, rekao je 8. listopada da su kriminalne aktivnosti u srpskom nogometu u cijelosti usmjerena na klubove navijača te da ih nema unutar samih nogometnih klubova, stoji u bilješkama koje je objavio WikiLeaks. Vesić je neke klubove navijača nazvao 'izoliranim centrima moći, na čijem su čelu zvijeri koje su počinila nasilja i zločine'.

Za nasilje krivi nedostatak morala kod srpske mladeži, te dodaje da neuspjeh vlade da kazni huligane dodatno potiče nasilje. Vesić je podsjetio da Srbija ima zakon protiv nasilja navijača- huligana, koji je rađen po uzoru na engleski model, no vlasti ga ne provode. Budući da uprave klubova ne mogu same kontrolirati skupine navijača, pojedini menadžeri klubova i igrači žive pod konstantnim prijetnjama te su izloženi zastrašivanju, tvrdi Vesić.

KRIMINALCI U ULOZI MENADŽERA

U bilješkama se navodi da su u ulozi menadžera igrača nerijetko i kriminalne organizacije koje isisavaju novac iz klubova te imaju koristi od ugovora o prodaji igrača, tvrde Vesić i policijski izvori. Ističe se da se, po nalogu menadžera, rade unosne financijske malverzacije s plaćama i transferima igrača, a novac se preusmjerava na račune fiktivnih tvrtki u Srbiji.

Policija je vrlo sumnjičava i po pitanju financijske potpore pojedinih investitora u oba srpska nogometna kluba kojima je nekim čudom pošlo za rukom da u posljednjih par godina steknu ogromna bogatstva čiji su izvori nedefinirani. Unatoč mnogobrojnim direktnim optužbama, srpskim vlastima još uvijek nedostaje dokaza da povežu rukovodstva nogometnih klubova s organiziranim kriminalom, tvrde izvori iz američkog veleposlanstva u Beogradu.

NAVIJAČKE VOĐE POD ZAŠTITOM MAFIJE

Slobodan Georgijev, novinar koji je pratio djelatnosti klubova navijača Partizana i Crvene zvezde, rekao je da su pojedini navijači izravno povezani s organiziranim kriminalom, no dodao je da su broj takvih igrača, kao i njihove aktivnosti, mnogo manjih razmjera no što se navodi u medijima. Georgijev tvrdi da u klubovima navijača djeluju dvije vrste kriminalaca – vođe i sljedbenici. Vođe štiti mafija te oni imaju velik utjecaj i moć u klubovima čiji su navijači. Oni organiziraju kriminalne aktivnosti koje potom, po njihovom nalogu, u djelo provode mladi navijači - sljedbenici, a to su većinom tinejdžeri. Dok Georgijev tvrdi da klubovi navijača nemaju direktne veze s političkim skupinama ni sa strankama te da političke ideologije nisu uočljive, od ustavnog suda Srbije zatraženo je da zabrani nekoliko nogometnih navijačkih skupina zbog otvorenog širenja mržnje.
HOMOFOBIJA, KSENOFOBIJA I ULTRANACIONALIZAM

Zamjenik javnog tužitelja Srbije, Jovan Krstić, rekao je 22. listopada da je od ustavnog suda Srbije zatražio da zabrani nekoliko nogometnih navijačkih skupina zbog širenja mržnje. Neke od navijačkih skupina etiketirane su kao homofobne, ksenofobne i ultranacionalističke, što je prijetnja političkom i ustavnom poretku Srbije. Dodao je da se mnogim navijačkim klubovima koriste političke ličnosti desničarske i ultranacionalističke orijentacije te je optužio uprave klubova da su društveno neodgovorne jer toleriraju takve skupine.

Vladini dužnosnici su potvrdili da postoji povezanost između navijačkih skupina i kriminala. Tomo Zorić, glasnogovornik Državnog odvjetništva Srbije, rekao je da su nastojanja vlade da zabrani pojedine navijačke skupine te procesuira huligane prvi korak u čišćenju klubova. Navodi se da će sljedeći korak biti pronalaženje dokaza da postoji povezanost između organiziranog kriminala, navijačkih skupina i nogometnih klubova. Nakon toga slijedi progon pojedinaca te na posljetku privatizacija klubova Crvena zvezda i Partizan, kako bi se eliminirala kaotična vlasnička struktura tih dvaju klubova.

PREDSTAVNICI U SKUPŠTINAMA PARAVAN ZA MAFIJU

Iako su krajem listopada, kada je, prema novom Statutu, Crvena zvezda postala vlasništvo svojih članova, iz tog kluba poručili su da je riječ o revolucionarnom potezu te da je Zvezda sada organizirana po uzoru na španjolski Real i Barcelonu, portugalsku Benficu i njemački Schalke, u bilješkama koje je objavio WikiLeaks navodi se da je vladajuća struktura najvećih srpskih nogometnih klubova glomazna i zastarjela. Ističe se da se klubovima upravlja prema modelu zakona bivše SFRJ iz 1945. te da to omogućava navijačima koji su članovi kluba da glasaju i direktno biraju predsjednika kluba i zastupnike u skupštini kluba.
MRAČNA VEZA GROBARA I DELIJA S PODZEMLJEM

U središtu pozornosti svjetske javnosti srpski su se nogometni navijači našli nakon tragične smrti mladog francuskog navijača Bricea Tatona. Mladića su 17. rujna 2009, prije utakmice Partizan - Toulousea, u poznatom beogradskom baru brutalno pretukli srpski nogometni huligani te je, nakon 12 dana borbe za život, podlegao ozljedama.

Srpske su vlasti tada oštro osudile nasilje, no činjenica je da je premlaćivanje mladog francuskog navijača bilo samo posljednje u crnom nizu nasilničkih napada i kriminalnih aktivnosti iza kojih stoje članovi nogometnih navijačkih skupina Crvene zvezde i Partizana. Od srpskih je vlasti stoga odmah zatraženo da se ozbiljno preispita mračna veza između ta dva srpska nogometna kluba i njihovih navijača s organiziranim kriminalom.

Prema bilješkama koje je objavio WikiLeaks, vladini dužnosnici sumnjaju da Grobari i Delije nisu uključeni samo u nasilje protiv navijača drugih klubova i policije, pa čak i protiv igrača i trenera svojih klubova, već da se bave i pranjem novca, reketom i dilanjem droge.

POLICIJA I KLUBOVI PRIMAJU NOVAC OD TAJKUNA

Milan Popović, novinar RTS-a, također tvrdi da vođe kriminalnih skupina koriste klubove navijača za provođenje reketa te dilanje droge. Tvrdi i da policija, kao ni rukovodstva nogometnih klubova ne čine baš ništa da se kriminal zaustavi jer i sami imaju financijsku korist od tajkuna i pojedinih političkih interesnih skupina. Popović je rekao i da su mnogi navijači danas razočarani jer su protestirali protiv Miloševićevog režima te sada ne mogu razumjeti zašto su se trenutna vlada i policija okrenule protiv njih. Oni, naime, vjeruju da je njihov doprinos u prosvjedima 2000. godine uvelike pomogao današnjim aktualnim političarima da dođu na vlast, te se stoga osjećaju izdano.

ARKAN REGRUTIRAO NAVIJAČE U TIGROVE

U bilješkama se navodi da postoje dugogodišnje tvrdnje da su predstavnici u Skupštinama Partizana i Crvene zvezde paravan za mafiju te da postoje mračne veze između pojedinaca iz klubova navijača s mafijašima i ratnim zločincima. Kao primjer spomenut je i pokojni Željko Ražnjatović Arkan koji je, kako se navodi, koristio navijačke klubove Crvene zvezde i Partizana kao plodan teren za regrutiranje pripadnika u svoju paravojnu policiju koja je odgovorna za brojne zločine počinjene 90-ih godina u Hrvatskoj i BiH.

NAVIJAČKO-MAFIJAŠKA SPREGA NARUŠILA IMIDŽ

Iako srpska vlada priznaje povezanost između huliganskog ponašanja u sportskim klubovima i organiziranog kriminala, nije učinjeno dovoljno u konkretnom suočavanju s problemom. Vlada treba riješiti taj problem, ako ne iz drugog razloga, onda zbog toga da popravi imidž Srbije u svijetu koji si jedna zemlja, koja se želi približiti Europi, ne može priuštiti. Bez konkretnih daljnjih planova, osim prijedloga ustavnom sudu da zabrani huliganske navijačke skupine, vjerujemo da srpska vlada neće u skoro vrijeme prekinuti vezu između sporta i organiziranog kriminala, navodi se u bilješkama koje je objavio WikiLeaks.

U bilješkama se navodi da nijedan srpski nogometni klub nema učinkovite strukture kontrole svog članstva, što stvara idealne uvjete za mutne poslove pojedinaca te omogućava klubovima navijača da kontroliraju izbore za skupštinu i upravni odbor, čime je pak onemogućeno samostalno djelovanje uprave.

http://cro.time.mk/read/NONE/a8b3caee97/index.html
« Last Edit: September 05, 2011, 03:12:30 AM by Voda »

Voda

 • Guest
Re: Wikileaks objavljene depeše
« Reply #29 on: September 05, 2011, 21:06:35 PM »
WIKILEAKS Kosor je još 2009. s Beogradom otvorila tajne pregovore

Depeše iz veleposlanstva u Zagrebu otkrivaju: Amerikanci su sa zadovoljstvom podržali novi kontakt Hrvatske i Srbije

ZAGREB - Premda se u javnosti smatralo kako je predsjednik Ivo Josipović svojim susretom sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem krajem ožujka 2010. ponovno otvorio dijalog na relaciji Zagreb - Beograd, depeše američkoga veleposlanstva otkrivaju da je tihu diplomaciju sa Srbijom nekoliko mjeseci prije počela premijerka Jadranka Kosor. Ona je potkraj prosinca 2009. u Beograd na razgovore o otvorenim pitanjima poslala tadašnjega državnog tajnika u MVP-u Davora Božinovića koji se sastao s Tadićem, a 19. siječnja u Zagreb su na pregovore s Jadrankom Kosor došli Tadićevi savjetnici Jovan Ratković i Milan Đorđević.
Pupovac i Uzelac

O tim je sastancima Božinović već 20. siječnja iscrpno izvijestio američkog veleposlanika Jamesa Foleyja, koji je bio zadovoljan što su ponovno uspostavljeni kontakti između dviju država, te je podupirao njihov nastavak.

- O tim pregovorima zna jako mali krug ljudi u Hrvatskoj i Srbiji - rekao je Božinović američkom veleposlaniku, potvrđujući kako su se pregovori o osjetljivim pitanjima vodili gotovo u tajnosti. Za njegov odlazak u Beograd, priznao je Amerikancima, znali su samo premijerka, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, vanjskih poslova Gordan Jandroković, državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović te SDSS-ov čelnik Milorad Pupovac i njihov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac. Božinović nije znao je li i novoizabrani predsjednik Josipović znao za te razgovore.

Mesić na Kosovu

“Ako ga premijerka još nije obavijestila, bilo bi važno da i on zna kako zauzeti zajednički stav prema Srbiji”, smatrao je Božinović. A inicijativa za takvu tihu diplomaciju došla je od Jadranke Kosor.

http://cro.time.mk/read/NONE/85b7712f21/index.htmlShare via delicious Share via digg Share via facebook Share via furl Share via linkedin Share via myspace Share via reddit Share via stumble Share via technorati Share via twitter

xx
Diplomatski dokumenti vezani uz Srbiju

Started by Voda

0 Replies
1963 Views
Last post September 02, 2011, 18:04:15 PM
by Voda
xx
Diplomatski dokumenti iz US veleposlanstva Zagreb

Started by Voda

0 Replies
1915 Views
Last post September 03, 2011, 03:51:42 AM
by Voda
xx
Epizoda 2 s hrvatskim titlovima

Started by JustMe

0 Replies
1641 Views
Last post May 26, 2012, 12:40:23 PM
by JustMe
xx
WikiLeaks vs. Julius Baer Bank: EFF, ACLU Move to Intervene in Wikileaks Case

Started by mayya

0 Replies
1961 Views
Last post January 14, 2015, 12:22:54 PM
by mayya