Author Topic: Bradley Manning  (Read 4027 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sfinga

 • Guest
Bradley Manning
« on: March 15, 2011, 13:00:02 PM »

Pozdrav svima,

Skoro da nema clanka u nasoj stampi o maltretiranju Bradley Manning - osumljicenog za objavljivanje Cablegate-a i videa Collateral. Ovaj vikend u Washington DCu su demonstracije u znak podrske ovom maldicu koji je od aprila prosle godine u samici u Quantico zatvoru.


http://www.facebook.com/home.php#!/savebradley

Ukoliko treba pomoci oko tekstova javite.

Treba mu dati podrsku i od nas sa ovih prostora, imate li ideja kako?


sfinga

sfinga

 • Guest
Re: Bradley Manning
« Reply #1 on: March 15, 2011, 15:00:28 PM »

Na spisku je bio i Bec?

sfinga

 • Guest
Re: Bradley Manning
« Reply #2 on: March 15, 2011, 21:58:57 PM »

Evo jedan kraci od mnogobrojnih clanaka o Manning-u koji se mogu naci na net-u.


SMJENOM CROWLEY-A, OBAMA JE U POTPUNOSTI ODGOVORAN ZA MUCENJE BRADLEY MANNING-A

Barak Obama je natjerao glasnogovornika State Department-a P.J. Crowley-a da da ostavku nakon sto se usudio reci istinu o mucenju Bradley Manning-a od strane americke administracije.

Prosle je nedjelje Crowley nazvao odnos Vijeca odbrane prema Manning-u –  pri tome misleci na bezocnu izolaciju i na to sto ga prisiljavaju da bude nag – “smjesnim i kontraproduktivnim i glupim”. Predsjednik Obama, kada su ga upitali u petak na konferenciji za stampu na Floridi o Crowley-evoj izjavi, je stao na stranu Pentagon-a, i reako da maltretiranje Bradley Manning-a “spada u nase osnovne standarde”.

Nije upitno: smjenom Crowley-a, Predsjednik Obama je odgovoran za maltretiranje i mucenje Bradley Manning-a.http://fdlaction.firedoglake.com/2011/03/13/with-crowley-ouster-obama-fully-owns-the-torture-of-bradley-manning/

sfinga

 • Guest
Re: Bradley Manning
« Reply #3 on: March 15, 2011, 23:47:20 PM »
Evo jos jedan taze is Guardian-a.


VOJNI LJEKARI OPTUZENI ZA OKRUTNO POSTUPANJE PREMA BRADLEY MANNING-U


Okrutno postupanje prema WikiLeaks-ov osumljicenom, kaze grupa aktivista, koja optuzuju psihijatre za “krsenje etickih duznosti”


Ispod slike: pripadnik grupe podrske Bradley Manning-u protestvuje ispred US State Department-a ove sedmice.


Grupa uvazenih ljekara iz SAD-a koja se bavi etikom postupanja prema pacijentima, stavila je pod upitnik ulogu vojnih psihijatara iz Quantico-a, Virginia, gdje se u okrutnim okolnostima koji se mogu nazvati i mucenjem, nalazi osumljiceni WikiLeak-ov izvor Bradley Manning.

Grupa aktivista, Psihijatri za ljudska prava (PHR) uznemirena je zbog uloge psihijatara iz te vojne baze u kojoj je Manning zatvoren od proslog jula.

Grupa smatra da su psihijatri uhvaceni u klasicnu zamku “dvojne odanosti”, kada odgovornost prema njihovom lancu komande dolazi u sukob sa duznoscu ljekara da zastiti pacijenta.

Christy Fujio, autor clanka o ovom problemu, koji treba uskoro biti objavljen, kaze da zabrinustost postoji zbog toga sto su psihijatri Manning-a izlozili neprestanom boravku u samici.

“Cak i ako oni to zvanicno i ne dozvoljavaju, time sto ga stalno pregledaju i izvjestavaju vladu o njegovom stanju, oni zapravo efektivno ucestvuju u tom procesu. Njihova nesposobnost da to nazovu onim sto to zapravo jeste – okrutano neljudsko postupanje – je krsenje njihovih etickih duznosti kao ljekara.”

Manning, koji je optuzen za dostavljanje velikog broja americkih drzavnih tajnih dokumenata u digitalnoj fromi WikiLeaks-u, je pod tkz. sprecavanju nanosenja ozljeda samom sebi (Pol) sto zahtjeva da ga se drzi samog u celiji tokom 23 sata na dan i da ga se provjerava svakih 5 minuta. Pocetkom ovog mjeseca, takodje ga skidaju nagog svake noci i tjeraju da se takav seta ispred cuvara.

Manning je sam rekao da je ovaku kaznu u pri-procesualnom pritvoru isprovocirao sarkasticnom primjedbom koju je izrekao cuvarima.

Zvanicna vojna zabiljeska, koju je nedavno objavio Manning-ov advokat, otkriva da su izmedju proslog avgusta i januara vojni psihijatri nacinili ni manje ni vise nego 16 preporuka svojim nadredjenima da se Manning-u ukine Pol jer ne prestavlja prijetnju samom sebi.

To se odnosi i na preporuku od 29. oktobra 2010, u kojoj se kaze da je “vojni psihijatar procijenio i smatra da je sa psihijatrijske tacke gledista Manning sposoban i da ne predstavlja opasnost za samog sebe ”.

Samo su jednom tokom tih pet mjeseci psihijatri zakljucili da se zatvoreniku mogu odrediti zabrane. Usprkos datom jasnom medicinskom stanovistu, vojni komandir je to neprekidno ignorisao i nastavio sa okrutnim rezimom. Koji je sam po sebi, kako kaze PHR, pokazatelj da vlada SAD-a krsi svoja vlastita jasno definisana pravila. Susan McNamara koja je pripadnica pomenute grupe, inace ljekar koji radi sa zrtvama mucenja iz drugih zemalja, kaze de je postupak prema Manning-u produzetak ispitivacke taktike koja se primjenjuje nad osumljicenim za terorizam u Guantanamo-u.

“To je ogroman problem, jer je osmisljen da slomi osobu psihicki. Boravak u samici je oblik lisavanja cula i ako jos lisavate osobu kontakta sa ljudima koji joj je neophodan to se zove mucenjem.”

Dodala je:”U SAD-u, kad bi se prema pacijentima u psihijatrijskim bolnicama postupalo  na nacin na koji vojska postupa prema Manning-u, federalna vlada bi odmah ukazala na to….jer je to krsenje njenih vlastitih pravila .”

Kontraverza oko postupanja sa Manning-om je doprla do samog srca Obamine administracije. Ove sedmice, glasnogovronik State Department-a PJ Crowley je dao ostavku, posto je takvo zatocenistvo nazvao “smijensim i glupim” i upozorio da ono moze nanijeti stetu globalnoj poziciji SAD-a. Sam Obama je bio primoran da brani rezim, govoreci da je “uvjeren” od strane Pentagon-a, da je to u interesu samog Manning-a.

Dok se psihijatrima u Quantico-u pripisuju zasluge zato sto su neprekidno zagovarali da se Manning makne iz takvog ekstremnog stanja, postavlja se ozbiljno pitanje da li oni zaista rade dovoljno na tome da se njegovo stanje promijeni.

Ljekari imaju jasne eticke smjernice kako da zastite svoje pacijente koje su postavljene jos u Nuremberg-u nakon drugog svjetsog rata.

Nedavno je Americko udruzenje ljekara usvojilo odredbu da se psihijatri “moraju suprostaviti i ne smiju ucestvovati u mucenju ni iz kog razloga….. Psihijatri se moraju boriti da promijene situaciju u kojoj se primjenjuje mucenje ili kada je postoji velika mogucnost da se primijeni.”

PHR je pozvao sve ljekare da ne pregledaju pacijente na nacin koji bi ugrozio njihova ljudska prava i osudio ljekare koji sute o tokvoj zloupotrebi. Ova grupa vjeruje da psihijatri treba da ispune svoju duznost i prijave okrutno, neljudsko i degradirajuce postupanje prema Manning-u i osiguraju, u skladu sa njihovim etickim duznostima, pritvor u najmanje mogucim ogranicavajucim uslovima. http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/15/bradley-manning-military-doctors-treatment
« Last Edit: March 15, 2011, 23:55:12 PM by sfinga »

Offline willow

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 129
Re: Bradley Manning
« Reply #4 on: April 14, 2011, 23:01:01 PM »
na žalost agonija sa mladim Maningom i dalje se nastavlja

ZATOČEN ZBOG WIKILEAKSA
Majka Bradleyja Manninga zove Britaniju u pomoć
Majka Bradleyja Manninga, američkog vojnika optuženog da je dostavio tajne dokumente WikiLeaksu, pismeno je zatražila od britanskog šefa diplomacije Williama Haguea da njezinog sina u vojnom zatvoru posjete djelatnici britanskog veleposlanstva u SAD-u i provjere njegovo fizičko i psihičko zdravlje
Dvadesettrogodišnji Manning u zatvoru je od prošlog svibnja, a uvjeti u kojima boravi predmet su kritika na račun američke vojske i vlade. Smješten je u ćeliju s maksimalnom razinom sigurnosti, u kojoj sam provodi 23 sata dnevno, a svake noći oduzima mu se odjeća.
Prema navodima njegovog odvjetnika, Manning ne posjeduje britansku putovnicu niti sebe smatra Britancem. No njegova majka Susan, Velšanka, kaže da je Bradley 'Britanac po porijeklu', što je ovog mjeseca potvrdio i britanski Foreign Office.
Susan Manning napisala je šefu diplomacije Hagueu da je u veljači posjetila svog sina u zatvoru u pomorskoj bazi Quantico u Virginiji. Tamo je putovala u društvu sestre i njezina supruga, no njima nije bilo dopušteno da vide svog nećaka.
'Bila sam veoma tužna kada sam vidjela Bradleyja. Boravak u zatvoru, u takvim uvjetima, šteti mu fizički i psihički. Bojim se da mu se stanje pogoršava. Htjela bih da ga posjeti netko tko može provjeriti u kakvu je stanju. Ako njegova britanska narodnost znači da ga može posjetiti netko iz britanskog veleposlanstva, molim vas da to omogućite. Ne vjerujem da je Bradley u mogućnosti to osobno zatražiti, pa to tražim od vas kao njegova majka.'
Susan Manning, koja se razvela od Bradleyjeva oca, Amerikanca Briana, kada je Bradley bio tinejdžer, zatražila je od Haguea i da joj se prilikom idućeg posjeta sinu pridruži netko iz veleposlanstva i omogući pristup članovima obitelji.
Manning je optužen za 'pomaganje neprijatelju' i ugrožavanje nacionalne sigurnosti odavanjem službenih podataka, uključujući više od 250.000 diplomatskih bilješki, WikiLeaksu.
Početkom travnja, Henry Bellingham iz Foreign Officea rekao je da je britansko veleposlanstvo u Washingtonu izrazilo administraciji Baracka Obame zabrinutost zbog tretmana Bradleyja Manninga te će to ponovno učiniti. 'Svi zatvorenici zaslužuju tretman u skladu s najvišim međunarodnim standardima te svakako ne očekujemo ništa manje od Sjedinjenih Država', poručio je Bellingham. U vezi s Manningovom nacionalnošću, rekao je da UK mora poštovati njegovu želju i priznati ograničenja sudjelovanja UK-a u ovom slučaju. U vrijeme te izjave, britanska vlada nije zaprimila nikakav zahtjev od Manningove obitelji.
Foreign Office sada je potvrdio da je primio pismo Susan Manning i najavio da će ga pažljivo razmotriti i odgovoriti joj u kratkom roku.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/122443/Majka-Bradleyja-Manninga-zove-Britaniju-u-pomoc.html


Offline BHLeak

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 1
 • Gender: Male
Re: Bradley Manning
« Reply #5 on: August 05, 2011, 16:11:37 PM »
Vecina BH stanovnistva nazalost ni ne zna ko je Bradley Manning, jedino sto ima zanimljivo, odnosno korisno o Manningu a i generalno o WikiLeaksu je ovaj blog
http://wikileaks.blogger.ba/arhiva/2011/02/27/2701531