Author Topic: Sude Bradleyju Manningu koji je proslavio Assangea  (Read 1936 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ariana

  • Guest
Sude Bradleyju Manningu koji je proslavio Assangea
« on: December 17, 2011, 13:35:48 PM »
Godinu dana trajala je tortura. Bradley Manning je 23 sata dnevno bio u samici, uz provjeru svakih pet minuta, a noću je bio gol

Godinu i pol otkako je pritvoren, pred vojni je sud u petak prvi put izašao američki vojnik Bradley Manning, zviždač koji je zaslužan za svjetski prodor WikiLeaksa i Juliana Assangea, kojem je dostavio tisuće povjerljivih diplomatskih i vojnih dokumenata. Zahvaljujući 24-godišnjem vojniku, svijet je vidio kako američki vojnici pucaju po pobunjenicima u Bagdadu i ubijaju civile u povorci.

Manning je optužen za kazneno djelo pomaganja neprijatelju, dakle za izdaju, i za to djelo moguće je izreći smrtnu kaznu, ali tužitelji, najavljuje se, najtežu kaznu neće tražiti. Optužen je i za kršenje Zakona o špijunaži, odnosno ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Nacionalna sigurnost

Njegovi odvjetnici kane dokazati da njegovi postupci nisu naškodili nacionalnoj sigurnosti. Dok je Julian Assange međunarodna zvijezda, malo se zna o običnom vojniku Manningu, čijom je zaslugom WikiLeaks otkrio čak 250.000 diplomatskih dokumenata. Možda je zato i bilo moguće da u američkom zatvoru u bazi američkih marinaca Quantico trpi neviđenu torturu. Bio je svakog dana zatvoren 23 sata u samici, noću je morao biti gol, takav je morao i defilirati pred stražarima, oduzimali bi mu odjeću s izlikom da moraju spriječiti samoubojstvo, svakih pet minuta morao se javljati stražaru... Njegova majka Susan Manning, kad je vidjela koliko je propao fizički i psihički, zatražila je intervenciju britanskog ministra Williama Haguea pozivajući se na britansko podrijetlo.

Ponižavanje u zatvoru

Prijekor je američka vlada dobila i od posebnog izvjestitelja UN-a za zlostavljanje Juana Mendeza, koji je Manninga mogao vidjeti i s njim razgovarati samo u prisutnosti čuvara! Pentagon nije priznavao da Manninga drži u izolaciji, a Mendez je ocijenio da je zatvorenik izložen okrutnom i ponižavajućem mučenju. Zaredale su prozivke predsjednika Obame zbog toga, a svoju izjavu kako je kontraproduktivno i glupo tako tretirati Manninga položajem je platio glasnogovornik Bijele kuće P. J. Crowley. Crowley je izjavio i kako to šteti američkom ugledu i položaju u svijetu, pozvao na mudru primjenu sile i nakon toga morao dati ostavku. Manning, uhićen u svibnju 2010. godine u Iraku, u travnju ove godine prebačen je u lakši zatvor Fort Leavenworth u Kansasu, a sudi mu se u vojnoj bazi u Marylandu, uz vrlo jake mjere osiguranja. Saslušanje bi moglo trajati pet dana.

http://www.vecernji.hr/vijesti/sude-bradleyju-manningu-koji-je-proslavio-assangea-clanak-357150

ariana

  • Guest
Re: Sude Bradleyju Manningu koji je proslavio Assangea
« Reply #1 on: December 17, 2011, 19:36:47 PM »
Ali, bitno da američki političari dijele lekcije Kini, Rusiji, itd o temeljnim ljudskim pravima. Zemljo, profundaj se! Licemjerstvo u punom smislu te riječi.