Author Topic: Bradley Manning - heroj ili izdajica?  (Read 3186 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
Bradley Manning - heroj ili izdajica?
« on: December 18, 2011, 11:04:51 AM »
Bradley Manning - heroj ili izdajica?

Američki vojni sud ovih dana odlučuje da li se protiv američkog vojnika koji je Wikileaksu odao povjerljive podatke treba povesti sudski postupak. Uopće se ne može dokazati da je itko poginuo zbog tih informacija.
Nakon što je u petak započeo postupak pred vojnim sudom u Fort Meadeu kod Washingtona, u subotu je i tužilaštvo predstavilo optužbu protiv Bradleya Manninga. Ona je i više nego teška: optužuje ga se da je ukrao na stotine tisuća tajnih dokumenata i proslijedio ih internetskom portalu Wikileaks. Ovaj sud treba tek odlučiti, da li su optužbe dovoljne za početak sudskog postupka koji bi onda počeo za nekoliko mjeseci.

Ali zapravo i prije nego što je suđenje počelo, mladi američki vojnik je morao platiti visoku cijenu za optužbe kojima se tereti. Nakon njegovog uhićenja u svibnju 2010. je nekoliko mjeseci morao provesti u izoliranoj ćeliji u američkoj bazi Quantico. Bio mu je uskraćen svaki pristup vijestima i informacijama iz slobode, baš kao i kontakt s drugim zatvorenicima. Iako formalno tek pritvorenik, u zatvoru se prema njemu postupalo kao protiv najtežeg kriminalca i smio je napustiti svoju samicu na najviše jedan sat na dan. Branitelj ovog vojnika ističe i da ga se prisililo da noći provodi potpuno gol.

"Ponižavajuće, neljudsko i ilegalno"

I dok su simpatije svjetske javnosti ionako na strani američkog vojnika koji se usudio odati tajne kako bi otkrio zločine vojske u kojoj je služio, ove uvjete u zatvoru je i dva ugledna pravnika sa sveučilišta Yale i Harvard navelo da američkom predsjedniku upute otvoreno pismo prosvjeda. Oni su u travnju 2011. uvjete u kojima je zatvoren Manning nazvali "ponižavajućima, neljudskima, ilegalnima i nemoralnima", a njihovom pismu se priključilo 250 pravnika iz SAD i iz inozemstva.

Nakon tog pisma su se Manningu nešto poboljšali zatvorski uvjeti, ali američka javnost je i dalje duboko podijeljena oko onoga što je on učinio. S jedne strane na svjetskoj web-mreži postoje na desetke stranica podrške, jer se tek njegovim otkrićima saznalo i o zločinima koje su američki vojnici učinili u svojim misijama u Iraku i Afganistanu. Najpoznatija je video-snimka iz američkog vojnog helikoptera koja evidentira paljbu po civilima u Bagdadu 2007. godine. Utoliko i pravni stručnjaci ne pitaju, nisu li i vojnici ponekad obavezni prekršiti obavezu tajnosti, ako se time otkriva zločin?

S druge strane, neki američki političari žele čak i smrtnu kaznu ovog vojnika ili barem dugogodišnji boravak u zatvoru. Iako je prilično izvjesno kako će ova instanca vojnog suda odlučiti da se protiv Manninga povede sudski postupak, veliko je pitanje da li će doista biti osuđen na visoku kaznu. U načelu, tužilaštvo treba dokazati kako je otkrićem dokumenata Manning uzrokovao smrt barem jednog američkog vojnika - što je gotovo nemoguće. Povrh toga, njegova obrana je pozvala čak i američkog predsjednika Obamu i ministricu vanjskih poslova Clinton koji su trebali posvjedočiti da je otkriće ovih dokumenata pričinilo zapravo mnogo manje štete nego što se o tome govori.

http://www.nacional.hr/clanak/121812/bradley-manning-heroj-ili-izdajica

ariana

  • Guest
Re: Bradley Manning - heroj ili izdajica?
« Reply #1 on: December 18, 2011, 14:28:24 PM »
Quote
Bradley Manning - heroj ili izdajica?

Za svakog s imalo zdravog razuma i neiskrivljenim sustavom vrijednosti ovo pitanje može imati samo jedan odgovor - heroj!

Glenn Greenwald je to veoma pomno razložio u svom članku "Heroja Bradleya Manninga tereti se u 30 točaka optužnice, među kojima je za neke predviđena kazna smrću - zašto on umjesto toga zaslužuje medalju?". Nemam vremena prevesti cijeli članak, ali i ova tri ulomka će biti dovoljna da uvjerljivo pokažu kako je Manning za svoju odvažnost i ljudskost zaslužio da ga se smatra velikim čovjekom, a ne izdajicom: 

"(...) Prema prepisci chata, vođenog navodno između Manninga i informanta koji ga je prijavio, Manning se odlučio tajno objaviti dokumente nakon što su mu se razbile sve iluzije o ratu u Iraku. Iznio je kako je čitajući klasificirane dokumente po prvi put postao svjestan razmjera korupcije i nasilja počinjenih od strane njegove zemlje i saveznika.

Objasnio je kako želi da i svijet sazna ono što je on saznao: “Želim da ljudi znaju istinu…bez obzira na to tko su…jer javnost ne može donositi odluke koje se ne temelje na faktima.” Upitan od informanta, zašto ne želi prodati dokumente stranim vladama i tako doći do dobre zarade, Manning je odgovorio kako želi da informacije budu javno dostupne kako bi se pokrenule “diskusije, debate i reforme diljem svijeta”.

Opresivni tretman nad Manningom osmišljen je kako bi se stvorilo ozračje straha, poslao signal onima koji u budućnosti budu htjeli otkriti ozbiljne zločine tajno počinjene od strane SAD-a: Budete li razmišljali o otkrivanju svojih saznanja, pogledajte samo što smo učinili s Manningom i radije razmislite još jednom. Stvarne zločine otkrivene ovom prilikom počinili su progonitelji, a ne optuženi. Jer, ono za što se on tereti da je dao svijetu, Manning zaslužuje medalju, a ne život u zatvoru."

http://www.alternet.org/story/153451/glenn_greenwald%3A_the_heroic_bradley_manning_faces_30_charges,_some_punishable_by_death_--_why_he_deserves_a_medal_instead

ariana

  • Guest
Re: Bradley Manning - heroj ili izdajica?
« Reply #2 on: December 30, 2011, 10:40:40 AM »
Ron Paul također smatra Manninga herojem i taj svoj stav iznosi sasvim nedvosmisleno:

Quote
Dok većina političke strukture u SAD-u Bradley Manninga naziva izdajnikom, a mnogi otvoreno zazivaju smrtnu kaznu - predsjednički kandidat Ron Paul nazvao je Bradley Manninga herojem.

Glavni mediji u SAD-u sistematski su ignorirali Ron Paula, no kako mu popularnost naglo raste među glasačima i mediji mu danas daju veći prostor.
U posljednjem govoru Ron Paul rekao je kako je Bradley Manning "heroj" i "patriota" zbog toga što je vladine tajne proslijedio Wikileaksu i time prokazao brojne kriminalne radnje u kojima je sudjelovala američka vojska.

http://www.advance.hr/vijesti/ron-paul-nazvao-osudenog-bradley-manning-a-herojem/