Author Topic: Bradley Manning: Potencijalnom Nobelovcu SAD sudi za veleizdaju!  (Read 2180 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
Bradley Manning: Potencijalnom Nobelovcu SAD sudi za veleizdaju!
« on: February 23, 2012, 20:10:12 PM »
Potencijalnom Nobelovcu SAD sudi za veleizdaju!Jedan od najpoznatijih zviždača svijeta, 24-godišnji Bradley Manning, konačno će ugledati vojni sud. Proveo je 19 mjeseci iza rešetaka, od čega je osam bio u samici, gdje su ga mučili. Ovaj mladić htio je da svijet zna za ratne zločine u Iraku i Afganistanu.

Osam mjeseci, tobože zbog njegove sigurnosti, proveo je u samici. Tamo je "spavao" gol, bez pokrivača i jastuka, šišali su ga do kože jednom tjedno. Spavanje je ovdje pod navodnicima, budući da su mu svakih pet minuta kucali na vrata i ispitivali ga je li OK, a ako se ne bi javio, stražari su ulazili i sami provjeravali.

Bio je, dakle, iscrpljivan nespavanjem, jednom od metoda torture koja se primjenjuje nad zatvorenicima čiji duh treba slomiti.

Zbog pobune udruga za zaštitu ljudskih prava, mladi je američki vojnik, Bradley Manning konačno premješten iz samice zatvora Quantico u travnju 2011. godine, bez ikakve optužnice. Čakalo ga je još 11 mjeseci zatvora u Leavenworthu u Kansasu da bi se 23. veljače, konačno pojavio pred vojnim sudom na kratkom saslušanju.

Nominacija s Islanda

Ovog mladića američke vojne vlasti terete ga zbog puštanja 700.000 povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, po čak 22 točke optužnice. Najteža optužba je za pomaganje neprijatelju za što se okrivljenika može po zakonu osuditi na smrt, no tužitelji su najavili da neće tražiti njegovo pogubljenje već "samo" doživotni zatvor.

http://www.youtube.com/watch?v=5rXPrfnU3G0&feature=player_embedded

Među otkrićima koji se povezuju s njim je i Koleteralno ubojstvo (Collateral Murder) - video snimka, na kojoj se vidi kako Amerikanci iz helikoptera Apache, gotovo iz zabave ubijaju civile u Bagdadu, među kojima je bio i Reutersov snimatelj, a ranjeno je i dvoje djece. No, optužuju ga i za Cablegate, tj. objavu diplomatskih depeša, te ratnih dnevnika iz Iraka i Afganistana, u kojima su dokumentirane smrti više od stotinu tisuća civila.

Zbog optužbi s kojima je suočen, islandski je parlament Manninga početkom veljače nominirao za Nobelovu nagradu za mir. Inače, WikiLeaks i jedan od ključnih osnivača Julian Assange imali su snažnu potporu na Islandu, pogotovo prilikom pripreme videa Collateral Murder. U tome mu je pomagala Birgitta Jónsdóttir, parlamentarka koja je potpisala nominaciju Manninga za Nobela.

Što bi ti učinio?

Jedan od ključnih dokaza tužiteljstva je njegova chat prepiska s hakerom Adrianom Lamom, koji ga je prijavio američkim vlastima.

"Da sam loša osoba, prodao bih sve Rusima ili Kinezima i zaradio na tome", napisao je "bradass87", što je navodno Manningov nick, Lamu. Kad ga je ovaj upitao zašto nije, Manning mu je odgovorio: "Zato što se radi o javnim podacima".

Razgovor koji ga je doveo do optužbe za veleizdaju, započeo je ovako:

"Hipotetsko pitanje: kada bi imao slobodan pristup povjerljivim mrežama tijekom, recimo, osam do devet mjeseci, i da na njima vidiš nevjerojatne stvari, grozne stvari... stvari koje pripadaju javnoj domeni, a ne nekom serveru uskladištenom u mračnoj sobi u Washingtonu... Što bi učinio?".

http://danas.net.hr/svijet/page/2012/02/23/0123006.html

Voda

  • Guest
malo stariji članak, ali lijepo opisuje zašto je Bradley Manning na sudu.

Zviždač Wikileaksa Bradley Manning pred sudom - čeka ga doživotni zatvor ili pogubljenje
vrijeme objave: Subota - 17. Prosinac 2011 | 09:09

Amerika se sprema izreći drastičnu kaznu svom državljaninu koji je provodio ono za što se SAD nominalno najviše zalaže - slobodu govora.

Bradley E. Manning (rođen na današnji dan, 17.12.1987.) bio je američki vojnik i glavna osoba putem koje su tajni dokumenti dospjeli na zviždačku stranicu Wikileaks.
Manning je uhićen u proljeće 2010. u Iraku pod optužbom da je vojne dokumente prekopirao na svoje računalo i kasnije ih dostavio stranici Wikileaks (kojom upravlja Julian Assange).
Zbog svojih radnji uz navedeno, optužen je još i po 22 točke, uključujući i "pomaganje neprijatelju" za što je u SAD-u predviđena kazna - smrt.

Bradley Manning je od ljeta 2010. zatvoren u najstrožim vojnim uvjetima, tj. u apsolutnoj izolaciji.
Mnogi stručnjaci i aktivisti pozivali su da se odustane od takvog čina nazivajući takvu vrstu zatvora mučenjem - nitko nije reagirao.
Stručnjaci opisuju čin kao psihološku torturu koja dovodi do mentalnog propadanja (u SAD-u danas oko 20,000 osoba izdržava ovakvu vrstu zatvora).
U potpuno izoliranoj ćeliji Manning je proveo jednu i po godinu i sada počinje njegovo saslušanje.

Njegov odvjetnik je objavio pismo koje je Manning sastavio početkom ove godine opisujući užasne uvjete u zatvoru.
Uz kompletnu izolaciju oduzeta mu je i sva odjeća, čak i naočale bez kojih gotovo da i ne može gledati. Razlog tome - da se slučajno ne pokuša ubiti ili zadaviti. Također navodi psihičko maltertiranje, stražari bi mu rekli da se okrene lijevo, pa desno, pa opet natrag i tako unedogled. Uz sve to svako jutro je morao stajati gol na ulazu u ćeliju dok su svi stražari prolazili, to bi potrajalo nekoliko minuta.
Sve zajedno za cilj je imalo psihološko uništenje.

Njegov prijatelj, kojem je 2 puta dopušten posjet rekao je kako je Bradley od inteligentnog mladića postao potpuno rastrojena osoba koja više nije bila u stanju niti rečenicu složiti.

Mnoge istaknute osobe javno su prosvjedovale protiv brutalnih uvjeta u kojima se drži Manning, uključujući i demokratski kongresmen Dennis Kucinich koji je torturu nad Manningom usporedio sa zlostavljanjima u iračkom zatvoru Abu Ghraib.

Bradley Manning će u konačnici cijeli život provesti u zatvoru ili biti smaknut od strane svoje države, samo zbog toga što je djelovao iz moralnih poriva vidjevši strašne zločine koje je provodila američka vojska. Zahvaljujući upravo Manningu svijet je dobio informacije o brojnim ratnim zločinima koje su američki vojnici počinili nad nedužnim civilima. Znao je u kakvu se opasnost stavlja, ali je ipak djelovao prema osjećaju odgovornosti.
Mnogi istaknuti stanovnici SAD-a poput Michael Moore-a, ali i brojni drugi, donirali su novac za odvjetničku obranu. Smatra se kako će se odvjetnici boriti da ga spase od smrtne kazne, ali i doživotni zatvor već je velika nepravda.
Jer tko će suditi pravim ratnim zločincima koje je hrabri Bradley Manning otkrio pred cijelim svijetom? Amerika se sprema izreći drastičnu kaznu svom državljaninu koji je provodio ono za što se SAD nominalno najviše zalaže - slobodu govora.

Tada star samo 21 godinu, Bradley Manning postao je i ostat će upamćen kao heroj koji je pokazao kako još uvijek postoje osobe koje su spremne za istinu žrtvovati sve - svoju slobodu, pa čak i život.

Zanimljivo je napomenuti kako je Bradley Manning uvršten kao kandidat za Nobelovu nagradu za mir, ali komisija je odlučila kako je za mir u svijetu ipak puno zaslužniji predsjednik i vrhovni komandant američke vojske - Barack Obama.

http://www.advance.hr/vijesti/zvizdac-wikileaksa-bradley-manning-pred-sudom-ceka-ga-dozivotni-zatvor-ili-pogubljenje/