Author Topic: Obama försöker tömma Guantánamo  (Read 3170 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Obama försöker tömma Guantánamo
« on: January 24, 2015, 17:09:15 PM »
Obama försöker tömma Guantánamo
Den 21 januari 2009. Just tillträdde presidenten Barack Obama lovar att stänga det militära fånglägret på Kuba. Sex år senare är det fortfarande öppet och Republikanerna blockerar Obamas senaste taktik – att gradvis tömma Guantánamo så att det blir för dyrt att hålla fångar där.
•   
Foto: GRAFIK: JENNY ALFVÉN
1/2
Nästa Föregående
Nästa Föregående
20 januari 2015 kl 19:44, uppdaterad: 20 januari 2015 kl 21:09
Parallellt med den människorättsvidriga årsdagen släpps en ny bok, Guantánamo Diaries, som trots överstrykningar med tjocka svarta censurstreck ger unika inblickar i hur fångarna behandlades.
•   Jag började hallucinera och hörde kristallklara röster. Jag hörde mina närmaste prata om helt vanliga vardagssaker… jag hörde Koranen läsas med en röst från himlen, vittnar Mohamedou Ould Slahi i dagboken.
Nu 44-årige Mohamedou Ould Slahi växte upp i Mauretanien och begav sig först till Jordanien och sedan till Afghanistan där han anslöt sig till al-Qaida. Han har uppgett att han lämnade terrornätverket 1992 men greps efter 11 septemberdåden misstänkt för att ha planerat ett attentat i Los Angeles och för att ha varit inblandad i rekryteringen av två av de 19 kaparna.
Mohamedou Ould Slahi fördes till Guantánamo Bay i augusti 2002 och vittnar om tortyren han utsattes för. Åtal väcktes aldrig och han inplacerades redan 2010 i den grupp som fått klartecken att lämna lägret. Medborgarrättsgruppen ACLU står bakom en kampanj för att han ska släppas och kallar just hans fall för ”det mest flagranta övergreppet i Guantánamo.”

Omedelbart efter Obamas löfte i januari 2009 satte kongressen stopp för hans planer att ställa fångarna inför rätta i domstol på amerikansk mark. Under de följande åren höll Obama mestadels låg profil i frågan men tog tag i den igen 2013, först med beslut att Jemen var redo som mottagarland, sedan med en mer intensiv övertalningskampanj av regeringar i tänkbara länder.

Det har rört sig om nattliga flygningar i största hemlighet. Så sent som i förra veckan skickades en fånge till Estland och fyra till Oman. Kvar finns 122 män varav 54 förklarats oskyldiga. En förhoppning bland juristerna som för Guantánamofångarnas talan är att den tillträdande försvarsministern Ashton Carter kommer visa sig villig att expediera de här ärendena snabbare än den sittande Chuck Hagel.
Obamas intentioner just nu är att tömma det numera nedslitna 13 år gamla fånglägret som det är mycket dyrt att ha i drift. Enligt de kalkyler som ofta återges kostar det uppåt 3 miljoner dollar per fånge och år, en siffra som ska jämföras med runt 80 000 dollar i USA:s ökända så kallade super-maxfängelser.
Men terrorattentaten i Paris har spätt på republikanska invändningar mot de här planerna. Kongresspolitiker pekar på riskerna med att de som frigetts söker sig till terroristgrupper som al-Qaida på Arabiska halvön och IS.
- De här människorna är de värsta av de värsta. De får aldrig släppas, sa exempelvis den republikanske senatorn Ron Johnson i ett debattprogram i tv i söndags.
Ett par dagar tidigare hade den demokratiske kongressledamoten Jackie Speier framfört en helt annan varning.
- Antalet som återvänder är få, 7 procent under Obama, 19 procent under George W Bush. Istället fungerar Guantánamo som ett stridsrop för andra att ta upp kampen mot USA, skrev Jackie Speier i Washington Post.
Tongivande republikanska senatorer planerar att stärka den lagstiftning som redan finns för att förhindra transport av fångar till amerikansk mark och stängning av lägret. Rättsprocesser pågår mot totalt fem, varav exempelvis Khalid Sheik Mohammed aldrig kommer att försättas på fri fot.

För rätt många år sedan vid det här laget gjorde undertecknad en enkät med folk som jobbade i närheten av det stora militärfängelset i Fort Leavenworth i Kansas. Alla var övertygade om att terrorister skulle sitta i säkert förvar på fastlandet och till saken hör att flera terrorister åtalats och dömts i amerikanska domstolar.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/obama-forsoker-tomma-guantanamo_4265199.svd