Author Topic: Nördarna mot mördarna  (Read 2403 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Nördarna mot mördarna
« on: January 18, 2015, 14:30:21 PM »
Nördarna mot mördarna
Publicerad i dag 07:47

Foto: REX/APAimages

Om maskerna
När Anonymous demonstrerade mot Scientologirörelsen 2008 maskerade man sig för att undgå igenkänning med hänvisning till att kyrkan har ett rykte om sig att trakassera kritiker. Maskerna föreställer Guy Fawkes, en katolsk terrorist som 1605 försökte lönnmörda Jakob I, Englands kung. Fawkes-masken populariserades av Hollywood¬filmen “V för Vendetta” som bygger på en hyllad serieroman. Valet av förklädnad var symboliskt, men också praktiskt eftersom maskerna var lättillgängliga och billiga.

Andra hackergrupper
Chaos Computer Club
Europas största hackergrupp. Bildades 1981 i Berlin. CCC skapade internationella rubriker på 80-talet när man påvisade allvarliga säkerhetsbrister i den tyska tjänsten Bildschmirtext, ett slags förlaga till internet.
Cult of the Dead Cow
Hackersamfund och oberoende mediaorganisation som bildades 1984 i Texas. Har tagit strid för yttrandefrihet. Förklarade krig mot Scientologikyrkan 1995. Medlemmen Omega anses ha myntat begreppet hacktivism.
Lizard Squad
Bildades 2014 och klassas som illvilliga black hat-hackare. De har alltså inga högre syften utan vill, i likhet med Batmans ärkefiende Jokern, skapa kaos. Har attackerat flera spel-sajter som Xbox Live. Utfärdade i somras ett bombhot mot ett flygplan där en Sony-chef fanns ombord.
Flying Kitten
En av fyra iranska grupper som vållar mycket huvudvärk i USA. Har samlat åtskilligt med underrättelseorienterad information om främmande regeringar och företag. Man har också angripit iranska dissidenter digitalt. Vissa bedömare menar att de kan agera på uppdrag av iranska regeringen.
Deep Panda
En av Kinas mest avancerade hackergrupper. Bedömare menar att de är kopplade till kinesiska regeringen och att deras mål är av strategiskt intresse för Kina. Sedan i somras ska de ha börjat fokusera på indvider med kopplingar till Irak eftersom Kina är en storspelare på den iranska oljemarknaden.
 
Efter sin krigsförklaring mot terrorgruppen ¬Islamiska staten och al-Qaida är Anonymous återigen i det mediala rampljuset. Men hur mäktig är den mytomspunna hackergruppen i dag? Experterna menar att en ideologisk kris håller på att rasera nätverket inifrån.
Efter sin krigsförklaring mot terrorgruppen ¬Islamiska staten och al-Qaida är Anonymous återigen i det mediala rampljuset. Men hur mäktig är den mytomspunna hackergruppen i dag? Experterna menar att en ideologisk kris håller på att rasera nätverket inifrån.
Tango down. Det är en term som används inom amerikanska specialstyrkan. Begreppet signalerar att en terrorist är eliminerad.
Med just de orden meddelade en belgisk förgrening av Anonymous via Twitter att de tagit den den franska sajten Ansar-alhaqq.net ur trafik den 10 januari. Den jihadistiska webbplatsen saboterades med hjälp av en överbelastnings¬attack.

Läs vidare:
http://www.dn.se/kultur-noje/nordarna-mot-mordarna/