Author Topic: Manning tudi uradno obtožen, o obtožnici se še ni izrekel  (Read 2315 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
Manning tudi uradno obtožen, o obtožnici se še ni izrekel
« on: February 24, 2012, 10:08:34 AM »
V ZDA mu grozi dosmrtni zapor
Manning tudi uradno obtožen, o obtožnici se še ni izrekel


Washington - Ameriški vojak Bradley Manning, ki je spletni strani WikiLeaks predal tajne informacije o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatske depeše State Departmenta, je bil tudi uradno obtožen.

Šlo naj bi za "pomoč sovražniku"

Od 22 točk obtožnice se najresnejše nanašajo na "pomoč sovražniku", za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Za vse ostale obtožbe skupaj je zagrožena maksimalna kazen 150 let zapora. Manning se o obtožnici ni izrekel. Zaenkrat se tudi ni izrekel, ali želi, da mu sodi vojaška porota ali samo vojaški sodnik. Datuma začetka sojenja še niso določili.

Predal naj bi več sto tisoč dokumentov

Komaj 24-letni Manning naj bi več sto tisoč dokumentov WikiLeaksu predal med novembrom 2009 in majem 2010, ko je služil v Iraku. Objava tajnih vojaških dokumentov je med drugim ponudila vpogled v ozadje civilnih žrtev vojn v Iraku in Afganistanu, objava depeš State Departmenta pa je spravila v zadrego številne diplomate in tudi šefe držav in vlad.

"Manning je politični zapornik"

Washington je največje razkritje zaupnih informacij v zgodovini ZDA najostreje obsodil in ocenil, da je ogrozilo tako ameriško nacionalno varnost kot življenja tujcev, ki sodelujejo z ameriško vojsko in veleposlaništvi. Druga stran medtem trdi, da je WikiLeaks le razkril napake ameriške politike in Manninga označuje kot političnega zapornika.

Očitki o slabem ravnanju z zapornikom

Manning je bil najprej od maja 2010 zaprt v Iraku, nato v oporišču marincev v Quanticu v ameriški zvezni državi Virginii. Zaradi slabega ravnanja pristojnih oblasti z Manningom je iz protesta odstopil tiskovni predstavnik State Departmenta Phillip Crowley. Manningova obramba trdi, da je ta duševno moten in ne bi smel imeti dostopa do tajnih dokumentov.

http://www.siol.net/novice/svet/2012/02/manning_tudi_uradno_obtozen_o_obtoznici_se_se_ni_izrekel.aspx