Author Topic: Så gömmer du ditt hem hos Google maps  (Read 1518 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Så gömmer du ditt hem hos Google maps
« on: June 27, 2014, 12:39:32 PM »
Så gömmer du ditt hem hos Google maps
Publicerad i dag 10:05

Foto: TT Nu kan du sudda ut ditt hem från Google maps.
Nya regler tillåter karttjänster som Google maps att använda bilder av högre kvalitet. Men den som vill vara anonym kan sudda ut sitt hem på Googles karta.

Nya regler tillåter karttjänster som Google maps att använda bilder av högre kvalitet. Men den som vill vara anonym kan sudda ut sitt hem på Googles karta.
Det var i mitten av juni i år som reglerna för hur skarpa satellitbilder som får användas ändrades i USA. Tidigare har det inte varit tillåtet för företag att använda bilder där detaljer som är mindre än 50 centimeter syns. Nu får företagen använda bilder med detaljer som är så små som 31 centimeter, skriver BBC.
En advokat som BBC pratat med sa då det var troligt att människor som vill värna om sina privatliv kommer att agera.

Sajten the Daily Dot skriver att det finns två möjliga reaktioner på de nya reglerna: Den första är de som tycker att det blir roligare att gå in och titta på Googles kartor eftersom man ser mer. Den andra är de som tycker att det känns obehagligt att alla som har internetuppkoppling kan se mer detaljerade bilder av deras privata hem.
De refererar också till en nätsäkerhetsblogg som listat hur kriminella kan dra nytta av bilder från Google maps. Till exempel genom att lokalisera byggnadens ingångar, hitta bra gömställen i närheten samt se var övervakningskameror är placerade.
Men det går att radera sitt eget hus från Google maps. Företaget skriver på sin hemsida att användarnas integritet och säkerhet är viktigt för dem.
Nu finns därför ett verktyg som hjälper den som vill sudda ut bilder som visar en användares familj, bil eller hem. Användare kan även begära att bilder tas bort helt om motivet är olämpligt (till exempel om det förekommer nakenhet eller våld).

Den som vill gömma sitt hem på Google maps kan göra följande:
• Leta reda på bilden i ”street view”.
• Klicka på ”rapportera ett problem” längst ned till höger i bildfönstret.
• Fyll i formuläret och klicka på skicka.
Tyvärr betyder inte ett raderat hem på Google att det är helt osynligt för allmänheten. Det finns fortfarande andra tjänster som till exempel Bing och Yahoo som har liknande tjänster men som inte erbjuder någon suddfunktion.

Caroline Englund
[email protected]
http://www.dn.se/ekonomi/sa-gommer-du-ditt-hem-hos-google-maps/