Author Topic: Obamas löfte att stänga Guantanamo stoppat igen  (Read 2602 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Obamas löfte att stänga Guantanamo stoppat igen
« on: November 12, 2015, 09:45:50 AM »
Obamas löfte att stänga Guantanamo stoppat igen

Publicerad 2015-11-10 20:06

Den amerikanska kongressen sa på tisdagen åter nej till att flytta fångar från det omstridda Guantánamofängelset på Kuba till fängelser i USA. President Obama kan dock komma att driva igenom flytten ändå.

Den amerikanska kongressen sa på tisdagen åter nej till att flytta fångar från det omstridda Guantánamofängelset på Kuba till fängelser i USA. President Obama kan dock komma att driva igenom flytten ändå.

Stängningen av fängelset har varit en av president Obamas profilfrågor sedan han under valkampanjen 2008 lovade att stänga det under sin mandatperiod.

Till fängelset, som uppfördes i januari 2002, fördes 779 män och pojkar som utpekats som misstänkta terrorister, inte minst efter attackerna mot USA den 11 september 2001.

Kritiken mot fängelset har varit mycket hård eftersom fångarna i flera fall utsatts för tortyr och inte heller ställts inför någon domstol för att få anklagelserna mot dem prövade. 2006 gjorde Förenta Nationerna ett försök att få fängelset stängt men misslyckades. Amnesty International har kallat fängelset för ”vår tids Gulag”.

Under senare år har ett stort antal fångar förts från fängelset till andra länder och senast den 30 oktober fördes den brittiske medborgaren Shaker Aamer till Storbritannien efter 13 år i fängelset.

Men den fråga som nu diskuteras i USA är president Obamas plan på att överföra de 59 farligaste av fängelsets 112 kvarvarande fångar till andra fängelser i USA och de övriga till andra länder. En plan som stött på patrull.

På tisdagen röstade senaten, liksom representanthuset tidigare gjort, för en ny försvarsbudget som också förlänger förbudet att flytta fångar till USA, uppger NBC News.

Trots det väntas president Obama att oberoende av kongressens beslut senare i veckan komma med ett förslag om hur Guantánamofängelset ska kunna stängas och fångar överföras till USA.

Planerna på att flytta fångarna har också fått 40 sheriffer i Colorado att skriva till Vita huset. Sherifferna menar att den typen av högriskfångar som det skulle bli frågan om skulle dra till sig möjliga terrorister som skulle försöka frita fångarna:

”De skulle komma att utgöra mycket frestande mål”, skriver de bland annat enligt nyhetsbyrån AP.

Clas Svahn

[email protected]
http://www.dn.se/nyheter/varlden/obamas-lofte-att-stanga-guantanamo-stoppat-igen/