Author Topic: Därför tål vuxna svenskar mjölk  (Read 1346 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Därför tål vuxna svenskar mjölk
« on: January 22, 2014, 11:20:20 AM »
Därför tål vuxna svenskar mjölk
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mjolksvep_8918048.svd?sidan=1

De flesta vuxna i världen tål inte mjölk. Till skillnad från svenskar. Nu har forskare visat varför.
 
Mjölk.
Fredrik Sandberg/TT
22 januari 2014 kl 08:05 , uppdaterad: 22 januari 2014 kl 09:03

Vad är det som gör att svenskar tål mjölk? Det har länge gäckat forskarna. Även många européer kan dricka mjölk, till skillnad från en majoritet vuxna på jorden.

Nu har forskarna funnit svaret: brist på mat.
Den vanligaste förklaringen, skriver SVT, har hittills varit att vi började dricka mjölk eftersom vi får mindre sol på oss än i andra länder i världen. Med mjölken får vi i oss D-vitamin och kalcium.
Oddný Sverrisdóttir, forskare i evolutionsbiologi vid Uppsala Universitet, har nu funnit en annan lösning:
– Vi har kommit fram till att även människor i Spanien har utvecklat förmågan att dricka och processera mjölk. Det är därför inte problem med kalcium som driver laktostolerans i en population. I Spanien finns jättemycket sol och de får D-vitamin genom att solen lyser på huden.
Med DNA från 5 000 år gamla benrester som tillhört spanska förfäder har Oddný Sverrisdóttir funnit att det de inte har är de gener som kodar för enzym som bryter ner laktos, vilka är nyckeln till att en tredjedel av dagens spanjorer kan dricka mjölk.

Genom datasimuleringar av DNA-analyserna blev det tydligt att förmågan utvecklats genom så kallad positiv selektion. Spanjorernas förmåga att dricka mjölk har med andra ord utvecklats genom mutationer – inte genom att ha ”blandat” sina gener med nordbor, vilket varit tesen.
– Vi har alltid vetat att det handlat om positiv selektion i Sverige, Finland och Nordeuropa, men vi visste inte att så var fallet i Spanien, säger Oddný Sverrisdóttir till SVT.
Forskarnas nya teori – som de menar är svår att blunda för – lyder att vuxna européer lärt sig dricka mjölk till följd av svält.
– När det inte fanns något annat att äta, kan de som kunde dricka mjölk fortfarande leva och få barn och kunde då föra vidare sina gener till nästa generation, säger Oddný Sverrisdóttir.
Studien med forskarnas resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften ”Molecular biology and evolution”.