Author Topic: Bitcoinbörsen Mt Gox i konkurs  (Read 2230 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Bitcoinbörsen Mt Gox i konkurs
« on: March 12, 2014, 10:57:37 AM »
Bitcoinbörsen Mt Gox i konkurs
http://www.svd.se/naringsliv/pengar/bitcoinborsen-mt-gox-ansoker-om-konkurs_3319066.svd

Mt Gox, den japanska bitcoin-börsen vars sajt försvann i början av veckan, har ansökt om konkursskydd i Tokyo. 850 000 bitcoin, värda minst 2,8 miljarder kronor, som tillhör bolagets kunder saknas.
•   
Ett kortfattat meddelande var allt som syntes på Mt Gox hemsida på tisdagen.
28 februari 2014 kl 18:36 , uppdaterad: 28 februari 2014 kl 20:06 SvD i New York

"Företaget tror att det finns stor risk att dessa bitcoin är stulna", kommenterar Mt Gox i ett uttalande i samband med den konkursansökan som lämnades in på fredagen.
Mt Gox sa också att en polisanmälan övervägs, rapporterar Bloomberg News.
Samtidigt stäms nu Mt Gox av en av bolagets tidigare kunder i USA. Stämningsansökan lämnades in till en domstol i Chicago på torsdagen, rapporterar Reuters, av målsägaren Gregory Greene, som hävdar att bitcoinbörsen Mt Gox och dess vd, Mark Karpeles, gjort sig skyldiga till bedrägeri och oaktsamhet eftersom bolaget försummat säkerheten kring kundernas konton.
Fler stämningar väntas följa efter konkursen.

Det var i måndags som Mt Gox hemsida plötsligt inte gick att nå, efter allt större spekulationer under tre veckor om att företaget som drev världens största börs för handel med den virtuella valutan bitcoin var på obestånd.
Redan den 7 februari stoppade Mt Gox möjligheten för kunder att ta ut bitcoin från deras konton, vilket fick vissa kunder att bege sig till Tokyo för att försöka rädda vad som räddas kunde.
Om uppgifterna stämmer att hundratusentals bitcoin stulits från Mt Gox så handlar det om ett bedrägeri i mångmiljardklassen. Lågt räknat skulle de 850 000 försvunna virtuella mynten vara värda runt motsvarande 2,8-3 miljarder kronor.

Det totala värdet för alla bitcoins som hittills produceras, enligt en metod baserad på matematiska algoritmer, uppges vara cirka 7 miljarder dollar, enligt Reuters.
Mt Gox krasch kommer samtidigt som vissa tecken tyder på början till acceptans för den virtuella valutan, som förra året rusade från några tiotals dollar till över 1 200 dollar i värde. I New Yorks finansdistrikt, nära börsen på Wall Street, har en informell bitcoin-börs öppnats nyligen där intresserade investerare kan samlas för att handla mynten.

Stort intresse har även märkts från riskkapitalister, som finansierat flera av Mt Gox konkurrenter vilka nu ser en möjlighet till ökade marknadsandelar sedan den tidigare ettan i branschen havererat.


Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Re: Bitcoinbörsen Mt Gox i konkurs
« Reply #1 on: March 12, 2014, 10:59:01 AM »
Ännu en bitcoin-bank rånad
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/3328760.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20140312

Ytterligare en bank som hanterar den virtuella valutan bitcoin har utsatts för en omfattande stöld. De kanadensiska banken Flexcoin tvingades på tisdagen stänga ned verksamheten för gott efter att hackers tagit sig in i systemet och fört ut 896 bitcoins, motsvarande 3,9 miljoner svenska kronor.

4 mars 2014 kl 23:45 , uppdaterad: 5 mars 2014 kl 00:05

För två veckor sedan rånades den japanska bitcoin-banken Mt. Gox på bitcoins som motsvarade 3,1 miljarder kronor.

Under tisdagen uppgav den brittiska advokatfirman Selachii att mer än 400 personer har visat intresse för att gå samman i en grupptalan mot Mt. Gox.
Washington/Paris TT-AFP-Reuters