Author Topic: Afrikas bäst bevarade hemlighet  (Read 1326 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Afrikas bäst bevarade hemlighet
« on: October 12, 2014, 10:59:40 AM »
Afrikas bäst bevarade hemlighet
 
12 oktober 2014 kl 01:15, uppdaterad: 12 oktober 2014 kl 09:29

En efter en berättar klanledarna om situationen i samhället vid Adenviken i nordvästra Somaliland. Här passerar nästan all båttrafik mellan Asien och Europa, orsaken till de senaste årtiondenas piratproblem. På land är fattigdomen påtaglig. Man berättar att man kan fiska, men inte sälja fisken då det inte finns några vägar till de små fiskarsamhällena.
Just från detta samhälle är det 17 mil offroad-körning en av Somalilands större städer. Därifrån är det sju mil till det kustlösa Etiopien, en stor marknad för fisk från de små samhällena vid Adenviken. Den siste klanledaren sammanfattar mötet med att uttrycka sin tacksamhet. Han menar att vi är de första besökarna någonsin som uppmuntrat byborna att investera i sina egna tillgångar, och därmed att ta framtiden i egna händer. Nästa vecka skickar vi terränggående lastbilar med frysaggregat för att kunna transportera fiskarnas fisk och där med skapa överskott. För tjänas det inte pengar blir detta ett i raden av havererade biståndsprojekt baserade på pseudosympati. Riktiga företag skapar riktiga arbeten och därmed skatteintäkter till landet. Man låtsas helt enkelt inte.

Somalilands utveckling är anmärkningsvärd. Från en sönderbombad spillra till ett fungerande demokratiskt samhälle på 23 år. Faktum är att landet hör till de mest demokratiska i hela Afrika och överglänser grannarna Somalia, Djibouti, Etiopien och Eritrea med marginal.

Somalierna bor i dag i fem olika länder. Somalia är det före detta Italienska Somaliland längs Afrikas horns östkust, där bland annat Mogadishu ligger. Franska Somaliland heter i dag Djibouti och är en självständig stat. Sedan har vi östra Etiopien och norra Kenya med övervägande somalisk befolkning. Det femte området är Somaliland. Det brittiska protektoratet Somaliland etablerades 1884 och fick sin självständighet den 26 juni 1960. Landet erkändes då av 34 länder, däribland Storbritannien och USA. Somaliland valde att gå in i en union med Italienska Somaliland med målet att alla fem somaliska områdena skulle införlivas i den nya federala staten Somalia.

Detta skedde aldrig och spänningen mellan före detta Brittiska Somaliland och det före detta Italienska Somaliland eskalerade. Till slut bombade Mogadishu-regimen sina unionsfränder i Somaliland, med hundratusentals flyktingar och många döda som följd.

Det federala Somalia kollapsade och det före detta Italienska Somaliland förföll i anarki. Piratverksamheten uppstod och stöddes av stora grupper i samhället. Den al-Qaidainspirerade organisationen Al-Shabaab plågade och plågar fortfarande stora delar av Somalia.

Somaliland valde en annan väg. Man samlade klanerna och lät alla komma till tals, även de som kämpat på Mogadishu-regimens sida och den 18 maj 1991 utropades ett självständigt Somaliland, inom de gränser som fastställdes redan 1884.
Utan något egentligt stöd från omvärlden formade man en fredlig demokrati baserad på det gamla klansamhället med Storbritannien som förebild med sina två kamrar. Storbritanniens ”House of the Lords” blev i Somaliland ”House of the Elders” med traditionella klanledare med ett visst inflytande. Politiska partier baseras på politiska idéer och måste ha lokalavdelningar i alla större klaner. Man har startat 1 000 grundskolor på 10 år och arbetar hårt för mänskliga fri- och rättigheter för alla.

Nu bör steg tas för erkännande av Somaliland. Parallellt med detta behöver Somaliland fler företag som bekämpar fattigdomen på riktigt och därmed underminerar grogrunden för extremism och terrorism.

Somaliland ha noolato!

Mikael Torstensson är rådgivare till Somalilands regering och investerare i landet.
[email protected]
Mikael Torstensson

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/afrikas-bast-bevarade-hemlighet_4002389.svd