Author Topic: Suomi ei halunnut tehdä "isoa numeroa" CIA:n vankilennoista #cablegate  (Read 5695 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

enrica

  • Guest
Suomi ei halunnut tehdä "isoa numeroa" CIA:n vankilennoista

5.2.2013 10:56 116 - Ville Similä - Helsingin Sanomat


Helsinki-Vantaan lentoasemalla kävi toukokuussa 2003 Hercules-kuljetuskone, joka saattoi kuljettaa vankeja.Suomi ei halunnut tehdä "isoa numeroa" CIA:n vankilennoista, joita epäiltiin lennetyn Suomen kautta, ilmenee vuotosivusto Wikileaksin vuotamista diplomaattisähkeistä keväältä 2006.

Helsingin-lähetystöstä lähetetyn sähkeen perusteella ulkoministeriön poliittisten asioiden alivaltiosihteeri Markus Lyra tapasi Yhdysvaltain suurlähettilään Marilyn Waren 24. toukokuuta 2006.

Tapaamisessa keskusteltiin myös kaksi päivää aiemmin esitetystä televisioraportista, jossa epäiltiin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n lentäneen vankilentoja Suomen kautta vuonna 2004.

Suurlähettiläs kiitteli Lyralle ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) tapaa "vähätellä" vankilentoväitteitä julkisuudessa. Lyra vastasi, että Suomen hallitus ei halua tehdä lennoista "isoa numeroa" televisioraportista.

Sähkeen mukaan Lyra myös hyväksyi suurlähettilään selityksen, että Yhdysvallat ei suvaitse kidutusta mutta ei myöskään kommentoi yksittäisiä lentoja.

Kun epäilyt vankilennoista nousivat alun perin julkisuuteen marraskuussa 2005 sanomalehti Borgåbladetin uutisen perusteella, ulkoministeri Tuomioja kertoi lähettävänsä asiasta kyselyn Yhdysvaltain suurlähetystöön.

"Ei ole hyväksyttävää, jos kuljetukset eivät ole tapahtuneet kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Asia on vakava. Suomen läpi ei voi kuljettaa ihmisiä vankeina ilman, että kunnioitetaan kansainvälistä oikeutta", Tuomioja sanoi eduskunnassa 2005.

Wikileaksin sähke nousi julkisuuteen tiistaina, kun Open Society -säätiö julkaisi tähän asti laajimman raportin CIA:n 2000-luvun alun kuulusteluohjelmasta ja siihen liittyvistä vankilennoista. Suomea käsitellään raportissa runsaan sivun verran.

Vankilennot olivat osa Yhdysvaltain ohjelmaa, jossa terroristeiksi epäiltyjä vankeja kuulusteltiin salaisissa pidätyskeskuksissa "epätavallisin keinoin", jotka Yhdysvalloissa eivät olleet mahdollisia. Joissain tapauksissa tämä tarkoitti kidutusta.

    Wikileaks-sähke
    Open Societyn raportti (pdf)

http://www.hs.fi/ulkomaat/Suomi+ei+halunnut+tehd%C3%A4+isoa+numeroa+CIAn+vankilennoista/a1305645498982