Author Topic: FI efter Panamaläckan: Alla storbanker har fått brev  (Read 4145 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *****
  • Posts: 887
  • Gender: Female
FI efter Panamaläckan: Alla storbanker har fått brev
« on: February 01, 2017, 14:51:24 PM »
FI efter Panamaläckan: Alla storbanker har fått brev

Finansinspektionens stora utredning om penningtvätt och terrorfinansiering i spåren av Panamaläckan har tagit ett viktigt steg framåt. Det avslöjar generaldirektör Erik Thedéen i en intervju. Alla fyra storbanker har fått brev från inspektionen.
Av Louise Andrén Meiton

Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen, ger knapphändiga svar om Panamautredningen men säger att alla fyra storbanker har fått brev från inspektionen. Foto: Lars Pehrson
Finansinspektionens utredning i spåren av den stora Panamaläckan har fokus på två områden: terrorfinansiering och penningtvätt. Till SvD berättar nu generaldirektör Erik Thedéen att Finansinspektionen (FI) har skickat iväg en så kallad avstämningsskrivelse till bankerna.
– Vi berättar vad vi har funnit. Bankerna får nu kontrollera fakta och säga om de vill tillägga något. De har ett antal veckor på sig att svara.
Till vilka banker har ni skickat?
– Alla fyra storbanker.
Har ni hittat något hos alla fyra?
– Det kan jag inte kommentera. Det är sekretess tills det att vi beslutar oss för att gå vidare, säger Erik Thedéen.
Ett beslut som ligger närmare i tiden rör Swedbank.
När väl bankerna har svarat fortsätter processen på Finansinspektionen. FI får då besluta om de ska gå vidare och om det är aktuellt med någon eventuell sanktion.
– Det är som en rättsutredning. Det går inte att säga exakta tidtabeller, det beror på vad det kommer fram för fakta och vilka frågor som kommer tillbaka till oss.
Kan det bli tal om sanktioner?
– Jag har ingen bedömning om det i dag.
Ett beslut som ligger närmare i tiden rör Swedbank SWED A +1.13%. Där undersöker FI om banken bröt mot reglerna då höga chefer tilläts göra fastighetsaffärer, i en affär som avslöjades av Dagens Industri.
– Den processen har gått längre. Vi har skickat iväg en avstämningsskrivelse och även fått svar från Swedbank. Vi hanterar nu svaret och fattar beslut om vi ska gå vidare eller inte.
På tisdagen berättade Finansinspektionen tillsammans med Finanspolisen inom säkerhetspolisen om en ny satsning för att förhindra penningtvätt och terrorfinansiering. Denna gång är fokus mycket på mindre aktörer.
– Det visar sig att terrorfinansiering och penningtvätt även kan vara många små transaktioner och små näringsidkare. Det räcker inte att vi kontrollerar bankerna och att bankerna gör att bra jobb. Nu vill vi sprida kunskap till 20 000 näringsidkare vilket innebär den breda allmänheten.
Men det måste vara en lönsam affär för de som tar emot pengarna, då ska de tacka nej till pengar och berätta för er?
– Det finns en risk att en del branscher kan vara smittade av det här och leva av det. Är näringsidkare brottsliga kommer de inte att rapportera brottslighet. Men det finns såklart många ärliga som vill göra ett bra jobb.
Det viktigaste är att komma tillrätta med är kriminella nätverk i utsatta områden.
Tillsammans med polisen riktar FI nu ljuset mot företag som skickar pengar till andra länder men också mot snabblåneföretagen.
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen inom Polismyndigheten, säger att det viktigaste är att komma tillrätta med är kriminella nätverk i utsatta områden.
– Där tror att vi att kriminella nätverk använder sig av betaltjänstföretag för att skicka pengar utomlands.
Nu lyfter också fram snabblåneföretagen?
– Där kan vi se att den finns en risk för att pengarna använder för att finansiera resande till konfliktzoner för att delta i terroraktiviteter. Man tar ett snabblån, lämnar landet och betalar inte tillbaka pengarna sedan, säger Linda H Staaf.

https://www.svd.se/fi-efter-panamalackan-alla-fyra-storbanker-har-fatt-brev?utm_source=SvDNYH1D&utm_medium=email&utm_campaign=2017-02-01