Author Topic: Turska u BiH i Srbiji, odnosno na Balkanu generalno  (Read 3075 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline mood_fm

  • Member
  • *
  • Posts: 14
  • Gender: Male
Turska u BiH i Srbiji, odnosno na Balkanu generalno
« on: August 26, 2011, 12:39:04 PM »
Nešto stariji tekst, iščitavanje WikiLeaks depeša iz Večernjeg lista

http://www.ratkovici-x.com/vijesti/zemljabosna/216-wikileaks-turska-se-petlja-u-bih-i-eljela-otomanski-balkan.html

SAD u nekoliko dokumenata izražavaju otvorenu bojazan zbog planova, ali i otvorenih istupa turskih političara da u BiH otvore prostor za veći utjecaj na Balkanu, otkriva WikiLeaks.

U razgovoru pomoćnika američkog državnog tajnika za politička pitanja Williama Burnsa s podtajnikom turskog Ministarstva vanjskih poslova Feriduna Sinirlioglua naglašeno je da se EU protivi snažnijem angažiranju Turske na Balkanu, kao i da SAD s oprezom gledaju na to.

Prema dokumentu, kojeg je američki veleposlanik iz Ankare poslao u Washington, u veljači prošle godine, nakon susreta dvojice diplomata, Sinirlioglu je Burnsu otkrio da postoji "odlučnost turske vlade da se suprotstavi stalnim naporima EU da isključi Tursku na Balkanu, posebno u BiH".

U dopisu se otkriva da je pojačano tursko angažiranje između BiH i Srbije rezultiralo time da je Turska uvjerila tadašnjeg predsjedavajućeg Predjesništva BiH Harisa Siladžića, koji je dan ranije bio u Ankari, da "odustane od isticanja srbijanskog 'genocioda'".

U drugom dokumentu se na vrlo upozoravajući način ističe uloga šef turske diplomacije Ahmeta Davatoglua koji je prozrokovao pravu lavinu reagiranja i otvorenoga otpora u regiji.

- Ovaj stav 'povratka u prošlost', kombiniran s turskom tendencijom da ga provede u suradnji s lokalnim političarima islamske orijentacije, konstantno stvara nove probleme, upozorava se u dopisu koje je veleposlanstvo u Ankari uputilo State Departmentu.

Davatoglu je poručio da Turska radi na podizanju novog Balkana koji je, prema njegovom mišljenju, bio primjer uspjeha u vrijeme Otomanske vlasti, s čim se svakako ne slaže niti jedan autohtoni narod osim ostataka Otomanskog carstva i dijela muslimana, piše WikiLeaks.

- Mi želimo novu balkansku regiju, utemeljenu na političkim vrijednostima, ekonomskoj međuzavisnosti, suradnji i kulturnoj harmoniji. To je bio otomanski Balkan. Mi ćemo obnoviti ovaj Balkan. Ljudi to zovu neootomanskim. Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča. Sada je treba obnoviti, rekao je Davatoglu, koji je odmah nakon općih izbora u BiH otvoreno podržao bošnjačku koaliciju Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije, piše zagrebački Večernji list.
« Last Edit: August 26, 2011, 17:05:28 PM by mood_fm »