The WikiLeaks Supporters Forum

Our World => Europe => Regions => Croatia => Topic started by: Voda on March 06, 2011, 22:55:18 PM

Title: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 06, 2011, 22:55:18 PM
za vse ki bi radi kaj povedali na svojem jeziku tukaj je prostor
 :)
Title: Re: Slovenija - v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 11, 2011, 14:29:07 PM
Bi, pa tudi ne bi
Zavrnitve ameriške prošnje za sprejem taboriščnikov 
iz Guantanama 
si Slovenija skoraj ne more privoščiti.
Ko je pred časom iz WikiLeaksa pricurljalo, da bo v zameno za to, da bo ameriški predsednik gostil slovenskega premiera, Slovenija sprejela kakega zapornika iz Guantanama, je Borut Pahor to odločno zanikal. Nato pa je ravnal, kot da je vse res. Dejstvo je, da je bil na obisku pri Baracku Obami in da je nemudoma po njegovi vrnitvi vlada v državni zbor vložila zakon, ki naj bi dal pravno podlago za to, da bi Slovenija lahko sprejela koga, ki bi ga Američani odslovili iz Guantanama.

V vsakem primeru je Slovenija ZDA dala neko zavezo. A dejstvo je tudi, da slovenska javnost izpolnitvi te obljube ni naklonjena. Ko so, denimo, prejšnji mesec v Delovi anketi postavili vprašanje o tem, ali naj Slovenija sprejme ameriške zapornike iz Guantanama, je kar tri četrtine vprašanih odgovorilo, da temu nasprotujejo. Nasprotovati tako odločnemu stališču javnosti je za vsako vlado težko, saj se to slejkoprej pozna pri naklonjenosti javnosti in posledično pri volilnem rezultatu. Borut Pahor pa je morda še bolj kot kdo drug dovzeten za prilagajanje javnemu mnenju.

Nedvomno bi sprejetje ameriških taboriščnikov pograbila opozicija, pa tudi v koaliciji še zdaleč ni videti kakšne enotnosti o tem vprašanju. Nazadnje bi Pahor pri tem vprašanju lahko ostal bolj ali manj sam. Odločitve o tem vprašanju pa sam ne more sprejeti. Tudi če bo pravna podlaga sprejeta, bo o uradni ameriški prošnji za sprejem konkretnih ljudi iz Guantanama nazadnje odločil državni zbor.

Zavrnitve ameriške prošnje pa si Slovenija skoraj ne more privoščiti. Če bi ZDA uradno vložile prošnjo za sprejem zapornikov, Slovenija pa bi jo zavrnila, bi bil to svojevrsten precedens in kar mali škandal v meddržavnih odnosih. Zato, kot kaže, vlada igra na to, da bo sicer pripravila vse potrebno, da omogoči sprejem taboriščnikov, bo pa tudi poskušala javnosti jasno predstaviti – in s tem tudi namigniti Američanom –, da temu sprejemu v proceduri slabo kaže. Potem pa lahko samo upa, da uradne ameriške prošnje kljub vsemu vendarle ne bo.

izvir: http://www.delo.si/clanek/143440 (http://www.delo.si/clanek/143440)

pa tudi spomnim se enega od komentarov, ko bi Julian Assange končal v Guantanamu, saj bi ga slovenci radi sprejeli kot zapornika   ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 14, 2011, 20:26:19 PM
 ;D sej Juliana bi po moje sprejeli tut mimo Guantanama...čeprav je bil Pahor pred časom proti tem predlogu če se prav spomnim.
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 14, 2011, 23:12:31 PM
kateremu predlogu?
da Julian Assange pride v Slovenijo?
to pa res ni enostavno, zato ker so  NATO in ameriška administracija proti WL in JA, in kot zmeraj ni se treba prepirati z Americani.  ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 15, 2011, 11:22:12 AM
ja sej zastopim to najvišje slovensko načelo don't pick a fight...

kakorkoli že...jst sem proti vsej tej Guantanamo ideji. Pa ne zato, ker se bojim, da so oni reveži v zaporu nevarni...Amerika naj se nauči da mora sama za sabo pospravljat. Sami so si te probleme naredili ker so prepričani, da so superiorni vsem ostalim narodom...naj jih še sami rešijo

Kazen mora biti vzgojna  ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 15, 2011, 16:48:19 PM
se strinjam z vami.
američani naj rešujejo svoje težave na lastnem ozemlju, ampak ta ideja je dvignila prahu  ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 17, 2011, 13:29:13 PM
zgodba zapornikov z Guantanama pa se nadaljuje...

Pahor: Nobenih groženj ni bilo
Premier Borut Pahor je zanikal, da bi prihajalo do kakršnih koli groženj in pritiskov od ZDA glede vprašanja sprejema zapornika. Kot pravi, so Slovenijo in druge države ZDA le pozvale, da storijo to humanitarno dejanje.

"Ravnali bi prav, v duhu solidarnosti in humanitarnosti, če bi se odločili, da sprejmemo enega zapornika iz Guantanama," meni, ob tem pa dodaja, da bo upošteval tudi morebitno drugačno odločitev naše države. Opozoril je še, da nobena izmed držav, ki so do zdaj sprejele zapornike, niso imele niti varnostnih niti finančnih težav zaradi tega dejanja.


Pukšič: Politika ZDA je dvolična in nekorektna
Franc Pukšič (SLS) je v imenu predlagateljev sklica seje pojasnil, da je zaprtje zapora v Guantanamu in nadaljnje ravnanje z zaporniki težava ZDA, saj o odprtju zapora ni odločala Slovenija. Prepričan je, da bi s sprejemom zapornikov dali legitimiteto kršenju mednarodnega prava s strani ZDA.


Sejo so sklicali na zahtevo opozicijskega SLS-a, ki sprejetju zapornikov iz Guantanama nasprotuje in predlaga, da vlada vse dejavnosti, povezane s tem, ustavi. V stranki so namreč prepričani, da bi bile posledice nepredvidljive, in sicer tako na področju državne varnosti kot diplomatskih odnosov z drugimi državami.
Vlada je že sprejela novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejetje zapornika iz Guantanama, zdaj pa jo morajo potrditi še poslanci. Če ga bodo, mora zakon začeti veljati v treh mesecih od potrditve v parlamentu


http://www.times.si/slovenija/pahor-ravnali-bi-prav-ce-bi-sprejeli-zapornika-iz-guantanama-puksic-to-je-problem-zda--NONE-b96c6dfcfa.html (http://www.times.si/slovenija/pahor-ravnali-bi-prav-ce-bi-sprejeli-zapornika-iz-guantanama-puksic-to-je-problem-zda--NONE-b96c6dfcfa.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 19, 2011, 10:49:29 AM
hvala za članek Voda!
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 20, 2011, 13:33:34 PM
ni problem  ;)
ne vem če ste brali, ampak obstaja še več o spremeni zakona

http://24ur.com/novice/slovenija/odbor-ni-proti-sprejemu-ujetnika-iz-guantanama.html (http://24ur.com/novice/slovenija/odbor-ni-proti-sprejemu-ujetnika-iz-guantanama.html)

http://www.demokracija.si/index.php/slovenija/politika/5620-zavrnjen-predlog-sls-glede-zapornikov-iz-guantanama (http://www.demokracija.si/index.php/slovenija/politika/5620-zavrnjen-predlog-sls-glede-zapornikov-iz-guantanama)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 20, 2011, 18:03:25 PM
ah hvala tut za te...opažam, da so našo politiki še vedno nesposobni spravit skupaj kak pametn argument  ::)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 20, 2011, 23:14:38 PM
pa stvar je čist enostavna
zaporniki Guantanama so problem ameriške administracije
in če pri Wikileaksu ne bi objavila dokumentov, pri tej spremembi zakona o sprejemu tujcev javnost ne bi vedla za kaj se prav zaprav gre.
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 20, 2011, 23:47:28 PM
 :D po moje ne bi nikol zvedli, da so prispeli v Slovenijo...ziher bi rekli, da zadeve niso želel obešat na veliki zvon ker bi blo pol za njih težje, da se integrerajo etc.

Zdaj pa vsi...no ja ...večina ve, da so se zmenli za celo zadevo zato, da ima naš predragi premije novo fotko v svojem albumu...čudovito čudovito...kaj ko bi mel referendum o tem če Pahorju sodimo za veleizdajo? lol

A mogoče veš zakaj slovenski mediji niso sklenli posla z Wikileaks za ostale depeše? Jaz nisem uspela nič zvedet o tej točki.

PS: prosim ne me vikat...sej nisem tolko stara...  ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 21, 2011, 00:23:02 AM
A mogoče veš zakaj slovenski mediji niso sklenli posla z Wikileaks za ostale depeše? Jaz nisem uspela nič zvedet o tej točki.
resnično povedano, ne vem, pa mam nekakšni sum
in tole se zgodlo v petek 18.03.2011. na Hrvaškem , zjutraj so na spletni strani objavili vseh WIkileaksovih dokumente o Hrvaški in to v prevodu na hrvaški jezik. in jaz sem tukaj objavila spletno zvezo, pa čez par ur ko sem hotela prebrati, vse je manjkalo, zbrisali so vse prevode
http://www.vecernji.hr/vijesti/objavljujemo-potpune-prijevode-najzanimljivijih-depesa-hrvatskoj-clanak-266205 (http://www.vecernji.hr/vijesti/objavljujemo-potpune-prijevode-najzanimljivijih-depesa-hrvatskoj-clanak-266205)
pa mislim da se to tudi dogaja v Sloveniji, mislim da obstaja preporočilo američke administracije naj se Wikileaksovi dokumenti ne objavljujejo. in da se Slovenska vlada, po izkušnjami z zaporniki iz Guantanama, zdaj strogo ravna po nalogi.

PS: prosim ne me vikat...sej nisem tolko stara...  ;)
v redu, ne bom  ;)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 21, 2011, 02:00:09 AM
da je vlada gegnala Mladino? amm Mladino zato, ker predvidevam, da bi oni bli prvi v liniji, da kaj takega objavijo...ja, o tem sem jst tut že študirala...mal presenetljivo mi je, da noben ne bi hotu tega nardit...

sicer ne spremljam slovenskih medijev iz interesa do lastnega mentalnega zdravja ampak kolikor vem, nobeden ni objavu dejanske depeše...kaj ti misliš: so tak nesposobni, da je ne najdejo na netu al so jim dali prepoved?
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 22, 2011, 00:08:06 AM

ne vem če veš za to, tu je nekakšen poskus

http://www.delo.si/clanek/132041 (http://www.delo.si/clanek/132041)
http://wikileaks.mladina.si/ (http://wikileaks.mladina.si/)
http://www.wikileaks.si/ (http://www.wikileaks.si/)
in potem je vse nehalo....
iskreno, ne domnevam pravih razlogov, res me strah cenzure.
in tukaj je prevod na hrvaški enega dobreg članka iz Mladine
http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/wikilicks-vsem-prihaja-na-ameriko (http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/wikilicks-vsem-prihaja-na-ameriko)
zdaj ne morem najti na slovenščini  ::)
in to je bilo lansko leto v decembru, in zares, je potem nehalo z Wikileaksom in objavami, pa tudi z dobrim komentari o dejavnosti WL v Sloveniji ali pa na splošno. edino kaj lahko prebereš so članki o tožbi na Švedskem ali pa kakšne druge bedarije o Julianu Assange-u.
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 22, 2011, 10:35:08 AM
eee vidiš...in zaradi tega da ne dobim živčnega rajši sploh ne spremljam...  ;D

Hvala za linke, jih bom pogledala

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on March 22, 2011, 23:31:58 PM
Hvala za linke, jih bom pogledala


linki so skroz brezveze...tako kot wikileaks informacije v Sloveniji  ::)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on March 23, 2011, 18:34:56 PM
 ;D hvala bogovom za tuje medije lol
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on April 06, 2011, 14:14:46 PM

priznam da mi se uporaba  uradnega znaka wikileks na spletni strani porno wikileks nič ne dopada. pa da so takšne informacije pricurljale, resnična imena porno zvezd...sploh, vprašam se, a so tisti  ki ih takšna zadeva zanima? ::)
no, ja, mogoče da obstajajo ljudi ki ih zanima in imajo interes v takšnih informacijah. pa, mi se bolj zdi kot šala in ne kot resnična zadeva.
in spet me presenetilo da so še novinarji na slovenskem ki so celo zadevo preiskali in zanikali  resničnost te spletne strani  ;)
http://www.intimatemedicine.si/zanimivo/nikar-ne-nasedajte-porno-wikileaks/ (http://www.intimatemedicine.si/zanimivo/nikar-ne-nasedajte-porno-wikileaks/)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Akami on April 07, 2011, 16:51:46 PM
 ??? kaj Julian še ni uspel spravit "Wikileaks TM" preko? Tu je dober primer, zakaj je bilo/bi bilo to treba nardit...Wikileaks je zanimiv tako za ljudi ki se želijo informirat kot tut za tiste, ki majo en kup neuporabnih stvari in jih hočejo prodat lol ...vsak hoče to izkoristit pa tut če si sam klike na internetno stran nabija

that's people for you  ::)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on April 08, 2011, 12:40:29 PM
kot mi je znano, Julian Assange je zaščitil lastno ime, ne pa imena Wikileaksa
pa bi bilo treba ta tudi zaščititi, saj je vedno več poskusov izkoriščanja. ::)
kdor ve, mogoče u prihodnosti tudi ta zaščiti  ;)
 
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on April 27, 2011, 00:02:20 AM
zdaj, ko berem o Guantanamu, pa mi ni vseeno, novi dokumenti o Guantanamu kažejo različne ljudi ki so tam zaprti.
in koga bi Slovenija sprejela?  ideja o sprejemu zapornikov z Guantanama mi je vse bolj in bolj smešna

WikiLeaks z novimi dokumenti o zapornikih v Guantanamu
Washington - Razkritja vsebine zaupnih ameriških dokumentov, ki so jih od spletne strani WikiLeaks pridobili nekateri časniki, prinašajo nove podrobnosti o zapornikih v Guantanamu in o načrtovanju napadov v ZDA.
Od 779 zapornikov v ameriškem taborišču za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi je imelo okoli 30 ljudi duševne motnje, med drugim shizofrenijo, paranojo, depresijo ali so bili zasvojeni z drogami, poroča španski El Pais, ki je pridobil dokumente ameriškega obrambnega ministrstva od WiliLeaksa. Med zaprtimi v Guantanamu je bil tudi 89-letni moški, ki je bolehal za demenco, za zidovi zapora pa so ga zadrževali štiri mesece.

Večino duševno bolnih zapornikov so zadrževali več let
Nek drugi zapornik, 40-letni Afganistanec, je pil šampon, jedel lastne iztrebke in se z njimi mazal po telesu. Leta 2002 so ga premestili v Afganistan, potem ko je v Guantanamu preživel osem mesecev. Zaradi njegovega stanja "je težko ali nemogoče med zaslišanjem od njega dobiti kakšne informacije", so o zaporniku zapisali v dokumentih ministrstva. Večino duševno bolnih zapornikov so v Guantanamu zadrževali več let, preden so jih premestili v druge države.

Nasilni so bili tako zaporniki kot pazniki
Objavljeni dokumenti tudi razkrivajo, da so bili odnosi med zaporniki in pazniki zelo nasilni. Zaporniki naj bi na različne načine stalno napadali paznike, od tega, da so vanje metali hrano ali urin, pa do tega, da so jim lomili roke. Zaporniki pa so bili kaznovani že za manjši prekršek, na primer zaradi zavračanja hrane, pisanja po zidu, vrtanja lukenj v zid ali podčrtavanja knjig iz knjižnice. Kakšne kazni so jim naložili, dokumenti ne razkrivajo. Zaporniki so tudi storili več poskusov samomorov in bili v nekaterih primerih uspešni.
Za domnevnega člana Al Kaide, ki naj bi izvedel bombni napad na nek luksuzni hotel in dve cerkvi v Pakistanu leta 2002, pa se je izkazalo, da je hkrati delal tudi za britansko obveščevalno službo MI6. Adil Hadi al Džazairi Bin Hamlili je bil v Guantanamo zaprt med letoma 2003 in 2010, ko so ga vrnili v rodno Alžirijo. Hamlilija sicer opisujejo kot "podpornika, ugrabitelja, kurirja in morilca Al Kaide", ameriški preiskovalci v Guantanamu pa so bili prepričani, da je bil tudi britanski obveščevalec.

Po napadih 11. septembra so načrtovali še en napad
New York Times pa je objavil vsebino dokumentov, ki razkrivajo, da je manjša skupina pripadnikov Al Kaide okoli šejka Haleda Mohameda, domnevnega načrtovalca napadov 11. septembra 2001 v New Yorku, po tem napadu načrtovala še en napad z orožjem za množično uničevanje.

Razmišljali so o različnih scenarijih napadov
Mohamed in njegova skupina, ki so jih prav tako zaprli v Guantanamu, so med drugim razmišljali, da bi izvedli napad z letalom na zahodni obali ZDA, razstrelili stanovanje s plinom, razstrelili bencinsko črpalko ali celo prerezali kable na Brooklynskem mostu v New Yorku.

WikiLeaks objavil nove podrobnosti o Osami bin Ladnu
Novi zaupni dokumenti State Departmenta, ki jih je objavila spletna stran WikiLeaks, razkrivajo nove podrobnosti o delovanju vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna.

http://www.siol.net/svet/novice/2011/04/wikileaks_guantanamo.aspx (http://www.siol.net/svet/novice/2011/04/wikileaks_guantanamo.aspx)Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on May 03, 2011, 22:54:03 PM
saga o sprejemu zapornikov z Guantanama se nadaljuje
zdi se da bo na koncu zapornik z Guantanam sprejet v Slovenijo


Guantanamo spet razdelil poslance
Na notranjem ministrstvu pravijo, da zakon o tujcih, ki omogoča tudi sprejetje zapornikov iz Guantanama, prinaša dvig ravni pravic migrantov. Medtem so v SNS prepričani, da je namen zakona pet minut slave Slovenije na mednarodnem prizorišču.
Poslanke in poslanci so s 43 glasovi za in 24 proti sklenili, da je novi zakon o tujcih primeren za nadaljnjo obravnavo. V razpravi so opozicijski poslanci večinoma opozarjali na določbo, po kateri bi Slovenija lahko sprejela zapornike iz Guantanama na Kubi, medtem ko so v koaliciji prepričani, da zakon dviguje raven pravic tujcev.
Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Damjana Laha novi zakon ne spreminja konceptualne zasnove sedanjega zakona, pač pa upošteva smernice Evropske komisije glede prostega pretoka oseb in prenaša vsebino treh novih direktiv. Tako zakon med drugim zmanjšuje administrativno breme za tujce, ki zaprosijo za modro karto, zagotavlja pravice tujcem, ki so žrtve nezakonitega zaposlovanja, daje več pravic tujcem, ki so v postopku prisilne odstranitve, uvaja olajšan vstop za določene kategorije tujcev ter razširja definicijo družinskih članov tujcev.
Zakon uvaja olajšan vstop za določene kategorije tujcev (športniki, trenerji, akreditirani novinarji, gospodarstveniki, tujci, ki se želijo izobraževati, družinski člani slovenskega državljana), saj jim omogoča izdajo vizuma za dolgoročno prebivanje za vstop v državo in urejanje prvega dovoljenja za prebivanje v državi.

Koalicija: Tudi brez novega zakona bi lahko sprejeli zapornike iz Guantanama
Po predlogu novega zakona se lahko dovoljenje za začasno prebivanje izda tujcu, čigar prebivanje je v interesu države zaradi kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih razlogov. Ta določba naj bi bila tudi podlaga za sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi.
Ravno ta določba je v javnosti dvignila največ prahu. Tudi ob današnji splošni razpravi v DZ so nanjo opozarjali predvsem poslanci opozicije, medtem ko v koaliciji večinoma trdijo, da sprejem zapornikov omogoča že sedanja zakonodaja.
Tako v poslanski skupini SD po besedah Darje Lavtižar Bebler zakona ne povezujejo s konkretno problematiko zaprtih oseb v Guantanamu, saj za njihov sprejem daje zadostno podlago že sedanja zakonodaja o mednarodni zaščiti. Sicer pa zakon prinaša novosti, ki predstavljajo dvig ravni pravic migrantov, kar v poslanski skupini še posebej podpirajo, pravi poslanka.
Tudi Antonu Anderliču (LDS) se zdi škoda, da bi razpravo posvetili le temu vprašanju, saj zakon razumejo kot nadgradnjo sedanje ureditve. Dejstvo je namreč, da bi Slovenija zapornike sprejela tudi brez sprememb zakona, saj je to odvisno od postopkov in politične volje. Z zakonom pa bi se Slovenija uvrstila med države z visokimi standardi na tem področju.
Anton Urh (DeSUS) pravi, da se je ustvaril vtis, da je zakon nastal le zato, da bi lahko sprejeli zapornike iz Guantanama, a prinaša vrsto dobrih rešitev, ki dvigujejo raven pravic. Sicer meni, da je panika pred sprejemom zapornikov prenagljena, poleg tega pa bi šlo predvsem za humanitarno dejanje.


Opozicija: ZDA nas izsiljuje
Vsebini člena, ki naj bi omogočal sprejem zapornikov iz Guantanama, pa ostro nasprotujejo v SNS. "Ne dovolimo, da Slovenija pristane na izsiljevanje ZDA. Američani naj sami čistijo svoje napake," je dejal Silven Majhenič. Novi zakon je po njegovi oceni v temelju namenjen sprejemu tujcev, ki naj bi v Sloveniji bivali zaradi interesa posameznikov iz vlade.


http://24ur.com/novice/slovenija/desus-sprejetje-zapornikov-bi-bilo-humanitarno-dejanje.html (http://24ur.com/novice/slovenija/desus-sprejetje-zapornikov-bi-bilo-humanitarno-dejanje.html)

pa, resnica je, američani izsiljujejo slovenijo, to pa je cena NATO zavezništva
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on May 12, 2011, 15:48:02 PM
Wikileaks saga: oviranje obveznih licenc za zdravila v Ekvadorju

Slo-Tech - Južnoameriška država Ekvador, kjer več kot tretjina prebivalcev živi pod pragom revščine, je konec leta 2008 skušala uvesti obvezno licenciranje za originalna zdravila in s tem domačemu zdravstvenemu sistemu zagotoviti dostop do mnogo cenejših generičnih nadomestkov. Mednarodni farmacevtski koncerni so potezi seveda nasprotovali, podrobnosti pa so razvidne iz štirih nedavno objavljenih depeš ameriške ambasade v Quitu, glavnem mestu Ekvadorja.

Še pred izdajo predsedniškega dekreta št. 118 v oktobru 2008 naj bi se predstavniki farmacevtske industrije sestali z veleposlanikom in razpravljali o možnostih blokade obveznega licenciranja. Posledično je veleposlanik med pogovori z ekvadorskim Ministrstvom za zunanje zadeve izrazil skrb, da bi uvedba licenciranja lahko predstavljala oviro pri pristopu države k prostotrgovinskemu sporazumu ATPDEA, ki bi odpravil carine na izvoz kmetijskih izdelkov z ZDA in s tem kmete spodbujal k opustitvi gojenja koke. Sodelovanje v proizvodnji in predelavi kokaina je namreč predstavljalo eno redkih dobičkonosnih dejavnosti v regiji.

Dalje, predstavniki ambasade naj bi se naknadno večkrat sestali s predstavniki farmacevtske industrije in njihovimi dobro postavljenimi kontakti znotraj ekvadorske vlade. Eden od teh kontaktov naj bi bil zdaj že odstavljeni minister za zdravje. Njegovo ministrstvo je večkrat opozorilo na domnevno slabšo kakovost generičnih zdravil, ter obljubilo uvedbo večih preiskav zoper domače proizvajalce generikov, z namenom, da bi dobili vzvod, preko katerega lahko pritisnejo na njih.

Napori ambasade niso bili docela uspešni. Aprila lani je ministrtvo za zdravje izdalo prvo obvezno licenco, in sicer za uvoz HIV/AIDS zdravila Ritonavir. Za zdaj je to sicer edina licenca, kajti postopek izdaje postopek izdaje je dolg, opraviti ga je treba za vsako zdravilo posebej, pred uporabo pa mora še čez postopek pri uradu za zdravila.

Obvezne licence v zdravstvu so sicer povsem v skladu z mednarodnim sporazumom o trgovinskih vidikih pravic intelektualne lastnine (TRIPS), ki je del Marakeškega sporazuma o ustanovitvi Svetovne trgovinske organizacije (Slovenija je članica). ZDA sicer uradno podpirajo uporabo prisilnih licenc, ko to prinaša očitne koristi javnemu zdravstvu, neuradno pa njihovi diplomatski predstavniki pogosto lobirajo za nasprotujoče interese podjetij. Podobna zgodba se pravkar odvija tudi na področju avtorskih pravic, kjer so vlade pacifiških držav ob vstopu v ugodnejši trgovinski režim z ZDA primorane podpisati tudi sporazum TPP, pogosto poimenovan kar kot "sin ACTE".


http://slo-tech.com/novice/t467455?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ST-novice+%28Slo-Tech+novice%29 (http://slo-tech.com/novice/t467455?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ST-novice+%28Slo-Tech+novice%29)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on May 29, 2011, 15:26:56 PM

WikiLeaks: Srbske oblasti so vse do leta 2009 vedele, kje se skrivata Mladić in Hadžić

Beograd/Zagreb - Hrvaški Jutarnji list poroča, da prepisi dokumentov WikiLeaks delno razkrivajo, da so srbske oblasti vse od leta 2006 dalje vedele, kje se skrivata najbolj iskana vojna zločinca Ratko Mladić in pa Goran Hadžić, a niso naredili nič glede tega, kaj šele, da bi ju aretirale.

Pomoč iz Rusije?
Iz prepisov se jasno vidi, piše Jutarnji, da je takšno politiko vodil takratni premier Vojislav Koštunica, kar pa je še bolj zanimivo, pa je, da WikiLeaks razkriva, da so povezave Mladićevih sodelavcev segale vse do samega državnega vrha v Rusiji.

Po zamenjavi oblasti v Beogradu, ko se je situacija spremenila v korist sodelovanja s Haagom, je bilo begunce težko izslediti – policija je sicer prejemala številne prijave, a so vse vodile v slepo ulico, Mladić in Hadžić pa sta postala še bolj previdna, morda sta celo večkrat zamenjala identiteto, prav tako je bilo težko odkriti finančne kanale njunih sodelavcev in jih blokirati. Prepisi dokumentov WikiLeaks dokazujejo, da je Srbija šele leta 2009 pokazala iskren namen, da bo lovila in ulovila vojne zločince, in za to naredila vse potrebne korake.

Informacije so bile, volje za pregon pa ne
"Prej za to ni bilo potrebne volje, so pa takrat obstajale informacije. Sedaj obstaja velika volja, a je begunce težko najti,“ so ameriški diplomati na kratko povzeli težavo s srbsko politiko do Haaga. V pogovoru z ameriškimi diplomati je konec leta 2009 predsednik Tadić obtožil stranko nekdanjega srbskega premierja Vojislava Koštunice, da je imela podatke o tem, kje se vojna zločinca nahajata, a jih je skrivala, zaradi česar ni nihče storil ničesar, da bi Mladića in Hadžića prijeli.
Z okrepitvijo Tadićeve demokratske stranke se je to spremenilo, predsednik Srbije pa je najavil, da bo, ko bodo ulovili haaška obtoženca, mogoče dokazati tudi, kdo ju je skrival in kdo je vedel, kje se nahajata.
V času nastajanja dokumentov WikiLeaks ni bilo dokazov, da se Mladić skriva v Srbiji, niti ne, kje drugje bi lahko bil. Policija je sicer preverjala številne sledi ter nadzirala njegove prijatelje in družinske člane, a ni prišla do nikakršnih informacij. Med letoma 2006 in 2009 pa so prišli do podatkov, tako je zapisano v dokumentih WikiLeaks, da sta se Mladić in Hadžić, odkar sta poniknila, skoraj zagotovo prebivala v Rusiji, zaradi česar so srbske oblasti od ruskih prosile za pomoč pri pridobivanju informacij.


http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042448149 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042448149)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on June 06, 2011, 23:41:33 PM
WikiLeaks delno potrjuje navedbe Kitajcev: Pokola na Trgu nebeškega miru ni bilo

London - Diplomatske depeše ameriškega veleposlaništva v Pekingu razkrivajo, da med študentskimi demonstracijami na Trgu nebeškega miru leta 1989 ni prišlo do pokola nad demonstranti, kar delno potrjuje navedbe kitajskih oblasti, se je pa pokol zgodil zunaj središča Pekinga, kjer je vojska zatrla demonstracije, poroča britanski Daily Telegraph.
Tajne ameriške depeše, ki jih je pridobila spletna stran WikiLeaks, njihovo vsebino pa je objavil britanski časnik, delno potrjujejo trditve kitajskih oblasti o dogajanju 4. junija 1989, po katerih kitajski vojaki niso izvedli pokola na osrednjem pekinškem trgu. Je pa prišlo do krvavega obračuna nekaj kilometrov od središča kitajske prestolnice. Tri depeše, odposlane 3. in 4. junija 1989 z ameriškega veleposlaništva v Pekingu, med drugim tudi razkrivajo, da so se diplomati zavedali, da bo prišlo do obračuna med protestniki in vojsko. Depeše navajajo, da je v Pekingu od 10.000 do 15.000 oboroženih vojakov, od katerih so nekateri oboroženi z avtomatskim orožjem. Prav tako so opazili, da se središču mesta z juga približujejo tankovske enote.

Na Trgu nebeškega miru je bil tudi čilski diplomat, ki je ameriškim kolegom poročal o zadnjih urah študentskega prodemokratičnega gibanja. "Videl je, kako je vojska vstopila na trg, vendar ni videl streljanja na množico, čeprav je bilo slišati posamične strele iz orožja. Poročal je, da je bila večina vojakov oboroženih zgolj z opremo za zatiranje demonstracij - gumijevkami in lesenimi palicami, ob podpori oboroženih vojakov.
Trg zapustili na jugovzhodnem delu

Interni dokumenti kitajske komunistične partije, objavljeni leta 2001, razkrivajo, da je 2000 vojakov iz 38. armade skupaj z 42 oklepnimi vozili 4. junija ob 4.30 zjutraj začelo čistiti trg od severa proti jugu. V tem času je na trgu okoli spomenika ljudskim herojem sedelo okoli 3000 študentov. Vodje protestov, med njimi lanski dobitnik Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobo, so pozvali študente, naj zapustijo trg, čilski diplomat pa je poročal, da so študentje, potem ko je bil dosežen dogovor o njihovem umiku, trg zapustili na jugovzhodnem delu.

Te navedbe sicer nasprotujejo poročanju številnih novinarjev, ki so bili v Pekingu v tem času in so poročali, da so vojaki napadli neoborožene civiliste, in kažejo, da je bilo število umrlih to noč precej manjše od več tisočev, ki so se omenjali doslej. Dopisnik britanske mreže BBC v Pekingu James Miles je leta 2009 celo priznal, da je "prenesel napačen vtis". Kot zatrjuje Miles, "ni bilo pokola na Trgu nebeškega miru, je pa bil pokol v Pekingu", še poroča Daily Telegraph.

Najsilovitejši spopadi so bili namreč okoli pet kilometrov zahodno od pekinškega trga, v kraju Muxidi, kjer se je v noči s 3. na 4. junij spontano zbralo več tisoč ljudi, da bi ustavili napredovanje vojske proti osrednjemu trgu. Kot je razvidno iz dokumentov komunistične partije, so vojaki okoli 22.30 začeli s pravimi naboji streljali na demonstrante, potem ko jih niso uspeli razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji. Številnim demonstrantom, ki so skušali pobegniti, to ni uspelo zaradi cestnih blokad, ki so jih sami postavili.


http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042450122 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042450122)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on June 14, 2011, 18:41:48 PM
resnično upam da bo... ;D

Bo Julian Assange dobil Nobelovo nagrado?

Norveški komite, ki posameznikom in organizacijam podeljuje Nobelove nagrade (Norwegian Nobel Committee), bo imel letos polne roke dela. Ta je namreč pred kratkim javnosti sporočil, da je letos prejela rekordno število nominacij za Nobelovo nagrado za mir (2011 Nobel Peace Prize). Norveški komite bo moral odločati med 241 nominacijami. Med njimi najdemo, verjeti ali ne, kar 53 dobrodelnih organizacij.

Med 241 nominiranci seveda najdemo Juliana Assangea. Tu gre za živečo legendo, ki je svetu z javno objavo dokumentov oziroma depeš ameriških ambasad širom sveta na spletni strani WikiLeaks pokazal temno stran ameriške zunanje politike. Ta ni bila nikoli usmerjena v širjenje svobode in demokracije, saj je iz doslej objavljenih dokumentov razvidno, da se ameriška zunanja politika ukvarja predvsem s podkupovanjem svetovnih elit, nezakonitim nadzorom, vojnimi zločini, mučenjem, namernimi okužbami ljudi s spolno prenosljivimi boleznimi in podobnimi hudodelstvi zoper človeštvo.


Ker ameriška vlada vse doslej še ni uspela zbrati neposrednih obremenilnih dokazov proti Julianu Assangeu, so ga konec lanskega leta angleški policisti aretirali zaradi obtožbe posilstva in spolnega nadlegovanja dveh žensk avgusta 2010. Kljub temu so številni strokovnjaki mnenja, da si Julian Assange zasluži Nobelovo nagrado za mir, saj je imel ključno vlogo pri razširjanju svobode govora v tem stoletju. Dobitnika ene najprestižnejših nagrad, ki se podeljuje že od daljnega leta 1901, bo Komite razglasil oktobra letos. Vprašanje tu je le, ali bo Norveški komite o »zmagovalcu« odločal samostojno in po lastni presoji. Mnogi se namreč bojijo, da bo Amerška zunanja politika vplivala na izbiro zmagovalca. No, pustimo se presenetiti.


http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/bo-julian-assange-dobil-nobelovo-nagrado.html?RSS81a761d7e9b8c13b35caef7775d63499 (http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/bo-julian-assange-dobil-nobelovo-nagrado.html?RSS81a761d7e9b8c13b35caef7775d63499)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on July 06, 2011, 23:18:50 PM

samo ne razumem kaj so tako dolgo čakali?  ???


WikiLeaks z vsemi topovi nad Viso in MasterCard

Lani je spletna stran WikiLeaks takoj po javni objavi bolj ali manj spornih dokumentov ameriških ambasad postala tarča ameriških vladnih hekerjev. Poleg tega so spletni strani WikiLeaks podporo odrekla številna vidnejša podjetja, kot so Amazon, PayPal, ponudniki storitev DNS in celo »nevtralna« švicarska banka PostFinance. Podjetji Visa in Mastercard sta »sporni« spletni strani čez noč blokirali celo finančni dotok.

Ker je samovoljna blokada financ močno otežila delovanje spletne strani WikiLeaks, so njeni upravljavci skupaj z islandskim ponudnikom DataCell vložili tožbo zoper podjetji Visa in Mastercard. Ti sta namreč finančni dotok iz donacij blokirala zgolj zaradi tega, ker je Ameriška vlada v želji, da ohromi delovanje Wikileaksa, močno pritisnila na vse ponudnike plačilnih storitev, naj nemudoma odpovejo sodelovanje.

Finančna blokada je bila dejansko izvedena s pritiskom na dansko podjetje Teller. To je preko svojega zastopnika na Islandiji (Korta) izvajalo plačilni promet za DataCell. Ko je Teller pogodbo enostransko prekinil, je DataCell ostal brez možnosti prejemanja donacij tako za WikiLeaks kot druge gostujoče spletne strani. Ker DataCell pri svojem delovanju ni kršil nobenih pogodbenih obveznosti ali veljavne zakonodaje in ker je podjetje Teller ravnalo v sladu z navodili Vise in Mastercarda, je WikiLeaks zoper slednje vložila tožbo. DataCell je za nameček napovedal še pobudo Evropski komisiji, naj čimprej uvede postopek presoje delovanja ameriških plačilnih gigantov pred Sodiščem evropskih skupnosti. Vprašanje seveda je, ali bo WikiLeaksu in DataCellu uspelo dokazati zlonamerno delovanje Vise in Mastercarda?


http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/wikileaks-z-vsemi-topovi-nad-viso-in-mastercard.html?RSS47b15f574c8542f61a31787dde4e6b88 (http://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/wikileaks-z-vsemi-topovi-nad-viso-in-mastercard.html?RSS47b15f574c8542f61a31787dde4e6b88)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on July 07, 2011, 14:44:44 PM
to mi se sliši razumnim, ker bi informacije resnično pomagale ameriškim tožilcem.  >:(

Assangevih spominov (še) ne bo, saj se Avstralec boji, da bi pomagali ameriškim tožilcem
London - Pri Guardianu so prišli do informacije, da je pogodba o nastanku knjige spominov Juliana Assangea propadla, saj ustanovitelj spletne strani WikiLeaks ni bil zadovoljen s potekom dogajanja.
Julian Assange je decembra lani z založniškima podjetjema Canongate s Škotske in  Alfred A Knopf z ZDA podpisal milijon funtov vredno pogodbo o nastanku njegovih spominov, pravice za prevode in prodajo pa so v roku nekaj dni prodali 35 državam, poroča Guardian.

Takrat je Assange še upal, da bo knjiga postala "eden združevalnih dokumentov naše generacije", a je že decembra dodal, da je celotna pogodba kritična do pomoči glede financiranja odvetnikov, ki se še vedno upirajo njegovi izročitvi Švedski, kjer ga čakajo obtožbe za posilstvo in spolni napad.

Po virih iz založništva pa so pogodbo (vsaj v izvirni obliki) razveljavili, saj Assange ni več želel napisati takšne knjige spominov, o kakršni so se pogovarjali vse od začetka pogajanj. Založnikom naj bi povedal, da bi lahko knjiga, ki bi jo zanj napisal pisatelj Andrew O'Hagan, ponudila novo orožje ameriškim tožilcem, ki zahtevajo Assangevo izročitev ZDA.

Predstavnica Canongata je sporočila, da založnik o knjigi ne bo govoril, dokler ne bo "pripravljen na to", vsaj do konca prihodnjega tedna pa v zvezi s tem ne bo podane nobene izjave. Avstralec se bo prihodnji teden pojavil na vrhovnem sodišču v Londonu, kjer se bo pritožil na februarsko razsodbo, ki je odobrila izročitev na Švedsko.

Dodala pa je, da je pogodba z Assangem "še vedno zelo živa", saj je več kot 35 založnikov po vsem svetu še vedno pripravljenih objaviti knjigo. Assange se na vse skupaj še ni odzval.

http://www.times.si/svet/assangevih-spominov-se-ne-bo-saj-se-avstralec-boji-da-bi-pomagali-ameriskim-tozilcem--NONE-22aa24516a.html (http://www.times.si/svet/assangevih-spominov-se-ne-bo-saj-se-avstralec-boji-da-bi-pomagali-ameriskim-tozilcem--NONE-22aa24516a.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on July 20, 2011, 18:09:20 PM
Prijeli hekerje, ki so se maščevali za WikiLeaks

V ZDA in Evropi je policija prijela več kot 30 ljudi osumljenih večjih kibernetičnih napadov.
Washington - Ameriška zvezna policija je danes ponoči izvedla obširno policijsko akcijo proti domnevnim kibernetičnim napadalcem. V usklajenih racijah na Floridi, v Kaliforniji, News Jerseyu, Alabami, Arizoni, Koloradu, Washingtonu, Massachusettsu, Nevadi in Ohiu so prijeli 16 pripadnikov hekerskih skupin Anonymous in LulzSec.

Vsaj 14 od aretiranih v ZDA je sodelovalo pri kibernetičnem napadu na spletni plačilni podjetji PayPal in Visa, ki sta konec prejšnjega leta zablokirali račun WikiLeaksa. Zadnji bolj odmevni napad LulzSec pa se je zgodil včeraj, ko so na spletni strani The Sun objavili novico, da so medijskega mogotca Ruperta Murdocha našli mrtvega.

Obe omenjeni hekerski skupini sta spletne strani »rušili« s t. i. tehniko DdoS, s katero spletne strani preobremenijo z obilico podatkov. Tarča napadov sta bili v preteklih mesecih tudi Cia in republikanska televizija Fox News. Ko pa je Arizona sprejela sporen zakon o omejiti nezakonitega priseljevanja, ki so ga številni označili za rasističnega, so se člani Anonymousa lotili tudi arizonskega popravnega doma.

Racije so včeraj pozno popoldne potekale tudi na stari celini. Britanski policisti so aretirali 16-letnika osumljenega kibernetičnih napadov, na Nizozemskem pa so prijeli že štiri osumljence. Kot je povedala londonska policija, so operacije proti napadalcem načrtovali skupaj z ameriško zvezno policijo FBI in nizozemskimi kolegi. Racija proti domnevnim članom omenjenih skupin je danes ponoči potekala tudi v Italiji, Španiji Švici in Turčiji. Skupaj so zaradi hekerskih napadov tako aretirali več kot 30 ljudi po svetu.

Kot poroča Guardian, pa je iskanje osumljenih kibernetičnih napadov dokaj preprosto. Po uspešnih tovrstnih akcijah, se namreč na socialnih spletnih omrežjih številni pohvalijo z »uspehom«. Naloga policije je, da ugotovi ali gre le za bahače ali prave napadalce.


http://www.delo.si/novice/svet/prijeli-hekerje-ki-so-se-mascevali-za-wikileaks.html (http://www.delo.si/novice/svet/prijeli-hekerje-ki-so-se-mascevali-za-wikileaks.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: willow on August 16, 2011, 09:19:50 AM

Wikileaksov žvižgač Rudolf Elmer dokončno izpuščen iz pripora


Reuters - Kot poročata Wikileaks in Reuters, so danes nekdanjega švicarskega bankirja in Wikileaks žvižgača Rudolfa Elmerja po 6 mesecih dokončno izpustili iz pripora, brez vložitve obtožnice.

Elmer je nekdanji zaposleni v investicijski banki Julius Bãr Gruppe iz Züricha, za katero je vodil podružnico na Kajmanskih otokih. Leta 2004 ga je banka odpustila, po njihovih besedah zaradi "nesprejemljivega vedenja, ki je bilo posledica razočaranja nad počasi napredujočo kariero". Elmer naj bi pred odhodom nabral občutljive o strankah in z njimi neuspešno izsiljeval svojega delodajalca, nato pa imigriral na Madagaskar. Januarja letos se je vrnil v Evropo in najprej v Londonu Julianu Assangu izročil dva CD-ja s podatki uspešnih poslovnežih, politikih, športnikih, ki so preko offshore računov pri banki Julius Bãr utajevali davke. Zatem se je vrnil v Švico, kjer so ga promptno odpeljali v pripor; tam je bil vse do konca julija, nakar so mu ga mislili podaljšati do začetka oktobra, danes pa je bil nepričakovano izpuščen.

V Švici so mu najprej sodili zaradi groženj svojemu nekdanjemu delodajalcu, za kar je dobil zgolj pogojno kazen, pritožbeni postopek pa še teče. V priporu je bil zaradi predaje podatkov Wikileaksu, vendar tožilstvo v 6 mesecih še ni uspelo najti, česa naj bi ga pravzaprav obtožili. Elmer naj namreč na CD-je ne bi vnesel nobenih podatkov, ki se po švicarskih zakonih štejejo kot bančna skrivnost; le imena in javno pridobljiv seznam premoženja od bogatih posameznikov, ki so na ta način izigravali domače davčne oblasti. Kot razlog za objavo je navedel svoje razočaranje nad pokvarjenostjo in dobičkarstvom mednarodnega bančništva.

Elmer je eden redkih, ki jim je uspelo prebiti bančno tajnost, ki je značilna za švicarske banke, Londonski city oz. newyorški Wall Street; da ne rečemo ostati na prostosti. Bradley Manning, drugi ključni vir za Wikileaks, še vedno ostaja v zaporu, od aprila sicer pod nekoliko milejšim režimom.

http://slo-tech.com/novice/t479977?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ST-novice+%28Slo-Tech+novice%29 (http://slo-tech.com/novice/t479977?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ST-novice+%28Slo-Tech+novice%29)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 25, 2011, 11:18:32 AM
Novice.Dnevnik.si Novice/Svet
Assangeov pomočnik izbrisal 3500 zaupnih dokumentov o bankah in odšel

Svet - torek, 23.08.2011 11:33
London - Z WikiLeaksom, ki je zaslovel po svojih objavah zaupnih dokumentov vlad in podjetij po svetu, je očitno konec. Juliana Assangea je namreč zapustil eden od soustanoviteljev WikiLeaksa Daniel Domscheit-Berg.
Domscheit-Berg je očitno zabil zadnji žebelj v krsto organizacije, saj je nedolgo pred svojim odhodom izbrisal 3500 zaupnih dokumentov, vključno s tistimi, za katere je Julian Assange zatrdil, da bodo "zrušili neke banke". Med izbrisanimi dokumenti je tudi seznam oseb, ki imajo prepoved letenja v Združenih državah Amerike, poroča The Age.

"Prejel sem opozorilo obveščevalca, da je bil Domscheit-Berg večkrat v stiku z FBI,“ je Assange povedal o odhodu svojega sodelavca.

A Domscheit-Berg svoj odhod pojasnjuje drugače. Pravi, da je dokumente izbrisal, ker je želel ohraniti njihovo verodostojnost. Assangea vidi kot nepazljivca, ki ne zna zaščititi niti strežnikov niti podatkov, ki se nahajajo na strežnikih. V navedbah se nahaja vsaj zrno resnice, glede na to, da je uspel izbrisati 3500 dokumentov, brez da bi se vključil kateri koli alarm.

Sicer bi lahko bila njegova poteza nesmiselna v primeru, da WikiLeaks ustvarja varnostne kopije dokumentov.

Prihodnost WikiLeaksa v tem trenutku ni videti najbolj svetla. Poleg odhoda tesnega sodelavca je Assange zaradi suma posilstva še naprej v hišnem priporu, prav tako pa jim nič ne pomagajo številne donacije, saj je njihov Paypal račun blokiran.

http://www.times.si/svet/assangeov-pomocnik-izbrisal-3500-zaupnih-dokumentov-o-bankah-in-odsel--NONE-66aef0ec36.html (http://www.times.si/svet/assangeov-pomocnik-izbrisal-3500-zaupnih-dokumentov-o-bankah-in-odsel--NONE-66aef0ec36.html)


 ::)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 25, 2011, 17:53:10 PM
Če slovenski mediji ne reagirajo poiščite pa sami

http://wikileaks.org/origin/108_0.html (http://wikileaks.org/origin/108_0.html)

 ;)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 26, 2011, 16:40:47 PM

WikiLeaks: Arbitražni sporazum na Hrvaškem vidijo kot pihanje na dušo slovenskim interesom
Podobnikovo "akrobatsko" ravnanje za pridobivanje volivcev

WikiLeaks je znova objavil na tisoče ameriških diplomatskih depeš, med njimi nekaj deset z veleposlaništva ZDA v Ljubljani. Tiste z ameriškega veleposlaništva v Zagrebu govorijo tudi o sporu med Slovenijo in Hrvaško.

Nove svežnje ameriških diplomatskih depeš je začel WikiLeaks objavljati v torek in v prihodnjih dneh lahko pričakujemo še na deset tisoče novih neobjavljenih depeš, ki sodijo v sveženj 250.000 depeš ameriškega zunanjega ministrstva. Objavljati jih je začel ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange konec lanskega leta in z njimi povzročil veliko razburjenje po vsem svetu.

Med temi novoobjavljenimi depešami jih je tudi 38 z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki se nanašajo na Slovenijo. Številne se nanašajo na diplomatske dejavnosti Slovenije na zunanjepolitičnem področju, v nobeni pa ni objavljeno kaj bistveno novega ali tajnega. Nekaj jih govori tudi o odnosih s Hrvaško, med njimi ena celo omenja hrvaško aretacijo nekdanjega prvaka SLS-a Janeza Podobnika septembra 2004 na spornem mejnem območju med državama.

Po pisanju časopisa Večer je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson Podobnikovo "akrobatsko" ravnanje, ki se je končalo s kopanjem v Dragonji, označil za provokativno predvolilno dejanje pred parlamentarnimi volitvami leta 2004, k temu pa je dodal oceno, da je bil mejni incident v funkciji pridobivanja volilnih glasov.

ZDA sprevidele razloge za spor
WikiLeaks je objavil precej več depeš z ameriškega veleposlaništva v Zagrebu, skupno 1.152, od teh pa se številne nanašajo tudi na dvostranske odnose med Hrvaško in Slovenijo. Po pisanju hrvaških medijev je v eni izmed teh depeš zapisano, da se spor zaradi meje v Piranskem zalivu tako dolgo vleče, ker Slovenci doživljamo sebe kot pomorski narod in ker imajo Hrvati manjvrednostni kompleks proti Sloveniji.

Leta 2006 je ameriško veleposlaništvo v Zagrebu v eni izmed depeš zapisalo, da se je "vsakoletni poletni prepir o meji končal prijateljsko". Kot preboj v reševanju spora je veleposlaništvo 27. avgusta 2007 označilo srečanje nekdanjih premierjev Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Iva Sanaderja, na Bledu, kjer sta se dogovorila, da se bosta za reševanje spora o meji obrnila na Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu.

Hrvatom se je mudilo
Državi sta soglašali, še navaja depeša, da bo sodišče obravnavalo mejo na morju, ki je nikoli ni bilo, in sporne točke kopenske meje. Druga dvostranska vprašanja, kot sta vprašanje deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev v nekdanji Ljubljanski banki in vprašanje lastništva v nuklearki Krško, pa bosta Slovenija in Hrvaška še naprej urejali v dvostranskih pogajanjih.

Sanader je podporo za omenjeni dogovor v saboru dobil še pred srečanjem z Janšo, ker se je zavedal, da je njegov predhodnik Ivica Račan sklenil dogovor (ki je bil pozneje zavrnjen v saboru, op. a.) z nekdanjim slovenskim premierjem Janezom Drnovškom brez predhodne razprave v parlamentu.

Namestnica ameriškega veleposlanika Vivien Walker je presodila, da je bila Hrvaška kot kandidatka za vstop v EU pod pritiskom, da bi uredila odprta vprašanja s Slovenijo, ker bi lahko med slovenskim predsedovanjem EU-ju v prvi polovici leta 2008 pogajanja trpela. Walkerjeva je še poročala, da namerava Hrvaška uveljaviti svojo ekološko-ribolovno cono (ERC) kljub pomislekom Italije in Slovenije, saj je prepričana, da bo ločila vprašanja meje od pogajanj z EU-jem.

Frustracije zaradi slovenske blokade
Konec oktobra 2008, ko je Slovenija blokirala štiri hrvaška pogajalska poglavja, je takratni ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert Bradke presodil, da skuša hrvaška vlada v javnosti zmanjšati pomen slovenske poteze. Opisal je, da so jim predstavniki hrvaškega zunanjega ministrstva v zasebnih pogovorih izražali jezo in frustracije, ker je odhajajoča slovenska vlada blokirala pogajanja, in izrazil upanje, da bo nova slovenska vlada opustila tak pristop, ki so ga viri tako iz Hrvaške kot EU-ja označili kot slovensko izkoriščanje hrvaških pogajanj za izvajanje pritiska na Zagreb glede spora o meji.

Po podpisu arbitražnega sporazuma o načinu reševanja vprašanja meje na začetku novembra 2009 pa je ameriški veleposlanik v Zagrebu James Foley poročal, da na Hrvaškem nad tem sporazumom ni nihče navdušen. Celo privrženci vidijo sporazum o ad hoc arbitraži kot pihanje na dušo slovenskim interesom in kot "nujno zlo" za vstop Hrvaške v EU, je zapisal Foley.

Depeše začeli objavljati novembra lani
Wikileaks je novembra lani začel objavljati več kot 250.000 tajnih depeš ameriškega State Departmenta, vendar jih je vse do pred dnevi objavil v manjšem številu, tokrat pa je napovedal objavo več kot 100.000. Doslej jih je bilo po podatkih, ki jih na svoji spletni strani navaja WikiLeaks, objavljenih več kot 97.000.

Depeše, ki se nanašajo na obdobje med decembrom 1966 in februarjem 2010, izvirajo z 274 ameriških veleposlaništev, konzulatov in diplomatskih misij po svetu.


http://www.times.si/svet/wikileaks-arbitrazni-sporazum-na-hrvaskem-vidijo-kot-pihanje-na-duso-slovenskim-interesom--NONE-7e72784eee.html
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 26, 2011, 23:22:34 PM
WikiLeaks o slovensko-hrvaških frustracijah in provokacijah

Zagreb - Nova objava več tisoč tajnih diplomatskih depeš iz ameriških veleposlaništev po svetu, med njimi tudi zagrebškega, za zdaj sicer še ni prinesla kakšnih zelo odmevnih podatkov. Denimo o tem, zakaj je odšel Ivo Sanader in kakšna je bila pri tem vloga ZDA ali kako je ameriška diplomacija (domnevno) pritiskala na Hrvaško in Slovenijo zaradi nesporazumov glede meje oziroma odločitve, da spor preneseta na arbitražo. Ponuja pa nekaj zanimivih ameriških razmislekov in opažanj o slovensko-hrvaških odnosih.

V depeši iz oktobra 2004, tik pred volitvami, Američani opisujejo težave zaradi meje med državama. V njej ocenjujejo, da je kopenski del meje celo pomembnejši od morskega, saj bi lahko bil dogovor o kopenskem sporu podlaga za rešitev morskega. ZDA so pri tem najbrž imele v mislih popuščanje katere od strani glede meje na morju, če bi bil za drugo stran dogovor o meji na kopnem ugodnejši. Ker ta vprašanja niso več aktualna, saj bo o meji odločilo arbitražno sodišče, bi bile zanimivejše depeše iz časa meddržavnega dogovora za to sodišče, a jih za zdaj še ni zaslediti. Predvsem hrvaški mediji so namreč poročali, da je arbitražni dogovor posledica velikega ameriškega pritiska na Slovenijo; dokazov za to niso nikoli predstavili in so bili večinoma plod domnev ali domišlije. V javnosti se je sicer uveljavil vtis, da so ZDA pritiskale na obe državi, čeprav premiera Borut Pahor in Jadranka Kosor trdita, da gre za njun uspeh.

SLS: očitni provokatorji

So pa v tej depeši precej natančno ocenili razlog za težave z mejo, ki so bile vseskozi na dnevnem redu: Slovenija sebe vidi kot pomorski narod, Hrvaška pa se v odnosu do Slovenije počuti manjvredno. Gre za precej ironično analizo, v kateri se med vrsticami norčujejo tako iz Slovenije, ki da se ima za pomembno pomorsko državo, kakor tudi iz Hrvaške, ki ne more preboleti uspešnejše sosede, s katero so bili v skupni državi. Hrvaški Jutarnji list je te ugotovitve nekoliko priredil domačim razmeram in o tem delu depeše zapisal, da »Slovenci mislijo, da imajo morje, Hrvatje pa trpijo zaradi kompleksov«. Ameriški diplomati so sicer presodili, da je možnost resnega konflikta ali celo nasilja majhna, kljub grožnjam Ljubljane, da bo ustavila hrvaško evropsko pot.

Diplomati so bili kritični do obeh držav, saj so ocenili, da so povišani toni posledica predvolilne bitke v Sloveniji, opisovali pa so tudi izzivanje hrvaških ribičev. Med zanimivejšimi je tudi del, v katerem obravnavajo znan mejni incident, v katerega je bil vpleten Janez Podobnik (prerivanje pri Jošku Jorasu). Čeprav so odnosi med državama dobri, če ne celo topli, je težava tokrat resnejša, piše v depeši, saj se vse dogaja pred volitvami (leta 2004), in da je vpleten »visok član parlamenta«. Američani so ugotovili, da je šlo za navaden »politični trik« SLS pri zbiranju volilnih glasov, saj so natančno vedeli, kaj se bo zgodilo in kakšne bodo posledice, zato v SLS »ne morejo zanikati vloge provokatorja«.

http://www.times.si/svet/wikileaks-o-slovensko-hrvaskih-frustracijah-in-provokacijah--NONE-ea2142e65e.html (http://www.times.si/svet/wikileaks-o-slovensko-hrvaskih-frustracijah-in-provokacijah--NONE-ea2142e65e.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 27, 2011, 23:01:06 PM

WikiLeaks o proameriški Janševi vladi, najvplivnejših Slovenkah in Pahorjevi košarici


V novem "paketu" 38 diplomatskih depeš nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson ugotavlja, da je Janševa vlada slovenska stališča do Iraka spremenila čez noč, saj je predtem prejšnji premier Tone Rop odločno nasprotoval vojaškemu posredovanju v Iraku.

Robertson v depeši s 25. januarja 2005 poroča o "izrecni želji" vlade takratnega premierja Janeza Janše "po zbližanju stališč z ZDA do Iraka" in "pripravljenosti Janševe vlade po okrepitvi transatlantskih odnosov tako bilateralno kot prek Evropske unije".

V eni depeši pa je Robertson leta 2004 predvolilno "kopanje" takratnega predsednika SLS-a Janeza Podobnika v Dragonji označil za "očitno politično akrobacijo".

Nekdanji ameriški veleposlanik Johnny Young je v State Department leta 2004 poročal o nezadovoljstvu Slovenije, ker je bila ob sprejetju v Nato uvrščena v nekdanji sovjetski blok, kamor je Slovenijo ob sprejetju v Nato leta 2004 postavil tedanji ameriški predsednik George Bush. Ameriško politiko je pozval k učenju iz napak, ki ji bo omogočilo "boljše ravnanje s slovenskim javnim mnenjem in političnimi voditelji". Young je omenil tudi "sarkastični" komentar Busheve izjave, da so bili ob ustanovitvi Nata v času hladne vojne narodi teh držav (poleg Slovenije še Estonija, Latvija, Litva, Bolgarija, Romunija in Slovaška) "ujetniki imperija zla".

"Dve strani istega kovanca"
Young je zapisal, da si Američani s takim nepoznavanjem zgodovine delajo slabo uslugo, saj so "Slovenci ponosni na to, da Jugoslavija ni nikoli bila članica Varšavskega pakta". Poleg tega Slovenci po njegovih besedah cenijo, da so bili z jugoslovansko vlogo pri gibanju neuvrščenih na nekakšen način nad sprtima stranema v hladni vojni.

Young je na koncu depeše zapisal, da Slovencem "instinkt nevtralnosti" nalaga izogibanje vojaškim konfliktom, poleg tega pa Nato in Varšavski pakt vidijo kot "dve strani istega kovanca". "To pomeni, da se bo slovenska populacija političnim vprašanjem bližala na drugačen način in bo verjetno imela drugačne refleksne odzive kot pa druge nove članice Nata," je sklenil Young.

Zanimiva je tudi depeša z dunajskega veleposlaništva 28. avgusta 2009, kjer je navedeno, da je premier Borut Pahor zavrnil ponudbo avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, da bi posredoval med Slovenijo in Hrvaško pri reševanju spora o meji. V njej - zapisana je bila dan po obisku Faymanna pri Pahorju v Sloveniji - so avstrijski diplomati izrazili tudi presenečenje nad Pahorjevo odločenostjo, naj Avstrija končno najde rešitev za desetletja trajajoči spor zaradi dvojezičnih krajevnih napisov.

Najvplivnejših pet
Sicer pa so novoobjavljene ameriške depeše postregle tudi z zanimivim seznamom najvplivnejših žensk v Sloveniji, med katerimi je tudi voditeljica TV Dnevnika Manica J. Ambrožič. Seznam petih najvplivnejših žensk je konec januarja leta 2007 sestavil veleposlanik Robertson. Pri vseh je pripisal tudi njihove službene telefone in naslove elektronske pošte.

Med najvplivnejše Slovenke je Robertson uvrstil nekdanjo generalno tožilko in predsedniško kandidatko Barbaro Brezigar, nekdanjo rektorico ljubljanske univerze Andrejo Kocijančič, direktorico SKB-ja in članico Svetovnega gospodarskega foruma Cvetko Selšek, novinarko RTV Slovenija in voditeljico TV Dnevnika Manico J. Ambrožič ter slovensko psihiatrinjo in direktorico Fundacije Skupaj Anico Mikuš Kos. Med pomembnejšimi ženskami sta omenjeni tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in upokojena novinarka Manca Košir.

Po ocenah Večera WikiLeaks razpolaga z 836 depešami o Sloveniji, ki so bile poslane od 13. januarja 2004 do 25. februarja 2010. Večina objavljenih depeš sicer govori o slovensko-hrvaških odnosih in dogajanju v povezavi z reševanjem spora o meji, ki se je sklenilo s podpisom arbitražnega sporazuma.


http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-o-proameriski-jansevi-vladi-najvplivnejsih-slovenkah-in-pahorjevi-kosarici/264952
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 30, 2011, 10:21:50 AM
WikiLeaks s podrobnostmi o boju Appla proti ponaredkom na Kitajskem

Washington - Apple se je prepočasi odzval na rastočo industrijo ponarejanja na Kitajskem in v ostalih azijskih državah, je zapisano v depešah, ki jih je objavil WikiLeaks.
Tehnološki gigant je marca 2008 ustanovil posebno ekipo, ki bi morala zaustaviti eksplozijo ponarejenih iPodov in iPhonov, piše v elektronskem poročilu iz pekinškega veleposlaništva, ki je bilo poslano septembra 2008.

V treh letih po tem, ko je Apple ukrepal in pritisnil na Kitajsko, je bil napredek precej počasen. Izkoreninjanje ponarejanja tehnoloških naprav ni ravno prioriteta kitajske vlade, trdijo ameriški strokovnjaki.

Člani Applove pred kratkim ustanovljene ekipe za globalno varnost so prej pomagali tudi Pfizerju pri zaustavljanju ponarejanja viagre v Aziji, piše v poročilu. John Theriault, nekdanji Pfizerjev šef za varnost, pred tem pa agent FBI, zdaj vodi Applovo enoto za globalno varnost. Don Shruhan, ki je s Theriaultom delal pri Pfizerju, pa je zdaj direktor Applove varnostne ekipe v Hong Kongu.

Applovi zgodnji načrti, da se začne bojevati s ponarejanjem, so najprej vsebovali boj proti prodajalcem nezakonitih proizvodov, nato so nameravali sodelovati s policijo, da bi izkoreninili tovarne, ki so proizvajale ponaredke, na koncu pa je podjetje nameravalo napasti tudi spletne preprodajalce. Načrti so zelo podobni Pfizerjevi uspešni strategiji, piše v depeši.

Vendar pa je Applov uspeh precej manjši. Številne trgovine in ulični prodajalci prodajajo ponaredke po veliko nižjih cenah, je za CNN povedala Wini Chen, študentka iz San Francisca, ki se je pred kratkim vrnila s študija v Pekingu. "Rekli bodo, 'Ja, imam iPad. Dali vam bomo zelo dobro ceno'," se spominja Chen. "Če bi resnično hotela kupiti Applov ponaredek, bi to lahko storila v kakšnih 15 minutah."

Kitajske oblasti so s farmacevtskimi podjetji tesno sodelovale, to pa se na elektroniko (Apple) in programsko opremo (Microsoft) ni preneslo. Neustrezno narejena tableta lahko povzroči bolezen in smrt, ponarejen iPad pa ima manj resne posledice.
http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042468995 (http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042468995)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 30, 2011, 17:55:51 PM
WikiLeaks: Rusko zunanje ministrstvo zaznamujeta "seksizem" in "nizke plače"
Moskva - Glavni oznaki ruskega zunanjega ministrstva sta "seksizem" in "nizke plače", ruski srednji razred pa raste, vendar pa ostaja politično neopredeljen, kažejo nove diplomatske depeše, ki jih je objavil WikiLeaks.
Ruski Moscow Times poroča, da so objavljene depeše ameriškega veleposlaništva v Rusiji "preveč neškodljive", da bi odnos med Moskvo in Washingtonom utrpel kakšno večjo škodo.

Na ruskem zunanjem ministrstvu divja seksizem, saj je le 15 odstotkov ruskih diplomatov ženskega spola, pravi depeša pod oznako "občutljivo", ne pa zaupno.

Vodja osebja na ministrstvu, Vladimir Morozov, v številčni prevladi moških ne vidi nič slabega. "Moški so bolj sposobni prenašati dolgotrajne odsotnosti od doma, neugodna podnebja in pa kompleksne politične in vojaške situacije, v katerih se ruski diplomati pogosto znajdejo," so v depeši navedene besede Morozova.

Depeša opozarja tudi na nizke plače večine uslužbencev ministrstva – večina diplomatov je Moskovčanov, ki imajo lastna stanovanja in hiše, saj si ljudje iz ruralnih območij s plačo ministrstva ne morejo privoščiti stanovanja v Moskvi. Mesečno namreč dobijo od 100 evrov plače naprej, majhnemu odstotku uslužbencev pa mesečna plača znaša tudi do 2700 evrov.

Navedeno je tudi, da so moški uslužbenci ministrstva pogosto poročeni z ženskami, ki delajo v zasebnem sektorju in zaslužijo več od svojih soprogov.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469041 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469041)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 31, 2011, 21:42:00 PM
Riedl in Wolf tudi v aferi na Tajskem

Imeni, ki se pojavljata v aferi Patria, Wolf in Riedl, se pojavljata tudi v korupcijski aferi na Tajskem. WikiLeaks je namreč objavil depeše o sporni nabavi vozil za policiste in gasilce v Bangkoku.
V ponedeljek se začenja sojenje v aferi Patria, ko bo med drugimi obtoženimi na zatožno klop sedel tudi poslovnež Walter Wolf. Ta pa je glede na depeše, objavljene na WikiLeaksu, vpleten še v eno afero, tokrat na Tajskem. Med letoma 2002 in 2006 so tajski posebni preiskovalci preiskovali sume korupcije pri nabavi vozil s strani bangkoške mestne vlade. Pri poslu, vrednem 177 milijonov dolarjev, je sodelovala tudi avstrijska družba Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge GmbH (Steyr), kjer sta takrat delala tudi Wolf in Wolfgang Riedl. To je še eno ime, ki se pojavlja tudi v aferi Partia. Neuradno naj bi bil brat Riedlove partnerice, ta je Tajka, visok uradnik bangkoške policije. Prav policija pa je naročila nova vozila.

V aferi Patria se je pojavljalo tudi ime Tajca Apichata Sirithaporna, visok častnik tajske vojske. Sirithaporn in Wolf sta leta 2002 ustanovila skupno podjetje T&L Trading & Logistic. 60-letni Sirithaporn je sicer leta 2007 po podatkih Interpola prek Wolfa prejel 700.000 evrov, nakazanih iz Finske. Wolf sicer zatrjuje, da je šlo za plačilo provizije v poslu z vodoinštalacijskimi sistemi, na računu, ki ga je Wolf izdal Tajcu, pa je navedeno, da gre za provizijo v poslu z naftnimi derivati.

http://24ur.com/novice/svet/riedl-in-wolf-tudi-v-aferi-na-tajskem.html (http://24ur.com/novice/svet/riedl-in-wolf-tudi-v-aferi-na-tajskem.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 31, 2011, 21:48:16 PM
Pozabili na cenzuro ali neodgovornost medija? WikiLeaks objavil imena in priimke virov

Sydney, New York, London - Avstralske oblasti pravijo, da je objava ameriške depeše, v kateri se pojavijo imena avstralskih terorističnih osumljencev, od WikiLeaksa izjemno neodgovorna.

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/556966a2ac82f4e96b04ae06a0d916d3.jpg)
Organizacija Juliana Assangea (na fotografiji) je zanikala, da bi objavili imena virov, pravijo pa tudi, da ob objavi niso storili nobene napake. (Foto: Reuters)


Dokument je eden od več kot 130.000 zaupnih, ki jih je objavil WikiLeaks, v mnogih pa niso izbrisali imen virov in osumljencev. Tovrstne informacije je WikiLeaks po poročanju britanskega BBC v preteklosti vsakokrat cenzuriral. Organizacija Juliana Assangea je zanikala obtožbe, pravijo pa tudi, da ob objavi niso storili nobene napake.

V izjavi na njihovi spletni strani so pojasnili, da je zadnja objava vsebovala 133.887 dokumentov, ki so jih ameriška veleposlaništva po svetu pošiljala v domovino. "Prvič se je zgodilo, da so na voljo diplomatske depeše z vseh držav, ki imajo ameriško veleposlaništvo,“ so zapisali. Z objavo so oznanili devet mesecev od projekta "Cablegate“, pojasnjujejo pa tudi, da je bila tako velika objava več kot potrebna, saj veliki mediji v zadnjih mesecih niso več pisali o njihovi aktivnosti.

"Odločitev za objavo 133.877 depeš je prišla v želji po maksimiziranju vpliva, pa tudi z željo po informiranju javnosti,“ pravijo. WikiLeaks na svoji spletni strani redno objavlja ameriške depeše že od lanskega leta. Imena in kraji stikov in virov so navadno cenzurirana, saj s tem zaščitijo vpletene.

Avstralski minister za pravosodje Robert McClelland pa je povedal, da depeša iz januarja 2010 ni bila cenzurirana, tako se lahko v njej prebere imena 23 terorističnih osumljencev, za katere so avstralske oblasti sumile, da imajo stik s terorističnimi skupinami v Jemnu.

"Objava katere koli informacije, ki bi lahko ogrozila avstralsko nacionalno varnost in onemogočila delovanje obveščevalno-varnostih služb, je izjemno neodgovorna,“ po poročanju BBC meni McClelland.
WikiLeaks krivi medijskega partnerja

V WikiLeaksu so krivdo zvalili na posameznika, zaposlenega v enem od večjih medijev. Na Twitterju so namreč priznali, da je do napake prišlo, a hkrati pojasnili, da je šlo za neodgovornost nekega velikega medija. V drugem tvitu pa zapisali naslednje: "V tem primeru gre za medijskega partnerja WikiLeaksa in neodgovorno dejanje tam zaposlenega.“

Več podrobnosti niso zapisali. Med objavljenimi imeni je po poročanju New York Timesa, ki je mimogrede WikiLeaksov medijski partner, tudi ime nekega uradnika Združenih narodov (ZN), pa tudi aktivista za človekove pravice iz Kambodže – oba sta o tajnih informacijah spregovorila ob pogoju anonimnosti.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469261 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469261)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on August 31, 2011, 22:00:13 PM
WikiLeaks: Spor med Slovenijo in Hrvaško za Švedsko "otročji"

Stockholm - Spor o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki je blokiral hrvaško pot v EU, je bil za Švedsko "otročji" spor in "osje gnezdo", razkrivajo nove ameriške diplomatske depeše, objavljene na WikiLeaksu.

Razkrivajo tudi prizadevanja ZDA za uveljavitev arbitražnega sporazuma, še vedno pa ni podrobnosti o morebitnem sodelovanju ZDA pri pogajanjih.

"Spor je otročji, ampak kaže znake rešitve"

V eni izmed depeš iz veleposlaništva ZDA v Stockholmu, ki je nastala 10. septembra 2009, je tedanja švedska ministrica za zadeve EU in sedanja evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström na pogovorih z ameriškim veleposlanikom ocenila, da je dvostranski spor med Slovenijo in Hrvaško "otročji", a da vsaj kaže znake rešitve, medtem ko spor med Grčijo in Makedonijo glede imena ne. Švedska je bila tedaj predsedujoča EU.

Depeša je nastala dan pred srečanjem slovenskega premiera Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor v Ljubljani, ko sta se dogovorila za deblokado hrvaških pogajanj z EU in za reševanje spora z arbitražo ob pomoči EU.

"ZDA so dregnile v osje gnezdo"
Do podpisa arbitražnega sporazuma je nato prišlo 4. novembra 2009 v Stockholmu, 12. novembra pa je iz ameriškega veleposlaništva na Švedskem prišla nova depeša, ki je vključevala slovensko-hrvaške odnose. Teh se je v pogovorih z ameriškim veleposlanikom v Stockholmu dotaknil državni sekretar na švedskem zunanjem ministrstvu Frank Belfrage, ki je ocenil, da so ZDA v sporu med Slovenijo in Hrvaško "dregnile v osje gnezdo", potožil pa je še, da obe državi povzročata veliko težav tudi Švedski.

"Proces ratifikacije bo zelo umazan"
Belfrage je tudi ocenil, da bo proces ratifikacije "zelo umazan", vendar pa je bil najpomembnejši korak storjen - pogajanja Hrvaške z EU so sproščena. Naslednji dolgoročni koraki pa bodo vsebovali postopke arbitraže in zagotavljanje, da odločitev arbitražnega sodišča ne bo vplivala na hrvaško članstvo v EU, je ameriškemu veleposlaniku še pojasnil Belfrage.

"Največjo oviro bo predstavljal Janša"
ZDA so si po podpisu arbitražnega sporazuma tudi aktivno prizadevale za njegovo uveljavitev v Sloveniji, kar dokazujeta dve depeši iz veleposlaništva v Ljubljani. V depeši iz 9. novembra 2009 je tedanji odpravnik poslov Bradley Freden nekdanjo ameriško državno sekretarko Madeleine Albright pred njenim obiskom seminarja Nata v Sloveniji opozoril, da bo največjo oviro sporazumu najverjetneje predstavljal opozicijski prvak Janez Janša.

Kot je predlagal Freden, bi lahko vzpodbudila predstavnike drugih konservativnih vlad, s katerimi ima Janša osebne stike, da pritisnejo nanj, naj sporazum podpre, "tako kot to delamo mi". Pri tem je ponudil tudi možnost, da uredi srečanje Janše ali pa nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla s kakim članom ameriške delegacije.

"Albrightova naj pohvali Pahorja"

Sicer pa je Albrightovi tudi predlagal, naj pohvali Pahorja, da mu je uspelo skleniti arbitražni sporazum, in naj ponudi nadaljevanje ameriške podpore obema stranema, vendar pa naj ne gre preko tega. "Preveč vidna vloga ZDA bi lahko vzpodbudila ugibanja med določenimi deli javnosti, da je bil arbitražni sporazum Sloveniji 'vsiljen' s strani tujcev," je še zapisal Freden.

Ključni človek: Danilo Türk
Kot ključnega človeka, s katerim se mora Albrightova pogovarjati, je Freden označil predsednika republike Danila Türka. "Türk bi vam lahko najbolje svetoval, kakšno sporočilo naj bi prišlo od vas, tako da bi bilo morda dobro, če bi se z njim ob kosilu o tem posvetovali, glede na to, da bi se o tem lahko pojavilo kako novinarsko vprašanje. Karkoli boste rekli, bodo pozorno poslušali na obeh straneh meje," je Albrightovo še opozoril Freden.

"Janša predstavlja resno grožnjo ratifikaciji"
Na kratko se je Freden slovensko-hrvaških odnosov dotaknil tudi v depeši iz 10. februarja 2010, ko je opisal Slovenijo za ameriškega senatorja Georgea Voinovicha pred njegovim prihodom v Slovenijo skupaj s senatorko Jeanne Shaheen. Pri opisu slovenskih politikov je znova opozoril predvsem na Janšo, ki da predstavlja "resno grožnjo ratifikaciji" arbitražnega sporazuma. Sicer pa je senatorju svetoval, naj vzpodbudi Slovence, da odprejo še preostala poglavja v hrvaških pogajanjih z EU.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/08/wikileaks_spor_med_slovenijo_in_hrvasko_za_svedsko_otrocji.aspx (http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/08/wikileaks_spor_med_slovenijo_in_hrvasko_za_svedsko_otrocji.aspx)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 01, 2011, 21:04:59 PM
WikiLeaks: Slovenski mediji naklonjeni levici, RTV Slovenija verodostojna
Slovenski mediji so močno levo usmerjeni, je v diplomatski depeši leta 2004 ugotavljal nekdanji ameriški veleposlanik Johnny Young in med drugim ocenil, da so novice na TV Slovenija verodostojne.

V novo razkriti ameriški diplomatski depeši, ki jo je objavil WikiLeaks, je takratni ameriški veleposlanik ocenil slovenski medijski prostor. Depeša je bila napisana maja leta 2004, ko je slovensko vlado vodil Tone Rop, predsednik države pa je bil Janez Drnovšek. Vodja opozicije je bil Janez Janša.

Young je ugotavljal, da je informacijsko okolje v Sloveniji odprto in praktično brez cenzure, medtem ko mediji kritično in neizprosno sprejemajo kakršen koli poskus vplivanja na njihovo poročanje, čeprav jim pogosto manjka novinarskih standardov in profesionalizma, s tem, ko očitno mešajo dejstva s svojimi prepričanji.

Mediji po njegovem mnenju kažejo tudi močno levo usmerjenost, saj med drugim ne obstaja noben desno usmerjeni dnevnik. Ta "socialdemokratska" drža je značilna za slovenski akademski in nevladni sektor. To se kaže tudi v širši javnosti, ki sprejema ameriške posameznike in kulturo, vendar je kritična do ameriške zunanje in večinoma tudi notranje politike.

Young vzroke za tako stanje vidi v sodobni slovenski zgodovini, v kateri je mešanica komunizma s Titovim sistemom samoupravljanja pripeljala do tega, da novinarji na splošno ne zaupajo vladi, informacije hitro označijo za propagando, zavistno ščitijo svojo neodvisnost in svojo kritično držo vidijo kot naraven del svoje vloge nadzornika in način uveljavljanja svojega imena.

ZDA so lahka tarča
Poleg nagibanja v levo je za slovenske medije značilna tudi močna protiameriška retorika, globoka identifikacija z Evropo, namerna provokativnost in novinarska, skoraj "alergijska reakcija" na Bushevo administracijo. To sovražno medijsko okolje ameriškemu veleposlaništvu v Sloveniji otežuje javno komuniciranje, opozarja Young.

V depeši piše, da v Sloveniji še ni razvito raziskovalno novinarstvo, kot ga poznajo v ZDA, kar je po mnenju veleposlanika posledica tega, da uredniki ne dopuščajo ali ne morejo pustiti novinarjem, da bi več tednov razvijali, raziskovali ali sledili samo eni zgodbi. Kot veliko in lahko tarčo je navedel ZDA, saj si lahko vsak novinar pridobi točke že s tem, da le omeni kjotski protokol, Mednarodno kazensko sodišče ali Guantanamo.

Glede komentatorjev je Young zapisal, da ti novice dobivajo iz sekundarnih virov in svoje članke pišejo izključno na podlagi lastnih idej ter komentarjev brez citatov ali drugih virov. Univerzitetni profesorji in predstavniki nevladnih organizacij redno pišejo za tiskane medije in so gostje v pogovornih oddajah na televiziji, oboji pa pripadajo levosredinski usmrejenosti, tako se ne izključujejo s splošno levičarsko nagnjenostjo medijev, ugotavlja nekdanji veleposlanik.

Novice na TV Slovenija verodostojne in gledane
Kot vse druge javne televizijske postaje v regiji po Youngovih besedah tudi TV Slovenija v primerjavi s komercialnimi televizijskimi postajami izgublja tržni delež. Čeprav je TV Slovenija iz nekaterih krogov občasno tarča kritik zaradi provladne drže, pa so po veleposlanikovih ugotovitvah njene novice gledane in verodostojne.

Tudi na splošno mediji uživajo visoko stopnjo zaupanja javnosti, kljub kritikam iz nekaterih krogov. Opozicija se sicer pritožuje nad dostopom do medijev in dejstvom, da v Sloveniji ni nobenega desno usmerjenega časopisa, še piše Young.


http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenski-mediji-naklonjeni-levici-rtv-slovenija-verodostojna/265315 (http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenski-mediji-naklonjeni-levici-rtv-slovenija-verodostojna/265315)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 01, 2011, 21:13:40 PM
WikiLeaks objavil skrivnosten šifriran dokument

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/tujina_wikileaks.jpg)

Spletna stran WikiLeaks je v sredo objavila šifriran dokument, katerega vsebina za zdaj ostaja skrivnost. WikiLeaks njegove vsebine ni želel razkriti, prav tako pa ga ni mogoče odpreti brez ključa za dešifriranje. Tega bo WikiLeaks objavil "ob primernem trenutku", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Objavo skrivnostnega dokumenta, ki obsega 571 megabitov, je WikiLeaks predtem napovedal prek družabnega omrežja Twitter, kjer so zapisali, da bodo kmalu objavili "pomembno obvestilo".

Objava skrivnostnega dokumenta sodi v okvir objave novega svežnja več kot 130.000 ameriških diplomatskih depeš, ki jih je WikiLeaks začel objavljati minuli teden.

Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Victoria Nuland je, ne da bi potrdila avtentičnost zadnjih objavljenih dokumentov, dejala, da ZDA "ostro obsojajo vsakršno nezakonito objavljanje zaupnih informacij", še poroča AFP.
Wikileaks je novembra lani začel objavljati na tisoče od skupno 250.000 tajnih depeš ameriškega State Departmenta, vendar jih je vse do pred dnevi objavil v manjšem številu. Tokrat jih je objavil več kot 130.000. Te se med drugim nanašajo na razmere v Iraku in Afganistanu, pa tudi na Libijo. Številne se nanašajo tudi na dvostranske odnose med Slovenijo in Hrvaško.


http://www.demokracija.si/tujina/politika/7896-wikileaks-objavil-skrivnosten-ifriran-dokument (http://www.demokracija.si/tujina/politika/7896-wikileaks-objavil-skrivnosten-ifriran-dokument)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 01, 2011, 21:18:46 PM
WikiLeaks: Guardian razkril geslo do nepregledanih depeš

Na svetovnem spletu so menda objavili arhiv vseh diplomatskih depeš, ki jih WikiLeaks še ni objavil.

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/670x420_wikileaks.jpg)

London - Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange novinarje britanskega Guardiana obtožuje, da so »neodgovorno« razkrili geslo za arhiv še nepregledanih in neobjavljenih ameriških diplomatskih depeš.

WikiLeaks je v izjavi za javnost, objavljeni na Twitterju, novinarja Guardiana obtožil, da je v knjigi o Julianu Assangeu razkril občutljivo geslo in tako ogrozil življenja številnih. »V kontakt smo že stopili s State Departmentom, hkrati pa začeli pripravljati pravne ukrepe,« so zapisali.

V nepregledanih depešah, ki so jih objavili na svetovnem spletu, so namreč svetovni javnosti še vedno na voljo občutljive informacije o posameznikih, ki so tajno sodelovali z ameriškimi diplomati.

Guardian je obtožbe WikiLeaksa že zanikal in zatrdil, da gre za popolno »neumnost«. Priznali so, da je bilo v knjigi objavljeno staro geslo za dostop do arhiva, za katerega pa so pri WikiLeaksu zatrdili, da ga bodo spremenili. »Ta podatek je bil povsem nepomemben za bralce, razen morda za tistega, ki je ustvaril arhiv,« so zapisali v Guardianu. Dodali so še, da je bil del arhiva zaupnih dokumentov pred kratkim na voljo na strani BitTorrent.

Predstavniki Guardiana so še zatrdili, da je spletno povezavo, ki vodi do strežnika z arhivom, in geslo na Twitterju objavil neznani uporabnik. Kje se arhiv skriva, pa naj bi razvozlal iz objav v medijih.

http://www.times.si/svet/wikileaks-guardian-razkril-geslo-do-nepregledanih-depes--NONE-9aba6d7ad9.html (http://www.times.si/svet/wikileaks-guardian-razkril-geslo-do-nepregledanih-depes--NONE-9aba6d7ad9.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 01, 2011, 21:24:15 PM
WikiLeaks in Guardian v sporu: Kdo je kriv za objavo necenzuriranih depeš?

London - Med WikiLeaksom in Guardianom se je vnel spor. Organizacija trdi, da je na splet ušlo 251.000 necenzuriranih diplomatskih depeš, za to pa okrivili časnik, proti njemu so sprožili predkazenski postopek.


(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/1042469719_0.jpg)

Po spletu sedaj kroži necenzurirana različica depeš, v WikiLeaksu Juliana Assangea (na fotografiji) pa pojasnjujejo, da po krivdi dveh Guardianovih novinarjev, ki sta februarja izdala knjigo, v kateri sta razkrila skrivno geslo. (Foto: AP)

V Guardianu so že zavrnili vse obtožbe. "Guardianova novinarja sta – v poprej neopaženem dejanju velike malomarnosti – razkril strogo zaupna gesla do celotne, necenzuriranega arhiva. Govorili smo s predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva in sprožili predkazenski postopek,“ so zapisali na Twitter računu WikiLeaksa.

Zgodbe, ki so nastale na podlagi objavljenih diplomatskih depeš – objavil naj bi jih ameriški vojak Bradley Manning – so zapolnjevala medijski prostor od decembra 2010, ko je WikiLeaks sklenil partnerstvo z več časniki, vključno z britanskim Guardianom in New York Timesom.

Po spletu sedaj kroži necenzurirana različica depeš, v WikiLeaksu Juliana Assangea pa pojasnjujejo, da po krivdi dveh Guardianovih novinarjev, ki sta februarja izdala knjigo, v kateri sta razkrila skrivno geslo.

Pri Guardianu so priznali, da je v knjigi geslo res zapisano, ampak nihče ne ve, kje se dokumenti nahajajo, zato je samo po sebi neuporabno. Pojasnjujejo, da jim je Assange zatrdil, da je to geslo zgolj začasno in bo izbrisano v roku nekaj ur.

"Ko je knjiga prišla na police, ni bilo nobenih težav. In če bi kdo pri WikiLeaksu menil, da bi objava lahko škodovala varnosti, so imeli za odstranitev depeš na voljo sedem mesecev. Ker pa tega niso storili, jasno kaže, da za težave ni odgovorna knjiga,“ so sporočili z Guardiana.

Pri WikiLeaksu zatrjujejo, da lahko ima objava gesla resne posledice, poleg tega so pod vprašanjem številne revolucije in reforme, ki bi se zgodile, če gesla ne bi objavili.

Tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva za obrambo David Lapan je včeraj posvaril pred posledicami, ki bi jih lahko necenzurirane depeše povzročile številnim virom, aktivistom za človekove pravice in ostalih oseb, katerih imena in priimki se tam pojavljajo. "Ko ima WikiLeaks v posesti te dokumente, se izgubi nadzor in informacije hote ali nehote pridejo na dan.“

Datoteke so Guardianu preko zaščitenega strežnika poslali julija 2010, kasneje pa so se pojavile celo na BitTorrentu.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469719 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042469719)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 02, 2011, 20:28:01 PM
WikiLeaks o Oraclovem nakupu Sun Microsystems
(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/wikileaks_wall1.jpg)
Wikileaks je z objavo novega paketa diplomatske pošte ZDA znova pripomogel k globljemu razumevanju nekaterih dogodkov iz preteklosti in pokazal na povezanost gospodarstva s politiko in Z diplomacijo. Nove depeše opisujejo Oraclov prevzem podjetja Sun Microsystems. 31.8.2011

Oracle se je namreč močno bal uradnikov EU, ki skrbijo za konkurenco; ti so kazali zaskrbljenost zaradi prihodnosti odprtokodne zbirke MySQL, saj so Oraclove zbirke že dotlej prevladovale v podatkovnih centrih večjih podjetij. Zato je bila tiha zahteva Bruslja za dovoljenje za prevzem, da Oracle odproda MySQL, kar pa je bilo za Američane nesprejemljivo, saj je ravno združitev s Sunom predvidevala ekspanzijo trga s podatkovnimi zbirkami. Poleg tega je Sun leta 2008 plačal milijardo dolarjev za nakup MySQL, že leto dni pozneje pa bi jo Oracle lahko odprodal le za delček te vsote.

Depeša govori o srečanju predstavnikov Oracla z uradniki ameriške vlade leta 2009, na katerem so jih prosili za posredovanje pri Evropski komisiji, da bi ta hitreje odobrila združitev. Ameriška misija v Bruslju je to tudi storila. Komisija je združitev odobrila januarja 2010 in posel je bil skoraj nemudoma sklenjen. Oracle, ki je za Sun plačal 7,4 milijarde ameriških dolarjev, se je pred tem sicer javno zavezal, da bo napravil vse, da ohrani konkurenčnost na tržišču zbirk. Obljube za zdaj še ni snedel, kljub temu da se je v vmesnem času pojavilo veliko število tretjih ponudnikov za podporo podatkovnim zbirkam kot tudi nove različice same zbirke, kar Oraclu nedvomno odžira dobiček.
http://www.monitorpro.si/87151/novice/wikileaks-o-oraclovem-nakupu-sun-microsystems/ (http://www.monitorpro.si/87151/novice/wikileaks-o-oraclovem-nakupu-sun-microsystems/)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 02, 2011, 20:32:55 PM
WikiLeaks: pripadniki modrih čelad zlorabljali mladoletnice

Nekateri pripadniki mirovnih enot ZN so v Slonokoščeni obali od mladoletnih deklet za hrano zahtevali spolne usluge.

Abidžan - Ena zadnjih ameriških diplomatskih depeš, ki jih je objavila spletna strani WikiLeaks, razkriva sporno vedenje pripadnikov mirovnih enot Združenih narodov (ZN) nastanjenih v Slonokoščeni obali. Ameriški diplomat v depeši opisuje sporno vedenje mirovnikov in Benina, ki so od mladoletnih deklet v revnem slonokoščenem mestu Toulepleu v zameno za hrano zahtevali spolne usluge.
Sporne prakse je razkrila britanska humanitarna organizacija Save The Children, ki je leta 2009 naključno zaslišala deset mladoletnih deklet. »Osem od desetih je povedalo, da imajo v zameno za hrano in gorivo z vojaki iz Benina spolne odnose,« je v depeši zapisal ameriški diplomat. Dodal je še, da so razmere toliko bolj zaskrbljujoče, ker so starši dekleta silili, naj tako preskrbijo družino.

Kot poroča Washington Post je tiskovni predstavnik Združenih narodov Michael Bonnardeaux potrdil, da so aprila letos iz svojih vrst izključili 16 državljanov Benina. O njihovem spornem vedenju so sprožili tudi preiskavo. »Težava je vodstvu, ki mu ni uspelo vzpostaviti nadzora nad svojimi vojaki« je povedal Bonnardeaux. Dodal je še, da je bilo od 16 izključenih, deset častnikov.

Spolne zlorabe so sicer pereč problem med pripadniki mirovnih enot ZN. O tovrstnih zlorabah so že poročali iz Konga, Kambodže, Haitija pa tudi iz Slonokoščene obale. Že leta 2007 so tamkajšnji pripadniki modrih čelad iz Maroka od deklet iz kraja Bouake v zameno za mobilne telefone in hrano zahtevali spolne usluge.

http://www.times.si/svet/wikileaks-pripadniki-modrih-celad-zlorabljali-mladoletnice--NONE-c0f921528f.html
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 02, 2011, 20:48:12 PM
WikiLeaks objavil vse diplomatske depeše
WikiLeaks je na enem od spletnih socialnih omrežji sporočil, da danes objavlja vseh 251.287 preostalih diplomatskih depeš.
(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/670x420_AFPassange.jpg)

London - WikiLeaks je, po tem ko je včeraj novinarja Guardian obtožil, da je namerno razkril geslo do njihovega strežnika z arhivom vseh diplomatskih depeš, danes na spletu objavil vseh 250.000 zaupnih dokumentov. Da je javnosti prosto dostopen arhiv, so sporočili na Twitterju, hkrati pa dodali spletno povezavo do strani. Med objavljenimi depešami so tudi številne poslane iz ameriškega veleposlaništva v Sloveniji, omenjajo pa tako dneve pred podpisom arbitražnega sporazuma kot sprejem zapornika iz Guantanama v Slovenijo.

Tako Združene države Amerike kot številne humanitarne organizacije so ustanovitelja spletne strani Juliana Assangea že večkrat opozorile, da bi lahko z objavo osebnih podatkov ogrozil življenja ljudi ali pa celo nacionalno varnost držav.

Depeše v originalni obliki je WikiLeaks razkril, po tem ko je na Twiterrju včeraj opravil anketo, ali naj celoten arhiv na spletu objavi brez vsakršne obdelave. O današnjem dejanju so menda administratorji WikiLeaks že včeraj obvestili State Department, pri tem pa preslišali njihove pozive, naj tega ne storijo.

Dejanje Juliana Assangea so že obsodile vse večje medijske hiše, ki so še do nedavnega z njim sodelovale. V skupni izjavi za javnost so predstavniki Guardian, New York Timesa, El Paisa in Der Spiegla zapisali, da je Assange s tem dejanjem ogrozil življenje številnih ljudi. »Obžalujemo odločitev WikiLeaksa, da objavi povsem neobdelane diplomatske depeše, s čimer je ogrozil življenja virov informacij,« so zapisali. Dodali so še, da so vse do danes skrbno spoštovali dogovor, da vse depeše pred objavo skrbno pregledajo in izbrišejo vse občutljive informacije. »To nepotrebno objavo celotnega arhiva obsojamo. Odločitev, da se objavi celoten arhiv je sprejel zgolj in le Julian Assange.«

http://www.delo.si/novice/svet/wikileaks-objavil-vse-diplomatske-depese.html
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 02, 2011, 21:00:57 PM
WikiLeaks: Pahor zaprosil Washington, naj izkoristi svoj vpliv in prepriča Zagreb
WkiLeaks objavil 251.287 diplomatskih depeš v necenzurirani obliki


(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/556966a2ac82f4e96b04ae06a0d916d3.jpg)

London - Spletna stran WikiLeaks je danes prek twitterja sporočila, da je objavila vse diplomatske depeše ameriške administracije, dostop do njih pa je mogoč prek svetovnega spleta brez gesla. 251.287 ameriških diplomatskih depeš je zdaj na voljo v obliki, primerni za iskanje, se glasi WikiLeaksov tvit, poročajo tuje tiskovne agencije.
WikiLeaks je depeše objavil brez redakcijskih posegov, s čimer je spletna stran zagrozila v četrtek. ZDA in organizacije za človekove pravice so posvarile, da bi objava depeš brez redakcijskih posegov, v katerih so zapisana imena oseb, ki so v zaupnosti govorila z ameriškimi diplomati, ogrozila življenja teh "virov". AFP ob tem še poroča, da odziva WikiLeaksa kljub večkratnih poskusom še niso dobili.
Celotni arhiv si lahko ogledate tukaj.

Medijski partnerji WikiLeksa so obsodili odločitev spletne strani, da depeše objavi brez redakcijskih posegov, za kar se je po njihovem mnenju odločil ustanovitelj strani Julian Assange sam. "Obžalujemo odločitev WikiLeaksa, da objavi nepregledane depeše State Departmenta, kar bi lahko ogrozilo vire," so v skupni izjavi zapisali časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel in El Pais.

Kot so poudarili, je bilo njihovo dosedanje sodelovanje z WikiLeaksom na jasni osnovi, da bodo objavili le depeše, ki so bile predmet temeljitega urejanja in postopka čiščenja. Še naprej zagovarjajo objavljanje depeš z redakcijskimi posegi, nasprotujejo pa nepotrebni objavi popolnih podatkov in ga skupaj obsojajo, poroča AFP.
Slovenija omenjena v 2524 depešah

Po hitrem iskanju je moč najti 2524 depeš, v katerih je zapisana beseda Slovenija, z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani pa je objavljenih 836 depeš, ki so nastale v obdobju od 13. januarja 2004 do 25. februarja 2010.

Ena od teh depeš z datumom 3. september 2009 se nanaša na morebiten sprejem zapornika iz taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Kot je razvidno iz depeše, je namestnik pomočnika ameriškega sekretarja za jugovzhodno Evropo Stuart Jones v zasebnem srečanju premier Borutu Pahorju zastavil vprašanje, ali bi bila Slovenija sprejeta enega ali dva Ujgura iz ameriškega taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi.
Depeše z ljubljanskega veleposlaništva.

Pahor je zavrnil takojšen odgovor in vztrajal pri stališču, da mora najprej razrešiti spor o meji s Hrvaško, preden bi se obrnil na parlament s še eno težko "nalogo". Kot je še razvidno iz depeše, je Pahor ob tem dejal, da vidi sedaj okno priložnosti za rešitev spora o meji in meni, da si ne more privoščiti, da bi imel na svoji mizi še eno sporno temo, dokler ne bo dosežen dogovor ali zaprto okno, kar pa je najverjetneje stvar tednov.

Jones je Pahorju tudi ponudil, da bi se posebni odposlanec Dan Fried srečal s slovenskimi uradniki, a je Pahor imel pomisleke glede na okoliščine. V zabeležki je še zapisano, da je Pahor, ko so ga vprašali glede zapornikov prebledel in vprašal: Želite odgovor sedaj?, Jones pa je odgovoril, da je za Slovenijo pomembno, da reče da, ne pa da to stori nemudoma.
Pahor za pomoč zaprosil ameriškega odpravnika

Depeša z datumom 5. oktober 2009 pa razkriva, da je Pahor ameriškega odpravnika poslov Brada Fredna zaprosil za takojšno pomoč ZDA pri sklenitvi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Pahor je ob tem opozoril, da Slovenija ne more pristati na nobeno spremembo Rehnovega predloga 15. junija, nova slovenska blokada hrvaškega približevanja EU pa je mogoča, če bo sporazum spodletel.

Pahor je tako na Washington naslovil prošnjo za takojšno pomoč, da bi obe strani kakor hitro je mogoče dosegli in podpisali omenjeni sporazum ter da Washington izkoristi svoj vpliv in prepriča Zagreb, da čimprej podpiše sporazum.

"Živahnemu, a vidno utrujenemu" Pahorju je nato odpravnik poslov dejal, da Washington ceni njegovo politično tveganje, ki ga je storil, da bi našel sprejemljivo rešitev tega vprašanja. Obljubil je, da bo Pahorjevo sporočilo prenesel Washingtonu in predlagal, da se je potrebno še obrniti na Švede, ki so takrat predsedovali EU. Odpravnik poslov je med drugim še zapisal, da bodo Američani tesno sodelovali tudi z Janezom Janšo, da bi ga prepričali, da opusti kritike arbitražnega sporazuma.
"Takšni klici so redka dobrina"

Če bo arbitražni sporazum podpisan, bo to poklon političnemu pogumu Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor, pa piše v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki je Washingtonu predlagalo, naj razmisli o klicu obema premierjema na najvišji ravni, pri čemer bi bilo idealno, če bi bil to predsednik Barack Obama. V danes objavljeni depeši iz 9. septembra 2009 piše, da se na veleposlaništvu zavedajo, da so takšni klici redka dobrina, vendar pa verjamejo, da bi klic predsednika Obame pomenil odločilno podporo, ki jo potrebuje Pahor, da spravi sporazum skozi parlament in prepreči nasprotnikom, da bi zahtevali referendum o sporazumu.

Pahor je 9. septembra odpravnika poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradleya Fredna na srečanju na štiri oči obvestil, da sta s Kosorjevo dosegla dogovor o mejnem sporu in deblokadi hrvaških pogajanj z EU. To je bilo dva dni pred srečanjem Pahor-Kosor v Ljubljani, ko sta tudi objavila novico o dogovoru. Pahor je na srečanju napovedal, da se bo naslednji dan srečal z Janšo, da bi ga seznanil s sporazumom in ga prosil za podporo. Pahor sporazum vidi kot zmago za obe strani in ga tako namerava tudi predstaviti v kampanji za ratifikacijo, vendar je poudaril, da potrebuje podporo Janše.

Freden je Pahorju dejal, da je že prosil za srečanje z Janšo, s katerim bi govoril o tem in drugih zunanjepolitičnih prioritetah, in da bo izrazil "našo nedvoumno podporo sporazumu". Freden je napovedal, da bo Janši tudi sporočil, da bi bile ZDA zelo zaskrbljene, če bi "odgovorna opozicija" spolitizirala to vprašanje. Pahor je ob zaključku srečanja prosil za močno javno podporo ZDA in EU. "Obe strani bosta potrebovali močno mednarodno podporo, da bi prepričali skeptično javnost", da je sporazum dejansko zmagovalna rešitev za obe strani, Pahorjeve besede navaja depeša.
Razkrita vsebina pogovorov med Frednom in Türkom

Depeša z 21. avgusta 2009 pa razkriva vsebino srečanja Fredna s svetovalcem predsednika Danila Türka za zunanjo politiko Dušanom Snojem in pravnim svetovalcem Erikom Kerševanom. Govora je bilo predvsem o drugem predlogu takratnega evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za rešitev slovensko-hrvaškega spora o meji z 12. junija 2009.

Pri tem je Fredna predvsem zanimalo, ali Rehnov predlog morda ne določa morske meje že vnaprej v korist Slovenije. Kerševan mu je zatrdil da ne, strinjal pa se je hipotetično z vstavitvijo besedila v sporazum, da nobena referenca v sporazumu vnaprej ne določa ali preprečuje možnosti slovenske morske meje z mednarodnimi vodami. "Hrvaška je tista, je dejal Kerševan, ki želi spremeniti t.i. klavzulo 'junction' (stik), da bi vnaprej preprečila to možnost," je zapisal Freden.

Freden je sogovornika vprašal, ali bi Slovenija ratificirala pristopno pogodbo Hrvaške z EU, če odločitev arbitraže ne bi bila v korist Slovenije. Oba sta izrazila trdno prepričanje, da mora biti arbitraža zavezujoča in da bi Slovenija morala upoštevati njen izid. "Slovenci so legalisti; ko se bosta strani dogovorili za arbitražo, to ne bo več politično, temveč pravno vprašanje," Snojeve beseda navaja depeša.
http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470007 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470007)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 02, 2011, 21:29:41 PM
WikiLeaks: ZDA skeptične do izbire Patrie

"Odločitev o nakupu patrij je bila politična, to niso vozila, ki jih je vojska želela," je leta 2006 predstavniku ZDA za vojaško sodelovanje na ameriškem veleposlaništvu povedal brigadir Jožef Žunkovič.

To je razvidno iz necenzurirane ameriške diplomatske depeše, objavljene na WikiLeaksu. Ob tem je sicer tudi zabeleženo, naj v Washingtonu Žunkovičevo ime strogo zaščitijo.

Takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas B. Robertson na to dodaja, da čeprav se je v medijih pojavljala besedna zveza "sum korupcije", "ni kadeče pištole, ki bi trditve polkovnika Dragana Bavčarja postavljale na laž." Bavčar je Robertsonu zagotovil, da je bilo pri nakupu Patrij 'vse speljano po pravilih'. Zatrdil je tudi, da slovensko ministrstvo za obrambo ni imelo nobene vloge pri določitvi vrednosti trgovskih ali gospodarskih koristi, češ da je to "zunaj njegovih pristojnosti".

Po besedah Robertsona so o izbiri Patrie kot dobavitelja oklepnikov govorili na sprejemu, ki ga je veleposlanik priredil ob odhodu načelnika generalštaba Ladislava Lipiča. Čeprav je Robertson mislil kočljivo temo nakupa osemkolesnikov načeti sam, pa ga je Lipič presenetil in o njej pregovoril prvi in pri tem povprašal veleposlanika po njegovem mnenju.

Po tem, ko je Robertson izrazil pomisleke, češ da proces ni bil speljan najbolj transparentno in da se številke glede tega, koliko delovnih mest bo ustvarila izbira Patrie, ne izidejo, se je Lipič nasmehnil in pomenljivo odgovoril, da je le "častnik za zvezo" in se diplomatsko izognil nadaljevanju te teme pogovora. Je pa veleposlanika po več informacij napotil k polkovniku Bavčarju, ki da je član ministrskega odbora za izbiro ponudnika.

"Ključna težava je v metodologiji, ki je bila uporabljena za primerjavo obeh ponudb. Brez razlage, zakaj je ena ponudba toliko boljša od druge, se bodo še naprej pojavljali dvomi o izbiri in posledično tudi o ministrstvu za obrambo," v zaključku zapiše Robertson. Depešo konča s stavkom, da bo veleposlaništvo "nadaljevalo nadzor nad probematiko in zagovarjalo največjo možno stopnjo transparentnosti v procesu".

WikiLeaks sicer razpolaga z 2524 depešami, v katerih je zapisana beseda Slovenija, ki so bile poslane od 13. januarja 2004 do 25. februarja 2010. Večina objavljenih depeš sicer govori o slovensko-hrvaških odnosih in dogajanju v povezavi z reševanjem spora o meji.

WikiLeaks objavil vse dokumente
Medtem pa je spletna stran WikiLeaks danes prek Twitterja sporočila, da je objavila vse diplomatske depeše ameriške administracije, dostop do njih pa je mogoč prek svetovnega spleta brez gesla. 251.287 ameriških diplomatskih depeš je zdaj na voljo v obliki, primerni za iskanje, se glasi WikiLeaksov tvit.

WikiLeaks je depeše objavil brez redakcijskih posegov, s čimer je spletna stran zagrozila v četrtek.

ZDA in organizacije za človekove pravice so posvarile, da bi objava depeš brez redakcijskih posegov, v katerih so zapisana imena oseb, ki so v zaupnosti govorile z ameriškimi diplomati, ogrozila življenja teh "virov". Odziva WikiLeaksa kljub večkratnih poskusom še niso dobili.

Medijski partnerji WikiLeksa so obsodili odločitev spletne strani, da depeše objavi brez redakcijskih posegov, za kar se je po njihovem mnenju odločil ustanovitelj strani Julian Assange sam. "Obžalujemo odločitev WikiLeaksa, da objavi nepregledane depeše State Departmenta, kar bi lahko ogrozilo vire," so v skupni izjavi zapisali časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel in El Pais.

Kot so poudarili, je bilo njihovo dosedanje sodelovanje z WikiLeaksom na jasni osnovi, da bodo objavili le depeše, ki so bile "predmet temeljitega urejanja in postopka čiščenja". Še naprej zagovarjajo objavljanje depeš z redakcijskimi posegi, nasprotujejo pa nepotrebni objavi popolnih podatkov in ga skupaj tudi obsojajo.


https://www.wikileaks-forum.com/index.php?action=post;topic=336.45;last_msg=20050

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 03, 2011, 04:06:55 AM
WikiLeaks: Janšev cilj je oslabiti Pahorjevo vlado

Ljubljana - Iz več depeš ameriškega veleposlaništva v Ljubljani iz časa med 28. aprilom in 18. novembrom 2009 je razvidno, da je bilo za Slovenijo najbolj pomembno vprašanje meje na morju.
Vidne so tudi številne podrobnosti pogajanj. Gre za depeše v času med prvim Rehnovim predlogom za rešitev vprašanje meje, ki je bil objavljen 22. aprila 2009, in po sklenitvi arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009.

"Slovenijo resnično zanima samo eno vprašanje"
Tako je odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradley Freden v depeši iz 18. maja 2009 zapisal: "Ko gre za Rehnov predlog, Slovenijo resnično zanima samo eno vprašanje: morska meja. Opažamo, da sta dva 'ključna amandmaja' na Rehnov predlog - ki zadevata teritorialni stik anatema za Hrvaško". Ob tem je dodal, da če bo Hrvaška vnaprej zaprla možnost, da bi arbitražno sodišče Sloveniji določilo neko obliko stika z mednarodnimi vodami, vidi le malo upanja, da bi do dogovora prišlo v bližnji prihodnosti.

Kako se bo v angleškem jeziku glasila opredelitev tega stika, se je sicer spreminjalo, v končni obliki sporazuma pa je zapisan izraz junction. Kot kaže depeša iz 28. aprila 2009, je Slovenija pri prvem Rehnovem predlogu vztrajala, da mora biti zapisan stik (contact with) z mednarodnimi vodami, ne pa dostop (acces to), torej ne režim, ki bi omogočal Sloveniji zgolj dostop do mednarodnih voda preko hrvaških voda.

"Vladi je ključna podpora glavne opozicijske SDS"
V depešah je Freden večkrat izpostavil, da je slovenski vladi ključna podpora glavne opozicijske SDS bivšega premiera Janeza Janše, saj bo za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v državnem zboru potrebna dvotretjinska večina.
"Janšev cilj je oslabiti Pahorjevo vlado"

Po podpisu arbitražnega sporazuma je sicer v depeši iz 18. novembra 2009 tudi ocenil, da se Janša kljub morebitnim realnim vsebinskim pomislekom v nasprotovanju sporazumu "gre tudi politiko". "Njegov cilj je oslabiti Pahorjevo vlado in spraviti v zadrego osebno premiera, morda pripraviti teren za predčasne volitve. Zdi se, da je pripravljen žrtvovati arbitražni sporazum na oltarju za lastne ambicije. Naš cilj je, da ga prepričamo, da bo cena za to previsoka," je zapisal.

"Ne najboljši, a zagotovo dober sporazum"
Pri tem je Freden še predlagal State Departmentu, da skuša pri enako mislečih državah, "še posebej pri Nemcih" in nemški kanclerki Angeli Merkel doseči, da bi se lobiralo pri Janši v prid sporazumu. "Janša mora slišati enako sporočilo iz Washingtona, Berlina in Bruslja: četudi to ni 'najboljši sporazum', je zagotovo 'dober sporazum' in kar je še pomembneje, edini, ki je na mizi," je predlagal Freden Washingtonu.

"Slovenija bo izolirana"
"Če bo sporazum propadel, se bo Hrvaška bodisi pridružila EU z nerešenim vprašanjem meje bodisi bo Slovenija blokirala svojo sosedo v nedogled. Slednje pa je nesprejemljivo mednarodni skupnosti in diametralno v nasprotju z lastnimi interesi Slovenije. Slovenija bo izolirana," je zapisal Freden.

Kot pereča vprašanja v pogajanjih so se sicer pokazala tudi način izbire članov arbitražnega sodišča, pa tudi vztrajanje Hrvaške pri tem, da Slovenija neha blokirati njena pristopna pogajanja z EU že s podpisom arbitražnega sporazuma, kar so sicer podpirale tudi ZDA.
Razvidno je tudi, da je hotela Hrvaška doseči, da bi sporazum stopil v veljavo šele po vstopu Hrvaške v EU. Slednje, kot tudi vnos "jezika, ki ne prejudicira", je Hrvaška zahtevala 8. oktobra, čeprav sta se strani, kot piše v depeši iz 9. oktobra, že 2. oktobra dogovorili o vsebini sporazuma. Odprt je bil tedaj le še 7. člen oz. določilo kdaj naj bi se sporazum začel izvajati.

"Ne verjamem, da bo Slovenija popustila"
Freden je v tej depeši poudaril, da je slovenska stran resna, da ne bo sprejela teh zahtev in da se ne bo dalo pritisniti nanjo. Pojasnil je, da ne verjame, da bo Slovenija popustila, da bi sporazum stopil v veljavo po vstopu Hrvaške v EU, saj je "že pristala, da se rok za sprejem odločitve (arbitražnega sodišča) razširi z enega leta na tri". Sedaj sicer velja, da bo sporazum stopil v veljavo s podpisom hrvaške pristopne pogodbe, kar bi se lahko zgodilo že konec letošnjega leta.
Pahor je hotel dvakrat odstopiti od pogajanj

Zaradi nesprejemljivih sprememb Zagreba, kot kažejo depeše, je premier Borut Pahor od sporazuma oktobra hotel dvakrat odstopiti od pogajanj, tudi konec oktobra. Arbitražni sporazum naj bi želel podpisati že 26. oktobra v Zagrebu, a je bilo treba nekaj vprašanj še rešiti, rešila pa naj bi jih oba premiera.

Zanimivo je tudi, da direktor direktorata za evropske zadeve in politično bilateralo oz. koordinator za vprašanja Hrvaške na slovenskem zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič 9. oktobra 2009 Frednu govoril o možnosti hrvaške enostranske izjave, ki jo je Hrvaška nato dodala sporazumu - kot je dejala, v izogib prejudiciranju meje - in o kateri je obvestila javnost 29. oktobra 2009.

Klic Obame bi pomenil odločilno podporo
Če bo arbitražni sporazum podpisan, bo to poklon političnemu pogumu slovenskega premiera Boruta Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor, piše v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki je Washingtonu predlagalo, naj razmisli o klicu obema premieroma na najvišji ravni, pri čemer bi bilo idealno, če bi bil to predsednik Barack Obama.

V objavljeni depeši iz 9. septembra 2009 piše, da se na veleposlaništvu zavedajo, da so takšni klici redka dobrina, vendar pa verjamejo, da bi klic predsednika Obame pomenil odločilno podporo, ki jo potrebuje Pahor, da spravi sporazum skozi parlament in prepreči nasprotnikom, da bi zahtevali referendum o sporazumu.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_pahorju_naj_za_arbitrazni_sporazum_cestita_sam_obama.aspx (http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_pahorju_naj_za_arbitrazni_sporazum_cestita_sam_obama.aspx)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 03, 2011, 04:12:25 AM
Wikileaks objavil depeši o patriah
Spletna stran Wikileaks je objavila zaupno depešo o nakupu oklepnikov patria, v kateri ameriški veleposlanik besede Janeza Janše, da ne ve nič o podrobnostih izbire patrie, ocenjuje kot neiskrene
ri dni pred začetkom sojenja Janezu Janši in drugim obtoženim korupcije pri nakupu osemkolesnikov patria je politično prizorišče preplavila množica dokumentov. Spletna stran Wikileaks je objavila celo zaupno depešo o nakupu oklepnikov patria, v kateri ameriški veleposlanik besede Janeza Janše, da ne ve nič o podrobnostih izbire patrie, ocenjuje kot neiskrene.

"Njegova ignoranca o podrobnostih obrambnih poslov je nekoliko neiskrena, predvsem, ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki sledi takšnim zadevam," je o Janševem pogledu na nakup osemkolesnikov v zaupni depeši v Washingtonu zapisal nekdanji veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson. Depešo (v angleščini) najdete tukaj.

Posel Patria je političen in vojska ni dobila, kar bi želela, pa je Američanom zaupal po izboru Fincev upokojeni brigadir Jože Žunkovič. Tudi to razkriva ameriška depeša, objavljena na Wikileaksu. V celoti jo lahko preberete tukaj. Stran je v angleščini.

Američani so podvomili tudi o obljubah o novih delovnih mestih. Medtem ko je Sistemska tehnika na razpisu navedla, da bo izdelovanje oklepnikov pomenilo 180 neposrednih in 92 posrednih delovnih mest ter da bo vključenih 20 slovenskih podjetij, so bile številke finske Patrie veliko višje. Obljubili so 320 neposrednih in kar 1920 posrednih zaposlitev, posel pa naj bi dobilo kar 50 slovenskih podjetij. Na ameriškem veleposlaništvu jih številke niso prepričale. "Ogromna razlika med temi številkami je ali posledica različnih metod izračunavanja ali pa je Patria le nesramno napihnila številke," piše v depeši.

Odziv SDS: Janša ni podlegel ameriškim poskusom lobiranja

"Iz depeš je razvidno, da je bil neposredni konkurent Patrie ameriško podjetje General Dynamics (GD), ki je lastniško povezano s Pavčkovo Sistemsko tehniko, nekdanji ameriški veleposlanik je očitno želel lobirati za ameriško podjetje," so v odzivu zapisali v SDS. Depeši dokazujeta, da Janša tem poskusom lobiranja ni podlegel, dodajajo.
Policija preiskala račune SDS, a sumljivih transakcij ni našla

Hkrati pa so v uredništvo oddaje 24UR prejeli dokument, del spisa primera Patria, ki se začenja v ponedeljek. Ta kaže, da je policija podrobno preiskala račun stranke SDS, vendar, kot je razvidno iz uradnega zaznamka, na računih stranke niso našli "transakcij, ki bi se lahko povezovale z izborom družbe Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov Slovenske vojske“.

Je pa Mladina objavila za Janšo morda obremenjujočo depešo slovenskega veleposlaništva v Zagrebu, v kateri veleposlanik sporoča, da bi bile zadeve iz let 1991 do 1993 lahko neugodne za slovensko politiko. Ali gre za trgovino z orožjem, so vprašali tedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. "Jaz ne poznam nobenih informacij, nobenih dejstev v zvezi z izsiljevanjem orožarskega posla,“ je odgovoril.
http://24ur.com/novice/slovenija/wikileaks-objavil-depesi-o-patrijah.html (http://24ur.com/novice/slovenija/wikileaks-objavil-depesi-o-patrijah.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 03, 2011, 18:10:48 PM
Masaker v imenu demokracije

V poplavi različnih bolj ali manj šokantnih državnih skrivnosti, ki jih razkriva spletna stran WikiLeaks, je precejšnjo pozornost sprožilo eno od zadnjih poročil, ki govori o dogajanju v letu 2006 v Iraku. Zaupno ameriško poročilo namreč razkriva, da so ameriški vojaki 15. marca leta 2006 v neki hiši v Iraku najprej zavezali roke najmanj desetim civilistom, med njimi tudi otrokom, nato pa jih pobili s streli v glave. Poročilo je postalo javno po odločitvi WikiLeaksa, da razkrije vse ameriške dokumente, ki jih ima v posesti.

Poročilo posebnega poročevalca za izvensodne poboje OZN Philipa Alstona, ki ga je le-ta dva tedna po tem dogodku poslal ameriškim oblastem, navaja podatke o tem, da so avtopsije ubitih nedvomno dokazale, da so ubitim pred smrtjo zvezali roke in jih nato ustrelili v glavo. Med ubitimi je bilo tudi pet otrok, starih pet let ali manj, in štiri ženske. V elektronskem pismu, ki ga je časnikom skupine McClatchy Newspapers poslal posebni poročevalec OZN, je Philip Alston potrdil, da ameriške in iraške oblasti v Iraku ob njegovih zahtevah po posredovanju informacij niso pomagale, enako pa velja tudi za druga podobna pisma z zahtevami po informacijah, ki jih je Alston istim oblastem pošiljal leta 2006 in 2007, ko so divjali najhujši spopadi v Iraku.

“Tragedija je v tem, da imamo razvit zapleten sistem komunikacije, toda Svet za varstvo človekovih pravic OZN potem, ko države ignorirajo svoje probleme, ne stori ničesar zoper to,” je dodal Alston. V času pobojev so ameriški uradniki v Iraku trdili, da so poročila očividcev o incidentu najverjetneje napačna, kasneje pa so sklenili, da zadeva “ne zahteva nobene dodatne preiskave.” Ameriške oblasti so prav tako zavrnile zahteve po razkrivanju identitete domnevnih storilcev, ki bi lahko bili vpleteni v uboje. Ameriško obrambno ministrstvo je prav tako zavrnilo vse komentarje zadnjih poročil WikiLeaksa. V času prve preiskave dogodka so predstavniki ameriškega obrambnega ministrstva vztrajali pri trditvah, da je do incidenta prišlo potem, ko je v mestu Išaki, okoli 150 kilometrov severozahodno od Bagdada ameriška vojska po vpadu v hišo na prvem nadstropju ujela pripadnika Al Kaide. Po spopadu, ki je trajal okoli 25 minut naj bi zračne sile uničile hišo.

Vendar pa najnovejša poročila WikiLeaksa odkrivajo, da je bolj kredibilna tista različica dogodkov, o kateri so govorile tudi priče – da so namreč ameriški vojaki sami po končanem vpadu v hišo to razstrelili oziroma bombardirali zgradbo. S tem naj bi se odzvali na streljanje enega od iraških kmetov, ki je iz hiše napadel ameriške vojake. Posebni poročevalec OZN za izvensodne poboje Philip Alston je potrdil, da so “vojaki vstopili v hišo, zavezali roke vsem stanovalcem in jih vse ubili. Po začetni intervenciji MNF je ameriški zračni napad dokončno uničil hišo.” Alston je dodal, da so o dogodku poročale tudi iraške TV postaje, ki so prikazale trupla zvezanih ljudi ter da so bile avtopsije narejene v mrtvašnici v Tikritu in so nedvomno pokazale, da so bile žrtve, med njimi štiri ženske in pet otrok pred uboji zvezane in nato ustreljene v glavo. Poročilo tudi omenja, da naj bi se ameriška enota hiši približala ob pol tretji uri zjutraj, po streljanju, ki je sledilo, pa naj bi ji ognjeno podporo nudil tudi helikopter.

Poročilo WikiLeaksa podpira tudi tisti opis dogodkov, ki ga je prvi zapisal polkovnik Fadhil Muhammed Khalaf, pomočnik poveljnika skupnega koordinacijskega centra iraške vojske in ameriških okupacijskih sil. V poročilu je zapisano: “Ameriške sile so zbrale pripadnike družine v eni sobi in ubile enajst pripadnikov družine, med njimi pet otrok, štiri ženske in dva moška. Zatem so bombardirali hišo, zažgali tri vozila in ubili njihove živali.” Članek in kopijo policijskega poročila si lahko ogledate tukaj.

Ubiti civilisti so bili vsi člani iste družine. Med njimi so bili mož in žena, njihovi trije otroci, moževa mati, sestra in sestrični in sorodnik na obisku. Med ubitimi je bil tudi petmesečni dojenček. Sliko ubite družine je z mobilnim telefonom naredil tudi eden od sosedov. Ubiti so bili Faiz Hratt Khalaf, (star 28 let), njegova žena Sumaja Abdul Razzak Khuter (stara 24 let), njuni trije otroci, deklice Havra (stara 5 let), Aiša (stara 3) in deček Husam (5 mesecev star), Faizijeva mati Turkija Majed Ali (stara 74 let), Faizjeva sestra in sestrične Asma Jusif Marouf (stara 5 let) in Usama Jousif Marouf (stara 3 leta), ter sorodnik na obisku Iktisad Hamed Mehdi (star 23 let). Poročilo o strelih v glavo in zvezanih rokah so potrdili tudi zdravniki, ki so pregledali žrtve.

http://www.mladina.si/dnevnik/02-09-2011-masaker_v_imenu_demokracije/ (http://www.mladina.si/dnevnik/02-09-2011-masaker_v_imenu_demokracije/)


Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 04, 2011, 01:15:48 AM

WikiLeaks tudi o Jankoviću
WikiLeaks je objavil celotni arhiv ameriških diplomatskih depeš, med njimi tudi tiste iz veleposlaništva v Ljubljani.
(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/670x420_AFP_Photo-20101206152150-22069700-1.jpg)

Ljubljana - Nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in tedanji premier Janez Janša sta tesneje sodelovala kot pa Drnovšek in Anton Rop, razkrivajo novoobjavljene depeše na spletni strani Wikileaks. Po poročanju STA razkrivajo tudi vlogo Janševe vlade pri menjavi uprave ter uredništva na Delu, Janšev odnos do posla s Patrio pa označujejo kot »nepristno nevednost«.

Afera Patria


Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson je v zaupni depeši odnos tedanjega premiera Janeza Janše do posla z osemkolesniki označil kot “nevednega”. Takšen Janšev odnos pa je po Robertsovem mnenju nepristen, »posebej ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki sledi takšnim zadevam«.

Celoten posel s patrijami po mnenju nekdanjega veleposlanika smrdi od samega začetka. Ob tem je tudi zapisal, da je nekdanji brigadir Jože Žunkovič posel označil za političnega ter da vojska ni dobila, kar je želela, piše STA.

Po mnenju SDS sta depeši Wikileaks dokaz, da Janša ni podlegel lobiranju pri oklepniških poslih in da je vseskozi zagovarjal potrebo po transparentnosti mednarodnega javnega razpisa.

»Depeši prav tako nakazujeta sporno vmešavanje takratnega načelnika generalštaba Slovenske vojske, danes svetovalca predsednika republike, v odločitve ministrstva. Omenjena častnika Slovenske vojske (še Žunkovič) sta pri ameriški diplomaciji ustvarjala napačni vtis, da je pri razpisu prišlo do korupcije in tako škodovala ugledu Republike Slovenije,« so zapisali v SDS.

Obmejni incident s Podobnikom

Prav tako je ameriško veleposlaništvo v eni izmed tajnih depeš komentiralo incident na meji v Sečovljah pred parlamentarnimi volitvami 22. septembra 2004, ko se je tedanji predsednik SLS Janez Podobnik zapletel v fizični obračun s hrvaškimi policisti in bil pri tem aretiran.

Incident so označili kot politično provokacijo, pri čemer se je vnaprej vedelo, kakšen bo rezultat, ter da bo SLS morda zato dobila nekaj več simpatij na prihajajočih volitvah. Kot zanimivost pa so po poročanju STA navedli to, da Joška Jorasa, ki je tedaj kandidiral na listi SLS in ki je bil večkrat aretiran v mejnih sporih, tokrat niso aretirali skupaj s Podobnikom.

Janša razlagal o majhnosti Slovenije in poznanstvu med elitami

Ameriški predstavniki so tudi pisali povzetke srečanj oz. kosil z nekaterimi slovenskimi politiki. Nekdanji premier Janez Janša je na kosilu z ameriškim veleposlanikom razlagal, da je Slovenija majhna država, kjer se vsi poznajo med seboj, še posebej med elitami.

Vloga Janševe vlade pri menjavi v upravi in uredništvu Dela

Ena izmed depeš Wikileaksa je namenjena tudi vpletenosti politike v menjave v upravi in uredništvu časnika Delo. Tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel je v pogovoru z namestnico ameriškega veleposlanika Maryruth Coleman priznal, da so si nekateri iz vlade prizadevali izbrati prijateljskega urednika časopisa Delo, da pa to nista bila on sam ali Janša. Vendar pa tisti, ki so si prizadevali, pa so tudi uspeli nastaviti generalnega direktorja in odgovornega urednika.

Tema sestanka med Colemanovo in Ruplom so sicer bile obtožbe o političnih pritiskih na slovenske novinarje, sestanek pa je predlagal Rupel. Te obtožbe je tedanji zunanji minister zanikal, ob tem pa pojasnil, da slovenski novinarji pišejo »v izjemno kritičnem tonu, kar dokazuje, da vlada nikakor ne izvaja pritiska«. Obtožbe pa je označil za politično motivirane.

Colemanova je dejala, da je ameriško veleposlaništvo zaskrbljeno zaradi novinarske svobode v Sloveniji ter da bodo to omenili tudi v poročilu o človekovih pravicah.

Sodelovanje med Drnovškom in Janšo

Marca 2005 se je Robertson sestal tudi s tedanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom. Slednji je po zapiskih Robertsona ocenil, da Janša dela dobro in da je prvih 100 dni nove vlade potekalo dobro.

Drnovšek je bil zadovoljen s sodelovanjem z Janšo, sestajala sta se enkrat tedensko. Slednje je Robertson označil kot paradoks, saj je bilo sodelovanje med Janšo ter Drnovškom tesnejše kot pa sodelovanje z Janševim predhodnikom na mestu predsednika vlade Tonetom Ropom. Slednji je bil namreč Drnovškov izbor za predsednika vlade, potem ko se je Drnovšek temu mestu odpovedal zaradi predsedniških volitev. V depeši je tudi razkrito, da je Drnovšek Ropa označil za »nestrpnega človeka«. Ob tem ga je označil za prešibkega.

Jankovića je dobro imeti na očeh

Robertson se je leta 2007 na kosilu sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Čeprav je Janković Robertsonu zatrjeval, da ni politik, ga je nekdanji veleposlanik označil za osebo, ki jo je dobro imeti na očeh. Janković ima po Robertsonovih ocenah občutek za ljudi. Tako lahko za Jankovića pričakujemo, da bo v prihodnosti igral pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru, je po poročanju STA še zapisal Robertson.

http://www.delo.si/novice/slovenija/wikileaks-tudi-o-jankovicu.html (http://www.delo.si/novice/slovenija/wikileaks-tudi-o-jankovicu.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 04, 2011, 01:22:28 AM
Wikileaks o menjavah na Delu, odnosu Janša-Drnovšek in o Janševi "ignoranci" do posla s Patrio
Wikileaks: "Posel s patrijami smrdi od samega začetka"

Ljubljana - Nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in tedanji premier Janez Janša sta tesneje sodelovala kot pa Drnovšek in Anton Rop, razkrivajo novoobjavljene depeše na spletni strani Wikileaks.

Razkrivajo tudi vlogo Janševe vlade pri menjavi uprave ter uredništva na Delu, Janšev odnos do posla s Patrio pa označujejo kot "nepristno ignoranco".

Afera Patria

Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson je v zaupni depeši odnos tedanjega premiera Janeza Janše do posla z osemkolesniki označil kot ignorantskega. Takšen Janšev odnos pa je po Robertsovem mnenju nepristen, "posebej ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki sledi takšnim zadevam".

Celoten posel s patrijami po mnenju nekdanjega veleposlanika smrdi od samega začetka. Ob tem je tudi zapisal, da je nekdanji brigadir Jože Žunkovič posel označil za političnega ter da vojska ni dobila, kar je želela.

Po mnenju SDS sta depeši Wikileaks dokaz, da Janša ni podlegel lobiranju pri oklepniških poslih in da je vseskozi zagovarjal potrebo po transparentnosti mednarodnega javnega razpisa.

"Depeši prav tako nakazujeta sporno vmešavanje takratnega načelnika generalštaba Slovenske vojske, danes svetovalca predsednika republike, v odločitve ministrstva. Omenjena častnika Slovenske vojske (še Žunkovič) sta pri ameriški diplomaciji ustvarjala napačni vtis, da je pri razpisu prišlo do korupcije in tako škodovala ugledu Republike Slovenije," so zapisali v SDS.

Obmejni incident s Podobnikom

Prav tako je ameriško veleposlaništvo v eni izmed tajnih depeš komentiralo incident na meji v Sečovljah pred parlamentarnimi volitvami 22. septembra 2004, ko se je tedanji predsednik SLS Janez Podobnik zapletel v fizični obračun s hrvaškimi policisti in bil pri tem aretiran.

Incident so označili kot politično provokacijo, pri čemer se je vnaprej vedelo, kakšen bo rezultat, ter da bo SLS morda zato dobila nekaj več simpatij na prihajajočih volitvah. Kot zanimivost pa so navedli to, da Joška Jorasa, ki je tedaj kandidiral na listi SLS in ki je bil večkrat aretiran v mejnih sporih, tokrat niso aretirali skupaj s Podobnikom.

Janša razlagal o majhnosti Slovenije in poznanstvu med elitami

Ameriški predstavniki so tudi pisali povzetke srečanj oz. kosil z nekaterimi slovenskimi politiki. Nekdanji premier Janez Janša je na kosilu z ameriškim veleposlanikom razlagal, da je Slovenija majhna država, kjer se vsi poznajo med seboj, še posebej med elitami.

Vloga Janševe vlade pri menjavi v upravi in uredništvu Dela


Ena izmed depeš Wikileaksa je namenjena tudi vpletenosti politike v menjave v upravi in uredništvu časnika Delo. Tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel je v pogovoru z namestnico ameriškega veleposlanika Maryruth Coleman priznal, da so si nekateri iz vlade prizadevali izbrati prijateljskega urednika časopisa Delo, da pa to nista bila on sam ali Janša. Vendar pa so tisti, ki so si prizadevali, tudi uspeli nastaviti generalnega direktorja in odgovornega urednika.

Tema sestanka med Colemanovo in Ruplom so sicer bile obtožbe o političnih pritiskih na slovenske novinarje, sestanek pa je predlagal Rupel. Te obtožbe je tedanji zunanji minister zanikal, ob tem pa pojasnil, da slovenski novinarji pišejo "v izjemno kritičnem tonu, kar dokazuje, da vlada nikakor ne izvaja pritiska". Obtožbe pa je označil za politično motivirane.

Colemanova je dejala, da je ameriško veleposlaništvo zaskrbljeno zaradi novinarske svobode v Sloveniji ter da bodo to omenili tudi v poročilu o človekovih pravicah.

Sodelovanje med Drnovškom in Janšo

Marca 2005 se je Robertson sestal tudi s tedanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom. Slednji je po zapiskih Robertsona ocenil, da Janša dela dobro in da je prvih 100 dni nove vlade potekalo dobro.

Drnovšek je bil zadovoljen s sodelovanjem z Janšo, sestajala sta se enkrat tedensko. Slednje je Robertson označil kot paradoks, saj je bilo sodelovanje med Janšo ter Drnovškom tesnejše kot pa sodelovanje z Janševim predhodnikom na mestu predsednika vlade Tonetom Ropom. Slednji je bil namreč Drnovškov izbor za predsednika vlade, potem ko se je Drnovšek temu mestu odpovedal zaradi predsedniških volitev. V depeši je tudi razkrito, da je Drnovšek Ropa označil za "nestrpnega človeka". Ob tem ga je označil za prešibkega.

Jankovića je dobro imeti na očeh

Robertson se je leta 2007 na kosilu sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Čeprav je Janković Robertsonu zatrjeval, da ni politik, ga je nekdanji veleposlanik označil za osebo, ki jo je dobro imeti na očeh. Janković ima po Robertsonovih ocenah občutek za ljudi. Tako lahko za Jankovića pričakujemo, da bo v prihodnosti igral pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru, je še zapisal Robertson.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_o_menjavah_na_delu_odnosu_jansa_drnovsek_in_o_jansevi_ignoranci_do_posla_s_patrio.aspx (http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_o_menjavah_na_delu_odnosu_jansa_drnovsek_in_o_jansevi_ignoranci_do_posla_s_patrio.aspx)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 01:52:41 AM
Wikileaks o slovenskih političnih dogodkih zadnjih let

Nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in tedanji premier Janez Janša sta tesneje sodelovala kot pa Drnovšek in Anton Rop, razkrivajo novoobjavljene depeše na spletni strani Wikileaks. Razkrivajo tudi vlogo Janševe vlade pri menjavi uprave ter uredništva na Delu, Janšev odnos do posla s Patrio pa označujejo kot "nepristno ignoranco".

Afera Patria

Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Thomas Robertson je v zaupni depeši odnos tedanjega premiera Janeza Janše do posla z osemkolesniki označil kot ignorantskega. Takšen Janšev odnos pa je po Robertsovem mnenju nepristen, "posebej ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki sledi takšnim zadevam".

Celoten posel s patrijami po mnenju nekdanjega veleposlanika smrdi od samega začetka. Ob tem je tudi zapisal, da je nekdanji brigadir Jože Žunkovič posel označil za političnega ter da vojska ni dobila, kar je želela.

Po mnenju SDS sta depeši Wikileaks dokaz, da Janša ni podlegel lobiranju pri oklepniških poslih in da je vseskozi zagovarjal potrebo po transparentnosti mednarodnega javnega razpisa.

"Depeši prav tako nakazujeta sporno vmešavanje takratnega načelnika generalštaba Slovenske vojske, danes svetovalca predsednika republike, v odločitve ministrstva. Omenjena častnika Slovenske vojske (še Žunkovič) sta pri ameriški diplomaciji ustvarjala napačni vtis, da je pri razpisu prišlo do korupcije in tako škodovala ugledu Republike Slovenije," so zapisali v SDS.

Kot je znano, je šlo s strani ZDA tudi za lobiranje, da bi Slovenska vojska kupila oklepnike s strani koncerna General Dynamics, slednji pa je lastniško povezan s Sistemsko tehniko.

Obmejni incident s Podobnikom

Prav tako je ameriško veleposlaništvo v eni izmed tajnih depeš komentiralo incident na meji v Sečovljah pred parlamentarnimi volitvami 22. septembra 2004, ko se je tedanji predsednik SLS Janez Podobnik zapletel v fizični obračun s hrvaškimi policisti in bil pri tem aretiran.

Incident so označili kot politično provokacijo, pri čemer se je vnaprej vedelo, kakšen bo rezultat, ter da bo SLS morda zato dobila nekaj več simpatij na prihajajočih volitvah. Kot zanimivost pa so navedli to, da Joška Jorasa, ki je tedaj kandidiral na listi SLS in ki je bil večkrat aretiran v mejnih sporih, tokrat niso aretirali skupaj s Podobnikom.

Janša razlagal o majhnosti Slovenije in poznanstvu med elitami

Ameriški predstavniki so tudi pisali povzetke srečanj oz. kosil z nekaterimi slovenskimi politiki. Nekdanji premier Janez Janša je na kosilu z ameriškim veleposlanikom razlagal, da je Slovenija majhna država, kjer se vsi poznajo med seboj, še posebej med elitami.

Vloga Janševe vlade pri menjavi v upravi in uredništvu Dela

Ena izmed depeš Wikileaksa je namenjena tudi vpletenosti politike v menjave v upravi in uredništvu časnika Delo. Tedanji zunanji minister Dimitrij Rupel je v pogovoru z namestnico ameriškega veleposlanika Maryruth Coleman priznal, da so si nekateri iz vlade prizadevali izbrati prijateljskega urednika časopisa Delo, da pa to nista bila on sam ali Janša. Vendar pa tisti, ki so si prizadevali, pa so tudi uspeli nastaviti generalnega direktorja in odgovornega urednika.

Tema sestanka med Colemanovo in Ruplom so sicer bile obtožbe o političnih pritiskih na slovenske novinarje, sestanek pa je predlagal Rupel. Te obtožbe je tedanji zunanji minister zanikal, ob tem pa pojasnil, da slovenski novinarji pišejo "v izjemno kritičnem tonu, kar dokazuje, da vlada nikakor ne izvaja pritiska". Obtožbe pa je označil za politično motivirane.

Colemanova je dejala, da je ameriško veleposlaništvo zaskrbljeno zaradi novinarske svobode v Sloveniji ter da bodo to omenili tudi v poročilu o človekovih pravicah.

Sodelovanje med Drnovškom in Janšo

Marca 2005 se je Robertson sestal tudi s tedanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom. Slednji je po zapiskih Robertsona ocenil, da Janša dela dobro in da je prvih 100 dni nove vlade potekalo dobro.

Drnovšek je bil zadovoljen s sodelovanjem z Janšo, sestajala sta se enkrat tedensko. Slednje je Robertson označil kot paradoks, saj je bilo sodelovanje med Janšo ter Drnovškom tesnejše kot pa sodelovanje z Janševim predhodnikom na mestu predsednika vlade Tonetom Ropom. Slednji je bil namreč Drnovškov izbor za predsednika vlade, potem ko se je Drnovšek temu mestu odpovedal zaradi predsedniških volitev. V depeši je tudi razkrito, da je Drnovšek Ropa označil za "nestrpnega človeka". Ob tem ga je označil za prešibkega.

Jankovića je dobro imeti na očeh

Robertson se je leta 2007 na kosilu sestal tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Čeprav je Janković Robertsonu zatrjeval, da ni politik, ga je nekdanji veleposlanik označil za osebo, ki jo je dobro imeti na očeh. Janković ima po Robertsonovih ocenah občutek za ljudi. Tako lahko za Jankovića pričakujemo, da bo v prihodnosti igral pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru, je še zapisal Robertson.


https://www.wikileaks-forum.com/index.php?action=post;topic=336.45;last_msg=20169
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 02:08:47 AM
Nepredvidljivi, priljubljeni, proameriški

V novi seriji 38 tajnih ameriških depeš, ki jih je objavila spletna stran WikiLeaks, je mogoče prebrati marsikaj zanimivega. Depeše, ki se nanašajo na obdobje med decembrom 1966 in februarjem 2010, izvirajo z 274 ameriških veleposlaništev, konzulatov in diplomatskih misij po svetu, opisujejo pa pogovore ameriških diplomatov s slovenskimi in tujimi sogovorniki ter predstavljajo njihova stališča. Slovenski mediji so doslej objavili le manjši del vsebine omenjenih depeš.

Dnevnik je tako najbolj zanimalo Ruplovo priznanje izvajanja zamenjav v konkurenčnem Delu, v Delu so izpostavili predvsem ameriške dvome o transparentnosti posla pri nakupu Patrij, za ostale medije pa so bile zanimive tudi ocene ameriških diplomatov o Zoranu Jankoviću, pomembnih ženskah v slovenski politiki in ameriškem posredovanju v slovensko-hrvaškem sporu. Vse te objave v resnici niso razkrile ničesar dramatično novega, so pa v pomembni meri osvetlile ozadje nekaterih dogodkov. Vendar pa depeše razkrivajo še marsikaj drugega. V nadaljevanju bomo navedli samo nekatere še neznane podrobnosti o ameriških ocenah treh pomembnih osebnosti slovenske politike.

Nepredvidljivi Drnovšek

V eni od depeš se je ameriški veleposlanik Robertson zelo ukvarjal s številnimi iniciativami nekdanjega predsednika Drnovška. “V zadnjih štirih mesecih je slovenski predsednik Drnovšek dramatično poverčal svojo aktivnost na domači in mednarodni sceni. Predlagal je iniciativo za rešitev statusa kosova javno pozval WTO za zmanjšanje subvencij v trgovinskih pogajanjih, predlagal načrt za rešitev slovensko-hrvaškega spora in sedaj, ob zadnjem žarišču njegove mednarodne aktivnosti, pripravil načrt z desetimi točkami (prej z 16) za končanje humanitarne krize v Darfurju ... Ni naključje, da se ta aktivnost dogaja v času, ko je predsednik javno priznal, da se je njegov rak z ledvic razširil na pljuča in jetra. Ob tem ko je zanikal, da naj bi bil slabega zdravja, je govoril o svojem menda uspešni terapiji ob pomoči alternativne medicine, ki vključuje odpoved vsemu mesu in alkoholu ... In kakor da vse to ne bi bilo dovolj, se je prvič srečal s svojo 20-letno hčerko, za katero menda ni vedel, da jo ima. V lastnem uradu je najprej povzročil kaos, ker je odpustil nekaj svojih svetovalcev, nato pa je obdržal enega od njih in odpustil drugega starejšega svetovalca, tega zadnjega je odpustil kar preko elektronske pošte ... Slovenci se praskajo po glavah zaradi aktivnosti svojega predsednika, mnogi med njimi pa z njim sočustvujejo in to vidijo kot poskus umirajočega človeka, ki si želi zagotoviti zapuščino. Nevarnost je v tem, da bi lahko pokvaril občutljiva pogajanja, za vodenje katerih ne bi imel dovolj osebja ali energije. Čeprav je naš interes, da previdno podpiramo predsednikove iniciative, ki se skladajo z našimi (kot na primer razširjanje podporne dejavnosti nevladinih organizacij in Slovencev v splošnem), se moramo zavedati, da Drnovšek ne govori v imenu vlade (kljub temu da je predsednik vlade Janša v splošnem podprl aktivnosti v zvezi z Darfurjem),” piše Robertson.

Robertson v nadaljevanju piše, da se je večkrat srečal z Drnovškom. “Prva od iniciativ, kjer je predlagal kontaktno skupino veleposlanikov za določitev končnega statusa Kosova je bila tipiče primer resnosti vsebine predloga, medtem ko so način njene predstavitve in nadaljevalni koraki postavili resna vprašanja o predsednikovih namenih. Potem ko je predlagal, da se srbski in kosovski voditelji tajno srečujejo v Ljubljani, da bi prebili led pred prihajajočimi pogajanji, je takoj zatem prekršil menda tajno naravo svojega pristopa s tem, da jo je razkril tisk, kar je privedlo do hitre zavrnitve predloga ter do tega, da so njegovi srbski gostitelji zavrnili njegov prihajajoči obisk. Na istem srečanju je prepričeval francoskega veleposlanika, da sprejmejo ameriške predloge v krogu pogajanj v Dohi, ki jih je malo zatem predstravil javno.” Robertson zato sklepa, da je v Drnovškovih odločitvah element nepredvidljivosti, ter da mu je “celo Ivo Vajgl, nekdanji minister za zunanje zadeve in najstarejši svetovalec, dejal, da ni vedel, da bo Drnovšek svojo pobudo o Kosovu predstavil javno.”

Poročilo predstavlja tudi poglede predsednika Atlantskega sveta Antona Beblerja, ga označuje kot “kontakt veleposlaništva” in v oklepaju zahteva, da ga je potrebno “zaščititi”. Poročilo navaja, da Bebler zavrača predsednikove napore. Bebler je namreč dejal, da se Drnovšek v času svojih predsedniških let in prej “ni nikoli brigal za katerekoli humanitarne aktivnosti” da je “zavračal mnoge, ki so ga za njih poskusili zainteresirati.” Po oceni Beblerja naj bi bil Drnovšek popolnoma vase zagledan politik brez prijateljev, čigar uspešna politična kariera je bila bolj odvisna od sreče in dejstva, da je večina ljudi glasovala zoper njegove nasprotnike, ne pa za Drnovška. Bebler je tudi ocenil, da je pravi namen Drnovškovega gibanja ustanovitev stranke, ki bi ga podprla na volitvah leta 2007, vendar je bil Bebler hkrati prepričan, da “Drnovšek ne bo preživel do teh volitev.”

Robertson dodaja, da si je težko predstavljati, kako bi Drnovšek uresničil mnoge svoje iniciative glede na pomanjkanje kadrov, ki ga ima. “Njegova odpoved njegovemu dolgoletnemu in zaupanja vrednemu generalnemu sekretarju Matjažu Nahtigalu kar z elektronskim pismom je prišla kot grom z vedrega neba. Decembra smo izvedeli, da ga zapuščata še dva dolgoletna pomočnika, Iztok Simoniti, brat ministra za kulturo, in Melita Gabrič. Simoniti, čigar soproga je slovenska veleposlanica v Nemčiji, je v resnici že odpotoval in se pridružil soprogi v Nemčiji. Toda očitno si je Drnovšek premislil glede Gabričeve, ki je ostala med njegovim osebjem,” opozarja Robertson. Če bi to postala stalna praksa, potem bi po oceni ameriškega veleposlanika Slovenija lahko pristala v vlogi nekoga, ki je vedno prepozen in ki se jezno odziva, kadar njegove pobude ne uspejo, v tem primeru pa bi lahko ocenili da “v vsem tem ne gre toliko za Kosovo, za Hrvaško ali Darfur” ampak da je vse to “zaradi Drnovška.”

Priljubljeni Kučan

Robertson opisuje tudi svoje srečanje z Milanom Kučanom, nekdanjim predsednikom Slovenije, s katerim se je pogovarjal 1. februarja leta 2007. Kučan je med domačimi politiki kritiziral “pomanjkanje vizije”, izrazil zaskrbljenost glede razvoja položaja na Kosovu, kritiziral iracionalne poteze slovenskih in hrvaških politikov in predvidevanja, kdo bi lahko bil novi predsednik Slovenije: “zvodniški Pahor” “mirni Peterle” ali “novi slovenski guru” Janez Drnovšek.

Kučan je v pogovoru z Robertsonom ocenil, da je bil Drnovšek osebnost, ki je kot lepilo zagotavljala kohezivnost LDS-a in da je to lepilo pričelo popuščati leta 2002, še bolj pa po porazu na volitvah leta 2006. Ob oceni SDS-ove vladavine je Kučan priznal, da je vlada Janeza Janše naredila “nekaj dobrih stvari”, vendar je ocenil, da ji “manjka vizije”. Kučan je predvsem kritiziral pomanjkanje rešitev pri reformi zdravstvenega in šolskega sistema, vlado pa je obtoževal, da želi oslabiti javno šolanje na račun dragih zasebnih šol. Glede Boruta Pahorja je Kučan dejal, da se mu zdi, da je ga bolj zanima “njegova teža, prehrana in izgled kot pa resna politična vprašanja”, da pa je hkrati široko sprejet in “brez resnih sovražnikov.” Drnovšek je bil po njegovem mnenju preveč “neodločen” kljub zadnjim spremembam. Glede hrvaško-slovenskega spora je Kučan ocenil, da je “veliko neracionalnosti” na obeh straneh meje, hrvaški “kompleks superiornosti” pa po njegovem mnenju izvira iz hrvaške zgodovine, kot katoliške države umeščene med islam in srbsko pravoslavje. Na hrvaški odnos do Slovenije naj bi vplivale tudi “dolgotrajne zamere” iz časov prodaj orožja iz Slovenije v Hrvaško v času balkanskih vojn, zaradi česar je za Hrvaško nemogoče narediti kakršnokoli koncesijo Sloveniji.

Glede vprašanja Kosova je Kučan dejal, da ne ve, kaj naj reče. “Bil je zaskrbljen, ne glede na to, kakšna bo odločitev, ne samo zaradi vpliva na varnost ali regijo, pač pa tudi glede tega, kako bi to lahko bilo uporabljeno kot opravičilo za Albance v Makedoniji in separatiste v drugih krajih kot so Katalonija, Gorski Karabah in podobno. Kučan je ocenil, da je mednarodna skupnost prehitro popustila pod trditvami, da Albanci in Srbi ne morejo živeti skupaj. Menil je, da jih po letu 1999 ni nihče poskusil prepričati, da naj poskusijo znova in se spraševal, kako bodo nekega dne lahko živeli skupaj, ko bodo vsi člani EU,” je Robertson navedel besede Kučana.

Robertson na koncu dodaja, da je s tem Milan Kučan dokazal, zakaj je tako priljubljen med ljudmi v Sloveniji. “Je odprt, lahko dosegljiv in očitno odkrit v svojem pogovoru. To ne pomeni, da se ne zaveda vpliva svojih besed na ameriškega veleposlanika, toda po drugi strani prav tako ne govori samo to, kar bi želeli slišati,” sklene Robertson.

‘Proameriški’ Žbogar

V depeši podaja ameriški veleposlanik tudi svoje mnenje o slovenskem zunanjem ministru, s katerim se je srečal 4. decembra leta 2008. “Novi zunanji minister je na srečanju z veleposlanikom dejal, da je proameriški ter da Slovenija želi poglabljati svoje transatlantske vezi ... Potem ko je priznal, da bo Afganistan pomemben za prihodnjo administracijo, je veleposlaniku zagotovil, da Slovenija ne bo zmanjšala prisotnosti svojih enot v Afganistanu ter da bo po oceni svojega prispevka Slovenija morda povečala število vojakov ali spremenila misijo. Med svojim prvim uradnim obiskom je zunanji minister (in nekdanji veleposlanik v ZDA) Žbogar dejal, da je ambasador Ghafari prvi veleposlanik, ki ga je sprejel zato ker je ‘proameriški’.” V svojem komentarju je ameriški veleposlanik Ghafari zapisal, da je “je Žbogar jasno pokazal, tako s svojimi besedami kot z jezikom telesa, da želi Slovenija poglobiti svoje vezi z ZDA. Prepričani smo, da je Slovenijo mogoče prepričati v poglobitev svoje vpletenosti v Afganistanu. Bilo bi bolje, če bi se osredotočili na Afganistan, kot pa da bijemo bitko, ki jo ne moremo dobiti za obstanek dveh slovenskih inštruktorjev v Iraku. Na novo izbrana vlada ima občutek, da mora držati svojo obljubo volilcem o umiku inštruktorjev. Glede Hrvaške je Slovenija očitno zaskrbljena, da bi lahko postala izolirana in v poziciji, ko bi blokirala nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU,” piše veleposlanik ZDA.

Zunanji minister Žbogar, ki se ima očitno tudi sam za proameriškega, se je sicer v depešah WikiLeaksa najbolj opazno pojavil že večkrat, predvsem v depeši, v kateri je bilo razkrito, da je Američane spraševal, "kaj lahko stori Slovenija, da si zagotovi srečanje med premierjem Pahorjem in predsednikom Obamo?”, bliskovito pa je napredoval zlasti potem, ko je bila leta 2008 objavljena “washingtonska depeša” z navodili ZDA Sloveniji za čas predsedovanja EU.

http://www.mladina.si/dnevnik/04-09-2011-nepredvidljivi__priljubljeni__proameriski/ (http://www.mladina.si/dnevnik/04-09-2011-nepredvidljivi__priljubljeni__proameriski/)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 02:38:59 AM
WikiLeaks: Jovanka Broz je organizirala sestanek Draže Mihajlovića in Tita

Zagreb - Vdova Josipa Broza Tita je v septembru 2009 imela uro in pol dolg razgovor z odpravnikom ameriškega veleposlaništva. V tem času je govorila proti Rusom in povedala, da jih Tito ni nikoli maral, dodala pa je tudi, da Slovenci nismo nikoli bili predani jugoslovanski ideji in napadla tiste, ki naj bi bili zaslužni za njen hišni pripor pred 32 leti. Z vsem tem je zanikala, da je ona Titov naslednik, poroča Index.

Kot poroča hrvaški portal gre v tem primeru za sestanek veleposlaništva, za katerega je povod dal Rasim Ljajić, edini človek, ki je bil po mišljenju Jovanke Broz sposoben voditi Srbijo.

Zaroto o njenem priporu je leta 1977 skoval slovenski komunist in član Predsedništva Stane Dolanc, še meni Jovanka Broz. Dolanc in tedanji general Ljubišić naj bi se, tako Index, bala, da bi Jovanka Titov uspeh lahko izkoristila za svoje pozicioniranje v državi.

Kot je zapisano v depešah je Jovanka bila mnenja, da je Tito preveč bolan, da bi stvar sam spreobrnil, a kot pravi je med njegovim prebivanjem in zdravljenjem v Ljubljani z njim govorila le prvo leto svojega pripora.

Nadalje je Jovanka razkrila, da je med vojno organizirala dva sestanka med Titom in Dražem Mihajlovićem: ''Pogovarjala sta se in spala en poleg drugega na slamnatih posteljah.'' Naslednje jutro je Tito ostal brez najožjih sodelavcev, ko je bil razstreljen most, ki so ga slednji prečkali. Jovanka je bila prepričana, sledeč depešam, da je Mihajlović skupaj s četniki želel izkoristiti pogovore, da bi Tita odstranil. Po tem incidentu, tako Index, ni bilo več nikakršnih pogovorov med njima.

http://www.times.si/svet/wikileaks-jovanka-broz-je-organizirala-sestanek-draze-mihajlovica-in-tita--NONE-44318a0891.html (http://www.times.si/svet/wikileaks-jovanka-broz-je-organizirala-sestanek-draze-mihajlovica-in-tita--NONE-44318a0891.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 02:56:06 AM
Depeša WikiLeaks: dokaz, kako zelo Janše ni zanimalo, kaj dela Erjavec

Morda se tisti, ki so današnji začetek sojenja v ‘primeru Patria’ razglasili za sodni spektakel desetletja, ne motijo. Spektakli so kot nalašč, da občinstvo odvrnejo od ‘neprijetnih podrobnosti’, v katerih se tako pogosto skriva ‘bistvo’. In tako že v pričakovanju začetka kazenskopravnega spektakla noben medij (no, majhna možnost, da sem katerega spregledal, vedno obstaja) niti tistega, kar ponuja WikiLeaks ni opazil. Ugibanje o tem, ali On je ali ni oziroma ali je ali ni tožilstvo to sposobno dokazati, je pač bolj žgečkljivo blago.

No, v eni od objavljenih depeš, na katero se kot ‘kronski dokaz nedolžnosti‘ Janeza Janše sklicujejo v SDS, med drugim jasno piše:

    FURTHERMORE, IT WAS CLEAR THAT THE GOS /slovenska vlada/ WOULD HAVE TO EITHER DO WITHOUT VERY IMPORTANT ELEMENTS OF THE VEHICLE (E.G., FLOTABILITY, RADIO ENCRYPTION) OR REDUCE THE NUMBER OF VEHICLES FROM THE ORIGINAL 135 TO ABOUT 55 TO MEET THE COST LIMITATIONS. JANSA CLAIMED NOT TO HAVE ANY INFORMATION ABOUT THIS, SAYING IT WAS DEFENSE MINISTER ERJAVEC’S RESPONSIBILITY.

Depeša nosi datum 20. december 2006, povzema pa pogovor ameriškega veleposlanika Thomasa Robertsona s predsednikom slovenske vlade Janšo. Pogovor na dan, ko je obrambno ministrstvo z Rotisom in Patrio podpisalo pogodbo in pogovor, iz katerega je razvidno, da so Američani že takrat zelo natančno vedeli, koliko ustrezno opremljenih oklepnikov bo Slovenija nazadnje za svoj denar dobila. Kar so Janši tudi povedali.

Konec leta 2006.

Če gre verjeti Robertsonu, premier Janša takrat o tem ni imel podatkov, češ da je bil za posel odgovoren obrambni minister Karl Erjavec. Če gre verjeti ‘spletnemu arhivu’, premiera Janše vprašanje, koliko in kako opremljene oklepnike bo dobila slovenska vojska, tudi naslednji dve leti mandata (pa vse do danes) ni zanimalo.

Ni ga zanimalo, kako oziroma za kaj je njegov minister, samooklicani politični reprezentant ‘malega človeka’, porabil davkoplačevalski denar. Janše, ki je takrat in danes prisegal na transparentno  in skrbno ravnanje z javnimi sredstvi. Ki predlaga ustavno določitev meje zadolževanja države.

Zakaj predsednika vlade Janše to ni zanimalo in zakaj kot menda skrbni upravljalec davkoplačevalskega denarja nikoli javno ni niti podvomil v kakšno ‘podrobnost’ posla, za katerega je bil vendar tako in tako odgovoren Erjavec, pa je že druga zgodba. Njen del je tudi vprašanje, zakaj se Janša, ki zdaj že kakšno leto menda ja ve, da bo slovenska vojska v najboljšem primeru res dobila le 55 patrij in morda še kakšno ‘trenažno’ za povrh, nikoli ni javno ‘zgrozil’ nad Erjavčevim poslom.

http://www.razgledi.net/2011/09/05/depesa-wikileaks-dokaz-kako-zelo-janse-ni-zanimalo-kaj-dela-erjavec/ (http://www.razgledi.net/2011/09/05/depesa-wikileaks-dokaz-kako-zelo-janse-ni-zanimalo-kaj-dela-erjavec/)


Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 02:57:46 AM
WikiLeaks: Hrvaška vlada obvestila ZDA, da je topniške dnevnike vzel Gotovina

Ameriška depeša, ki jo je objavil WikiLeaks kaže, da je leta 2009 hrvaški pravosodni minister ameriškemu veleposlaniku povedal, da so topniški dnevniki izginili, medtem ko je Ante Gotovina pripravljal svoji knjigi.

Nekdanji hrvaški pravosodni minister Ivan Šimonović je ameriškemu veleposlaniku Jamesu Foleyju 8. maja 2009 povedal, da so v preiskavi glede pogrešanih dokumentov prišli do "neprijetnih odkritij", ker je bil v izginotje dokumentov vpleten tudi Gotovina osebno.

Hrvaški general, ki so ga v Haagu obsodili na 24 let zapora na podlagi poveljniške odgovornosti za vojne zločine med in po operaciji Nevihta leta 1995, v kateri so hrvaške enote s topovi napadle Knin, je del pogrešanih dokumentov iz vojaških arhivov vzel leta 1995, ko je pripravljal svojo knjigo, je Foley povzel Šimonovićeve izjave.

Del dokumentov pa naj bi Gotovina iz vojaškega arhiva vzel med letoma 1999 in 2000, ko je bil glavni inšpektor hrvaške vojske in je pripravljal še eno knjigo. Pred začetkom preiskave haaškega sodišča proti Gotovini naj bi dokumente vzeli njegovi odvetniki ter nekateri častniki hrvaške vojske.

Foleyjeva beležka kaže tudi, da so ZDA poskušale omiliti pritisk glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza na Hrvaško ter da so svetovale hrvaški vladi, kako naj se odziva na Brammertzova poročila v Varnostnem svetu ZN.

Šimonović je dejal tudi, da je Gotovina zavrnil povabila hrvaške vlade, naj pojasni usodo topniških dnevnikov. V Washingtonu so sklepali, da je hrvaški general na ta način pokazal ravnodušnost do hrvaških pristopnih pogajanj, čeprav je Hrvaška plačala stroške njegovega sojenja.

Zaradi pogrešanih dokumentov, ki so bili med postopkom proti Anteju Gotovini znani pod imenom topniški dnevniki, je tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije negativno ocenjevalo hrvaško sodelovanje s haaškim sodiščem, kar je oviralo zapiranje poglavja o pravosodju v hrvaških pogajanjih z EU.

Jutarnji list je v današnji izdaji ocenil, da je informacija, da je Ante Gotovina osebno vzel del dokumentov, ki jih je zahtevalo haaško tožilstvo, najbolj pomemben material, ki ga je doslej objavil WikiLeaks o Hrvaški.

Kot pojasnjuje, Foleyjeva depeša iz maja 2009 razkriva, da je bila hrvaška vlada resnično pripravljena na sodelovanje s haaškim sodiščem, obenem pa kaže tudi na morebiten neznan vidik zgodbe o dokumentih, ki jih niso nikoli našli.

Na izjave Šimonovića, ki je danes pomočnik generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna za človekove pravice, se je že odzval odvetnik Gotovine Luka Mišetić. Vnovič je zatrdil, da izginotje dokumentov ni povezano ne z generalom niti z njegovimi odvetniki. Spomnil je, da sta njegove besede potrdila tako senat haaškega sodišča kot hrvaško sodišče, ki sta ugotovila, da hrvaška vlada ni imela dokazov za omenjene trditve.

http://24ur.com/novice/svet/wikileaks-hrvaska-vlada-obvestila-zda-da-je-topniske-dnevnike-vzel-gotovina.html (http://24ur.com/novice/svet/wikileaks-hrvaska-vlada-obvestila-zda-da-je-topniske-dnevnike-vzel-gotovina.html)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 03:00:10 AM
WikiLeaks: Del Pontejevi je Mesić že leta 2003 povedal, da je na lastne oči videl Gotovino v Zagrebu

Zagreb - Nekdanji predsednik Hrvaške, Stjepan Mesić je sledeč na WikiLeaksu razkritim depešam, glavni haaški tožilki Carli del Ponte že oktobra 2003 povedal, da se general Ante Gotovina skriva v Zagrebu, saj naj bi ga videl na lastne oči.

Sledeč zapisom ameriških diplomatov, ki jih je objavil WikiLeaks, je Mesić dejal, da je osebno videl Gotovino in to medtem, ko je slednjemu sledila policija.

Kot še odkrivajo depeše, poroča Index, je s tem seznanjena Del Pontejeva o tem obvestila veleposlanike v Zagrebu, ameriški veleposlanik pa je nato obvestil vlado ZDA.

Mesić je za današnjo izdajo Novega lista ravno nasprotno dejal: ''Anteja Gotovino sem srečal samo enkrat in v času, ko je še bil aktiven funkcionar, preden sem ga upokojil.'' Dodal je, da ne ve zakaj je Del Pontejeva veleposlanikom govorila, kar jim je, ter da je morda šlo za njeno lastno ugibanje ali pa se je hotela pokazati kot zaupanja vredna.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470470 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470470)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 03:03:32 AM
Preiskovalna komisija o Patrii naj bi zaslišala tudi Robertsona

Ljubljana - Depeše, ki jih je objavil Wikileaks, dokazujejo, da so tudi zunanji opazovalci ugotavljali, da je bil posel s Patrio nepregleden, poudarja vodja poslanske skupine Zares Franco Juri. Na komisiji, ki se ukvarja z afero Patria, bodo zato zahtevali zaslišanje novih prič, med njimi nekdanjega ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042470509 (http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042470509)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 03:08:09 AM
Wikileaks: Pahor opozarjal ZDA na "pekel"

Zagreb - Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je februarja lani v pogovoru z delegacijo ameriškega kongresa ocenil, da bo "izbruhnil pekel", če bo Hrvaška vstopila v EU, Srbija pa ne.

Tedanji odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden je v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani iz 24. februarja 2010, objavljeni na spletni strani Wikileaks, zapisal Pahorjevo oceno, da bo "izbruhnil cel pekel, če se bo Hrvaška pridružila, Srbija pa bo ostala zadaj".

"Slovenija si želi, da bi Srbija čimprej postala kandidatka"

Kot je izpostavil ameriški diplomat, si Slovenija želi, da bi Srbija čimprej postala kandidatka za članstvo. Kot je dodal Freden, se je zdelo, da se ameriški republikanski senator George Voinovich strinja s Pahorjem. Premier Pahor se je zahvalil senatorju Voinovichu, ker so ZDA pomagale doseči dogovor med Ljubljano in Zagrebom.

Voinovich pozval Janšo, naj ne nasprotuje arbitražnemu sporazumu

Medtem je Voinovich v desetminutnem "prijateljskem telefonskem pogovoru" pozval predsednika opozicijske SDS, Janeza Janšo, naj aktivno ne nasprotuje arbitražnem sporazumu. "Kljub prijateljskem tonu pogovora, Voinovich ni pustil nobenega dvoma v stališčih ZDA, da je arbitražni sporazuma v najboljšem interesu Slovenije, Hrvaške in regije", je še zapisal Freden.

Sicer so v depeši omenjeni tudi slovenski predsednik Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar in obrambna ministrica Ljubica Jelušič ter ameriška demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je skupaj z Voinovichem obiskala Slovenijo.

Žbogar: Vlada premiera Cvetkovića je napredna


Minister Žbogar je poudaril zaskrbljenost srbske vlade, da bi Srbija lahko izgubila zagon proti evroatlantskim povezavam, če bo na oblast prišla kakšna druga vlada. Ocenil je, da je vlada srbskega premiera Mirka Cvetkovića napredna, a izrazil dvom, da bo obstala dlje časa.

"Ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo"

Žbogar je med drugim izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do konca leta 2010 sklenila pogajanja z EU. Vsi udeleženci srečanja so bili prepričani, da bo slovenski parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško ter da se bo nadaljeval trend vzpona odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Minister Žbogar je dejal, da ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo, ker bo arbitražno sodišče začelo delati potem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU.

Türk pohvalil politiko premierke Jadranke Kosor

Türk je pohvalil politiko njegovega hrvaškega kolega Iva Josipovića, posebej pa premierke Jadranke Kosor.

Voinovich in Žbogar tudi o Guantanamu

Voinovich je v zasebnem pogovoru z Žbogarjem vprašal za pomoč Slovenije pri zapiranju zapora v ameriški vojaški bazi Guantanamo na Kubi. Žbogar je odgovoril, da slovenska vlada išče načine, da bi Slovenija v skladu s svojimi zakoni sprejela enega ali dva izmed bivših zapornikov v Guantanamu.

Med srečanjem so razpravljali tudi o stanju na Kosovu, ki se je, kot se je kasneje pokazalo, zaostrilo. Ministrica Jelušićeva je ameriški delegaciji povedala, da bo slovenska vojska, ki sodeluje v enotah Kfora, lahko varovala pravoslavne objekte in enklave na Kosovu. Poudarila je tudi dobro sodelovanja slovenske in srbske vojske na mnogih področjih.

http://www.siol.net/eu/novice/2011/09/wikileaks_pahor_opozarjal_zda_srbija_hrvaska_eu.aspx (http://www.siol.net/eu/novice/2011/09/wikileaks_pahor_opozarjal_zda_srbija_hrvaska_eu.aspx)

Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 14:43:27 PM

WikiLeaks: Savdski kralj "verižni kadilec in prekomerni uživalec viagre"

Riad - Savdski kralj Abdulah je star 92 let, je pa verižni kadilec, redno dobiva hormonske injekcije in "prekomerno uživa viagro", je julija 2008 v Washington poročal ameriški diplomat iz Riada, kot kaže depeša, razkrita na WikiLeaksu.

Savdska Arabija se sicer zelo trudi, da ne bi razkrivala osebnih podatkov o kraljevi družini. Tudi o starosti kralja so v javnosti krožile zgolj navedbe, da je star med 82 in 87 let, v resnici pa se je rodil že leta 1916. danes je tako star že 95 let.

Ameriško veleposlaništvo se je do teh podatkov dokopalo s pomočjo zahodnega zdravnika, ki ga je savdski dvor poklical, da bi zdravil eno izmed štirih kraljevih žena. A kraljevi zdravniki so mu po pomoti dali zdravstveno kartoteko kralja namesto kartoteko njegove žene.

Zdravnik je nato ameriškim diplomatom razkril nekaj pikantnih podrobnosti o kraljevem zdravju. Med drugim tudi to, da zelo kadi, dobiva hormonske injekcije in "prekomerno uživa viagro". Ameriškemu diplomatu se je zdelo vredno, da Washington podrobneje analizira te podatke in tako dobi malo ozadja o zdravju in dolgoživosti savdskega kralja, ki kljub letom še vedno opravlja svoje državniške dolžnosti.

Abdulah se je na savdski prestol povzpel leta 2005 po smrti kralja Fahda. Kot prestolonaslednik in kot princ regent je sicer državi dejansko vladal že od leta 1996. Je eden najstarejših še živečih monarhov na svetu. Je tudi eden najbogatejših monarhov na svetu; njegovo osebno premoženje cenijo na 21 milijard dolarjev, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470690 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470690)
Title: Re: v slovenskem jeziku
Post by: Voda on September 06, 2011, 14:49:50 PM
WikiLeaks: Pahor "popolnoma neizkušen", Žbogar pa "še slabši"

Francoski veleposlanik v Zagrebu ostro nad slovensko vlado


(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/64817786_clipboard01_show.jpg)

Z besedama "neverjetno" in "nerazumno" je francoski veleposlanik v Zagrebu François St. Paul odkrito kritiziral slovenski odziv na francoski predlog za umik slovenske blokade hrvaškega priključevanja EU-ju.

V ameriški depeši z dne 10. 12. 2008, objavljeni na spletni strani WikiLeaks, so razvidne St. Paulove frustracije s Slovenijo, o čemer je potožil veleposlaniku ZDA v Zagrebu Robertu A. Bradtkeju.

St. Paul je dejal, da bi francoski predlog omogočil nadaljevanje priključitvenega procesa brez pristranskosti do stališč ene ali druge strani, vmešanih v bilateralni obmejni spor med Hrvaško in Slovenijo.

A slovenska stran naj bi vztrajala, da se zadeva "razsodi v njihovo korist". To, je dejal St. Paul, je bilo za Francijo in druge članice EU-ja popolnoma nesprejemljivo.

St. Paul je bil oster tudi v svoji kritiki nove slovenske vlade. Premierja Boruta Pahorja je tako opisal kot "popolnoma neizkušenega" in nekoga, ki "ne razume, kaj dela". Zunanji minister Samuel Žbogar naj bi bil po njegovih besedah "še slabši".

Pariz ni bil optimističen
St. Paul je dejal, da si bo Francija še naprej prizadevala najti rešitev pred srečanjem EU-Hrvaška 19. decembra, na katerem bi lahko odprli do 10 poglavij hrvaških pogajanj, če bi Slovenija umaknila blokado. A ni bil optimističen, da bo Francija pri tem uspešna.

St. Paul je nato izrazil zaskrbljenost, da delo slovenske vlade poraja resne pomisleke o tem, ali bo sposobna sprejeti ratifikacijo hrvaškega članstva v Natu.

V depeši še piše, da je veleposlanikova ostra kritika Slovenije odklon od njegovih običajno previdnejših opazk o notranjih zadevah EU-ja.

"Delno nedvomno odseva francosko frustracijo, da se majhna država noče ravnati po navodilih Francije. A mi jo jemljemo kot resen znak, da bi Slovenija prav lahko onemogočala odpiranje in zapiranje ključnih poglavij v procesu priključevanja EU-ju, s tem pa postavila pod še večji vprašaj, kdaj lahko Hrvaška konča pogajanja."

http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-pahor-popolnoma-neizkusen-zbogar-pa-se-slabsi/265602 (http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-pahor-popolnoma-neizkusen-zbogar-pa-se-slabsi/265602)
Title: Ustanovitelj WikiLeaksa: Za objavo vseh depeš je kriva "malomarnost" Guardiana
Post by: Voda on September 07, 2011, 02:37:03 AM
Ustanovitelj WikiLeaksa: Za objavo vseh depeš je kriva "malomarnost" Guardiana

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/9468430531e0c087f405be1bfd070cdb.jpg)

London - Da je WikiLeaks prejšnji teden objavil vse depeše, je kriva malomarnost britanskega časnika Guardian, je danes izjavil ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange. "Odkrili smo, da je Guardian objavil geslo za dostop do arhiva (...), s tem pa prekršil naše zaupanje," je dejal Assange v video nagovoru udeležencem tehnološkega sejma IFA v Berlinu.

To je prvi javni odziv Assangea po petkovi objavi vseh 251.287 ameriških diplomatskih depeš na WikiLeaksu. To dejanje so nato partnerski časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais in Le Monde obsodili v skupni izjavi, ker so bile depeše objavljene brez redakcijskih posegov in bi objava lahko ogrozila vire. Zaradi tega dejstva so objavo celotnega arhiva obsodili tudi v uradnem Washingtonu.
Na strani dobrih fantov

A Assange trdi, da je zaplet pravzaprav zakuhal Guardianov novinar, ki da je v svoji knjigi objavil geslo, s katerim je bilo mogoče dešifrirati arhiv depeš. S tem so nekateri dobili dostop do depeš, drugi pa ne.

"Imamo primer, ko so vse obveščevalne agencije imele material, ljudje, ki so omenjeni v njem, pa ne. In znašli smo se v dirki med slabimi in dobrimi fanti in za nas je bilo nujno, da se postavimo na stran dobrih fantov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP iz Londona preko video povezave dejal Assange.

Pri Guardianu so Assangeove navedbe zavrnili. Menijo, da je WikiLeaks objavil šifrirano datoteko na internetu, Assange pa ni nikoli zamenjal gesla za dostop do vsebine. "Odločitev, da objavi depeše, je bila Assangeova in zgolj njegova," so sporočili iz Guardiana.

Prekršili so dogovor

A Assange jim ni ostal dolžan. Priznal je, da je "prav, da se krivi WikiLeaks zaradi sodelovanja z Guardianom", a da je bil časnik tisti, ki je "razkril celotno enkripcijsko šifro, vključno s komponento, za katero jim je bilo rečeno, da ne smejo nikoli pisati o njej". "A so to storili in s tem so prekršili dogovor," je dejal Assange.

Vendar je na drugi strani ocenil še, da je bila "malomarnost" Guardiana v tem primeru pravzaprav manjši spodrsljaj. "Ne moremo kar na splošno reči, da so malomarna organizacija. Na splošno gre za enega boljših časopisov," je še dejal Assange.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470906 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470906)
Title: Ameriško veleposlaništvo: WikiLeaks je ogrozil varnost "nedolžnih ljudi"
Post by: Voda on September 07, 2011, 02:39:21 AM
Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je ostro kritiziralo objavo zadnjega svežnja ameriških diplomatskih depeš, ki je tokrat brez redakcijskih posegov tudi ogrozila varnost "nedolžnih ljudi".

Po mnenju ameriškega veleposlaništva to "smetišče" domnevnih depeš znova kaže na to, da je WikiLeaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu.

Zadnji sveženj diplomatskih depeš v nasprotju s prejšnjimi objavami "ne prizanaša nikomur", je sporočilo veleposlaništvo in dodalo, da so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", medtem ko so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi".

"Diplomati se morajo tako kot vsi drugi ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, ti pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," so poudarili na veleposlaništvu ter pojasnili, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo mogoče ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti".

Tudi slovenski veleposlaniki ocenjujejo ameriške voditelje
S tem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi drugi diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Na veleposlaništvu so tudi spomnili na besede veleposlanika Josepha Mussomelija lanski december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Čeprav so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington.

"Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku", pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo, in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabo namerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.

http://www.rtvslo.si/svet/amerisko-veleposlanistvo-wikileaks-je-ogrozil-varnost-nedolznih-ljudi/265684 (http://www.rtvslo.si/svet/amerisko-veleposlanistvo-wikileaks-je-ogrozil-varnost-nedolznih-ljudi/265684)
Title: "Nepremišljeno in absurdno"
Post by: Voda on September 07, 2011, 02:41:12 AM
Ameriško veleposlaništvo kritizira zadnjo objavo WikiLeaksa

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je danes ostro kritiziralo zadnjo objavo diplomatskih depeš ameriške administracije na spletni strani WikiLeaks in izrazilo obžalovanje zaradi "neodgovornega razkrivanja zaupnih informacij", ki je tokrat brez redakcijskih posegov tudi ogrozilo varnost "nedolžnih ljudi". To "smetišče" domnevnih depeš ponovno kaže na to, da je WikiLeaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu, menijo na veleposlaništvu.

Kot poudarjajo, zadnji sveženj diplomatskih depeš za razliko od prejšnjih objav "ne prizanaša nikomur". Medtem ko so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi". "Diplomati se morajo tako kot vsi ostali ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, slednji pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," poudarjajo na veleposlaništvu in dodajajo, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo moč ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti". S tem stališčem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi ostali diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Spomnili so tudi na besede veleposlanika Josepha Mussomelija minuli december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Četudi so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington. "Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku" pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabo namerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.

http://www.mladina.si/dnevnik/06-09-2011-nepremisljeno_in_absurdno/ (http://www.mladina.si/dnevnik/06-09-2011-nepremisljeno_in_absurdno/)
Title: WikiLeaks: Microsoft in Ben Aliju
Post by: Voda on September 07, 2011, 02:47:04 AM
WikiLeaks: Microsoft je Ben Aliju pomagal pri nadzoru interneta in kratenju svobode govora Tunizijcev

Washington - Potem, ko je WikiLeaks v obtok izpustil več kot 250 tisoč ameriških diplomatskih depeš, se vsak dan, ko uporabniki pregledujejo materiale, v medijih pojavi kakšna zanimiva zgodba iz teh prepisov.

Spletni portal Salon je objavil zanimivo zgodbo o tem, kako so ameriški diplomati v Tuniziji s skepso gledali na dogovor med Microsoftom in tunizijsko oblastjo, na čelu katere je bil takrat danes strmoglavljeni predsednik Ben Ali.

Zaposleni na veleposlaništvu so State Departmentu izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da se je Microsoft v okviru dogovora zavezal vložiti denar v IT usposabljanje tunizijskih policijskih in vojaških sil, kakor tudi v razvoj tehnologije na splošno, tunizijska vlada pa je v zameno obljubila nakup izključno Microsoftove programske opreme.

"To, da je Microsoft zavrnil izdajo podrobnosti pogodbe v javnosti, le dodatno kaže na to, kako pomembno je za tunizijsko vlado, da podatki ostanejo tajni, ne pa transparentni. V teoriji je usposabljanje policistov in vojakov na področju IT-ja pozitivno, a je glede na prakso vlade, da nadzoruje splet, jasno, da bo Microsoftova podpora vladi omogočila le, da še bolje nadzoruje svoje državljane in omejuje svobodo govora. Ne glede na vse pa bo imel Microsoft iz dogovora zagotovo več koristi kot vložka,“ so zapisali v depeši.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470944 (http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470944)
Title: Wikileaks: Slovenija zaradi Hrvaške razjezila Pariz
Post by: Voda on September 07, 2011, 02:56:03 AM

Ljubljana - Francoski veleposlanik v Zagrebu je zavrnitev Slovenije, da bi sprejela francoski predlog za odpravo blokade pogajanj Hrvaške z EU, označil kot "neverjetno", kaže depeša, ki jo je objavil Wikileaks.

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/634509417906863400_rtxv6qu.jpg)

Ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert A. Bradtke je v depeši zapisal, da je francoski veleposlanik Francois St. Paul jasno kritiziral Slovenijo, ker je zavrnila omenjeni predlog Francije.

Slovenci vztrajali pri prejudiciranju stališča


Po besedah St. Paula naj bi francoski predlog omogočil nadaljevanje pristopnega procesa Hrvaške, ne da bi pri tem prišlo do prejudiciranja stališča Slovenije ali Hrvaške do dvostranskega vprašanja meje. Vendar pa so Slovenci vztrajali pri tem, da mora biti vprašanje "prejudicirano njim v prid", kar je bilo po njegovih besedah povsem nesprejemljivo za Francijo in druge članice EU.

Veleposlanik: Pahor je povsem neizkušen


Ob tem je francoski veleposlanik za slovenskega premiera Boruta Pahorja dejal, da je "povsem neizkušen" in da ne razume, kaj dela, zunanji minister Samuel Žbogar pa da je še slabši.

Bradtke je v svojem komentarju v depeši zapisal, da pomeni ostra kritika Slovencev s strani francoskega veleposlanika odklon od njegovih običajno bolj pazljivih opazk o zadevah znotraj EU.

Je kritika odraz francoske frustracije?


Deloma je po ocenah Bradtkeja ta ostra kritika "nedvomno odraz frustracije Francije, da majhna država noče sprejeti njenega vodstva glede tega vprašanja". Pomeni pa tudi resno znamenje, da bi Slovenija lahko blokirala zaprtje in odprtje ključnih hrvaških pogajalskih poglavij in tako postavila pod vprašaj časovnico za končanje pogajanj Hrvaške z EU konec leta 2009, je še zapisal ameriški veleposlanik.

"Poistovetijo se z državo, kjer službujejo"

Zunanji minister Vasilij Žbogar je vsebino depeše komentiral z besedami, da je bil veleposlanik očitno "zelo razburjen, ker je Slovenija zavrnila francoski predlog, ki je poskušal konec leta 2008 rešiti probleme s Slovenijo in Hrvaško - ker je Slovenija mislila, da ga ne rešuje, da ga ne rešuje zadovoljivo, da ne odpravlja osnovnega problema". "Včasih je tako, da se veleposlaniki - dogaja se tudi našim - zelo poistovetijo z državo, kjer službujejo, in začnejo zagovarjati njena stališča," je dodal.

Francija kot takrat predsedujoča EU je s predlogom skušala rešiti zaplet, ki je nastal, potem ko je Slovenija zaradi prejudica meje v dokumentih Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU zahtevala njihov umik, kar je upočasnilo napredovanje Hrvaške na poti v EU. Državama je nato pri reševanju spora skušal pomagati evropski komisar za širitev Olli Rehn, dokončno pa sta dogovor dosegli z arbitražnim sporazumom.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_slovenija_hrvaska.aspx (http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_slovenija_hrvaska.aspx)
Title: Zares na WikiLeaks: Veleposlanik ZDA imel napačne prišepetovalce
Post by: Voda on September 07, 2011, 21:57:13 PM
Ghafari: Pahor izpolnil obljubo, da bo ministre izbral na podlagi strokovnosti

Golobič bo skušal ministrski položaj izkoristiti za državne subvencije z njim povezanim podjetjem, kot je Ultra, je zapisal veleposlanik ZDA. Zares odgovarja, da se je diplomat "grdo zmotil".

V ameriški diplomatski depeši, ki nosi datum 12. november 2008 in je bila objavljena na spletni strani WikiLeaks, je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari podal svoje videnje kandidatov za ministre, ki jih je predstavil Borut Pahor.

Medtem pa so v SDS-u spomnili, da preiskovalna komisija, ki ugotavlja politično odgovornost Golobiča zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja, še ni sprejemala sklepov, saj še ni mogla opraviti vseh zaslišanj. "Sklicevanje Zaresa na domnevne ugotovitve preiskovalne komisije je zato neutemeljeno, preuranjeno in zavajajoče," pravi predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS).

Za novega predsednika vlade je Ghafari takrat dejal, da mu je uspelo z izborom zadovoljiti koalicijske partnerje in ob tem izpolnil obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti.

Ghafari je menil, da bo imel Mitja Gaspari vidno vlogo v vladi, čeprav je postal minister brez listnice, pristojen za evropske zadeve in razvoj. Zapisal je, da ima Gaspari izkušnje, saj je osem let že deloval kot minister za finance, bil pa je tudi glavni ekonomski svetovalec Pahorja, ki mu manjka podlaga iz ekonomije.

"Medtem ko bo imel finančni minister vlogo reševanja finančne krize v javnosti, bo Gaspari deloval v ozadju," je zapisal Ghafari in novega finančnega ministra Franca Križaniča označil za nepolitičnega strokovnjaka, čigar glavna naloga bo zagotavljanje finančne stabilnosti Slovenije. Ob tem je za Križaniča poudaril, da mu manjka političnih izkušenj ter da bo zato potreboval podporo Pahorja in Gasparija pri usklajevanju proračuna s preostalimi člani vlade.

Za Mateja Lahovnika je ameriški veleposlanik dejal, da ga je bilo težko prepričati za prevzem gospodarskega ministrstva, ki se mu je odreklo že več ljudi. Izbira Lahovnika kot profesorja na ekonomski fakulteti brez izkušenj v zasebnem sektorju je bila po besedah Ghafarija razočaranje za slovenske poslovneže, a je od njega pričakoval, da se bo dobro vključil v gospodarsko ekipo nove vlade.

Navdušenje nad Žbogarjem

Ghafari je bil vesel izbire Samuela Žbogarja za novega zunanjega ministra in je pri tem poudaril, da je služboval kot slovenski veleposlanik v ZDA. "Z nominacijo Žbogarja pričakujemo tesne stike z zunanjim ministrstvom," je zapisal in dodal, da so Žbogarja veseli tudi ameriški "kolegi" na ministrstvu, ki pričakujejo, da bo v zunanje ministrstvo znova vnesel nekaj pozitivne energije.

V nasprotju s preostalimi vodji koalicijskih strank bo Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, pri čemer ji lahko pomagajo izkušnje, ki jih je pridobila kot odvetnica. Nova ministrica za notranje zadeve in vodja LDS-a je po besedah veleposlanika znana tako po svojem videzu kot po svojem političnem vplivu. Ob tem je Ghafari še zapisal, da je Kresalova vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji.

Ljubica Jelušič bo prva ženska, ki bo prevzela vodenje slovenskega ministrstva za obrambo, je v Washington sporočil veleposlanik in dejal, da je bila Jelušičeva vodja oddelka za obramboslovje na fakulteti ter tako poučevala velik del častnikov Slovenske vojske, ki so ameriškim diplomatom zaupali, da se veselijo njenega imenovanja.

Pri novem pravosodnem ministru Alešu Zalarju je Ghafari zapisal, da je deloval kot vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, kar bi mu lahko koristilo na ministrstvu. Pri tem je omenil, da je Zalar potegnil skupaj s sodniki, ko je odhajajoči minister Šturm predlagal izplačilo plač glede na storilnost, vendar pa ni bil prepričan, kako bo v svoji novi vlogi uravnotežil podporo sodnikom s potrebo po zmanjšanju sodnih zaostankov.

Čeprav je Ivan Svetlik član DeSUS-a, gre za Pahorjev izbor, je veleposlanik zapisal o novem ministru za delo, za katerega je napovedal, da ga čaka težko delo zaradi pričakovane visoke stopnje brezposelnosti kot posledice svetovne finančne krize.

Za Gregorja Golobiča je Ghafari zapisal, da gre za dolgoletnega levosredinskega političnega vplivneža in predsednika stranke Zares, ki bo verjetno položaj ministra za visoko šolstvo izkoristil za okrepitev svoje stranke in podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, kot je Ultra, pri čemer je omenil, da ima to podjetje podružnico tudi v ZDA.

Pogačnik znan po avtokratskem slogu
Nova ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs bo po mnenju veleposlanika stopila v velike čevlje in treba bo počakati, da se bo videlo, ali bo nadaljevala pobude za krčenje javne uprave in uvajanje e-vlade ter izplačil dohodkov glede na učinkovitost. Za kmetijskega ministra Milana Pogačnika je zapisal, da je znan po avtokratskem slogu med svojim 18-letnim vodenjem veterinarske fakultete.

Pri Karlu Erjavcu je Ghafari zapisal le, da je na ministrstvu za okolje pristal, ker se je moral posloviti od obrambnega ministrstva zaradi škandala s Patrio. Patrick Vlačič je visoki član socialdemokratov in strokovnjak za pomorstvo, zato bo sodeloval pri pogajanjih s Hrvaško o mejnih vprašanjih, je o novem prometnem ministru dejal veleposlanik.

Borut Miklavčič ima po Ghafarijevem mnenju izkušnje v zdravstvu in dobre menedžerske sposobnosti, pri komercialnih zadevah, kot je farmacija, pa od njega pričakujejo, da bo trd pogajalec, a vsaj odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širce za kulturno ministrico vidi veleposlanik kot poskus Pahorja, da v vladni kabinet pripelje več žensk.

Za Igorja Lukšiča, ki je prevzel vodenje šolskega ministrstva, je Ghafari dejal, da je glavni strateg socialdemokratov, medtem ko je pri Boštjanu Žekšu omenil, da je nestrankarski kandidat za ministra brez listnice, ki je pristojen za Slovence po svetu. V nestrankarski kandidatki za ministrico brez listnice, pristojni za lokalno samoupravo, je veleposlanik videl Pahorjeve upe, da bi z njenimi izkušnjami pri delu z evropskimi strukturnimi skladi pridobil več evropskih sredstev za lokalne projekte.

Ghafari je v svojem poročilu za konec zapisal, da bodo imele ZDA prijatelje v novi vladi z nekdanjim veleposlanikom Žbogarjem na zunanjem ministrstvu in štirimi člani, ki so bili na izmenjavi v ZDA, med njimi tudi Pahor.

Zaresov komentar na depešo:
Vsebina depeše nekdanjega ameriškega veleposlanika Yousifa Ghafarija kaže, da se je pri pridobivanju informacij očitno obrnil na napačne prišepetovalce. V svoji napovedi se je namreč grdo zmotil. Kot je bilo javnosti že večkrat predstavljeno - tako s strani vlade in nazadnje tudi protikorupcijske komisije -, se namreč višina dotacij podjetju v solasti Gregorja Golobiča v tem mandatu ni povečala. To podjetje je od vlade prejemalo zgolj sredstva, ki so namenjena za plačilo mladim raziskovalcem (večino v skladu s pogodbami, sklenjenimi še v času prejšnje vlade). Gospod Ghafari in njegovi prišepetovalci so se torej v svoji napovedi v celoti ušteli, kar potrjujejo tudi ugotovitve davčne uprave, protikorupcijske komisije in parlamentarne preiskovalne komisije. Naj ponovno spomnimo na lansko ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da pri poslovanju družb v neposredni oziroma posredni lasti Gregorja Golobiča z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi ni prišlo do kršitev zakonodaje.

http://www.times.si/svet/wikileaks-golobic-bo-na-ministrskem-stolu-skrbel-za-zares-in-ultro--NONE-097b24e96d.html (http://www.times.si/svet/wikileaks-golobic-bo-na-ministrskem-stolu-skrbel-za-zares-in-ultro--NONE-097b24e96d.html)
Title: WikiLeaks: Janša se je s pomočjo Jelinčiča znebil Gasparija na mestu guvernerja
Post by: Voda on September 07, 2011, 21:59:36 PM

Ljubljana - Takratni ameriški veleposlanik Thomas Boilling Robertson je štiri dni preden so poslanci februarja 2007 zavrnili vnovično kandidaturo Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, zapisal: "Zdi se, da želi Janez Janša vsaj škodovati ugledu Mitje Gasparija, če že ne kar neposredno vplivati na njegovo odstavitev."

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042471101 (http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042471101)
Title: Yousif Ghafari: Golobič bo ministrovanje izkoristil za okrepitev svoje stranke
Post by: Voda on September 07, 2011, 22:06:47 PM
Yousif Ghafari: Golobič bo ministrovanje izkoristil za okrepitev svoje stranke

Ljubljana - Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari je leta 2008 podal oceno Pahorjeve ministrske ekipe.
Kot je zapisano v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani 12. novembra 2008, objavljeni na spletni strani Wikileaks, je predsednik vlade Borut Pahor z izborom ministrskih kandidatov uspel zadovoljiti svoje koalicijske partnerje, ob tem pa uspel izpolniti obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti. Po veleposlanikovem mnenju je Pahor s tem znotraj SD in koalicije pokazal svojo moč, v katero so mnogi dvomili. Ghafari je nato v nadaljevanju ocenil nekatere ministre vlade.

Gaspari s ključno vlogo v vladi

O Mitji Gaspariju je veleposlanik zapisal, da bo, kljub temu da bo postal minister brez listnice, ki ima sicer nekoliko manj moči kot drugi ministrski kolegi, imel ključno vlogo v vladi. V depeši je še zapisano, da bo minister za razvoj in evropske zadeve Pahorjev glavni svetovalec za ekonomijo, saj predsedniku Pahorju manjka znanje iz ekonomije. O finančnem ministru Francu Križaniču pa je Ghafari zapisal, da bo v vladi skrbel zlasti za zagotavljanje finančne stabilnosti države, ob iskanju kompromisov z drugimi člani kabineta pa bo potreboval podporo predsednika vlade in Gasparija, saj mu manjka politične spretnosti.

"Lahovnik - razočaranje za slovenske poslovneže"

Za nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je Ghafari menil, da ga je bilo težko prepričati v vodenje ministrstva. Sedemintridesetletni univerzitetni profesor nima izkušenj v zasebnem sektorju, zato je bila ta izbira, kot je zapisano v depeši, precejšnje razočaranje za slovenske poslovneže. Kljub vsemu pa je bil nekdanji ameriški veleposlanik prepričan, da se bo Lahovnik dobro vključil v novo ekipo.

Za ministra za zunanje zadeve je bil izbran Samuel Žbogar, česar se je Ghafari veselil in upal na boljše odnose z ministrstvom, ki ga bo vodil Žbogar. Novega ministra so se razveselili tudi drugi sodelavci ameriškega veleposlaništva, ki so od njega pričakovali, da bo na ministrstvo vnesel nekaj več pozitivne energije.

Kresalova znana po svojem videzu in politični moči


V objavljeni depeši še piše, da je zdaj že nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, njene izkušnje z odvetništvom pa bi ji lahko pomagale pri službovanju. Veleposlanik je ob tem omenil tudi, da je Kresalova v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless, v Sloveniji pa je znana predvsem po svojem videzu in politični moči.

Jelušičeva - prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo

Na ameriškem veleposlaništvu so se veselili tudi imenovanja Ljubice Jelušič,, ki je nato zasedla mesto ministrice za obrambo. Kot je zapisal nekdanji veleposlanik, je to prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo. O pravosodnem ministru Alešu Zalarju v depeši piše, da mu bodo izkušnje z vodenjem ljubljanskega okrožnega sodišča pomagale pri ministrovanju. Ob tem pa Ghafari omeni tudi to, da je Zalar v času ministra v odhodu Lovra Šturma, ki je želel uvesti izplačevanje plač glede na storilnost, stopil na stran sodnikov.

O Ivanu Svetliku, zdajšnjem ministru za delo, v depeši piše, da predstavlja Pahorjevo izbiro, minister pa da se bo spopadal z enim od težjih resorjev, saj ga čaka boj z brezposelnostjo kot posledico gospodarske krize.

"Golobič bo ministrovanje izkoristil za Ultro"

Levosredinski vplivnež Gregor Golobič bo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo verjetno izkoristil za okrepitev svoje stranke Zares, piše v objavljeni depeši. Golobič bo svoje ministrovanje izkoristil tudi za podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, pri tem pa Ghafari omeni podjetje Ultra.

Pogačnik in njegov avtokratski stil vodenja

Za Irmo Pavlinič Krebs je nekdanji veleposlanik zapisal, da bo stopila v velike čevlje. Treba bo počakati, če bo Pavlinič Krebsova nadaljevala s krčenjem javne uprave ali bo predstavila novosti e-demokracije, še piše v depeši. O zdaj že nekdanjem ministru za kmetijstvo Milana Pogačnika je veleposlanik zapisal, da je znan po svojem 18-letnem avtokratskem stilu vodenja veterinarske fakultete. Njegov pragmatizem in mednarodni pristop pa bi ga lahko naredila za dobrega sogovornika za mednarodno skupnost.

O predsedniku stranke DeSUS Karlu Erjavcu je veleposlanik zapisal, da je na ministrstvu za okolje in prostor pristal le zato, ker je moral zaradi afere Patria oditi z ministrstva za obrambo. Patrick Vlačič je označen kot ključni član Socialnih demokratov in strokovnjak za pomorstvo, ki bo vključen v pogajanja o meji s Hrvaško.

Miklavčič - trd pogajalec, a odprt za sodelovanje


O Borutu Miklavčiču, ki je zasedel mesto ministra za zdravje, v depeši piše, da ima dobre menedžerske sposobnosti in izkušnje v zdravstvenem sektorju. Pogajanja z njim bodo trda, a Miklavčič naj bi bil vseeno odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širca na mesto ministrice za kulturo pa je, tako Ghafari, poskus predsednika Pahorja, da v vlado pripelje več žensk.

O ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da je glavni strateg Socialnih demokratov. V depeši sta bolj kot ne samo omenjena še minister za Slovence po svetu Boštjan Žeks in nekdanja ministrica Zlata Ploštajner.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/yousif_ghafari_borut_pahor_ministri.aspx (http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/yousif_ghafari_borut_pahor_ministri.aspx)
Title: SDS na WikiLeaks: Varuh človekovih pravic Hanžek deloval zgolj politično
Post by: Voda on September 09, 2011, 00:31:44 AM
SDS na WikiLeaks: Varuh človekovih pravic Hanžek deloval zgolj politično

Cukjatijeva kršitev pravic samskih žensk, Pečetove homofobne opazke in Janševo "popolno nespoštovanje zakonov" so po zmagi desnice skrbele ombudsmana. SDS: Hanžek je deloval zgolj politično.

Ameriška diplomatska depeša z oznako 04LJUBLJANA1053, ki jo je objavila spletna stran WikiLeaks, razkriva telefonski klic takratnega veleposlanika ZDA v Ljubljani Thomasa B. Robertsona varuhu novembra 2004.

Matjaž Hanžek je Robertsonu izrazil svojo zaskrbljenost zaradi nekaterih stališč in javnih izjav, ki so jih po uspehu na volitvah oktobra 2004 podali člani desnih in desnosredinskih strank.

Varuh je tudi navedel tri po njegovem mnenju glavna vprašanja človekovih pravic, s katerimi se spoprijema Slovenija: 1. dolgoletno vprašanje izbrisanih, 2. sprevračanje dejstev glede posvojitev pri predlogu, ki bi uravnaval partnersko zvezo istospolno usmerjenih, 3. družbeni in politični status slovenske romske skupnosti.

O Pečetovi sporni izjavi
Hanžka so močno skrbela pretekla dejanja in izjave nove stare oblasti. Tako je opozoril, da je bil novoizvoljeni predsednik parlamenta Franc Cukjati (SDS) na čelu referendumske gonje proti pravicam samskih žensk do umetne oploditve. S tem naj bi Cukjati prispeval h kršitvi človekovih pravic samskih žensk. Skrbele so ga tudi izjave podpredsednika parlamenta Saša Pečeta (SNS), ki je javno izjavil, da ne bi šel na kavo s homoseksualcem ali temnopoltim.

Pri premierju Janezu Janši pa je Hanžek izpostavil, da je predsednik SDS-a podprl referendum glede vprašanja izbrisanih, ki bi izpodbijal odločitev slovenskega ustavnega sodišča. Hanžek je trdil, da je Janša s podpiranjem referenduma pokazal popolno pomanjkanje spoštovanja do zakonov.

Izpostavljen Jelinčičev sovražni govor
Robertson je Hanžka vprašal tudi po nasilju v družini, sovražnem govoru (ob tem je Hanžek izpostavil izjavo prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča, ki je dejal, da bi se morali Slovenci začeti varovati pred Romi s pištolami), in zaostankih na sodiščih (Hanžek je izpostavil "nesprejemljivo" stanje zlasti na točki zlorab otrok in primerov skrbništva).

Po dolgem naštevanju težav, s katerimi se na področju človekovih pravic spopada Slovenija, se je Hanžek nasmehnil in sklenil, da se Slovenija v primerjavi z večino drugih držav po svetu še vedno odreže dobro in da je optimističen glede prihodnosti.

Vprašanje izbrisanih prioriteta

Robertson depešo končuje s svojo opazko, da Hanžek ves sestanek ni skrival svojega nezaupanja do novoizvoljene desne vlade. "Kljub svojim jasnim osebnim preferencam do levosredinskih strank so Hanžkovi pomisleki glede stališča nove vlade do človekovih pravic upravičeni," meni Robertson.

"Na tej točki je še vedno prezgodaj reči, ali in kako se bo nova vlada lotila naštetih točk. Nekatera vprašanja, kot tisti o izbrisanih in o družinskem nasilju, se bodo morala hitro razrešiti, če Slovenija noče ostati izolirana znotraj EU-ja. A druga vprašanja, kot je tisto o partnerski zvezi istospolno usmerjenih, bodo v novem vladnem mandatu najverjetneje spregledana."

Komentar SDS-ja na depešo

Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je očitno deloval zgolj politično, in ne v duhu varuha človekovih pravic vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Današnja depeša Wikileaksa, ki jo objavljajo nekateri mediji in kjer "nekdanji varuh človekovih pravic izraža zaskrbljenost ameriškemu veleposlaniku zaradi nekaterih stališč in javnih izjav" točno določenih političnih strank in njenih predstavnikov, nakazuje na to, da je nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek deloval predvsem politično in manj v duhu varuha človekovih pravic vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. To je bilo tudi sicer razvidno v več drugih primerih, ko ni prispeval ničesar k razreševanju vrste problemov v povezavi s človekovimi pravicami, ki so v Sloveniji obstajali več let, in ko se je na primer udejstvoval na političnih prireditvah koprskega odbora stranke Zares.

http://www.rtvslo.si/svet/sds-na-wikileaks-varuh-clovekovih-pravic-hanzek-deloval-zgolj-politicno/265745 (http://www.rtvslo.si/svet/sds-na-wikileaks-varuh-clovekovih-pravic-hanzek-deloval-zgolj-politicno/265745)
Title: WikiLeaks: "Slovenija bo občutila gnev Washingtona"
Post by: Voda on September 09, 2011, 00:35:16 AM
WikiLeaks: "Slovenija bo občutila gnev Washingtona"

ZDA so si močno prizadevale za vstop Hrvaške v evroatlantske integracije

Hillary Clinton je leta 2009 opozorila Boruta Pahorja, da bo občutil "gnev iz Washingtona", če bo Slovenija še naprej onemogočala pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo, razkrivajo depeše.

Ameriški veleposlaništvi v Ljubljani in Zagrebu sta redno prejemali navodila ameriške državne sekretarke glede pritiskov na slovensko in hrvaško vlado, da se ukine slovenska blokada hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem, piše Večernji list. Američani so se najprej vključili v težave slovensko-hrvaških odnosov, ko so si prizadevali, da bi Hrvaška še pravočasno vstopila v zvezo Nato.

V depeši, ki je bila iz Washingtona poslana 5. marca leta 2009, piše, da je treba Sloveniji prenesti sporočilo in opozorilo, da jo čaka velika mednarodna sramota, če Hrvaška v severnoatlantsko zavezništvo ne bo sprejeta na aprilskem vrhu. V depeši Clintonova in njeni sodelavci natančno opredelijo, kaj mora storiti slovenski premier Borut Pahor.

Pahorju naročajo, naj vpliva na slovenske nacionaliste, ki so zbirali podpise za referendum o hrvaškem vstopu v Nato, da omilijo svoja stališča. "Od vas pričakujemo, da razmislite o zakonitih možnostih za skrajšanje procesa referenduma, vključno s tem, da zahtevate njegov umik," piše v depeši.

"Slovenska vlada nas prepričuje, da razume resnost položaja, vendar ne moremo dopustiti sramote, da en zaveznik ne ratificira pristopa Hrvaške," piše v depeši, ki je podpisana s Clinton.

Vstop Hrvaške pomemben za ZDA
V depeši aprila 2009, ki je namenjena samo ameriškemu veleposlaništvu v Ljubljani, piše, da mora Slovenija nehati povezovati pristopne pogovore z vprašanjem meje s Hrvaško. Za ZDA je vstop Hrvaške v evroatlantske integracije pomemben, ker so te primarni motor reform, demokracije in mednarodnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, še piše v depeši.

Oktobra istega leta je Washington prek depeše opozoril Pahorja, naj nikakor ne razmišlja o ponovni blokadi hrvaških pogajanj z EU-jem, saj bo drugače občutil "gnev iz Washingtona".

Slovenski premier Borut Pahor omenjenih depeš ni želel komentirati.

http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenija-bo-obcutila-gnev-washingtona/265805 (http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenija-bo-obcutila-gnev-washingtona/265805)
Title: Assangeovo premoženje na dražbi
Post by: Voda on September 18, 2011, 12:02:29 PM
Assangeovo premoženje na dražbi

(http://i151.photobucket.com/albums/s146/mura_album/Wikileaks/60713555.jpg)

Spletna stran WikiLeaks je v poskusu, da bi zbrala nekaj denarja, na dražbi ponudila nekaj spominkov, povezanih z Assangeom. Med njimi so njegova fotografija, skodelica za kavo in prenosni računalnik.
Odkar je ameriška vlada pritisnila na ponudnike plačilnih storitev, da bi ohromila delovanje WikiLeaksa, se je ta znašel v hudih finančnih težavah. Da bi zbrali nekaj denarja, so se odločili, da bodo na eBayu na dražbi ponudil vrsto spominkov, povezanih z njihovim ustanoviteljem Julianom Assangeom, ki se še vedno sooča z obtožbami za dva spolna napada.
Ponudniki tako lahko na primer za 315 dolarjev kupijo Assangeovo kavno skodelico, ki naj bi jo decembra 2010 pretihotapili iz zapora, za 947 dolarjev ekskluzivno fotografijo z njegove rojstnodnevne zabave, ko je bil že v hišnem priporu, za 6.000 dolarjev pa prenosni računalnik, s katerim je tkal povezave z medijskimi partnerji in objavljal različne zgodbe.

http://24ur.com/novice/svet/assangeovo-premozenje-na-drazbi.html (http://24ur.com/novice/svet/assangeovo-premozenje-na-drazbi.html)
Title: Wikileaks: Američani težko preboleli propad dogovora med Hitom in Harrah's
Post by: Voda on September 19, 2011, 21:52:13 PM
Wikileaks: Američani težko preboleli propad dogovora med Hitom in Harrah's

Ljubljana - Američani so težko preboleli propad projekta vstopa Harrah's Entertainment v Hit, v katerega so očitno vložili ogromno lobističnega napora. To namreč razkriva ena od depeš ameriškega veleposlaništva v Ljubljani, ki jih je pred dnevi objavila spletna stran Wikileaks.

Že avgusta 2006, več kot leto dni pred podpisom pisma o nameri med družbama, je veleposlanik Thomas Robertson sprejel tedanjega prvega nadzornika Hita Viktorja Barago, "tesnega zaupnika Janeza Janše". Baraga mu je zatrdil, da premier in finančni minister Andrej Bajuk projekt podpirata, skeptičen pa je bil do podpore lokalne skupnosti. 14. junija 2007 so na veleposlaništvu že ugotavljali, da bo moral Harrah's "igrati aktivnejšo vlogo" pri stikih z javnostjo in mnenjskimi voditelji v boju za uspeh projekta. Čeprav se je ameriški veleposlanik na kosilu, ki ga je imel z Janšo junija 2007, zahvalil, ker je pred tem sprejel prvega finančnika Harrah's Chucka Atwooda, so Američani že nekaj mesecev kasneje ugotavljali, da je glavna zavora projektu poleg lokalne skupnosti tedanji prvi mož Hita Niko Trošt, ki naj bi z dodatnimi zahtevami skušal minirati dogovor. Tedanja članica uprave Hita Jana Grbec pa je Američanom celo potožila, da "se Trošt ne trudi dovolj, da bi lahko dogovor uspel".
Skrb zaradi Kopačevega sestanka z Enelom

Iz depeš je mogoče razbrati tudi, da so Američane v zadnjih petih letih poleg naložbe igralniške korporacije Harrah's Entertainment v Hit najbolj zanimala možna vlaganja v drugi blok Jedrske elektrarne Krško (JEK), energetsko sodelovanje Slovenije z Rusijo in privatizacija slovenskih finančnih institucij. Že julija 2009, torej skoraj pol leta preden je premier Borut Pahor na zdaj že zloglasnem sestanku pri Bradleyju Frednu, ki ga je razkrila ena prvih objavljenih depeš, "izrazil pripravljenost, da drugi blok JEK gradi Westinghouse", je odpravnik poslov Washingtonu zaskrbljeno poročal, da se je vodja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač v okviru srečanja kvadrilaterale sestal s predstavniki italijanskega Enela. "Ljudje, s katerimi govorimo v Sloveniji, Enela nikoli ne omenjajo med možnimi kandidati za dela v Krškem. Tesno sodelujemo z Westinghousom pri prizadevanjih, da bodo najvidnejši na slovenskem radarju," je zapisal Freden.

Le nekaj dni kasneje, 3. avgusta, je Freden poročal o sestanku z županom Krškega Francem Bogovičem in vodilnimi iz družbe Gen Energija, ki so mu potožili, da bi lahko združevanje slovenskih energetskih stebrov upočasnilo gradnjo druge nuklearke. "Razložili so, da je cilj združitve izboljšanje bilanc in kreditnega ratinga HSE z namenom zagotovitve financiranje šestega bloka TE Šoštanj," je poročal Freden. Precej bolj so bili s Kopačem Američani istega leta zadovoljni pri vprašanju spreminjanja rudarske zakonodaje, ki bi ameriškemu podjetju Aspect Energy omogočila raziskovanje zalog plina na severovzhodu Slovenije. "Kopač je predstavnike podjetja Aspect Energy in njihove slovenske partnerje obvestil, da je ministrstvo za gospodarstvo predlagalo spremembo rudarskih zakonov, ki bo odpravilo birokratske in tehnične ovire za črpanje in izkoriščanje plina," lahko preberemo v eni od depeš.
Američane zanimalo, če "Rusi prihajajo"

Američani so zadnja leta budno spremljali tudi dogovore slovenskih oblasti in državnih podjetij z rusko državo in njenimi energetskimi velikani. Zanimanje slovenske vlade za "pomembno energetsko partnerstvo" z Rusijo so v depeši iz junija 2006 (s pomenljivim naslovom Rusi prihajajo?) označili za "dokaj presenetljivo", pri čemer je poleg splošnih informacij o Petrolovem dogovoru z Lukoilom o ustanovitvi skupnega podjetja z bencinskimi servisi že takrat mogoče zaslediti informacijo, da se za kapitalski vstop v Petrol zanima tudi Gazprom. O projektu Južni tok se je ameriški veleposlanik Yousif B. Ghafari v začetku avgusta pogovarjal tudi s tedanjim ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom, za katerega je zapisal, da "se ni zdel zaskrbljen ob skrbi ostalih članic EU glede slovenskega sodelovanja pri projektu". "Drugi viri, tudi ruski veleposlanik in predsednik uprave Petrola (Marko Kryžanowski, op. a.), pričakujejo, da bo Slovenija sporazum z Rusijo podpisala še pred koncem leta 2008," je dodal Ghafari.

Že kmalu po zamenjavi oblasti, januarja 2009, je slovensko stališče do Južnega toka zanimalo tudi ameriško diplomatko Judy Garber. Takratni Pahorjev svetovalec za gospodarstvo Žiga Čebulj ji je na sestanku z ministrom za zunanje zadeve Samuelom Žbogarjem zatrdil, da bo novi slovenski premier na sestanku s prvim možem Gazproma Aleksejem Millerjem "zgolj poslušalec in da za plinovod še ni bila narejena študija izvedljivosti". Kot je znano, je Slovenija meddržavni sporazum z Rusijo podpisala slabo leto dni kasneje, novembra 2009.

[email protected]

Križanič k privatizaciji železnic vabil Američane

Pri dogovoru med slovensko državo in ameriško investicijsko banko Goldman Sachs o izdaji obveznic v višini milijarde evrov je imel ključno vlogo Tomaž Lovše, tedanji predsednik Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in lastnik podjetja Diners Club Slovenija. To je razvidno iz poročila s srečanja iz marca 2009 med ministrom za finance Francem Križaničem in odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu Bradleyjem Frednom, na katerem se je govorilo o stanju slovenskega gospodarstva in financ po izbruhu svetovne krize. Križanič je sogovorniku pojasnil, da »se je Slovenija v želji, da pridobi finančna sredstva, z Goldman Sachsom dogovorila o izdaji milijarde evrov obveznic«, depeša pa navaja, da »je dogovor omogočil slovenski državljan Tomaž Lovše«. Kot je znano, se kasneje država sicer ni odločila za zaprto, ki jo je ponujal Goldman Sachs, ampak za javno izdajo obveznic.

Lovše, ki naj bi že od začetka Križaničevega mandata spadal v ožji krog ministrovih neformalnih svetovalcev in zaupnikov, se je sicer v povezavi z eno največjih svetovnih investicijskih bank omenjal že večkrat. Poleg tega, da naj bi Križaniču uredil januarski sestanek z visokim predstavnikom Goldman Sachsa Alexom Dibeliusom v avstrijskem Kitzbühlu, je Američanom v Sloveniji odpiral vrata tudi pri dogovarjanju o lastniškem vstopu v NLB. Spomnimo, po predlogu, ki ga je predložil slovenski vladi, bi Goldman Sachs v okviru dokapitalizacije postal 12-odstotni lastnik naše največje banke, a bi imel ključni vpliv na imenovanje uprave. Goldman Sachs je bil tudi eden od organizatorjev letošnje izdaje 1,5 milijarde evrov desetletnih referenčnih obveznic. Križanič je Frednu na sestanku še zatrdil, da bo Slovenija v proračunu predvidela dodatna investicijska sredstva, ki jih bo porabila za gradnjo elektrarn in avtocest, pri čemer je k sodelovanju pri »nekaterih projektih«, tudi morebitni privatizaciji železnic, povabil tudi Američane.


http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042471545
Title: Wikileaks: Schollmayerjev projekt pod Krvavcem na hladnem zaradi Dursa
Post by: Voda on September 19, 2011, 21:54:33 PM
Wikileaks: Schollmayerjev projekt pod Krvavcem na hladnem zaradi Dursa

Ljubljana - Pri kupovanju zemljišč za 50 milijonov evrov vreden projekt gradnje apartmajskega naselja pod Krvavcem, ki ga je leta 2008 skupaj z ameriškimi vlagatelji načrtoval poslovnež Jurij Schollmayer, so sodelovala tudi podjetja in posamezniki, ki naj bi bili drobnogledom Dursa zaradi domnevnih davčnih utaj.
To informacijo je že junija 2009 pridobilo ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, na katerega so se obrnili ameriški vlagatelji, in o njej poročalo v Washington, je razvidno iz ene od depeš, ki jih je pred dnevi objavila spletna stran Wikileaks. Prav to naj bi bil tudi razlog, da se je projekt gradnje 250 apartmajev na planoti Jezerca pod Krvavcem predčasno ustavil. Durs je namreč projektnemu podjetju Center Jezerca, ki je v Schollmayerjevi lasti, potem ko je to poleti 2008 pod Krvavcem kupilo okoli 30.000 kvadratnih metrov zemljišč in za to odštelo približno 3,5 milijona evrov, zavrnilo vračilo skoraj 730.000 evrov DDV. To pa naj bi ameriški nepremičninski sklad, ki ga je Schollmayer pritegnil v posel, odvrnilo od nadaljnjih vlaganj. "Pridobili smo informacijo, da so bili (ameriški vlagatelji, op. p.) tarča obračuna slovenskih oblasti s slamnatimi podjetji, ker so domnevno povezani s posamezniki, ki so trenutno v preiskavi zaradi davčnih utaj v podobnih primerih," je v depeši, ki je nastala po obisku ameriškega državljana Grega Tobiasa, sicer tedanjega zastopnika Centra Jezerca, na veleposlaništvu, zapisal odpravnik poslov Bradley Freden.

Čeprav depeša, ki nosi oznako zaupno, ne omenja konkretnih imen, se je po našem dodatnem preverjanju izkazalo, da je imelo pri preprodajanju zemljišč pod Krvavcem pomembno vlogo podjetje Mab Invest. Eden od njegovih treh solastnikov je bil takrat Mario Bučan, nekdanji prokurist propadlega IPC Holdinga, znanega iz afere z gradnjo stanovanjske soseske na Brodu. Spomnimo, kupce stanovanj na Brodu je pred slabim desetletjem še pred prevzemom nepremičnine prehitel stečaj domnevno finančno izčrpanega IPC Holdinga, v katerem je izginila tudi njihova kupnina, zato so zoper nekdanje odgovorne v družbi, tudi Bučana, leta 2003 vložili kazensko ovadbo.

Po Dnevniku dostopnih podatkih je prav Mab Invest pod Krvavcem od lokalnih lastnikov in kmetov odkupoval zemljišča in jih nato preprodal Centru Jezerca. Pri tem naj bi podjetju samo v nekaj tednih uspelo ustvariti velike dobičke. Kot je ameriškim diplomatom razkril Schollmayerjev partner, so Mab Invest in preostali posredniki za kvadratni meter zemljišča v povprečju plačali po 40 evrov in ga po navadi le nekaj tednov kasneje preprodali po trikratni ceni (125 evrov). Mab Invest je sicer prav leta 2008, ko je kupoval in prodajal zemljišča pod Krvavcem, prenehal objavljati podatke o poslovanje, zato je sodišče na predlog Ajpesa že junija lani začelo postopek izbrisa podjetja iz registra brez likvidacij.

Tudi zato naj bi na Dursu po naših informacijah sumili, da je imel Mab Invest v verigi zemljiških poslov vlogo "missing traderja", kar posredno potrjuje tudi depeša. "Eden od lokalnih nepremičninarjev, od katerega je (Center Jezerca, op. p.) kupil zemljišče, je bil obtožen davčne utaje v zadevi, ki vključuje tudi slamnata podjetja," v depeši navaja Freden in dodaja: "Durs je vračilo DDV zavrnil z utemeljitvijo, da (Center Jezerca, op. p.) ni podjetje, ki bi opravljalo dejavnost, ker nima ne zaposlenih ne prihodkov. Poudarili so še, da bi moral zemljišča po ceni 40 evrov kupovati neposredno od kmetov."

V zgodbi o apartmajih pod Krvavcem je tako odprtih še več vprašanj. Tako ni jasno, zakaj Schollmayerjevo podjetje zemljišč ni kupilo neposredno od dotedanjih lastnikov, ampak je v posel pripustilo posrednika. Kot je za Dnevnik pojasnil Schollmayer, z družbo Mab Invest "nismo bili povezani, zemljišča pa smo kupovali od različnih lastnikov po tem, ko se je spremenila njihova namembnost". "Nismo preverjali, kdo je lastnik, denar pa smo nakazovali notarju v Kranj, ki ga je razporejal naprej. Eden od lastnikov naj bi imel neporavnane obveznosti do države, Durs pa si je razlagal, da gre za 'missing traderja', za kar pa indicev ni bilo. Namesto da bi preganjali 'missing traderja', so tako ogrozili projekt. V treh letih še vedno nismo dobili odgovora na pritožbo Dursa," je dejal. Na vprašanje, zakaj so Američani od 50 milijonov evrov vrednega projekta odstopili zaradi neizplačanega "drobiža" (730.000 evrov), pa je Schollmayer odgovoril: "Če se pri projektnem financiranju zatakne že v prvi fazi, je logično, da so Američani od projekta odstopili."

[email protected]

Američani prek veleposlaništva na Dursu želeli pospešiti postopek

Da je projekt, ki ga po novem poskuša peljati sam, omenjen v eni od zaupnih ameriških diplomatskih depeš, je Jurij Schollmayer prvič slišal od nas. "Me pa to ne preseneča. Američani so hodili na veleposlaništvo, da bi pospešili postopek na Dursu, pridobili pravno mnenje pri družbi Simič in partnerji, najeli odvetniško pisarno Colja, Rojs in partnerji in tako dalje, a očitno želi Durs za vsako ceno pri zemljiških transakcijah obdržati DDV," je pojasnil Schollmayer. Uradni lastnik zemljišč pod Krvavcem je sicer Raiffeisen Leasing, ki je podjetju Center Jezerca financiral projekt, pri tem pa velja opozoriti, da Mab Invest v zemljiški knjigi nikoli ni bil vpisan kot lastnik zemljišč.


http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042472078 (http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042472078)
Title: Veleposlanikov vodnik po hrvaški politični sceni
Post by: Voda on September 24, 2011, 23:17:56 PM

Veleposlanikov vodnik po hrvaški politični sceni

Nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Ralph Frank je pred volitvami leta 2003 podal slikovit oris hrvaške politične elite. Pozabil ni niti na rolex tedaj prihodnjega premierja Iva Sanaderja niti na ambicije Jadranke Kosor.

Nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Ralph Frank je leta 2003 v depeši Beli hiši, ki jo je nedavno objavil Wikileaks, poslal vodnik po pomembnih figurah tedanje hrvaške politične scene, poroča Jutarnji list. Spomnimo, da je leta 2003 na Hrvaškem še vladala koalicijska vlada, ki jo je vodil premier iz vrst socialnih demokratov Ivica Račan.

Leta 2007 umrlega Račana je Frank označil kot ''taktičnega in potrpežljivega človeka, ki pa mu manjka smisel za akcijo''. O stranki SPD, ki jo je tedaj vodil Račan, je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da gre za moderno stranko, da pa ''ima Račan še vedno reflekse iz svoje komunistične preteklosti''.

O Ivu Sanaderju je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da gre za ''uglajenega, zgovornega predavatelja'', ki je ob prevzemu stranke HDZ ''tako s poštenimi kot tudi z nedovoljenimi potezami'' uničil notranjo opozicijo v stranki. ''Sanader ambicijo nosi na rokavu (takoj poleg rolexa) in bo sprejel kakršen koli dogovor, ki bo HDZ spravil na oblast,'' je leta 2003 zapisal Frank. Sanader je leta 2003 res postal hrvaški premier, kar je ostal do leta 2009, ko je oblast iz ne docela pojasnjenih razlogov predal Jadranki Kosor.

O sedanji hrvaški premierki je Ralph Frank zapisal, da ''tradicionalni trdi liniji HDZ daje ljudski in celo glamurozen obraz''. ''V predsedstvo stranke HDZ je bila imenovana, da bi popravila moško-žensko ravnotežje v vrhu stranke.'' S tem je po Frankovih besedah Kosorjeva postala ''pomemben politični igralec, ki ga zanima predvsem lastna kariera''.

O nekdanjem hrvaškem predsedniku Stipetu Mesiću je Frank zapisal, da gre za priljubljenega politika, ki ''mu ljudje zaupajo''. Opiše ga z besedami ''vest hrvaške politike'', ki ''s preprostimi besedami sega do bistva problemov''.

http://24ur.com/novice/svet/veleposlanikov-vodic-po-hrvaski-politicni-sceni.html (http://24ur.com/novice/svet/veleposlanikov-vodic-po-hrvaski-politicni-sceni.html)
Title: Srbija v ameriških očeh
Post by: Voda on September 26, 2011, 23:14:19 PM
Srbija v ameriških očeh

Iz ameriških depeš o Srbiji, ki jih je razkril Wikileaks, je jasno, kdo je koga opravljal.

Srbski politični analitiki ugotavljajo, da v ameriških depešah o Srbiji, ki jih je razkril Wikileaks, ni nič tako pikantnega o srbskih in ameriških politikih, o čemer ne bi čivkali že vrabci na veji. Po njihovem se je znova pokazalo, da so veleposlaništva vir slabega novinarstva in površnih analiz, tako da na koncu ni več jasno, kdo kaj ve in kdo je bedak. Srbskim ljudem je lahko v tolažbo, da v ameriških očeh niso nesposobni in leni.

V depešah ni ničesar o požigu ameriškega veleposlaništva v Beogradu, čeprav je incident temeljito načel srbsko-ameriške odnose. V njih ni odgovorov na vprašanja, ki jih je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton postavila veleposlaništvu pred obiskom v srbski prestolnici. Iz tega je mogoče sklepati, da je Wikileaks dokumente selekcioniral in posredoval v objavo po lastni presoji. Prav tako ni izključeno, da še ni objavil vsega ali da mu zaradi visoke stopnje tajnosti vse le ni bilo dostopno.

Nova elita dobila krila 
v voždovem režimu


Srbski živelj je lahko izvedel, da je nekdanji gospodarski minister Mladjan Dinkić opravljal srbskega predsednika Borisa Tadića, da so vsi opravljali zadnjega predsednika Zvezne republike Jugoslavije Vojislava Koštunico in da je bil predsednik Enotne Srbije Dragan Marković Palma na plačilnem seznamu umorjenega srbskega paravojaškega vojskovodje, poslovneža in politika Željka Ražnatovića Arkana. Ameriški poročevalci so še razkrili, da sta bila prva moža Srbske napredne stranke Tomislav Nikolić in Aleksandar Vučić proti Vojislavu Šešlju pred razpadom Srbske radikalne stranke, kar za večino državljanov ni nič novega.

Iz depeš je tudi mogoče razbrati mnenje, da je v Srbiji za kogar koli težko reči, da se ni vzpel po karierni lestvici v času režima Slobodana Miloševića. Med poslovneži je omenjen nekdanji minister za privatizacijo Milan Beko, ki je obogatel s prodajo srbske mobilne telefonije, in Delta Holding Miroslava Miškovića, ki je zrasel na korupciji in plečih srbskega naroda, ko je ta trpel zaradi sankcij in hiperinflacije. Po ameriških navedbah se je premier Mirko Cvetković zavzemal za ustvarjanje lepše javne podobe tajkunov, ki imajo v rokah velik delež domačega gospodarstva. Čeprav je ameriški veleposlanik menil, da se srbska vlada ne bo ukvarjala le s Kosovom, temveč tudi z gospodarsko krizo v državi, je pripomnil, da ima vse niti v rokah Tadić, kar se je potrdilo, ko je predsednik napovedal vojno tajkunom.

Srbija bo morala spremeniti politiko do Kosova

Wikileaks ni objavil odgovorov na vprašanja Hillary Clinton, ki bi dvignila prah v srbski javnosti. Ameriško državno sekretarko so zanimali ključni stiki tajkunov v srbski vladi in državnem vrhu, zlasti s Tadićem, vodjo srbske diplomacije Vukom Jeremićem in ministrom za notranje zadeve Ivico Dačićem. Spraševala je še, kakšne zveze imajo tajkuni z opozicijo, s kom so v sorodstvenih zvezah in kako se njihov preliva denar v politične stranke. Zanimalo jo je, kako so vključeni v največje privatizacijske posle in kako so medsebojno povezani. Sklenila je z vprašanjem, kakšne poslovne in politične vezi imajo tajkuni s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in političnimi voditelji v BiH. V javnosti je tako najbolj odmevalo razkritje izjave srbskega predsednika, ki je ameriškemu veleposlaniku dejal, da se zaveda, da bo Srbija morala prej ali slej spremeniti politiko do Kosova, vendar da zaradi notranjepolitičnih razmer za to še ni pravi čas.

Slab življenjski standard ne bo izzval nemirov

Američani so ugotovili, da je v Srbiji težko definirati koncept delovne etike in da med delovno silo prevladuje pesimizem. Po njihovem je delovno etiko najbolj prizadela tranzicija gospodarstva in družbe po štirih desetletjih mehkega socializma. Večina nima interesa iskati priložnosti za delo, ker so plače zelo nizke, v službi pa je le malo možnosti za napredovanje. Čeprav so glede delovne etike razlike med zaposlenimi v državnih in zasebnih podjetjih, ameriški analitiki menijo, da visoka stopnja nezaposlenosti še ne bo izzvala politične nestabilnosti. Sklenili so z ugotovitvijo, da so zaradi takšnih razmer v družbi najbolj ranljivi mladi in nezaposleni, ki postajajo tarče revanšističnega populizma ali pa razmišljajo le o tem, da bi čim prej odšli v tujino.

Starejše generacije v Srbiji, kljub njenemu prehodu v kapitalistično gospodarstvo, še vedno verjamejo, da mora država vzdrževati delavce. Starši tako svoje otroke odvračajo od služb, ki so pod njihovo ravnjo, zaradi česar ostajajo otroci odvisni od njih vse do zrelih let in še dlje. Večinoma gledajo na službo kot na nujno zlo in delajo samo zato, da lahko preživijo. Ameriški analitiki še menijo, da ljudje v Srbiji niso nesposobni in leni, prevladujejo pa nizka produktivnost in mobilnost delovne sile, množična nezaposlenost in velik razkorak v plačah zaposlenih z enakimi kvalifikacijami, kar vpliva na manjšo voljo in motivacijo za delo.

V Srbiji v povprečju ljudje, kljub temu da ni dovolj dela, da so plače nizke in perspektiva za prihodnost skromna, živijo bolje kot pred desetimi ali petimi leti. Država je k temu pripomogla tudi s tem, da dopušča sivo ekonomijo in z denarnimi podporami vzdržuje minimalni standard. Američani so zato prepričani, da populistom, ki zlorabljajo slab življenjski standard, za zdaj ne bo uspelo zanetiti nemirov.
http://www.delo.si/novice/svet/srbija-v-ameriskih-oceh.html (http://www.delo.si/novice/svet/srbija-v-ameriskih-oceh.html)