Author Topic: Hrvatska ekonomija zabrinula i Amerikance  (Read 1973 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ariana

  • Guest
Hrvatska ekonomija zabrinula i Amerikance
« on: August 25, 2011, 22:13:25 PM »
Hrvatska ekonomija zabrinula i Amerikance: HDZ nije sposoban izvući zemlju iz krize

GLAVNA primjedba koju su američki diplomati u Zagrebu imali na rad HDZ-ove koalicijske vlade odnosi se na gospodarstvo, otkriva niz depeša koje je objavio WikiLeaks, a koje su tijekom 2009. i 2010. godine slane State Departmentu.

Komentirajući državni proračun za 2010. godinu, veleposlanik James Foley u depeši datiranoj 3. prosinca 2009. tako piše da je isti "refleksija političke stvarnosti u Hrvatskoj". Ambasador SAD-a u navedenoj depeši tvrdi da su Kosor i njena stranka svjesni nužnosti gospodarskih reformi, ali ne posjeduju političku volju da ih provedu.

Foley prvenstveno ističe nužnost rezova u javnom sektoru, u mirovinama i socijalnim davanjima, što je obuhvaćalo 87 posto proračunskih izdataka u prošloj godini. Međutim, Foley nije tom prilikom propustio spomenuti da ni oporbeni političari, usprkos svim kritikama, nisu iznijeli alternativnu gospodarsku platformu.

Šukeru ništa nije bilo jasno

Posebno zanimljiva je depeša koja datira iz 8. veljače 2010. godine, a u kojoj je opisan Foleyjev privatni susret s Ivanom Šukerom. Tadašnji ministar financija uvjeravao je veleposlanika da je "Hrvatsku kriza pogodila lakše nego mnoge europske države", te se hvalio svojom sposobnošću izdavanja državnih obveznica, odnosno uzimanjem novih kredita!

Očito Šuker nije samo javnost obmanjivao pričama kako je svako novo zaduženje zapravo veliki uspjeh. Također, Foley je Šukeru savjetovao da Hrvatska razmotri aranžman s MMF-om, što je bivši ministar kategorički odbio. "Ne treba nam MMF da nam govori što radimo", kazao je Šuker američkom ambasadoru, uz dodatak kako strahuje da bi pojedine zemlje EU aranžman Hrvatske s MMF-om možda shvatile kao signal da hrvatskog gospodarstvo stoji na klimavim nogama i stoga dodatno razvukle pregovore, koji su tada i dalje bili u tijeku.

Foley je Šukeru kazao da ga brine dugotrajna održivost hrvatske gospodarske politike, te ga upozorio da Hrvatska ima prevelike poreze, socijalna davanja i parafiskalne namete. Šukeru je također rečeno da Hrvatska slovi kao država koja je "neprijateljsko okruženje" za investitore, te da američke firme doživljavaju Hrvatsku kao jednu od najskupljih zemalja u Europi.

Šuker je, iščitava se iz Foleyjevog izvještaja State Departmentu, na sve ove kritike praktički samo odmahnuo rukom. "Ministar se nije uvrijedio zbog kritika na račun hrvatske gospodarske politike. Ali nije ih pretjerano ni uvažio. Barem kratkoročno, Šuker je toliko fokusiran na ispunjavanje zacrtanog deficita i nova zaduživanja, da nema viziju (ili možda ne razumije) kako postići ključne promjene za stvaranje uvjeta u kojima će gospodarstvo rasti", napisao je Foley, uz zaključak da će veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu nastaviti poticati suradnju sa svim bitnijim gospodarskim partnerima u svrhu postizanja gospodarskog oporavka.

Tri središnja američka interesa u Hrvatskoj

Gospodarstva se Foley dotiče i u depešama koje su u Washington poslane uoči inauguracije Ive Josipovića, kao priprema za američke dužnosnike koji su tim povodom gostovali u Zagrebu. U depeši datiranoj 5. veljače 2010. Foley navodi tri glavna američka cilja u Hrvatskoj. Cilj SAD-a, piše Foley, je podržavati Hrvatsku kao globalnog partnera, promicati regionalnu stabilnost i podržavati provođenje potrebnih reformi na područjima gospodarstva i unutarnje politike.

Svi ti ciljevi, pisao je tada Foley, podrazumijevaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju. No, također ističe da je značajan faktor i "Kosoričina kralježnica". "Ključno je hoće li Kosoričina vlada imati hrabrosti preuzeti neke rizike i nastaviti s teškim odlukama", izvijestio je Foley, koji je pohvalio vanjsku politiku hrvatske premijerke, kao i ustrajnost u borbi protiv korupcije.

"Samo u ekonomskim pitanjima vidi se nedostatak vizije ili možda čak nedostatak hrabrosti. Namjeravamo snažno fokusirati svoj trud na ohrabrivanje Hrvatske da i na tom polju donese teške, ali nužne odluke", napisao je Foley, dok je u depeši poslanoj šest dana kasnije istaknuo da hrvatsko gospodarstvo i dalje pati pod teretom visokih poreza, birokracije i korupcije.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-ekonomija-zabrinula-i-amerikance-hdz-nije-sposoban-izvuci-zemlju-iz-krize/568314.aspx