Author Topic: v slovenskem jeziku  (Read 26237 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

 • Guest
v slovenskem jeziku
« on: March 06, 2011, 22:55:18 PM »
za vse ki bi radi kaj povedali na svojem jeziku tukaj je prostor
 :)

Voda

 • Guest
Re: Slovenija - v slovenskem jeziku
« Reply #1 on: March 11, 2011, 14:29:07 PM »
Bi, pa tudi ne bi
Zavrnitve ameriške prošnje za sprejem taboriščnikov 
iz Guantanama 
si Slovenija skoraj ne more privoščiti.
Ko je pred časom iz WikiLeaksa pricurljalo, da bo v zameno za to, da bo ameriški predsednik gostil slovenskega premiera, Slovenija sprejela kakega zapornika iz Guantanama, je Borut Pahor to odločno zanikal. Nato pa je ravnal, kot da je vse res. Dejstvo je, da je bil na obisku pri Baracku Obami in da je nemudoma po njegovi vrnitvi vlada v državni zbor vložila zakon, ki naj bi dal pravno podlago za to, da bi Slovenija lahko sprejela koga, ki bi ga Američani odslovili iz Guantanama.

V vsakem primeru je Slovenija ZDA dala neko zavezo. A dejstvo je tudi, da slovenska javnost izpolnitvi te obljube ni naklonjena. Ko so, denimo, prejšnji mesec v Delovi anketi postavili vprašanje o tem, ali naj Slovenija sprejme ameriške zapornike iz Guantanama, je kar tri četrtine vprašanih odgovorilo, da temu nasprotujejo. Nasprotovati tako odločnemu stališču javnosti je za vsako vlado težko, saj se to slejkoprej pozna pri naklonjenosti javnosti in posledično pri volilnem rezultatu. Borut Pahor pa je morda še bolj kot kdo drug dovzeten za prilagajanje javnemu mnenju.

Nedvomno bi sprejetje ameriških taboriščnikov pograbila opozicija, pa tudi v koaliciji še zdaleč ni videti kakšne enotnosti o tem vprašanju. Nazadnje bi Pahor pri tem vprašanju lahko ostal bolj ali manj sam. Odločitve o tem vprašanju pa sam ne more sprejeti. Tudi če bo pravna podlaga sprejeta, bo o uradni ameriški prošnji za sprejem konkretnih ljudi iz Guantanama nazadnje odločil državni zbor.

Zavrnitve ameriške prošnje pa si Slovenija skoraj ne more privoščiti. Če bi ZDA uradno vložile prošnjo za sprejem zapornikov, Slovenija pa bi jo zavrnila, bi bil to svojevrsten precedens in kar mali škandal v meddržavnih odnosih. Zato, kot kaže, vlada igra na to, da bo sicer pripravila vse potrebno, da omogoči sprejem taboriščnikov, bo pa tudi poskušala javnosti jasno predstaviti – in s tem tudi namigniti Američanom –, da temu sprejemu v proceduri slabo kaže. Potem pa lahko samo upa, da uradne ameriške prošnje kljub vsemu vendarle ne bo.

izvir: http://www.delo.si/clanek/143440

pa tudi spomnim se enega od komentarov, ko bi Julian Assange končal v Guantanamu, saj bi ga slovenci radi sprejeli kot zapornika   ;)

Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #2 on: March 14, 2011, 20:26:19 PM »
 ;D sej Juliana bi po moje sprejeli tut mimo Guantanama...čeprav je bil Pahor pred časom proti tem predlogu če se prav spomnim.

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #3 on: March 14, 2011, 23:12:31 PM »
kateremu predlogu?
da Julian Assange pride v Slovenijo?
to pa res ni enostavno, zato ker so  NATO in ameriška administracija proti WL in JA, in kot zmeraj ni se treba prepirati z Americani.  ;)

Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #4 on: March 15, 2011, 11:22:12 AM »
ja sej zastopim to najvišje slovensko načelo don't pick a fight...

kakorkoli že...jst sem proti vsej tej Guantanamo ideji. Pa ne zato, ker se bojim, da so oni reveži v zaporu nevarni...Amerika naj se nauči da mora sama za sabo pospravljat. Sami so si te probleme naredili ker so prepričani, da so superiorni vsem ostalim narodom...naj jih še sami rešijo

Kazen mora biti vzgojna  ;)

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #5 on: March 15, 2011, 16:48:19 PM »
se strinjam z vami.
američani naj rešujejo svoje težave na lastnem ozemlju, ampak ta ideja je dvignila prahu  ;)

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #6 on: March 17, 2011, 13:29:13 PM »
zgodba zapornikov z Guantanama pa se nadaljuje...

Pahor: Nobenih groženj ni bilo
Premier Borut Pahor je zanikal, da bi prihajalo do kakršnih koli groženj in pritiskov od ZDA glede vprašanja sprejema zapornika. Kot pravi, so Slovenijo in druge države ZDA le pozvale, da storijo to humanitarno dejanje.

"Ravnali bi prav, v duhu solidarnosti in humanitarnosti, če bi se odločili, da sprejmemo enega zapornika iz Guantanama," meni, ob tem pa dodaja, da bo upošteval tudi morebitno drugačno odločitev naše države. Opozoril je še, da nobena izmed držav, ki so do zdaj sprejele zapornike, niso imele niti varnostnih niti finančnih težav zaradi tega dejanja.


Pukšič: Politika ZDA je dvolična in nekorektna
Franc Pukšič (SLS) je v imenu predlagateljev sklica seje pojasnil, da je zaprtje zapora v Guantanamu in nadaljnje ravnanje z zaporniki težava ZDA, saj o odprtju zapora ni odločala Slovenija. Prepričan je, da bi s sprejemom zapornikov dali legitimiteto kršenju mednarodnega prava s strani ZDA.


Sejo so sklicali na zahtevo opozicijskega SLS-a, ki sprejetju zapornikov iz Guantanama nasprotuje in predlaga, da vlada vse dejavnosti, povezane s tem, ustavi. V stranki so namreč prepričani, da bi bile posledice nepredvidljive, in sicer tako na področju državne varnosti kot diplomatskih odnosov z drugimi državami.
Vlada je že sprejela novelo zakona o tujcih, ki omogoča sprejetje zapornika iz Guantanama, zdaj pa jo morajo potrditi še poslanci. Če ga bodo, mora zakon začeti veljati v treh mesecih od potrditve v parlamentu


http://www.times.si/slovenija/pahor-ravnali-bi-prav-ce-bi-sprejeli-zapornika-iz-guantanama-puksic-to-je-problem-zda--NONE-b96c6dfcfa.html

Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #7 on: March 19, 2011, 10:49:29 AM »
hvala za članek Voda!


Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #9 on: March 20, 2011, 18:03:25 PM »
ah hvala tut za te...opažam, da so našo politiki še vedno nesposobni spravit skupaj kak pametn argument  ::)

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #10 on: March 20, 2011, 23:14:38 PM »
pa stvar je čist enostavna
zaporniki Guantanama so problem ameriške administracije
in če pri Wikileaksu ne bi objavila dokumentov, pri tej spremembi zakona o sprejemu tujcev javnost ne bi vedla za kaj se prav zaprav gre.

Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #11 on: March 20, 2011, 23:47:28 PM »
 :D po moje ne bi nikol zvedli, da so prispeli v Slovenijo...ziher bi rekli, da zadeve niso želel obešat na veliki zvon ker bi blo pol za njih težje, da se integrerajo etc.

Zdaj pa vsi...no ja ...večina ve, da so se zmenli za celo zadevo zato, da ima naš predragi premije novo fotko v svojem albumu...čudovito čudovito...kaj ko bi mel referendum o tem če Pahorju sodimo za veleizdajo? lol

A mogoče veš zakaj slovenski mediji niso sklenli posla z Wikileaks za ostale depeše? Jaz nisem uspela nič zvedet o tej točki.

PS: prosim ne me vikat...sej nisem tolko stara...  ;)

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #12 on: March 21, 2011, 00:23:02 AM »
A mogoče veš zakaj slovenski mediji niso sklenli posla z Wikileaks za ostale depeše? Jaz nisem uspela nič zvedet o tej točki.
resnično povedano, ne vem, pa mam nekakšni sum
in tole se zgodlo v petek 18.03.2011. na Hrvaškem , zjutraj so na spletni strani objavili vseh WIkileaksovih dokumente o Hrvaški in to v prevodu na hrvaški jezik. in jaz sem tukaj objavila spletno zvezo, pa čez par ur ko sem hotela prebrati, vse je manjkalo, zbrisali so vse prevode
http://www.vecernji.hr/vijesti/objavljujemo-potpune-prijevode-najzanimljivijih-depesa-hrvatskoj-clanak-266205
pa mislim da se to tudi dogaja v Sloveniji, mislim da obstaja preporočilo američke administracije naj se Wikileaksovi dokumenti ne objavljujejo. in da se Slovenska vlada, po izkušnjami z zaporniki iz Guantanama, zdaj strogo ravna po nalogi.

PS: prosim ne me vikat...sej nisem tolko stara...  ;)
v redu, ne bom  ;)

Offline Akami

 • New Member Group
 • *
 • Posts: 9
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #13 on: March 21, 2011, 02:00:09 AM »
da je vlada gegnala Mladino? amm Mladino zato, ker predvidevam, da bi oni bli prvi v liniji, da kaj takega objavijo...ja, o tem sem jst tut že študirala...mal presenetljivo mi je, da noben ne bi hotu tega nardit...

sicer ne spremljam slovenskih medijev iz interesa do lastnega mentalnega zdravja ampak kolikor vem, nobeden ni objavu dejanske depeše...kaj ti misliš: so tak nesposobni, da je ne najdejo na netu al so jim dali prepoved?

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #14 on: March 22, 2011, 00:08:06 AM »

ne vem če veš za to, tu je nekakšen poskus

http://www.delo.si/clanek/132041
http://wikileaks.mladina.si/
http://www.wikileaks.si/
in potem je vse nehalo....
iskreno, ne domnevam pravih razlogov, res me strah cenzure.
in tukaj je prevod na hrvaški enega dobreg članka iz Mladine
http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/wikilicks-vsem-prihaja-na-ameriko
zdaj ne morem najti na slovenščini  ::)
in to je bilo lansko leto v decembru, in zares, je potem nehalo z Wikileaksom in objavami, pa tudi z dobrim komentari o dejavnosti WL v Sloveniji ali pa na splošno. edino kaj lahko prebereš so članki o tožbi na Švedskem ali pa kakšne druge bedarije o Julianu Assange-u.