Author Topic: v slovenskem jeziku  (Read 26237 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #60 on: September 06, 2011, 03:00:10 AM »
WikiLeaks: Del Pontejevi je Mesić že leta 2003 povedal, da je na lastne oči videl Gotovino v Zagrebu

Zagreb - Nekdanji predsednik Hrvaške, Stjepan Mesić je sledeč na WikiLeaksu razkritim depešam, glavni haaški tožilki Carli del Ponte že oktobra 2003 povedal, da se general Ante Gotovina skriva v Zagrebu, saj naj bi ga videl na lastne oči.

Sledeč zapisom ameriških diplomatov, ki jih je objavil WikiLeaks, je Mesić dejal, da je osebno videl Gotovino in to medtem, ko je slednjemu sledila policija.

Kot še odkrivajo depeše, poroča Index, je s tem seznanjena Del Pontejeva o tem obvestila veleposlanike v Zagrebu, ameriški veleposlanik pa je nato obvestil vlado ZDA.

Mesić je za današnjo izdajo Novega lista ravno nasprotno dejal: ''Anteja Gotovino sem srečal samo enkrat in v času, ko je še bil aktiven funkcionar, preden sem ga upokojil.'' Dodal je, da ne ve zakaj je Del Pontejeva veleposlanikom govorila, kar jim je, ter da je morda šlo za njeno lastno ugibanje ali pa se je hotela pokazati kot zaupanja vredna.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470470

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #61 on: September 06, 2011, 03:03:32 AM »
Preiskovalna komisija o Patrii naj bi zaslišala tudi Robertsona

Ljubljana - Depeše, ki jih je objavil Wikileaks, dokazujejo, da so tudi zunanji opazovalci ugotavljali, da je bil posel s Patrio nepregleden, poudarja vodja poslanske skupine Zares Franco Juri. Na komisiji, ki se ukvarja z afero Patria, bodo zato zahtevali zaslišanje novih prič, med njimi nekdanjega ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042470509

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #62 on: September 06, 2011, 03:08:09 AM »
Wikileaks: Pahor opozarjal ZDA na "pekel"

Zagreb - Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je februarja lani v pogovoru z delegacijo ameriškega kongresa ocenil, da bo "izbruhnil pekel", če bo Hrvaška vstopila v EU, Srbija pa ne.

Tedanji odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden je v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani iz 24. februarja 2010, objavljeni na spletni strani Wikileaks, zapisal Pahorjevo oceno, da bo "izbruhnil cel pekel, če se bo Hrvaška pridružila, Srbija pa bo ostala zadaj".

"Slovenija si želi, da bi Srbija čimprej postala kandidatka"

Kot je izpostavil ameriški diplomat, si Slovenija želi, da bi Srbija čimprej postala kandidatka za članstvo. Kot je dodal Freden, se je zdelo, da se ameriški republikanski senator George Voinovich strinja s Pahorjem. Premier Pahor se je zahvalil senatorju Voinovichu, ker so ZDA pomagale doseči dogovor med Ljubljano in Zagrebom.

Voinovich pozval Janšo, naj ne nasprotuje arbitražnemu sporazumu

Medtem je Voinovich v desetminutnem "prijateljskem telefonskem pogovoru" pozval predsednika opozicijske SDS, Janeza Janšo, naj aktivno ne nasprotuje arbitražnem sporazumu. "Kljub prijateljskem tonu pogovora, Voinovich ni pustil nobenega dvoma v stališčih ZDA, da je arbitražni sporazuma v najboljšem interesu Slovenije, Hrvaške in regije", je še zapisal Freden.

Sicer so v depeši omenjeni tudi slovenski predsednik Danilo Türk, zunanji minister Samuel Žbogar in obrambna ministrica Ljubica Jelušič ter ameriška demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je skupaj z Voinovichem obiskala Slovenijo.

Žbogar: Vlada premiera Cvetkovića je napredna


Minister Žbogar je poudaril zaskrbljenost srbske vlade, da bi Srbija lahko izgubila zagon proti evroatlantskim povezavam, če bo na oblast prišla kakšna druga vlada. Ocenil je, da je vlada srbskega premiera Mirka Cvetkovića napredna, a izrazil dvom, da bo obstala dlje časa.

"Ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo"

Žbogar je med drugim izrazil pričakovanje, da bo Hrvaška do konca leta 2010 sklenila pogajanja z EU. Vsi udeleženci srečanja so bili prepričani, da bo slovenski parlament ratificiral arbitražni sporazum s Hrvaško ter da se bo nadaljeval trend vzpona odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Minister Žbogar je dejal, da ni razloga, da bi hiteli z ratifikacijo, ker bo arbitražno sodišče začelo delati potem, ko bo Hrvaška podpisala pristopno pogodbo z EU.

Türk pohvalil politiko premierke Jadranke Kosor

Türk je pohvalil politiko njegovega hrvaškega kolega Iva Josipovića, posebej pa premierke Jadranke Kosor.

Voinovich in Žbogar tudi o Guantanamu

Voinovich je v zasebnem pogovoru z Žbogarjem vprašal za pomoč Slovenije pri zapiranju zapora v ameriški vojaški bazi Guantanamo na Kubi. Žbogar je odgovoril, da slovenska vlada išče načine, da bi Slovenija v skladu s svojimi zakoni sprejela enega ali dva izmed bivših zapornikov v Guantanamu.

Med srečanjem so razpravljali tudi o stanju na Kosovu, ki se je, kot se je kasneje pokazalo, zaostrilo. Ministrica Jelušićeva je ameriški delegaciji povedala, da bo slovenska vojska, ki sodeluje v enotah Kfora, lahko varovala pravoslavne objekte in enklave na Kosovu. Poudarila je tudi dobro sodelovanja slovenske in srbske vojske na mnogih področjih.

http://www.siol.net/eu/novice/2011/09/wikileaks_pahor_opozarjal_zda_srbija_hrvaska_eu.aspx


Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #63 on: September 06, 2011, 14:43:27 PM »

WikiLeaks: Savdski kralj "verižni kadilec in prekomerni uživalec viagre"

Riad - Savdski kralj Abdulah je star 92 let, je pa verižni kadilec, redno dobiva hormonske injekcije in "prekomerno uživa viagro", je julija 2008 v Washington poročal ameriški diplomat iz Riada, kot kaže depeša, razkrita na WikiLeaksu.

Savdska Arabija se sicer zelo trudi, da ne bi razkrivala osebnih podatkov o kraljevi družini. Tudi o starosti kralja so v javnosti krožile zgolj navedbe, da je star med 82 in 87 let, v resnici pa se je rodil že leta 1916. danes je tako star že 95 let.

Ameriško veleposlaništvo se je do teh podatkov dokopalo s pomočjo zahodnega zdravnika, ki ga je savdski dvor poklical, da bi zdravil eno izmed štirih kraljevih žena. A kraljevi zdravniki so mu po pomoti dali zdravstveno kartoteko kralja namesto kartoteko njegove žene.

Zdravnik je nato ameriškim diplomatom razkril nekaj pikantnih podrobnosti o kraljevem zdravju. Med drugim tudi to, da zelo kadi, dobiva hormonske injekcije in "prekomerno uživa viagro". Ameriškemu diplomatu se je zdelo vredno, da Washington podrobneje analizira te podatke in tako dobi malo ozadja o zdravju in dolgoživosti savdskega kralja, ki kljub letom še vedno opravlja svoje državniške dolžnosti.

Abdulah se je na savdski prestol povzpel leta 2005 po smrti kralja Fahda. Kot prestolonaslednik in kot princ regent je sicer državi dejansko vladal že od leta 1996. Je eden najstarejših še živečih monarhov na svetu. Je tudi eden najbogatejših monarhov na svetu; njegovo osebno premoženje cenijo na 21 milijard dolarjev, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470690

Voda

 • Guest
Re: v slovenskem jeziku
« Reply #64 on: September 06, 2011, 14:49:50 PM »
WikiLeaks: Pahor "popolnoma neizkušen", Žbogar pa "še slabši"

Francoski veleposlanik v Zagrebu ostro nad slovensko vlado
Z besedama "neverjetno" in "nerazumno" je francoski veleposlanik v Zagrebu François St. Paul odkrito kritiziral slovenski odziv na francoski predlog za umik slovenske blokade hrvaškega priključevanja EU-ju.

V ameriški depeši z dne 10. 12. 2008, objavljeni na spletni strani WikiLeaks, so razvidne St. Paulove frustracije s Slovenijo, o čemer je potožil veleposlaniku ZDA v Zagrebu Robertu A. Bradtkeju.

St. Paul je dejal, da bi francoski predlog omogočil nadaljevanje priključitvenega procesa brez pristranskosti do stališč ene ali druge strani, vmešanih v bilateralni obmejni spor med Hrvaško in Slovenijo.

A slovenska stran naj bi vztrajala, da se zadeva "razsodi v njihovo korist". To, je dejal St. Paul, je bilo za Francijo in druge članice EU-ja popolnoma nesprejemljivo.

St. Paul je bil oster tudi v svoji kritiki nove slovenske vlade. Premierja Boruta Pahorja je tako opisal kot "popolnoma neizkušenega" in nekoga, ki "ne razume, kaj dela". Zunanji minister Samuel Žbogar naj bi bil po njegovih besedah "še slabši".

Pariz ni bil optimističen
St. Paul je dejal, da si bo Francija še naprej prizadevala najti rešitev pred srečanjem EU-Hrvaška 19. decembra, na katerem bi lahko odprli do 10 poglavij hrvaških pogajanj, če bi Slovenija umaknila blokado. A ni bil optimističen, da bo Francija pri tem uspešna.

St. Paul je nato izrazil zaskrbljenost, da delo slovenske vlade poraja resne pomisleke o tem, ali bo sposobna sprejeti ratifikacijo hrvaškega članstva v Natu.

V depeši še piše, da je veleposlanikova ostra kritika Slovenije odklon od njegovih običajno previdnejših opazk o notranjih zadevah EU-ja.

"Delno nedvomno odseva francosko frustracijo, da se majhna država noče ravnati po navodilih Francije. A mi jo jemljemo kot resen znak, da bi Slovenija prav lahko onemogočala odpiranje in zapiranje ključnih poglavij v procesu priključevanja EU-ju, s tem pa postavila pod še večji vprašaj, kdaj lahko Hrvaška konča pogajanja."

http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-pahor-popolnoma-neizkusen-zbogar-pa-se-slabsi/265602

Voda

 • Guest
Ustanovitelj WikiLeaksa: Za objavo vseh depeš je kriva "malomarnost" Guardiana
« Reply #65 on: September 07, 2011, 02:37:03 AM »
Ustanovitelj WikiLeaksa: Za objavo vseh depeš je kriva "malomarnost" GuardianaLondon - Da je WikiLeaks prejšnji teden objavil vse depeše, je kriva malomarnost britanskega časnika Guardian, je danes izjavil ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange. "Odkrili smo, da je Guardian objavil geslo za dostop do arhiva (...), s tem pa prekršil naše zaupanje," je dejal Assange v video nagovoru udeležencem tehnološkega sejma IFA v Berlinu.

To je prvi javni odziv Assangea po petkovi objavi vseh 251.287 ameriških diplomatskih depeš na WikiLeaksu. To dejanje so nato partnerski časniki Guardian, New York Times, Der Spiegel, El Pais in Le Monde obsodili v skupni izjavi, ker so bile depeše objavljene brez redakcijskih posegov in bi objava lahko ogrozila vire. Zaradi tega dejstva so objavo celotnega arhiva obsodili tudi v uradnem Washingtonu.
Na strani dobrih fantov

A Assange trdi, da je zaplet pravzaprav zakuhal Guardianov novinar, ki da je v svoji knjigi objavil geslo, s katerim je bilo mogoče dešifrirati arhiv depeš. S tem so nekateri dobili dostop do depeš, drugi pa ne.

"Imamo primer, ko so vse obveščevalne agencije imele material, ljudje, ki so omenjeni v njem, pa ne. In znašli smo se v dirki med slabimi in dobrimi fanti in za nas je bilo nujno, da se postavimo na stran dobrih fantov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP iz Londona preko video povezave dejal Assange.

Pri Guardianu so Assangeove navedbe zavrnili. Menijo, da je WikiLeaks objavil šifrirano datoteko na internetu, Assange pa ni nikoli zamenjal gesla za dostop do vsebine. "Odločitev, da objavi depeše, je bila Assangeova in zgolj njegova," so sporočili iz Guardiana.

Prekršili so dogovor

A Assange jim ni ostal dolžan. Priznal je, da je "prav, da se krivi WikiLeaks zaradi sodelovanja z Guardianom", a da je bil časnik tisti, ki je "razkril celotno enkripcijsko šifro, vključno s komponento, za katero jim je bilo rečeno, da ne smejo nikoli pisati o njej". "A so to storili in s tem so prekršili dogovor," je dejal Assange.

Vendar je na drugi strani ocenil še, da je bila "malomarnost" Guardiana v tem primeru pravzaprav manjši spodrsljaj. "Ne moremo kar na splošno reči, da so malomarna organizacija. Na splošno gre za enega boljših časopisov," je še dejal Assange.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470906

Voda

 • Guest
Ameriško veleposlaništvo: WikiLeaks je ogrozil varnost "nedolžnih ljudi"
« Reply #66 on: September 07, 2011, 02:39:21 AM »
Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je ostro kritiziralo objavo zadnjega svežnja ameriških diplomatskih depeš, ki je tokrat brez redakcijskih posegov tudi ogrozila varnost "nedolžnih ljudi".

Po mnenju ameriškega veleposlaništva to "smetišče" domnevnih depeš znova kaže na to, da je WikiLeaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu.

Zadnji sveženj diplomatskih depeš v nasprotju s prejšnjimi objavami "ne prizanaša nikomur", je sporočilo veleposlaništvo in dodalo, da so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", medtem ko so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi".

"Diplomati se morajo tako kot vsi drugi ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, ti pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," so poudarili na veleposlaništvu ter pojasnili, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo mogoče ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti".

Tudi slovenski veleposlaniki ocenjujejo ameriške voditelje
S tem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi drugi diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Na veleposlaništvu so tudi spomnili na besede veleposlanika Josepha Mussomelija lanski december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Čeprav so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington.

"Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku", pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo, in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabo namerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.

http://www.rtvslo.si/svet/amerisko-veleposlanistvo-wikileaks-je-ogrozil-varnost-nedolznih-ljudi/265684
« Last Edit: September 07, 2011, 02:43:37 AM by Voda »

Voda

 • Guest
"Nepremišljeno in absurdno"
« Reply #67 on: September 07, 2011, 02:41:12 AM »
Ameriško veleposlaništvo kritizira zadnjo objavo WikiLeaksa

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je danes ostro kritiziralo zadnjo objavo diplomatskih depeš ameriške administracije na spletni strani WikiLeaks in izrazilo obžalovanje zaradi "neodgovornega razkrivanja zaupnih informacij", ki je tokrat brez redakcijskih posegov tudi ogrozilo varnost "nedolžnih ljudi". To "smetišče" domnevnih depeš ponovno kaže na to, da je WikiLeaks "neodgovorna in netransparentna organizacija", in tovrstno stališče je vse bolj razširjeno po vsem svetu, menijo na veleposlaništvu.

Kot poudarjajo, zadnji sveženj diplomatskih depeš za razliko od prejšnjih objav "ne prizanaša nikomur". Medtem ko so v predhodnih primerih poskušali nekateri mediji pregledati depeše "z nekaj občutka odgovornosti", so bile v tokratnem primeru depeše, vključno z imeni, objavljene brez redakcijskih posegov in so s tem "ogrozile življenja nedolžnih ljudi". "Diplomati se morajo tako kot vsi ostali ljudje s sogovorniki pogovarjati iskreno, slednji pa v zameno upravičeno pričakujejo, da bodo tovrstni pogovori ostali zasebni," poudarjajo na veleposlaništvu in dodajajo, da je iskren dialog del mednarodnih odnosov in brez njega ne bi bilo moč ohranjati "miru, varnosti in mednarodne stabilnosti". S tem stališčem bi se po njihovem prepričanju verjetno strinjali tudi ostali diplomati, vključno s slovenskimi veleposlaniki v ZDA, saj so tudi oni "odvisni od tega, da lahko s svojimi kolegi v Washingtonu izmenjujejo iskrena mnenja in domov pošiljajo svoje ocene ameriških voditeljev, politik in dejanj".

Spomnili so tudi na besede veleposlanika Josepha Mussomelija minuli december, da je nemogoče oblikovati dokončno mnenje na podlagi "izoliranih in iz konteksta vzetih informacij". Četudi so podatki v depešah točni, razkrivajo le to, da veleposlaništva posredujejo informacije v Washington. "Poslušamo in poročamo," pojasnjujejo na veleposlaništvu, napeljevanje na to, da imajo "nepotrjene govorice in neimenovani viri mesto v civiliziranem sodnem postopku" pa je po njihovem prepričanju "nepremišljeno in absurdno". "Smo veleposlaništvo in ne sodišče," so še poudarili.

Doslej na veleposlaništvu še niso naleteli na poročila, ki bi kazala na to, da je bilo njihovo poročanje v preteklosti "pristransko ali slabo namerno". "Nasprotno, tovrstna poročila, če so bila točna, kažejo na to, da je naše veleposlaništvo natančno odražalo tako lokalno razpoloženje kot informacije, ki so bile na voljo v času nastanka teh depeš," so še sporočili z veleposlaništva.

http://www.mladina.si/dnevnik/06-09-2011-nepremisljeno_in_absurdno/

Voda

 • Guest
WikiLeaks: Microsoft in Ben Aliju
« Reply #68 on: September 07, 2011, 02:47:04 AM »
WikiLeaks: Microsoft je Ben Aliju pomagal pri nadzoru interneta in kratenju svobode govora Tunizijcev

Washington - Potem, ko je WikiLeaks v obtok izpustil več kot 250 tisoč ameriških diplomatskih depeš, se vsak dan, ko uporabniki pregledujejo materiale, v medijih pojavi kakšna zanimiva zgodba iz teh prepisov.

Spletni portal Salon je objavil zanimivo zgodbo o tem, kako so ameriški diplomati v Tuniziji s skepso gledali na dogovor med Microsoftom in tunizijsko oblastjo, na čelu katere je bil takrat danes strmoglavljeni predsednik Ben Ali.

Zaposleni na veleposlaništvu so State Departmentu izrazili zaskrbljenost zaradi dejstva, da se je Microsoft v okviru dogovora zavezal vložiti denar v IT usposabljanje tunizijskih policijskih in vojaških sil, kakor tudi v razvoj tehnologije na splošno, tunizijska vlada pa je v zameno obljubila nakup izključno Microsoftove programske opreme.

"To, da je Microsoft zavrnil izdajo podrobnosti pogodbe v javnosti, le dodatno kaže na to, kako pomembno je za tunizijsko vlado, da podatki ostanejo tajni, ne pa transparentni. V teoriji je usposabljanje policistov in vojakov na področju IT-ja pozitivno, a je glede na prakso vlade, da nadzoruje splet, jasno, da bo Microsoftova podpora vladi omogočila le, da še bolje nadzoruje svoje državljane in omejuje svobodo govora. Ne glede na vse pa bo imel Microsoft iz dogovora zagotovo več koristi kot vložka,“ so zapisali v depeši.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042470944

Voda

 • Guest
Wikileaks: Slovenija zaradi Hrvaške razjezila Pariz
« Reply #69 on: September 07, 2011, 02:56:03 AM »

Ljubljana - Francoski veleposlanik v Zagrebu je zavrnitev Slovenije, da bi sprejela francoski predlog za odpravo blokade pogajanj Hrvaške z EU, označil kot "neverjetno", kaže depeša, ki jo je objavil Wikileaks.Ameriški veleposlanik v Zagrebu Robert A. Bradtke je v depeši zapisal, da je francoski veleposlanik Francois St. Paul jasno kritiziral Slovenijo, ker je zavrnila omenjeni predlog Francije.

Slovenci vztrajali pri prejudiciranju stališča


Po besedah St. Paula naj bi francoski predlog omogočil nadaljevanje pristopnega procesa Hrvaške, ne da bi pri tem prišlo do prejudiciranja stališča Slovenije ali Hrvaške do dvostranskega vprašanja meje. Vendar pa so Slovenci vztrajali pri tem, da mora biti vprašanje "prejudicirano njim v prid", kar je bilo po njegovih besedah povsem nesprejemljivo za Francijo in druge članice EU.

Veleposlanik: Pahor je povsem neizkušen


Ob tem je francoski veleposlanik za slovenskega premiera Boruta Pahorja dejal, da je "povsem neizkušen" in da ne razume, kaj dela, zunanji minister Samuel Žbogar pa da je še slabši.

Bradtke je v svojem komentarju v depeši zapisal, da pomeni ostra kritika Slovencev s strani francoskega veleposlanika odklon od njegovih običajno bolj pazljivih opazk o zadevah znotraj EU.

Je kritika odraz francoske frustracije?


Deloma je po ocenah Bradtkeja ta ostra kritika "nedvomno odraz frustracije Francije, da majhna država noče sprejeti njenega vodstva glede tega vprašanja". Pomeni pa tudi resno znamenje, da bi Slovenija lahko blokirala zaprtje in odprtje ključnih hrvaških pogajalskih poglavij in tako postavila pod vprašaj časovnico za končanje pogajanj Hrvaške z EU konec leta 2009, je še zapisal ameriški veleposlanik.

"Poistovetijo se z državo, kjer službujejo"

Zunanji minister Vasilij Žbogar je vsebino depeše komentiral z besedami, da je bil veleposlanik očitno "zelo razburjen, ker je Slovenija zavrnila francoski predlog, ki je poskušal konec leta 2008 rešiti probleme s Slovenijo in Hrvaško - ker je Slovenija mislila, da ga ne rešuje, da ga ne rešuje zadovoljivo, da ne odpravlja osnovnega problema". "Včasih je tako, da se veleposlaniki - dogaja se tudi našim - zelo poistovetijo z državo, kjer službujejo, in začnejo zagovarjati njena stališča," je dodal.

Francija kot takrat predsedujoča EU je s predlogom skušala rešiti zaplet, ki je nastal, potem ko je Slovenija zaradi prejudica meje v dokumentih Hrvaške v pristopnih pogajanjih z EU zahtevala njihov umik, kar je upočasnilo napredovanje Hrvaške na poti v EU. Državama je nato pri reševanju spora skušal pomagati evropski komisar za širitev Olli Rehn, dokončno pa sta dogovor dosegli z arbitražnim sporazumom.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/wikileaks_slovenija_hrvaska.aspx

Voda

 • Guest
Zares na WikiLeaks: Veleposlanik ZDA imel napačne prišepetovalce
« Reply #70 on: September 07, 2011, 21:57:13 PM »
Ghafari: Pahor izpolnil obljubo, da bo ministre izbral na podlagi strokovnosti

Golobič bo skušal ministrski položaj izkoristiti za državne subvencije z njim povezanim podjetjem, kot je Ultra, je zapisal veleposlanik ZDA. Zares odgovarja, da se je diplomat "grdo zmotil".

V ameriški diplomatski depeši, ki nosi datum 12. november 2008 in je bila objavljena na spletni strani WikiLeaks, je takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari podal svoje videnje kandidatov za ministre, ki jih je predstavil Borut Pahor.

Medtem pa so v SDS-u spomnili, da preiskovalna komisija, ki ugotavlja politično odgovornost Golobiča zaradi suma klientelizma in koruptivnega ravnanja, še ni sprejemala sklepov, saj še ni mogla opraviti vseh zaslišanj. "Sklicevanje Zaresa na domnevne ugotovitve preiskovalne komisije je zato neutemeljeno, preuranjeno in zavajajoče," pravi predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS).

Za novega predsednika vlade je Ghafari takrat dejal, da mu je uspelo z izborom zadovoljiti koalicijske partnerje in ob tem izpolnil obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti.

Ghafari je menil, da bo imel Mitja Gaspari vidno vlogo v vladi, čeprav je postal minister brez listnice, pristojen za evropske zadeve in razvoj. Zapisal je, da ima Gaspari izkušnje, saj je osem let že deloval kot minister za finance, bil pa je tudi glavni ekonomski svetovalec Pahorja, ki mu manjka podlaga iz ekonomije.

"Medtem ko bo imel finančni minister vlogo reševanja finančne krize v javnosti, bo Gaspari deloval v ozadju," je zapisal Ghafari in novega finančnega ministra Franca Križaniča označil za nepolitičnega strokovnjaka, čigar glavna naloga bo zagotavljanje finančne stabilnosti Slovenije. Ob tem je za Križaniča poudaril, da mu manjka političnih izkušenj ter da bo zato potreboval podporo Pahorja in Gasparija pri usklajevanju proračuna s preostalimi člani vlade.

Za Mateja Lahovnika je ameriški veleposlanik dejal, da ga je bilo težko prepričati za prevzem gospodarskega ministrstva, ki se mu je odreklo že več ljudi. Izbira Lahovnika kot profesorja na ekonomski fakulteti brez izkušenj v zasebnem sektorju je bila po besedah Ghafarija razočaranje za slovenske poslovneže, a je od njega pričakoval, da se bo dobro vključil v gospodarsko ekipo nove vlade.

Navdušenje nad Žbogarjem

Ghafari je bil vesel izbire Samuela Žbogarja za novega zunanjega ministra in je pri tem poudaril, da je služboval kot slovenski veleposlanik v ZDA. "Z nominacijo Žbogarja pričakujemo tesne stike z zunanjim ministrstvom," je zapisal in dodal, da so Žbogarja veseli tudi ameriški "kolegi" na ministrstvu, ki pričakujejo, da bo v zunanje ministrstvo znova vnesel nekaj pozitivne energije.

V nasprotju s preostalimi vodji koalicijskih strank bo Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, pri čemer ji lahko pomagajo izkušnje, ki jih je pridobila kot odvetnica. Nova ministrica za notranje zadeve in vodja LDS-a je po besedah veleposlanika znana tako po svojem videzu kot po svojem političnem vplivu. Ob tem je Ghafari še zapisal, da je Kresalova vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji.

Ljubica Jelušič bo prva ženska, ki bo prevzela vodenje slovenskega ministrstva za obrambo, je v Washington sporočil veleposlanik in dejal, da je bila Jelušičeva vodja oddelka za obramboslovje na fakulteti ter tako poučevala velik del častnikov Slovenske vojske, ki so ameriškim diplomatom zaupali, da se veselijo njenega imenovanja.

Pri novem pravosodnem ministru Alešu Zalarju je Ghafari zapisal, da je deloval kot vodja ljubljanskega okrožnega sodišča, kar bi mu lahko koristilo na ministrstvu. Pri tem je omenil, da je Zalar potegnil skupaj s sodniki, ko je odhajajoči minister Šturm predlagal izplačilo plač glede na storilnost, vendar pa ni bil prepričan, kako bo v svoji novi vlogi uravnotežil podporo sodnikom s potrebo po zmanjšanju sodnih zaostankov.

Čeprav je Ivan Svetlik član DeSUS-a, gre za Pahorjev izbor, je veleposlanik zapisal o novem ministru za delo, za katerega je napovedal, da ga čaka težko delo zaradi pričakovane visoke stopnje brezposelnosti kot posledice svetovne finančne krize.

Za Gregorja Golobiča je Ghafari zapisal, da gre za dolgoletnega levosredinskega političnega vplivneža in predsednika stranke Zares, ki bo verjetno položaj ministra za visoko šolstvo izkoristil za okrepitev svoje stranke in podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, kot je Ultra, pri čemer je omenil, da ima to podjetje podružnico tudi v ZDA.

Pogačnik znan po avtokratskem slogu
Nova ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs bo po mnenju veleposlanika stopila v velike čevlje in treba bo počakati, da se bo videlo, ali bo nadaljevala pobude za krčenje javne uprave in uvajanje e-vlade ter izplačil dohodkov glede na učinkovitost. Za kmetijskega ministra Milana Pogačnika je zapisal, da je znan po avtokratskem slogu med svojim 18-letnim vodenjem veterinarske fakultete.

Pri Karlu Erjavcu je Ghafari zapisal le, da je na ministrstvu za okolje pristal, ker se je moral posloviti od obrambnega ministrstva zaradi škandala s Patrio. Patrick Vlačič je visoki član socialdemokratov in strokovnjak za pomorstvo, zato bo sodeloval pri pogajanjih s Hrvaško o mejnih vprašanjih, je o novem prometnem ministru dejal veleposlanik.

Borut Miklavčič ima po Ghafarijevem mnenju izkušnje v zdravstvu in dobre menedžerske sposobnosti, pri komercialnih zadevah, kot je farmacija, pa od njega pričakujejo, da bo trd pogajalec, a vsaj odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širce za kulturno ministrico vidi veleposlanik kot poskus Pahorja, da v vladni kabinet pripelje več žensk.

Za Igorja Lukšiča, ki je prevzel vodenje šolskega ministrstva, je Ghafari dejal, da je glavni strateg socialdemokratov, medtem ko je pri Boštjanu Žekšu omenil, da je nestrankarski kandidat za ministra brez listnice, ki je pristojen za Slovence po svetu. V nestrankarski kandidatki za ministrico brez listnice, pristojni za lokalno samoupravo, je veleposlanik videl Pahorjeve upe, da bi z njenimi izkušnjami pri delu z evropskimi strukturnimi skladi pridobil več evropskih sredstev za lokalne projekte.

Ghafari je v svojem poročilu za konec zapisal, da bodo imele ZDA prijatelje v novi vladi z nekdanjim veleposlanikom Žbogarjem na zunanjem ministrstvu in štirimi člani, ki so bili na izmenjavi v ZDA, med njimi tudi Pahor.

Zaresov komentar na depešo:
Vsebina depeše nekdanjega ameriškega veleposlanika Yousifa Ghafarija kaže, da se je pri pridobivanju informacij očitno obrnil na napačne prišepetovalce. V svoji napovedi se je namreč grdo zmotil. Kot je bilo javnosti že večkrat predstavljeno - tako s strani vlade in nazadnje tudi protikorupcijske komisije -, se namreč višina dotacij podjetju v solasti Gregorja Golobiča v tem mandatu ni povečala. To podjetje je od vlade prejemalo zgolj sredstva, ki so namenjena za plačilo mladim raziskovalcem (večino v skladu s pogodbami, sklenjenimi še v času prejšnje vlade). Gospod Ghafari in njegovi prišepetovalci so se torej v svoji napovedi v celoti ušteli, kar potrjujejo tudi ugotovitve davčne uprave, protikorupcijske komisije in parlamentarne preiskovalne komisije. Naj ponovno spomnimo na lansko ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, da pri poslovanju družb v neposredni oziroma posredni lasti Gregorja Golobiča z vlado oz. ministrstvi in organi v njihovi sestavi ni prišlo do kršitev zakonodaje.

http://www.times.si/svet/wikileaks-golobic-bo-na-ministrskem-stolu-skrbel-za-zares-in-ultro--NONE-097b24e96d.html

Voda

 • Guest

Ljubljana - Takratni ameriški veleposlanik Thomas Boilling Robertson je štiri dni preden so poslanci februarja 2007 zavrnili vnovično kandidaturo Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, zapisal: "Zdi se, da želi Janez Janša vsaj škodovati ugledu Mitje Gasparija, če že ne kar neposredno vplivati na njegovo odstavitev."

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042471101

Voda

 • Guest
Yousif Ghafari: Golobič bo ministrovanje izkoristil za okrepitev svoje stranke
« Reply #72 on: September 07, 2011, 22:06:47 PM »
Yousif Ghafari: Golobič bo ministrovanje izkoristil za okrepitev svoje stranke

Ljubljana - Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Yousif Ghafari je leta 2008 podal oceno Pahorjeve ministrske ekipe.
Kot je zapisano v depeši ameriškega veleposlaništva v Ljubljani 12. novembra 2008, objavljeni na spletni strani Wikileaks, je predsednik vlade Borut Pahor z izborom ministrskih kandidatov uspel zadovoljiti svoje koalicijske partnerje, ob tem pa uspel izpolniti obljubo, da bo kandidate izbral na podlagi njihove strokovnosti. Po veleposlanikovem mnenju je Pahor s tem znotraj SD in koalicije pokazal svojo moč, v katero so mnogi dvomili. Ghafari je nato v nadaljevanju ocenil nekatere ministre vlade.

Gaspari s ključno vlogo v vladi

O Mitji Gaspariju je veleposlanik zapisal, da bo, kljub temu da bo postal minister brez listnice, ki ima sicer nekoliko manj moči kot drugi ministrski kolegi, imel ključno vlogo v vladi. V depeši je še zapisano, da bo minister za razvoj in evropske zadeve Pahorjev glavni svetovalec za ekonomijo, saj predsedniku Pahorju manjka znanje iz ekonomije. O finančnem ministru Francu Križaniču pa je Ghafari zapisal, da bo v vladi skrbel zlasti za zagotavljanje finančne stabilnosti države, ob iskanju kompromisov z drugimi člani kabineta pa bo potreboval podporo predsednika vlade in Gasparija, saj mu manjka politične spretnosti.

"Lahovnik - razočaranje za slovenske poslovneže"

Za nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika je Ghafari menil, da ga je bilo težko prepričati v vodenje ministrstva. Sedemintridesetletni univerzitetni profesor nima izkušenj v zasebnem sektorju, zato je bila ta izbira, kot je zapisano v depeši, precejšnje razočaranje za slovenske poslovneže. Kljub vsemu pa je bil nekdanji ameriški veleposlanik prepričan, da se bo Lahovnik dobro vključil v novo ekipo.

Za ministra za zunanje zadeve je bil izbran Samuel Žbogar, česar se je Ghafari veselil in upal na boljše odnose z ministrstvom, ki ga bo vodil Žbogar. Novega ministra so se razveselili tudi drugi sodelavci ameriškega veleposlaništva, ki so od njega pričakovali, da bo na ministrstvo vnesel nekaj več pozitivne energije.

Kresalova znana po svojem videzu in politični moči


V objavljeni depeši še piše, da je zdaj že nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal prevzela močno ministrstvo, njene izkušnje z odvetništvom pa bi ji lahko pomagale pri službovanju. Veleposlanik je ob tem omenil tudi, da je Kresalova v zadnjem letu njegove propadle naložbe v Sloveniji vodila pravno službo ameriškega mobilnega operaterja Western Wireless, v Sloveniji pa je znana predvsem po svojem videzu in politični moči.

Jelušičeva - prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo

Na ameriškem veleposlaništvu so se veselili tudi imenovanja Ljubice Jelušič,, ki je nato zasedla mesto ministrice za obrambo. Kot je zapisal nekdanji veleposlanik, je to prva ženska, ki bo vodila obrambno ministrstvo. O pravosodnem ministru Alešu Zalarju v depeši piše, da mu bodo izkušnje z vodenjem ljubljanskega okrožnega sodišča pomagale pri ministrovanju. Ob tem pa Ghafari omeni tudi to, da je Zalar v času ministra v odhodu Lovra Šturma, ki je želel uvesti izplačevanje plač glede na storilnost, stopil na stran sodnikov.

O Ivanu Svetliku, zdajšnjem ministru za delo, v depeši piše, da predstavlja Pahorjevo izbiro, minister pa da se bo spopadal z enim od težjih resorjev, saj ga čaka boj z brezposelnostjo kot posledico gospodarske krize.

"Golobič bo ministrovanje izkoristil za Ultro"

Levosredinski vplivnež Gregor Golobič bo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo verjetno izkoristil za okrepitev svoje stranke Zares, piše v objavljeni depeši. Golobič bo svoje ministrovanje izkoristil tudi za podporo državnim subvencijam za podjetja, ki so mu blizu, pri tem pa Ghafari omeni podjetje Ultra.

Pogačnik in njegov avtokratski stil vodenja

Za Irmo Pavlinič Krebs je nekdanji veleposlanik zapisal, da bo stopila v velike čevlje. Treba bo počakati, če bo Pavlinič Krebsova nadaljevala s krčenjem javne uprave ali bo predstavila novosti e-demokracije, še piše v depeši. O zdaj že nekdanjem ministru za kmetijstvo Milana Pogačnika je veleposlanik zapisal, da je znan po svojem 18-letnem avtokratskem stilu vodenja veterinarske fakultete. Njegov pragmatizem in mednarodni pristop pa bi ga lahko naredila za dobrega sogovornika za mednarodno skupnost.

O predsedniku stranke DeSUS Karlu Erjavcu je veleposlanik zapisal, da je na ministrstvu za okolje in prostor pristal le zato, ker je moral zaradi afere Patria oditi z ministrstva za obrambo. Patrick Vlačič je označen kot ključni član Socialnih demokratov in strokovnjak za pomorstvo, ki bo vključen v pogajanja o meji s Hrvaško.

Miklavčič - trd pogajalec, a odprt za sodelovanje


O Borutu Miklavčiču, ki je zasedel mesto ministra za zdravje, v depeši piše, da ima dobre menedžerske sposobnosti in izkušnje v zdravstvenem sektorju. Pogajanja z njim bodo trda, a Miklavčič naj bi bil vseeno odprt za sodelovanje. Imenovanje Majde Širca na mesto ministrice za kulturo pa je, tako Ghafari, poskus predsednika Pahorja, da v vlado pripelje več žensk.

O ministru za šolstvo in šport Igorju Lukšiču je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da je glavni strateg Socialnih demokratov. V depeši sta bolj kot ne samo omenjena še minister za Slovence po svetu Boštjan Žeks in nekdanja ministrica Zlata Ploštajner.

http://www.siol.net/slovenija/novice/2011/09/yousif_ghafari_borut_pahor_ministri.aspx

Voda

 • Guest
SDS na WikiLeaks: Varuh človekovih pravic Hanžek deloval zgolj politično
« Reply #73 on: September 09, 2011, 00:31:44 AM »
SDS na WikiLeaks: Varuh človekovih pravic Hanžek deloval zgolj politično

Cukjatijeva kršitev pravic samskih žensk, Pečetove homofobne opazke in Janševo "popolno nespoštovanje zakonov" so po zmagi desnice skrbele ombudsmana. SDS: Hanžek je deloval zgolj politično.

Ameriška diplomatska depeša z oznako 04LJUBLJANA1053, ki jo je objavila spletna stran WikiLeaks, razkriva telefonski klic takratnega veleposlanika ZDA v Ljubljani Thomasa B. Robertsona varuhu novembra 2004.

Matjaž Hanžek je Robertsonu izrazil svojo zaskrbljenost zaradi nekaterih stališč in javnih izjav, ki so jih po uspehu na volitvah oktobra 2004 podali člani desnih in desnosredinskih strank.

Varuh je tudi navedel tri po njegovem mnenju glavna vprašanja človekovih pravic, s katerimi se spoprijema Slovenija: 1. dolgoletno vprašanje izbrisanih, 2. sprevračanje dejstev glede posvojitev pri predlogu, ki bi uravnaval partnersko zvezo istospolno usmerjenih, 3. družbeni in politični status slovenske romske skupnosti.

O Pečetovi sporni izjavi
Hanžka so močno skrbela pretekla dejanja in izjave nove stare oblasti. Tako je opozoril, da je bil novoizvoljeni predsednik parlamenta Franc Cukjati (SDS) na čelu referendumske gonje proti pravicam samskih žensk do umetne oploditve. S tem naj bi Cukjati prispeval h kršitvi človekovih pravic samskih žensk. Skrbele so ga tudi izjave podpredsednika parlamenta Saša Pečeta (SNS), ki je javno izjavil, da ne bi šel na kavo s homoseksualcem ali temnopoltim.

Pri premierju Janezu Janši pa je Hanžek izpostavil, da je predsednik SDS-a podprl referendum glede vprašanja izbrisanih, ki bi izpodbijal odločitev slovenskega ustavnega sodišča. Hanžek je trdil, da je Janša s podpiranjem referenduma pokazal popolno pomanjkanje spoštovanja do zakonov.

Izpostavljen Jelinčičev sovražni govor
Robertson je Hanžka vprašal tudi po nasilju v družini, sovražnem govoru (ob tem je Hanžek izpostavil izjavo prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča, ki je dejal, da bi se morali Slovenci začeti varovati pred Romi s pištolami), in zaostankih na sodiščih (Hanžek je izpostavil "nesprejemljivo" stanje zlasti na točki zlorab otrok in primerov skrbništva).

Po dolgem naštevanju težav, s katerimi se na področju človekovih pravic spopada Slovenija, se je Hanžek nasmehnil in sklenil, da se Slovenija v primerjavi z večino drugih držav po svetu še vedno odreže dobro in da je optimističen glede prihodnosti.

Vprašanje izbrisanih prioriteta

Robertson depešo končuje s svojo opazko, da Hanžek ves sestanek ni skrival svojega nezaupanja do novoizvoljene desne vlade. "Kljub svojim jasnim osebnim preferencam do levosredinskih strank so Hanžkovi pomisleki glede stališča nove vlade do človekovih pravic upravičeni," meni Robertson.

"Na tej točki je še vedno prezgodaj reči, ali in kako se bo nova vlada lotila naštetih točk. Nekatera vprašanja, kot tisti o izbrisanih in o družinskem nasilju, se bodo morala hitro razrešiti, če Slovenija noče ostati izolirana znotraj EU-ja. A druga vprašanja, kot je tisto o partnerski zvezi istospolno usmerjenih, bodo v novem vladnem mandatu najverjetneje spregledana."

Komentar SDS-ja na depešo

Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je očitno deloval zgolj politično, in ne v duhu varuha človekovih pravic vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. Današnja depeša Wikileaksa, ki jo objavljajo nekateri mediji in kjer "nekdanji varuh človekovih pravic izraža zaskrbljenost ameriškemu veleposlaniku zaradi nekaterih stališč in javnih izjav" točno določenih političnih strank in njenih predstavnikov, nakazuje na to, da je nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek deloval predvsem politično in manj v duhu varuha človekovih pravic vseh državljank in državljanov Republike Slovenije. To je bilo tudi sicer razvidno v več drugih primerih, ko ni prispeval ničesar k razreševanju vrste problemov v povezavi s človekovimi pravicami, ki so v Sloveniji obstajali več let, in ko se je na primer udejstvoval na političnih prireditvah koprskega odbora stranke Zares.

http://www.rtvslo.si/svet/sds-na-wikileaks-varuh-clovekovih-pravic-hanzek-deloval-zgolj-politicno/265745

Voda

 • Guest
WikiLeaks: "Slovenija bo občutila gnev Washingtona"
« Reply #74 on: September 09, 2011, 00:35:16 AM »
WikiLeaks: "Slovenija bo občutila gnev Washingtona"

ZDA so si močno prizadevale za vstop Hrvaške v evroatlantske integracije

Hillary Clinton je leta 2009 opozorila Boruta Pahorja, da bo občutil "gnev iz Washingtona", če bo Slovenija še naprej onemogočala pogajanja Hrvaške z Evropsko unijo, razkrivajo depeše.

Ameriški veleposlaništvi v Ljubljani in Zagrebu sta redno prejemali navodila ameriške državne sekretarke glede pritiskov na slovensko in hrvaško vlado, da se ukine slovenska blokada hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem, piše Večernji list. Američani so se najprej vključili v težave slovensko-hrvaških odnosov, ko so si prizadevali, da bi Hrvaška še pravočasno vstopila v zvezo Nato.

V depeši, ki je bila iz Washingtona poslana 5. marca leta 2009, piše, da je treba Sloveniji prenesti sporočilo in opozorilo, da jo čaka velika mednarodna sramota, če Hrvaška v severnoatlantsko zavezništvo ne bo sprejeta na aprilskem vrhu. V depeši Clintonova in njeni sodelavci natančno opredelijo, kaj mora storiti slovenski premier Borut Pahor.

Pahorju naročajo, naj vpliva na slovenske nacionaliste, ki so zbirali podpise za referendum o hrvaškem vstopu v Nato, da omilijo svoja stališča. "Od vas pričakujemo, da razmislite o zakonitih možnostih za skrajšanje procesa referenduma, vključno s tem, da zahtevate njegov umik," piše v depeši.

"Slovenska vlada nas prepričuje, da razume resnost položaja, vendar ne moremo dopustiti sramote, da en zaveznik ne ratificira pristopa Hrvaške," piše v depeši, ki je podpisana s Clinton.

Vstop Hrvaške pomemben za ZDA
V depeši aprila 2009, ki je namenjena samo ameriškemu veleposlaništvu v Ljubljani, piše, da mora Slovenija nehati povezovati pristopne pogovore z vprašanjem meje s Hrvaško. Za ZDA je vstop Hrvaške v evroatlantske integracije pomemben, ker so te primarni motor reform, demokracije in mednarodnega sodelovanja na Zahodnem Balkanu, še piše v depeši.

Oktobra istega leta je Washington prek depeše opozoril Pahorja, naj nikakor ne razmišlja o ponovni blokadi hrvaških pogajanj z EU-jem, saj bo drugače občutil "gnev iz Washingtona".

Slovenski premier Borut Pahor omenjenih depeš ni želel komentirati.

http://www.rtvslo.si/svet/wikileaks-slovenija-bo-obcutila-gnev-washingtona/265805