Author Topic: Amerikanci pratili Thompsonove koncerte  (Read 1742 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ariana

  • Guest
Amerikanci pratili Thompsonove koncerte
« on: August 25, 2011, 21:30:22 PM »
Amerikanci pratili Thompsonove koncerte jer su strahovali od stvaranja neofašističkog pokreta

DJELATNICI američke ambasade u Zagrebu 2007. godine pohodili su koncerte Marka Perkovića Thompsona, u strahu da bi njegovi obožavatelji mogli tvoriti jezgru neofašističkog pokreta u stvaranju! Otkriveno je to zahvaljujući diplomatskoj depeši koja je u Washington poslana 1. kolovoza 2007. godine, a koju je danas objavio WikiLeaks.

Američki ambasador u Zagrebu Robert A. Bradtke odlučio je poslati jednog od svojih stažista na Thompsonov koncert u Splitu, deset dana nakon famoznog zagrebačkog koncerta na Maksimiru koji je izazvao velike kontroverze u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Thompson kontrolirao publiku

Bradtke u depeši zaključuje da je Thompson na Starom placu u Splitu uspio kontrolirati publiku i zaustaviti isticanje ustaških simbola. Navodi se da je Thompson svoje obožavatelje pozvao da se uzdrže od korištenja nacističkog pozdrava, ali se svejedno nije ustezao od napada na svoje kritičare u medijima i javnom životu.

"Iako policija nije dozvolila unošenje zabranjenih simbola na stadion, Perkovićevi mladi obožavatelji dobili su iskustvo konzervativnog koncerta usmjerenog na obiteljske vrijednosti, predanost Bogu, uz ekspresije nacionalnog ponosa i pjesme kojima se slavi pobjeda u hrvatskom ratu za nezavisnost", piše Bradtke.

"Pogrešno usmjerena mladež"

Američki ambasador zaključio je da mnogi Thompsonovi obožavatelji gravitiraju prema ekstremnoj desnici, ali i da manjina koja ističe zabranjene simbole iz Drugog svjetskog rata "očito predstavlja pogrešno usmjerenu mladost, koja možda kompenzira što su bili premladi da bi služili u ratu, a ne stvaranje neofašističkog pokreta". Većina posjetitelja Thompsonovog koncerta, piše Bradtke, su mladi ljudi u dobi od 15 do 30 godina.

"Perković se nedavno počeo distancirati od svoje radikalne prošlosti. Prestao je izvoditi određene jako zapaljive pjesme i ublažio svoju retoriku, ali i dalje nije javno osudio hrvatsku vlast tijekom Drugog svjetskog rata niti priznao njihove zločine", zaključuje Bradtke.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/amerikanci-pratili-thompsonove-koncerte-jer-su-strahovali-od-stvaranja-neofasistickog-pokreta/568298.aspx