Author Topic: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija  (Read 7125 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

 • Guest
"Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« on: October 15, 2011, 22:53:15 PM »
'Tokrat bomo spremenili svet, tokrat bomo zmagali!'

V luči protestov proti nasilju finančnega kapitalizma je ljubljanske ulice zavzelo okoli 3000 protestnikov. Shod so zaključili pred Ljubljansko borzo, kamor so vrgli dimno bombo in poškodovali napis na stavbi. Nekaj najbolj vztrajnih se je odločilo prenočiti v šotorih.

Koper: 'Kdor seje bedo, žanje bes!'
Shod proti kapitalu se je že ob 11. uri začel v Kopru, protestniki pa so se pod geslom "Naša življenja so predragocena, da bi jih žrtvovali za vladavino kapitala!" zbrali na krožišču pri tržnici, potem pa pot nadaljevali po Kopru do Titovega trga. Na protestu se jih je zbralo okoli 300, s seboj pa so nosili transparente s slogani, kot so ''Pravice so izborjene, ne podeljene!'', "Bankir leze, banka gre, kamor pride, vse požre!", "politika + kapital = naša beda", "šakalom Slovenije lisice!", "Kdor seje bedo, žanje bes!".

Nekateri od protestnikov so pozivali tudi k bojkotu bližnjih predčasnih parlamentarnih volitev. "S tem bi dosegli, da se formirajo nove stranke, ki bi ščitile interes delavskega razreda in bi pomagale, da pride do prave demokracije," je svoje razloge pojasnil aktivist Stojan Bubonja. Z bojkotom bi namreč pokazali, "da nobena stranka v Sloveniji nima avtoritete, da bi lahko prišla na oblast, ker so vsi enaki in vsi imajo svojega gospodarja".

Drug protestnik, ki je želel ostati neimenovan, pa je poudaril, da želijo socialo za vse, uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka ter izbris položnic in rtv-prispevka. "Davkov že tako plačujemo preveč. Za to, kar plačujemo, pa bi lahko imeli vse zastonj," je pojasnil.

Na sicer mirnih protestih je bilo mogoče opaziti tudi nekatere vidne predstavnike javnega življenja na Obali, na primer poslanca Zaresa Franca Jurija, kantavtorja in kulturnega delavca Draga Misleja - Mefa ter kandidata za rektorja Univerze na Primorskem Darka Darovca.

Ljubljano preplavilo 3000 protestnikov

Protesti potekajo tudi v Ljubljani in Mariboru. Pred začetkom je bilo na ulicah opaziti veliko število policistov, ki so okrog parlamenta in ameriške ambasade postavili varnostne ograje. Območje je ves čas preletaval tudi policijski helikopter.

Na Kongresnem trgu, pred stavbo ameriškega veleposlaništva in pred parlamentom se je po poročanju naših novinarjev s terena zbralo okoli 3000 protestnikov, ki nasprotujejo "nasilju finančnega kapitalizma".
Protestni shod je minil mirno, protestniki pa so z različnimi transparenti opozarjali na po njihovem nepravično prerazporeditev bogastva in potrebo po spremembi sistema. "Ne bomo plačevali vaše krize", "Za pravično delitev sredstev", "Pravico imam, da mislim" ter "Banke in borze, zategnite pasove okoli svojih vratov" so se glasili napisi na transparentih.

Na Kongresnem trgu je proti kapitalizmu in za drugačno prihodnost spregovoril predavatelj na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik. "Zbralo se nas je dovolj za spremembe," je poudaril. Nato je pozval ljudi, naj spregovorijo o težavah. "Politiki in korporacije nam kradejo moči, ideje, ustvarjalnost. Rešitev so človeški viri, ki so v nas, osvobodimo jih!“ je dejal. "Borimo se proti politiki zategovanja pasov. Denar je za vse, ne samo za bogate. Smo za enakopravno razdelitev denarja!" pa je povedala neka ženska v množici.

Zbrali so se tako starejši kot mlajši, tako upokojenci kot študenti, tako delavci kot akademiki. Opaziti je bilo tudi nekaj znanih obrazov, med njimi so ljubljanski župan Zoran Janković, Tone Peršak, Bernarda Jeklin, Matjaž Hanžek in Manca Košir.

Okoli 17. ure so se vsi protestniki podali pred Ljubljansko borzo. Hoditi so morali po polovici Slovenske ceste, za kar so skrbeli policisti, ki so jih spremljali. Ko so prišli na cilj, so s transparentom z napisa "borza" na pročelju poslopja odtrgali črko R, nato pa v stavbo vrgli še dimno bombo. Do 19. ure se jih je večina že razšla, okoli 50 pa se jih je odločilo, da bodo po vzoru ameriških kolegov pred stavbo borze kar prenočili. Postavili so enajst šotorov, dogajanje pa spremlja tudi policija.

Maribor: 'Danes je šele začetek!'

Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru pa se je zbralo blizu 400 ljudi, od mladih do upokojencev, ki so dobili možnost, da na priložnostnem odru med upravnima zgradbama obeh mariborskih bank izrazijo svoja mnenja.

Mariborske proteste je pripravila skupina, za katero po njihovih besedah ne stoji nobena organizacija, še manj politična stranka. Njihovo sporočilo je enako današnjim sporočilom protestnikom iz vseh drugih držav, to pa je nestrinjanje z nepravično delitvijo sveta na revne in bogate, s kapitalističnim sistemom, privatizacijo naravnih virov, zdravstva, kulture, nehumanostjo do držav tretjega sveta ter nehumanim ravnanjem do ostalih živih bitij našega planeta.

Čeprav so v Mariboru načrtovali večje število spontanih protestnikov, so organizatorji zadovoljni tudi s tem, kar so dosegli. Kot je dejal eden od organizatorjev Sanjin Jašar, je bil prepričan, da se bo zbrala vsaj takšna množica, saj ve, da je ljudem dovolj vsega. "Že dolga leta politiki govorijo v našem imenu. Mi jih poslušamo in se zgražamo nad tem, kar govorijo, a ko so enkrat volitve za nami, je naslednja štiri leta težko karkoli spremeniti. Vendarle pa potem pride do trenutka kolektivne zavesti, ko ljudje dejansko ugotovijo, da je njihova zadnja možnost, da stvari vzamejo v svoje roke. Danes je šele začetek, dogajalo se bo redno in vse bolj množično, naša stališča pa bodo vse bolj jasna," je dejal.

Sicer pa bodo v Mariboru mirno protestirali do osme ure zvečer. Čeprav gre pri protestih za nekakšen poziv k globalni revoluciji, so se Mariborčani odločili, da bodo uporabili izraz evolucija, saj pravijo, da ni čas samo za spremembo sistema, ampak tudi načina razmišljanja.

Shoda v Ljubljani in Kopru nista bila prijavljena

Proteste v Sloveniji organizira Skupščina 15O, v okviru katere so se združili predstavniki gibanja Nevidni delavci sveta (IWW) ter drugi posamezniki, delavska in družbena gibanja, kolektivi in iniciative. Kot pravijo, želijo s tem prispevati k skupnemu gibanju. V skupni izjavi so izpostavili upor proti finančnemu kapitalizmu, ki razlašča skupno bogastvo in ga pretaka v žepe majhnega dela svetovnega prebivalstva.

Protesta v Ljubljani in Kopru sicer nista prijavljena policiji, vendar pa Policijska uprava Ljubljana vse udeležence protestov poziva, naj upoštevajo opozorila in navodila policije. ''Na UE LJ smo shod želeli prijaviti, vendar so nas v telefonskem pogovoru obvestili, da ker se shod oglašuje preko različnih socialnih skupin zgolj preko socialnih omrežij (in tu oglaševanje ni zakonsko povsem jasno določeno) in ker ni skupnega organizatorja dogodka, se bo shod smatral kot "spontani javni shod". Shod bo miren!'' so na svoji Facebook strani zapisali v Skupščini 15O.

Udeležbo na protestih so sicer napovedali predstavniki Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, Socialnega centra Rog, gibanj Mi smo univerza ter Alternativa obstaja. Podporo protestu so izrazili tudi v Stranki mladih - zeleni Evrope, Sindikatu novinarjev Slovenije in Študentski organizaciji Univerze na Primorskem.

http://24ur.com/novice/slovenija/pred-nami-najvecji-protesti-v-zgodovini-clovestva.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #1 on: October 15, 2011, 22:57:48 PM »
Protestnike v Londonu nagovoril Julian Assange

Assange je s protestniki skušal vdreti na borzo. V Rimu pa so izbruhnili hujši spopadi.Danes je minilo natančno pet mesecev, odkar so se na madridskem osrednjem trgu Puerta del Sol začele demonstracije proti brezposelnosti in proti finančnim elitam. Protesti so se razširili po vsem svetu. Zadnji mesec je najodmevnejša tako imenovana zasedba svetovnega finančnega središča Wall Street v New Yorku. Na petmesečnico začetka protestov, ki so se prelevili v nekakšen vsesvetovni upor proti kapitalizmu in sedanji svetovni ureditvi nasploh – upor 99 odstotkov prebivalstva proti odstotku parazitske elite –, so danes pripravili podobne manifestacije v 951 mestih v 82 državah.

Po nekaj sto ljudi je demonstriralo v Sydneyju v Avstraliji, v Tokiu na Japonskem, Hongkongu in v filipinskem glavnem mestu Manili. Gibanje Mi smo 99 odstotkov je poleg Združenih držav najbolj razširjeno v Evropi. V Londonu je približno 800 protestnikov, med njimi tudi ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, poskušalo vdreti na borzo; to jim je preprečila policija, vendar se kaj hujšega od manjših prerivanj ni zgodilo. Prav tako večinoma mirno so potekali večji protesti v Atenah, Berlinu, Bruslju, Madridu, Zürichu in na Dunaju. Popolnoma drugače pa je bilo v Rimu.

Rim: Divjaki v črnem so preprečili mirne proteste

Iz vse Italije so že zjutraj prišli tisoči ljudi, ki so hoteli skupaj s somišljeniki po vsej Evropi in svetu opozarjati na nepravične ekonomske odnose. Pa se je njihov mirni shod izrodil v divjanje, požiganje avtomobilov in hiš ter v obračune s policijo. Kakšnih 500 v črno oblečenih mladcev in mladenk, domnevno z vseh koncev Evrope, je s policijsko pomočjo večno mesto spremenilo v pekel. Na koncu je bilo več deset ranjenih, največ med policisti in orožniki.

V italijanskem glavnem mestu so se skupine mirnih nasprotnikov nebrzdanega kapitalizma zbirale že ves teden, bivakirali so na Via Nazionale nasproti centralne banke. Ko so prišli njihovi somišljeniki iz vse države in se je na Trgu republike začel sprevod, se je dogajanje zelo hitro izrodilo in z vsako minuto postajalo bolj podobno Genovi pred desetimi leti.

Iz mirnega sprevoda so se na več mestih izluščile skupine po dvajset ali trideset v črno oblečenih in zakrinkanih mladcev s čeladami na glavah, z železnimi palicami v rokah in s petardami ter zažigalnimi bombami v žepih. Razbijali so izložbe bank in trgovin, mimogrede so zažgali še hišo ob cesti. Goreli so avtomobili, najprej eden, potem dva, naposled vsaj ducat. Zakrinkani mladeniči so najraje zažigali malo bolj gosposke avtomobile, parkirane ob cesti.

Mirni udeleženci demonstracij so se na to odzvali, nekaj divjakov zgrabili in jih izročili policiji. Večina pohodnikov, zlasti tisti, ki so na sobotno popoldne v sončni in topli Rim prišli z otroki, so se umaknili iz sprevoda in odšli. Oči so se jim solzile, saj so se policisti sredi množice lotili divjakov v črnem s solzilcem in vodnimi topovi.

Na Trgu svetega Janeza in na travniku okrog njega, kjer se pred baziliko vsako leto srečujejo milijoni ljudi na koncertih in tudi na političnih prireditvah, so se še igrali otroci udeležencev demonstracij, ko so tja pridivjali »black block«, kakor mladcem v črnem pravi rimska policija. Ta je skupaj z orožniki z oklepnimi vozili zaprla izhode s trga in tudi pripomogla k začetku spopada, v katerem so bili uniformiranci slabši, manj pripravljeni udeleženci. Črno oblečeni in zamaskirani napadalci so jih stisnili v kot. Nekateri med njimi so potem mimogrede odvrgle maske in črne obleke, dvignili roke in se delali, da nimajo nič z nasilnim dogajanjem.

Vneli so se spopadi, ki jih policija nekaj časa sploh ni obvladala. Mladci so začeli na Trgu svetega Janeza zibati policijska oklepnike, orožniki so se začeli umikati, eno izmed njihovih vozil je zagorelo. Orožnika sta se rešila, vozilo je eksplodiralo in popolnoma zgorelo. Spopadi so se potem preselili na sosednje ulice in trge, na Trgu svetega Janeza so ostale razbitine, ožgani zidovi in trpko spoznanje Rimljanov, da mirne demonstracije v njihovem mestu očitno niso mogoče. Župan Gianni Alemanno, pred leti tudi sam udeleženec številnih nasilnih demonstracij in poulični pretepač, je izjavil, da je bilo med 500 »black blocki« največ tujcev, Rimljanov pa menda zelo malo. Kako je to vedel, ni znano.

New York: Nas so prodali, banke pa rešili

Z »okupirane« zelenice pred razvpitim finančnim središčem na manhattanski uličici Wall Street, kjer se je pred mesecem dni rodilo globalno gibanje Mi smo 99 odstotkov, je danes zjutraj kakih tisoč demonstrantov krenilo na pohod proti sedežu banke JPMorgan Chase. »Nas so prodali, banke pa rešili,« so vzklikali protestniki, ki so jih budno spremljale okrepljene policijske enote. Popoldne so se demonstranti zbrali na že tako prepolnem trgu Times Square, najbolj oblegani turistični točki v mestu.

V petek so protestniki dosegli pomembno zmago, saj je morala mestna oblast zaradi javnih pritiskov odpovedati načrtovano čiščenje parka Zuccotti, v katerem so se utaborili demonstranti. Na zelenici – »okupatorji« so ji vrnili izvorno ime Park svobode – se je v petek zjutraj zbralo več kot 3000 ljudi, ki se niso hoteli umakniti. Pričakovali so, da jih bo policija vse po vrsti aretirala. »Zmagali smo, zmagali bomo,« se je zaslišal vzklik, ko so predstavniki mestne oblasti sporočili, da so »čistko« prestavili. Kljub temu pa je motorizirana enota policije na skuterjih v spektakularni in nadvse brutalni akciji prijela 16 protestnikov, ki se jim je uspelo prebiti mimo blokade, s katero so obdali finančne ustanove na Wall Streetu. Demonstranti v New Yorku imajo srečo, ker so zasedli park v zasebni lasti. Drugod po ZDA, kjer so se nastanili na javnih površinah, so jih oblasti pregnale, več sto najvztrajnejših pa so aretirali.

http://www.delo.si/novice/svet/protestnike-v-londonu-nagovoril-julian-assange.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #2 on: October 16, 2011, 18:12:23 PM »
Kurnik: Borznike bomo zjutraj pričakali z direktno akcijo

Skupina protestnikov proti pohlepu finančnega kapitala bo tudi to noč prespala v približno 20 šotorih pred ljubljansko Borzo, ki se je v času zasedbe preimenovala v Boj za.

Aktivist in predavatelj na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik je dejal, da bodo pred borzo utaborjeni "dokler bo treba". Na vprašanje MMC-ja, kakšni bodo njihovi nadaljnji ukrepi, je opozoril, da bodo borznike zjutraj, ob začetku delovnega dne, pričakali z direktno akcijo: z obtoževanjem, kazanjem na sovražnika in iskanjem alternativ.

Borza postala Bo...J...za
Po prvi noči in prvi skupščini Okupacije Borza 15o so protestniki sklenili, da se okupacija nadaljuje, pri čemer poudarjajo, da je to le ena od manifestacij širšega in odprtega gibanja. Trg pred borzo bo še naprej deloval kot skupen javni prostor odprt za kritiko finančnega kapitalizma in grajenja gibanja 15o.

Napovedujejo tudi delavnice na temo revščine, prekernosti, stanovanjske problematike, zadolženosti, pravice do izobraževanja in zdravstva. Sporočili so, da nameravajo tako "okupaciji dati pravo vsebino". Prostestniki so odpadlo črko r napisa Borza nadomestili z j-jem, tako da na pročelju finančne institucije zdaj piše Boj za.

"Tukaj bomo, dokler bo treba"
"Tukaj pa nameravamo ostati, dokler bo kazalo, da se lahko kaj uresniči, in dokler se kaj ne uresniči," je za Radio Slovenija dejal eden izmed protestnikov, ki je noč preživel pred borzo, njegova kolegica pa je dodala, da bodo ostali. "Dokler bo treba. Damo življenje za to," je poročala Nataša Mulec.

Proti pohlepnim kapitalističnim sistemom
V soboto so se protesti začeli z dopoldanskim shodom v Kopru, v Ljubljani in Mariboru pa so se protestniki zbrali okoli 15. ure, brez organizatorja, spremljevalnega programa, glasbe in uradnih govornikov, saj je cilj protesta s prisotnostjo pokazati ogorčenje nad "pohlepnim kapitalističnim sistemom in bogatenju peščice na račun večine". Protestniki so se v soboto okoli 17. ure s Kongresnega trga podali proti Ljubljanski borzi, kjer so nekateri preživeli tudi noč.

"To, kar skušajo doseči institucije, kot je ta borza, kot so banke, parlamenti, evrokracija itd., je, da iz naših družb naredijo ubožnice," se je sinoči slišalo iz ust protestnikov.

Iz New Yorka na ves svet
Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma so se začeli v New Yorku s poskusom okupacije Wall Streeta, v soboto pa so jih izvedli v 1.300 mestih po svetu, tudi v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Sobotne demonstracije so sicer minile mirno. V Ljubljani se je zbralo okoli 2.000 ljudi, v Mariboru okoli 400 in v Kopru okoli 300. Številni so nosili transparente z napisi, imeli pa so tudi možnost nagovoriti množico. Med transparenti so izstopali: "Bankir leze, banka gre, kamor pride, vse požre", "Šakalom Slovenije lisice!", "Pravice so izborjene, ne podeljene!" in "Politika + kapital = naša beda". Z njimi so opozarjali na nepravično porazdelitev bogastva.

Korak h kritičnemu razmišljanju o stanju družbe
Sobotni protest naj bi sicer pomenil korak k bolj kritičnemu razmišljanju ljudi o težavah družbe, ki jih je tako zakrivila kot tudi razkrila svetovna finančna in gospodarska kriza.

http://www.rtvslo.si/slovenija/kurnik-borznike-bomo-zjutraj-pricakali-z-direktno-akcijo/268538

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #3 on: October 16, 2011, 18:17:58 PM »
Video: Ljubljanski »boj za« borzo

Okoli 30 protestnikov vztraja pred Ljubljansko borzo. Črko r, ki so jo včeraj sneli, je danes zamenjala črka j.Ljubljana/Rim/New York - Pred Ljubljansko borzo še naprej vztraja skupina protestnikov, ki je tam tudi prespala. Trdijo, da bodo vztrajali še naprej. Dopoldne se je okoli 70 protestnikov, večinoma mladih, zbralo na skupščini »okupacije borze 15o«.

Po zadnjih informacijah brez Ljubljansko borzo - zdaj so črko r, ki so jo na včerajšnjih protestih sneli, zamenjali s črko j - vztraja okoli 30 protestnikov, ki bodo tam ostali tudi v ponedeljek.

Na dopoldanski skupščini so se razdelili v skupine (za varnost, za internet, za obhode, ...), pogovore o tem, kako naprej pa bodo nadaljevali danes ob 18. uri. Kot so poudarili, zgolj trenutno zbrani pred poslopjem bo-j-ze ne predstavljajo celotnega gibanja. Slednje namreč ostaja odprto, heterogeno in vključuje različne skupine. Ljudi so pozvali, naj se oglasijo, prevzamejo iniciativo in povedo svoje mnenje.

Včeraj v Ljubljani okoli 5000 protestnikov

Skoraj pet tisoč ljudi se je včeraj v sončnem popoldnevu zbralo na Kongresnem trgu v Ljubljani in zahtevalo konec sedanjemu finančnemu kapitalizmu in aktualni globalni politiki zategovanja pasu, ki po njihovem siromaši socialno državo. Zbrane so aktivisti in govorniki okrog pete ure popoldne odpeljali pred Ljubljansko borzo. Del Slovenske ulice so zaprli, vse pa je budno, tudi s helikopterjem, spremljala policija.

Manifestacija je potekala brez incidentov. Skupil jo je le napis borza na poslopju, od katerega so protestniki odtrgali črko r. Približno ob osmih se je množica mirno razšla, najvztrajnejši pa so pred borzo postavili šotor, v katerem nameravajo vztrajati »do nadaljnjega«. Nezadovoljneži s svetovno ureditvijo so se zbrali še v Mariboru in Kopru.

Ljubljanski "boj za" borzo

http://www.delo.si/novice/slovenija/video-ljubljanski-boj-za-borzo.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #4 on: October 17, 2011, 19:29:16 PM »
Foto, video: Tretji dan okupacije borzniki na delo skozi zadnja vrata

Protestniki predstavili svoje usode, pritekle so solze

Skupina protestnikov nadaljuje "direktno akcijo" proti pohlepu finančnega kapitala pred Ljubljansko borzo. Tam bodo vztrajali še vsaj teden dni. Pogovor z njimi je napovedal tudi Borut Pahor.

Po besedah aktivista Socialnega centra Rog Armina Salihovića, bodo pred borzo vztrajali še en teden, z okupacijo pa bodo vztrajali tudi v primeru poslabšanja vremena in se bodo na napovedane nižje temperature "pripravili".

Zaenkrat protestniki še niso prejeli ponudb za pogovore s strani politikov ali finančnih institucij, niti jih ne pričakujejo. Je pa srečanje s protestniki danes napovedal premier Borut Pahor.

"Že včeraj sem nameraval tja, a so bili tam fotografi in kamere, pa nisem videl potrebe, da bi se s protestniki pogovarjal pred kamerami," je pred odgovarjanjem na poslanska vprašanja v DZ-ju povedal novinarjem.

Ob tem je napovedal, da bo protestnike obiskal v naslednjih dneh, ali pa jih bo povabil k sebi, "da se pogovorimo, ker so vredni dialoga".

Borzniki skozi zadnja vrata

Protestniki so že včeraj napovedali, da bodo borznike pričakali pred vrati in s prstom na glas pokazali nanje. A uslužbenci borze so se soočenju izognili s prihodom skozi zadnja vrata.

Ker napovedanega soočenja z borzniki ni bilo, je okoli 200 protestnikov ob 20 šotorih opravilo sejo generalne skupščine. Posamezniki so predstavili svoje usode, pritekle so tudi solze. Čez dan so se zvrstile delavnice, odprto pa še vedno ostaja tudi vprašanje pravne podlage protestov in delovanje policije v prihodnjih dneh.

"Policija vodi postopek zoper organizatorja"
S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da policija vodi postopek o prekršku zoper organizatorja zaradi neprijavljenega shoda. V okviru tega zbira obvestila potrebna za izvedbo postopka. Za MMC so pojasnili, da protest po do zdaj znanih podatkih poteka mirno, samo število policistov pa policija prilagaja trenutni varnostni oceni dogodka.

"Policija spremlja dogodek in izvaja vse naloge za zagotovitev varnosti ljudi in premoženja ter preprečevanje prekrškov in kaznivih dejanj," so še dejali.

Na Ljubljanski borzi so za STA pojasnili, da tekoče opravljajo svoje redne naloge v skladu z zakonodajo in pravili. Borza ima 16 uslužbencev, ki delo deloma opravljajo na sedežu borze, deloma pa na drugih lokacijah. Borza razpolaga z vso infrastrukturo, da lahko celotno poslovanje zagotovi tudi brez uporabe sedeža borze.

Aktivnosti pred borzo ne ogrožajo varnosti ljudi in ne ovirajo poslovanja, pravijo na borzi. V soboto, ko so protestniki s pročelja poslopja Ljubljanske borze odtrgali črko R iz napisa "borza", pomembnejša škoda ni bila povzročena, je pa dostop do vhoda otežen, zato so se odločili, da ga v izogib konfliktom ne bodo uporabljali.

Protestniki na borzo niso naslovili posebnih zahtev ali predlogov, so še pojasnili na Ljubljanski borzi.


"Verjamem, da jim ne bo lahko"

"Borznikom in celotni javnosti bomo sporočili, da zavračamo, da odločajo o našem skupnem bogastvu, blaginji, ekonomiji v finančnih institucijah na netransparenten in hazarderski, izkoriščevalski, razlaščevalski način," je zjutraj pojasnil aktivist in predavatelj na Fakulteti za družbene vede Andrej Kurnik.

Opozoril je: "Kar nam zdaj pripravljajo, tudi s politiko zategovanja pasov, je socialni bankrot."
Na vprašanje, ali morda ne obstaja kaj strahu, da bi z borzniki prehudo verbalno obračunali ali pa jih celo fizično napadli, je Kurnik odvrnil, da ne, saj je že samo to, da se je zbralo toliko ljudi, dovolj veliko sporočilo za borznike. "Verjamem, da jim ne bo lahko," je dodal.

Za medije je še povedal, da trenutno ne vidi nobenega razloga za kakršno koli eskalacijo s strani represivnih organov, npr. poskusa nasilne odstranitve protestnikov, saj le izvajajo svojo pravico do izražanja mnenja. "Nimajo mandata, da odločajo o naših življenjih. Mandat si jemljemo sami," je Kurnik uvodoma nagovoril udeležence protesta. Že v nedeljo pa je napovedal, da bodo bodo protestniki pred borzo utaborjeni, "dokler bo treba".

"Ljudje so zelo prijazni"
Kot so za MMC povedali protestniki, so ljudje zelo prijazni, saj jim nosijo hrano, pijačo in odeje. "Iznašli" pa so tudi recept, kako preživeti mrzlo noč. "Topla oblačila in topli ljudje," pravijo.

Protestom se je pridružil tudi študent David iz ZDA, ki je na študentski izmenjavi na FDV-ju. "Protestom sem se pridružil zaradi lastnega položaja kot prekerni delavec in študent z visoko stopnjo dolga," je poudaril in dodal, da bodo tudi danes nagovarjali javnost, da se jim pridruži pri protestih, pripravljajo pa bodo tudi razprave o "nasilju finančnega kapitalizma".

Cilj protesta: pokazati ogorčenje nad pohlepom

V soboto so se protesti začeli z dopoldanskim shodom v Kopru, v Ljubljani in Mariboru pa so se protestniki zbrali okoli 15. ure, brez organizatorja, spremljevalnega programa, glasbe in uradnih govornikov, saj je cilj protesta s prisotnostjo pokazati ogorčenje nad "pohlepnim kapitalističnim sistemom in bogatenjem peščice na račun večine". Protestniki so se v soboto okoli 17. ure s Kongresnega trga podali proti Ljubljanski borzi, kjer so nekateri preživeli tudi noč.

Demonstracije minile mirno
Protesti proti nasilju finančnega kapitalizma so se začeli v New Yorku s poskusom zasedbe Wall Streeta, v soboto pa so jih izvedli v 1.300 mestih po svetu, tudi treh slovenskih. Demonstracije so sicer minile mirno. V Ljubljani se je zbralo okoli 2.000 ljudi, v Mariboru okoli 400 in v Kopru okoli 300. Številni so nosili transparente z napisi, imeli pa so tudi možnost nagovoriti množico.

Sobotni protest naj bi sicer pomenil korak k bolj kritičnemu razmišljanju ljudi o težavah družbe, ki jih je tako zakrivila kot tudi razkrila svetovna finančna in gospodarska kriza.

http://www.rtvslo.si/slovenija/foto-video-tretji-dan-okupacije-borzniki-na-delo-skozi-zadnja-vrata/268575

Offline Schlafendwolf

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 186
 • Gender: Male
 • Arius Schlafendwolf
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #5 on: October 18, 2011, 01:00:34 AM »
Wel done, and thankyou Slovenia. Occupy London is with you in heart and spirit.
Lack of fear is the road to truth,
Truth is the basis of information,
Information is the key to power.

Do not be afraid.

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #6 on: October 18, 2011, 10:17:56 AM »
thanks Schlafendwolf
ppl of Slovenia still protesting in front  of Ljubljana Stock Exchange

Protestniki pred borzo nameravajo postaviti vojaški šotor

Med aktivisti pred Ljubljansko borzo so poleg študentov tudi pogodbeno zaposleni in priložnostni delavci.

Ljubljana – Protestniki, ki pred borzo že četrti dan izražajo svoje nestrinjanje z obstoječim družbenim sistemom, se nameravajo danes logistično okrepiti. Zagnati nameravajo novo spletno stran, na prizorišču upora pa pod streho spraviti kuhinjo in sanitarije.

Aktivisti nameravajo v okviru globalne revolucije, poimenovane 15o, tudi danes nadaljevati »družbeni eksperiment«, vendar njihove konkretne akcije do zaključka naše redakcije še niso bile dogovorjene.

So pa razmišljali, da bi del svojih aktivnosti poskušali nadaljevati tudi drugod po prestolnici. Ker so policisti v noči z nedelje na ponedeljek izrekli več glob zaradi uriniranja na javnem mestu, bo od danes na dvorišču pred borzo stalo tudi kemično stranišče. Aktivisti pa načrtujejo še postavitev večjega vojaškega šotora, v katerem bi imeli kuhinjo in medijsko središče.

Kdo sploh tabori pred borzo

Jedro protestnikov, ki so to noč že tretjič zapored prespali pred poslopjem Ljubljanske borze, bi najlaže opredelili kot študentsko populacijo. A struktura ni tako preprosta. Med aktivisti namreč poleg študentov s statusi najdemo tudi mlade s končanimi šolami, posameznike, ki so šolanje opustili, pogodbeno zaposlene, priložnostne delavce, brezposelne »kralje ulice« in tudi redno zaposlene, ki so za potrebe »skupnega boja« v službi prijavili dopust.

»Imam povsem varno redno zaposlitev in povsem dostojno plačo. A tu ne gre zame. Nekaj mora biti hudo narobe s sistemom, da se po vsem svetu v tako kratkem času mobilizira takšna množica,« je za Delo povedal eden izmed anonymousov, smehljajočih se mask, ki so postale simbol svetovnega upora proti pohlepnemu kapitalizmu. Med aktivisti smo zasledili tudi študenta iz Združenih držav Amerike in študentko iz Argentine.

»Stalnim članom« se vsak dan pridružuje čedalje več članov civilnih iniciativ, kot so Nevidni delavci sveta, Socialni center Rog in Delavsko-punkerska univerza. Ti praviloma ne spijo v »šotorskem naselju« pred borzo, temveč za protestnike organizirajo različne delavnice (včeraj sta bili tako, na primer, organizirani dve, prva na temo direktnega socialnega dela, druga pa proti negotovim oblikam dela), vodijo skupščine o nadaljnjih korakih in skrbijo za komunikacijo z mediji.

Predstavnik nevidnih delavcev Andrej Kurnik je pri tem pozval, da lahko protestniki – tudi tisti, ki se še hočejo pridružiti gibanju – organizirajo svoje delavnice, saj gre za »manifestacijo širšega in odprtega gibanja«. Trg pred borzo bo po njegovih besedah tako še naprej skupen javni prostor za razvoj gibanja 15o in odprt za kritiko finančnega kapitalizma. Protestnikom so včeraj zjutraj na pomoč priskočili tudi člani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki so razdelili topel čaj in sendviče.

Številnost aktivistov pa podnevi sicer povečajo tudi mnogi mimoidoči. Nekateri se zadovoljijo že s fotografijo ali opazovanjem z varne razdalje. Drugi pristopijo in se poskušajo vključiti, spet tretji pridejo zaradi brezplačne porcije jote. Mirni protest vseskozi spremlja tudi nekaj policistov, Policijska uprava Ljubljana pa proti organizatorju zaradi neprijavljenega shoda vodi prekrškovni postopek.

Komunikacija po spletu

Slovenski protestniki, tako kot njihovi »soborci« po vsem svetu, za komuniciranje uporabljajo alternativne kanale, ki jih omogočajo nove tehnologije. V ospredju sta spletni socialni omrežji Facebook in Twitter, na voljo pa je tudi spletna stran www.njetwork.org, kjer lahko občasno v živo spremljamo potek protesta. Slovensko »franšizo« Revolucije 15o na twitterju spremlja 228 uporabnikov, na facebooku pa je v isto skupino vključenih 1080 članov.

»Prav je, da ljudje objavljajo in delijo posnetke in fotografije, toda to je nič,« je kritičen raziskovalec spletnih vsebin Vuk Ćosić. »To je bolj orodje, namenjeno njihovi interni komunikaciji. Večji učinek dosegajo z nedigitalnimi metodami, ki so bolj odmevne in fotogenične. Slovenska posebnost sta pač majhna kritična masa in strah pred javnim nastopanjem, kar se kaže z majhnim številom ljudi, zainteresiranih za spremembe,« meni Ćosić.

Na omenjenih socialnih omrežjih sicer lahko najdemo amaterske slike in posnetke dogajanja, posamezna sporočila podpore, napovedi naslednjih aktivnosti ter tudi različne tematske polemike in povezave do živih prenosov dogajanja. Predvidoma danes bo zaživela tudi nekakšna uradna spletna stran protestnikov www.15o.si. Protestniki nameravajo danes zag
nati novo spletno stran.

Ban Ki Munov poziv finančnim ministrom G20:


Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je včeraj na obisku v Švici dejal, da razume širitev newyorškega gibanja »Okupiraj Wall Street« – glede na frustracije, ki jih povzroča finančna kriza. Finančne ministre skupine G20 najbolj bogatih držav in držav v razvoju je pozval, naj prisluhnejo ljudem in pripravijo akcijske načrte, s katerimi bi odpravili težave. »Dosedanje ekonomske prakse ali upoštevanje le internih ekonomskih težav ne bodo dali nobenega odgovora na zelo resno mednarodno gospodarsko krizo,« pa je gibanje in proteste Ban Ki Mun komentiral ob robu pogovorov skupine G20 v Parizu. Gibanje »Okupiraj Wall Street« traja mesec dni in še vedno raste. Iz nekaj ducatov ljudi, ki so začeli kampirati v majhnem parku na Manhattnu nedaleč od nastajajočega kompleksa World Trade Centra, je naraslo na nekaj sto tisoč ljudi, ki protestirajo po vsem svetu.

http://www.delo.si/novice/slovenija/protestniki-pred-borzo-nameravajo-postaviti-vojaski-sotor.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #7 on: October 18, 2011, 10:21:16 AM »
uradna spletna stran protestnikov

http://www.15o.si/


Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #8 on: October 18, 2011, 21:54:18 PM »
Prerivanje z varnostniki

Borza. Protestnikom na filozofski fakulteti poskušali preprečiti deljenje letakov.

Aktivisti so pred Ljubljansko borzo v hudem mrazu prebili že četrto noč. Pri deljenju letakov, na katerih so pojasnjevali, zakaj se upirajo finančnemu kapitalizmu, so jih poskušali na filozofski fakulteti zaustaviti tamkajšnji varnostniki. Med prerivanjem je eden izmed protestnikov padel po tleh.
Policisti ne bodo ukrepali

Po kratkem prerivanju so varnostniki popustili in protestniki so v miru razdelili letake. Policisti so jih pred vhodom popisali, vendar so jim kmalu zagotovili, da proti njim ne bodo ukrepali. Danes naj bi sicer pred borzo postavili vojaške šotore, že včeraj so postavili kemični WC.

Čez dan še vedno potekajo različne delavnice, koncerti, predavanja in skupščine, na katerih se zbira vse več ljudi. Podporniki jim še vedno prinašajo hrano, spalne vreče in odeje, sinoči je bila tam tudi javna veganska večerja.

http://www.zurnal24.si/prerivanje-z-varnostniki-clanek-138198

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #9 on: October 19, 2011, 14:50:16 PM »
Peti dan Boj(a) za: Najlažje je sedeti doma in si zatiskati oči
Po skupščini pred Banko Slovenije

Zakaj nismo pred bankami, povezanimi s tajkunskimi prevzemi? Ker je treba vzpostaviti razmerje sil s samim sistemom. Rezanje ekscesov ni dovolj, je dejal Andrej Kurnik.

Aktivist in predavatelj na Fakulteti za družbene vede je na očitke, da je kraj protesta (ploščad pred Ljubljansko borzo) napačno izbran, dejal, da namen okupacije borze ni v tem, da bi znova zavrteli kolesje nacionalne politike, ki ne melje nikamor, ampak vzpostavitev razmerja sil z obstoječim sistemom in osvojitev skupne blaginje.

"Ljudje, denimo, sprašujejo, zakaj nismo pred bankami, ki so povezane s tajkunskimi odkupi. Seveda je to res, ampak mi pravimo, da je sam sistem finančnega kapitalizma generalizirana korupcija. Mi moramo vzpostaviti razmerje sil s samim sistemom. Tu niso možne izboljšave v smislu, 'porežimo ekscese, pa bo vse v redu'," je dejal Andrej Kurnik.

Vztrajali bomo, dokler ne bomo česa dosegli. Pričakujemo spremembe, pa zatrjujejo protestniki, ki že peti dan vztrajajo pred Ljubljansko borzo. Ne mislijo se umakniti niti pred poslabšanjem vremena, ampak javnost prosijo, naj jim posodi večje šotore.

"Spremembe se bodo začele dogajati po vsem svetu. Ko se bodo začele v ZDA, se bodo razširile tudi drugam," je dopoldne dejala Pero Djošan, eden izmed protestnikov. Vztrajajo zato, da bi pokazali, da jim gre za ljudi, in da bi poslali neko sporočilo tudi tistim, ki še vedno menijo, da dobro živijo.

Ali res še vedno še kar dobro živite?
"Kaj pa čez pet let? Naj odprejo oči. Najlažje je sedeti doma in si zatiskati oči. V bistvu pa ne moreš iti dvakrat na leto za teden dni na dopust, ker ni denarja," dodaja Djošan.

Borza - neprimeren kraj za protest? Nikakor ne.
Protestniki nadaljujejo svoje delovanje s skupščinami in z delavnicami. V zadnji, ob 11. uri, so tako predstavili "logiko financializacije, njen izvor in razvoj, temeljna protislovja, ki so zanjo značilna, in s tem povezan horizont boja in osvobajanja". Izhodišče delavnice je delavec; najprej delavec 19. stoletja, ki je moral razviti nekakšno razmerje s kapitalistom - posameznikom, potem delavec 20. stoletja, ki je moral razviti razmerje z državo in nazadnje delavec 21. stoletja, ki mora isto storiti s financami.

Na skupščini in z delavnico so protestniki odgovorili na kritike, da so izbrali neprimeren prostor za proteste (na trgu pred Ljubljansko borzo), izsledke delavnice pa so predstavili pred Banko Slovenije, ki je " tako rekoč ekspozitura Evropske centralne banke v Ljubljani, kjer so izvedli "direktno komunikacijsko akcijo" in zastavili vprašanje, "zakaj se še vedno dela vse, da bi se rešilo tiste, ki so nas pripeljali v krizo" in ali ni nobene druge možnosti".

Rezultat okupacije, pravi Kurnik, se odraža v organiziranju form, demokraciji neposredne akcije, prihajanju ljudi s pobudami in idejami o tem, kaj narediti. "In trajalo bo še dolgo časa, da se bo skozi te procese, ko ljudje izhajajo iz svojih problemov, iščejo rešitev, vzpostavilo neko gibanje," je prepričan.

Do 200 ljudi na skupščinah
Protestniki nadaljujejo vsakodnevne skupščine, ki se jih redno udeležuje med 150 in 200 ljudmi, so protestniki zapisali v sporočilu za javnost. Šotorski tabor čez dan obiskujejo podporniki in naključni mimoidoči, marsikdo pa v podporo prinese tudi kakšno spalno vrečo, hrano ali prispeva manjšo donacijo, so še dodali.

Politikov po besedah protestnikov "ni zares zraven" čeprav so se nekateri "oglasili". Med njimi sta bila premier v odhajanju Borut Pahor in vodja nove stranke STR Matjaž Hanžek.

Protestniki zaradi napovedanega slabega vremena posameznike in društva, ki bi jim bioli pripravljeno posoditi večje šotore (okoli 4m x 15 m), da te pripeljejo pred borzo.

http://www.rtvslo.si/slovenija/peti-dan-boj-a-za-najlazje-je-sedeti-doma-in-si-zatiskati-oci/268750

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #10 on: October 19, 2011, 14:54:19 PM »
Protestniki vztrajajo že peti dan, stališča z delavnic predstavili pred Banko Slovenije

Ljubljana - Okupacija ploščadi pred Ljubljansko borzo se nadaljuje že peti dan. Tam je kljub vetru in mrazu tudi to noč preživela skupina protestnikov. Včeraj pa je do prerivanja prišlo na Filozofski fakulteti.

Včeraj so organizatorji po mestu delili letake, natančneje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter na Filozofski fakulteti, z namenom obveščanja študentov o aktivnostih, ki se odvijajo pred borzo. Kot poroča Žurnal24, pa se je zaostrilo na Filozofski fakulteti, saj so protestnike pri deljenju letakov, na katerih so pojasnjevali, zakaj se upirajo finančnemu kapitalizmu, poskušali zaustaviti tamkajšnji varnostniki.

Med prerivanjem je eden izmed protestnikov padel po tleh. Varnostniki so po kratkem prerivanju vendarle popustili in protestniki so v miru razdelili letake. Pred vhodom fakultete so jih policisti tudi popisali, vendar so jim kmalu zagotovili, da proti njim ne bodo ukrepali. Kot piše brezplačnik, naj bi protestniki danes pred borzo postavili vojaške šotore, že včeraj pa so postavili kemični WC.
Osvobojeno, ne okupirano ozemlje

Pod vodstom profesorjev Rastka Močnika in Marka Kržana je bila včeraj organizirana delavnica o univerzi in epistemologiji. Močnik je povedal, da ne gre za okupirano, temveč osvobojeno ozemlje. Protest je ocenil kot pozitiven, saj se mediji že štiri dni zapored sprašujejo, kakšne bi bile rešitve za izpostavljene težave.

Organizatorji pozivajo k solidarnostni podpori, bodisi osebno bodisi v obliki odej, šotorov, hrane, spalnih vreč in manjših denarnih prispevkov. Zaradi napovedanega slabega vremena gibanje 15o namreč nujno potrebuje šotor dimenzij 4x15 metrov.

Sicer je glavni vhod borze še vedno zaprt, zaposleni in drugi v stavbo vstopajo pri stranskih vhodih.
Vztrajanje, dokler nečesa ne dosežejo

"Vztrajali bomo, dokler ne bomo kaj dosegli. Pričakujemo spremembe. Te se bodo začele dogajati po celem svetu - čim se bodo začele v ZDA, se bodo razširile tudi drugod," je za STA pojasnil eden izmed protestnikov Pero Djošan.

"Tu smo, da pokažemo, da nam gre za ljudi, da pošljemo sporočilo tudi tistim, ki menijo, da še vedno dobro živijo. Kaj pa čez pet let? Naj odprejo oči. Najlažje je sedeti doma in si zatiskati oči. V bistvu pa ne moreš iti dvakrat na leto za teden dni na dopust, ker ni denarja," je poudaril Djošan.

"Skozi ves dan tabor obiskujejo tudi podporniki in naključni mimoidoči, marsikdo izrazi svojo podporo ali celo podari kaj v dobro skupnosti - spalne vreče, hrano, manjše donacije in podobno," so dodali.

Na vprašanje, koliko zanimanja so za okupacijo borze 15o pokazali politiki, je Djošan odgovoril, da se jih je nekaj oglasilo, da pa niso prišli zares zraven. "Nas nihče ne razume in nas tudi ne bo. Predvolilne obljube so lahko takšne in drugačne. Lahko nam obljubijo zlata jajca, dobili ne bomo pa nič," je bil pesimističen sogovornik.
Kurnik o namenu okupacije

Namen okupacije borze 15o ni, da se v Sloveniji znova zavrti kolesje nacionalne politike, ki ne melje nikamor, temveč da se vzpostavi razmerje sil z obstoječim sistemom in osvoji skupno blaginjo, se je danes na očitke, da so protestniki zoper "nasilje finančnega kapitalizma" izbrali napačno mesto, odzval Andrej Kurnik s FDV.

"Ljudje denimo sprašujejo, zakaj nismo pred bankami, ki so povezane s tajkunskimi odkupi. Seveda je to res, ampak mi pravimo, da je sam sistem finančnega kapitalizma generalizirana korupcija. Mi moramo vzpostaviti razmerje sil s samim sistemom. Tu niso možne izboljšave v smislu 'porežimo ekscese, pa bo vse v redu'," je Kurnik za STA pojasnil na delavnici pred Ljubljansko borzo.

Dodal je, da so se za protest pred poslopjem Ljubljanske borze odločili tudi zato, ker nekaj hočejo. "Tisto, kar mi hočemo, pa je osvojiti skupno blaginjo. To lahko osvojimo samo tako, da na najbolj splošni ravni odpremo konflikt - pa ne govorimo o kakšnem nasilju - in možnost novega konsenza s finančnimi institucijami," je poudaril sogovornik.

Po delavnici so se protestniki odpravili pred Banko Slovenije, kjer so izvedli komunikacijsko akcijo. Glede na to, da je centralna banka "tako rekoč ekspozitura Evropske centralne banke v Ljubljani", so tam zastavili vprašanje, "zakaj se še vedno dela vse, da bi se rešilo tiste, ki so nas pripeljali v krizo" in "ali ni nobene druge možnosti".

"Mi vemo, da je bila pred letom 1979 neka druga možnost. Ne pravimo, da hočemo tisto možnost nazaj, da hočemo deficitarno porabo ipd., saj vemo, da so ti časi minili, lahko pa obstaja neka tretja možnost, iz katere bi se financirala skupna blaginja," je povedal Kurnik.
Trajalo bo še dolgo časa

Rezultat okupacije se po njegovih besedah odraža v organiziranju form, demokraciji neposredne akcije, prihajanju ljudi s svojimi iniciativami in idejami o tem, kaj narediti. "In trajalo bo še dolgo časa, da se bo skozi te procese, ko ljudje izhajajo iz svojih problemov, iščejo rešitev, vzpostavilo neko gibanje," je še navedel.

Pred poslopjem Ljubljanske borze so protestniki danes organizirali delavnico, na kateri pojasnjujejo, zakaj je borza primeren prostor za "okupacijo". Na delavnici predstavljajo "logiko financializacije, njen izvor in razvoj, temeljna protislovja, ki so zanjo značilna, in s tem povezan horizont boja in osvobajanja".

"Za delavnico jemljemo preprosto izhodišče: delavec 19. stoletja je moral razviti razmerje sil z individualnim kapitalistom, delavcev 20. stoletja z državo, delavec 21. stoletja pa mora to storiti s financami," so v sporočilu za javnost še navedli protestniki.

   Na obisku tudi premier Pahor in Hanžek
    Iz kabineta premierja, ki vodi tekoče posle, Boruta Pahorja so potrdili, da je predsednik vlade protestnike obiskal v ponedeljek zvečer, pred borzo pa se je te dni denimo pojavil tudi predsednik Stranke za trajnostni razvoj Slovenije Matjaž Hanžek.
Sicer si bodo protestnike prišli ogledati tudi učenci iz bližnje osnovne šole Ledina, ki bodo v sklopu predmeta Državljanska vzgoja in etika spoznavali delovanje neposredne demokracije.
Sporočilo protestnikov
Zaradi napovedanega slabega vremena gibanje Okupacija borze 15o poziva vsa društva in posameznike, ki bi bili pripravljeni posoditi večje šotore (cca. 4m x15m) protestnikom pred borzo, da pokličejo na telefonsko številko 051 386 084 ali pripeljejo šotore neposredno pred borzo.

http://www.times.si/slovenija/protestniki-vztrajajo-ze-peti-dan-stalisca-z-delavnic-predstavili-pred-banko-slovenije--52656074c0-bdbdaf1b17.html
« Last Edit: October 19, 2011, 23:05:34 PM by Voda »

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #11 on: October 20, 2011, 11:13:19 AM »
Guy Fawkes: Maske protestnikov imajo dolgo zgodovinoProtesti, ki so se iz ameriškega Wall Streeta razširili po vsem svetu, nimajo zgolj skupnega cilja, delijo si tudi simbol – masko Guya Fawkesa z brki in koničasto brado. Na protestih v Londonu se je z omenjeno masko pojavil tudi ustanovitelj Wikileaksa, Julian Assange, a jo je zaradi vztrajanja mož v modrem odstranil, poroča spletni portal.

Prvič uporabljena v stripu

Maska Guy Fawkesa se je v zgodovini pojavila že večkrat. Leta 2006 jo je v filmu V for Vendeta (op. V kot vroče maščevanje) nosil glavni junak, osamljeni aktivist, ki se je v filmu boril proti izmišljeni fašistični politični stranki. V filmu glavni junak skuša razstreliti stavbo britanskega parlamenta kot je to leta 1605 želel storiti Guy Fawkes.

Masko so si v protestih scientološkem gibanju leta 2008 nadeli tudi pripadniki razvpite hekersko-aktivistična skupina Anonymous (op. Anonimni).

Maska se je prvič sicer pojavila v stripu Alana Moora, ki jo je zanj ustvaril britanski grafični oblikovalec David Lloyd. "Maska Guya Fawkesa je postala znamka in uporabna zaščita obraza v protestih proti tiraniji – zadovoljen sem, da jo ljudje uporabljajo, unikatna je, ikona popularne kulture uporabljena za poseben namen,“ je mnenje očeta maske navedel BBC.

Za potrebe protestov je maska primerna, ker skrije obraz protestnikov. Lloyd pa meni, da je nošnja mask morda povezana tudi s prizorom iz filma V for Vendeta, katerega producenti so masko prvič izdelali za namen filma, ki vključuje prizor množičnega protesta, v katerem vsi ljudje nosijo to masko. Masko je sedaj moč kupiti v številnih trgovinah, na račun protestov pa ponovno služi elita.

Guy Fawkes, večni upornik in lik, ki je izmed vseh najbolj anti-političen, je najbolj idealen vzornik, ki so si ga protestniki lahko izbrali, je prepričan eden izmed članov gibanja Anonimnih. Nošenje opazne maske protestnike loči od hipijev in socialistov in jim da lastno identiteto.

http://www.dnevnik.si/novice/svet/1042481865

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #12 on: October 23, 2011, 01:07:11 AM »
Miroljubne avstralske protestnike, ki se zavzemajo za pravičnejšo družbo, je policija dobesedno odvlekla s prizorišča protestov. Protestniki naj bi motili zasebno posest, čeprav so taborili na javnem prostoru.
Okoli 100 aktivistov, združenih v gibanje Occupy Melbourne, ki so od 15. oktobra taborili na mestnem trgu, se je uprlo ukazu mestnega sveta, naj izpraznijo prostor, ker da taborijo na zasebni posesti. Posredovala je policija, ki je sicer mirne protestnike s silo zvekla s prizorišča demonstracij, poročajo tuji mediji.

Okoli 100 protestnikov je bilo aretiranih, okoli 20 ljudi pa je bilo poškodovanih v nasilni akciji policije, ki se je z nemškimi ovčarji, dvema rotvajlerjema, konji in kakimi 300 policisti v polni bojni opremi lotila protestnikov, jih s silo zvlekla s prizorišča demonstracij, nato pa ogradila prostor demonstracij. Več ljudi, ogorčenih zaradi nasilnega posredovanja in nesmiselnosti odloka mestnega sveta (o motenju zasebne posesti na javnem prostoru), na medmrežju zahteva odstop župana Melbourna Roberta Doyla.

Danes se je več sto članov in podpornikov gibanja, ki ga je navdahnilo gibanje Occupy Wall Street, podalo na demonstrativni pohod, so pa izglasovali tudi odločitev, da do prihodnjega tedna prekinejo z nadaljnjimi protesti, poroča abc.net.au. Kljub tej odločitvi so se tudi zavezali, da ne bodo nehali nasprotovati pohlepu multinacionalk. ''Želimo boljšo družbo, želimo biti slišani, želimo resnično demokracijo,'' pravijo.
http://24ur.com/novice/svet/video-protestniki-naj-bi-na-javnem-mestu-motili-privatno-posest.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #13 on: October 23, 2011, 01:15:33 AM »
...nasprotna mnenja...

Borzi je treba odsekati glavo
Mario Belovič, notranja politika
sob, 22.10.2011, 06:00

Koliko protestnikov se je vprašalo, ali nemara z užitkom ne nosijo majic, ki so jih v Kambodži za pest riža izdelali otroci?
Globalno protestništvo, ambiciozno poimenovano revolucija 15o, je po podatkih organizatorjev prejšnjo soboto zajelo več kot 1000 mest v 82 državah sveta. Podatki o razsežnosti akcije se razlikujejo, saj gibanja ni sprožila ena organizacija; prej gre za raznorodne družbene skupine in intelektualne grupe, ki so se v reki nezadovoljstva v stotisočih zlile na ulice večjih mest. Iskro so prižgali protestniki zoper globalni neksus finančnih tokov, stkanih okrog centrov moči, ki jih demonstranti vidijo postavljene na Wall Streetu.

Za zdaj je to množica, medcelinska mreža ljudi – od alternativnih levičarskih aktivistov, mladih in študentov brez služb, okoljevarstvenikov, migrantov, razočaranih starejših, brezposelnih do tistih, ki jim je kako drugače zdrknilo na socialni lestvici – brez skupne hrbtenice in hierarhije, kaj šele zavesti. A s skupnim imenovalcem: nezadovoljstvo z obstoječim družbenim redom in svojim položajem v njem. Brez dvoma je to politična gesta v najširšem smislu. Gibanje je namreč uperjeno v spremembo same narave kapitalističnega režima, kot ga vidijo, v simbole ekonomske globalne moči, kot so multinacionalke, manj pa v strukture demokratične politične oblasti, ki jim konec koncev dovoli vsaj protestirati. »Čas je, da se združimo, čas je, da nas slišijo,« so rekli in so šli na ulice.

In smo jih slišali. Če ne drugega – skupaj s sindikati – v javnem diskurzu znova uveljavljajo za vladajoči red politično nekorektne in družbeno razbojniške besede. Korporativni in globalni mediji so morali poročati o glasovih zoper takšno globalizacijo, ki jo narekuje korporativni in globalni kapitalizem, ki dejansko vihti politično moč in se napaja na plenilskih trgovinskih sporazumih z novodobnimi kolonijami in dereguliranih denarnih trgih. Drugi dosežek je, da so, čeprav le za hip, prižgali luč upanja, da ni vseeno, da je družbeni aktivizem še vedno možen, da je še vedno globoko v sebi političen in ni (le) moda, po kateri je važno le, da smo zraven in da smo proti.

Kar se nas – vseh, ki se štejemo med prebivalce razvitih držav – tiče, še vedno živimo predobro, da bi bili resnično zraven, čeprav se bo to kmalu spremenilo. Dokler srednji razred, kjer je kritična masa, hodi na proteste zato, ker je lepo vreme in kot spomin na iskanje izgubljenega časa, nam očitno ni treba protestirati. Ko pa bodo jezik upora in revolucije začele govoriti množice razžaljenih in ponižanih, ki jih v njihovi eksistenci s predmestij raznih Kalkut, pa tudi Pariza ne bo nikoli pobral noben ekonomski cikel, takrat ne bodo potrebna nobena spletna orodja komunikacije in organizacije, temveč se bo družbena sprememba enostavno zgodila.

Še hujša je teoretična zagata takšnega gibanja. Če bo namreč poskusilo postaviti protiorganizacijo organizaciji, ki je dejansko ni, se bo obsodilo na neuspeh. Pravih centrov moči, proti katerim bi se dalo protestirati, namreč ni, vsaj takšnih ne, kot si jih predstavljamo. Tako kot Wall Street je tudi stavba borze, pred katero vztrajajo, le zunanji simbol nečesa, proti čemur se upirajo.

Ko je francoski nacionalni konvent v revoluciji odsekal glavo Ludviku XVI., je odsekal glavo suverenu, suverenost pa naj bi se kot kri, ki je tekla po ulicah teroriziranega Pariza, razlila pa celotnem ljudstvu. A če naj bi bila oblast, recimo ji aktualni finančni kapitalizem, kjer elite skubijo vse bolj brezpravne množice sveta, zgolj represivna in naj zgolj jemlje ubogim in daje bogatim, mar mislite, da bi jo sploh kdo ubogal?

Za učinkovit upor morajo protestniki najprej spodbiti levičarsko dokso o zgolj represivni oblasti v funkciji kralja, suverena, vladajočega razreda, zakona, države, finančnih institucij. Razlog, da se oblast tako dobro drži, je preprosto dejstvo, da ne pritiska na nas le kot sila, ki pravi ne, temveč da, prosto po Foucaultu, proizvaja stvari, vzbuja užitke in ugodje, izoblikuje to, kar vemo in kar govorimo. Veliko bolj kot negativno instanco z nalogo represije jo je treba obravnavati kot produktivno mrežo, ki teče skozi celotno družbeno telo. Koliko protestnikov zoper globalni red se je v soboto vprašalo, ali nemara z užitkom ne nosijo majic ali superg, ki so jih v Kambodži za pest riža izdelali otroci, in ali s svojo potrošnjo nemara tudi oni ne vzdržujejo globalne nepravičnosti, zoper katero protestirajo?

http://www.delo.si/mnenja/komentarji/borzi-je-treba-odsekati-glavo.html

Voda

 • Guest
Re: "Zavzemimo Wall Street" Slovenija
« Reply #14 on: October 30, 2011, 10:38:33 AM »
Video: Slavoj Žižek s protestniki okupiral Wall Street

Slovenski filozof navdušil množico v parku Zuccotti

Slavoj Žižek se je v nedeljo pridružil protestnikom v parku Zuccotti v New Yorku, kjer je središče gibanja Okupirajmo Wall Street, in podprl njihove zahteve.

Eden najvplivnejših sodobnih filozofov je v nedeljo skoraj uro stal pred protestniki v parku Zuccotti in jim predstavil svoj seminar o radikalizmu ter podprl njihove ideje in zahteve. Najprej je, tako piše New York Observer, bral iz pripravljenih zapiskov, svojo misel pa nato nadaljeval brez pripomočkov. V svojem govoru naj bi predstavil kar nekaj idej iz dokumentarnega filma Žižek!, ki pa so še vedno aktualne.

Množici protestnikov je povedal, da gibanje Okupirajmo Wall Street izpostavlja laži, ki predstavljajo temelj ameriške kapitalistične družbe, in jim ponudil praktični nasvet, naj jih ne zavede razpoloženje v parku Zuccotti, ampak naj razmišljajo o delu, ki jih še čaka.

"Zakaj si ne moremo zamisliti konca kapitalizma?"
Razpravo je usmeril od razprave med komunizmom in kapitalizmom, kjer je kitajske komuniste označil kot "najučinkovitejše in najbolj brutalne kapitaliste". "Komunistična revolucija je propadla in danes smo komunisti edino tako, da skrbimo za skupno dobro, kot je okolje," je povedal Žižek. "Zakaj si lahko predstavljamo konec sveta, ne moremo pa si zamisliti konca kapitalizma?" je vprašal protestnike.

Slovenski filozof je povedal, da podpira Georgea Sorosa, nato pa je milijarderja primerjal s čokoladnim odvajalom. Kot čokolada povzroča zaprtje, Soros predstavlja podobno notranje protislovje. "Najprej vam bodo vzeli miljarde, nato pa vam vrnili polovico. In to naj bi jih delalo največje humanitarce," je povedal Žižek. "Vzemite denar, seveda," je povedal, a protestnikom ob tem svetoval, naj se ne nehajo bojevati proti sistemu.

"Lahko so neumni, a niso sovražniki"
Dejal, da bi se moralo gibanje Okupirajte Wall Street združiti s čajankarji, ne pa da so njihov nasprotnik. "Tragedija je, da bi številni čajankarji morali biti na naši strani. Za to bi si morali prizadevati. Lahko so neumni, a ne smemo nanje gledati kot na sovražnike," je povedal Žižek.

"Ljudje si pogosto želijo nekaj, česar nočejo. Ne bojte se želeti si tistega, po čemer res hrepenite," je po poročanju New York Observerja Žižek še dejal protestnikom in dodal: "Dovoljeno nam je razmišljati o alternativah".

Protestniki vztrajajo že več tednov
Ohlapno povezana skupina več kot 200 protestnikov že več tednov protestira proti pohlepu velikih družb ter vztraja, da branijo 99 odstotkov ameriškega prebivalstva proti enemu odstotku najbogatejših. Protestirajo proti propadanju hipotek in bančnim zaplembam hiš ter proti visoki stopnji brezposelnosti, izpadom finančnikov na Wall Streetu ter proti policijskemu nasilju.

Taborijo na zasebni lastnini v parku Zuccotti, nedaleč od Svetovnega trgovinskega centra, kjer nameravajo vztrajati tudi čez zimo. Spijo na tleh, zaviti v odeje in spalne vreče, postavili so si zasilno kuhinjo in knjižnico. Gre večinoma za izobražene mlade brezposelne ljudi in študente. Na študente pritiskajo visoki zneski študijskih posojil, ki jih niti ne morejo začeti odplačevati, ker ni delovnih mest.

Protest proti pohlepu Wall Streeta pa naj bi se iz ZDA v kratkem razširil tudi na staro celino. 15. oktober je datum, ko naj bi se protestniki po vsem svetu, tudi v Sloveniji, uprli finančni nadvladi.

http://www.rtvslo.si/svet/video-slavoj-zizek-s-protestniki-okupiral-wall-street/268098