Author Topic: IS driver datasupport för terrorister  (Read 2248 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
IS driver datasupport för terrorister
« on: November 17, 2015, 17:16:44 PM »
IS driver datasupport för terrorister

Terrororganisationen har en 24-timmars datasupport för att hjälpa anhängare att kommunicera krypterat och kunna planera attacker utan insyn från säkerhetstjänster, rapporterar NBC News.

Terrororganisationen har en 24-timmars datasupport för att hjälpa anhängare att kommunicera krypterat och kunna planera attacker utan insyn från säkerhetstjänster, rapporterar NBC News.

Enligt NBC News har terrororganisationen IS en 24-timmars support där it-experter hjälper IS-anhängare att kommunicera krypterat och hålla sig borta från säkerhetstjänster när de rekryterar, planerar attacker och sprider IS budskap.

– Uppenbarligen gör detta det möjligt för dem att kommunicera och ägna sig åt fler operationer än tidigare, och mycket snabbare. De kan nu arbeta i internets hastighet snarare än i hastigheten av kommunikation person till person, säger Aaron F. Brantly, kontraterrorismanalytiker på den självständiga forskningsorganisation Combating Terrorism Center vid USA:s militärakademi vid West Point, till NBC News.
Combating Terrorism Center har genom hundratals timmars övervakning studerat hur datasupporten fungerar,

Fem till sex personer med universitetsutbildning i informationsteknologi ska vara navet i funktionen som förutom att kommunicera med enskilda IS-medlemmar om säkerhetsfrågor, också laddar upp instruktioner på sociala medier till hur man krypterar kommunikation.

– De svarar på frågor från alla, från de tekniskt mest okunniga till de mest kunniga, för att öka möjligheten för hela rörelsen att kunna delta i den globala terrorn, säger Aaron F. Brantly.

Combating Terrorism Center har tagit del av flera hundra sidor dokument som beskriver hur supporten hjälper allt från nyrekryterade militanter till de mest erfarna IS-ledarna med it-säkerhet. Förutom kärnmedarbetarna finns ett stort nät av personer runt om i världen som är involverade.

– Man kan förstå ungefär var de är genom att se när de loggar ut för att delta i bönen som sker fem gånger per dag. De verkar vara aktiva i stort sett i alla regioner i världen, säger Aaron F. Brantly.

IS växande förmåga att kommunicera i det tysta har väckt oro hos säkerhetstjänster i USA och Europa då det möjliggör för större grupper av IS-anhängare att nätverka och planera attacker. Enligt NBC är oron störst bland säkerhetstjänster i Europa där man tror att IS planerar ytterligare stora attacker.

Evelyn Jones

[email protected]
http://www.dn.se/nyheter/varlden/is-driver-datasupport-for-terrorister/