The WikiLeaks Supporters Forum

WikiLeaks Information Center => Languages => Global Intelligence Files => The Leaks => Croatian => Topic started by: Voda on March 02, 2012, 07:25:46 AM

Title: CRO/Stratforov memo na WikiLeaksu: MMF je dijelom kriv za rat u Jugoslaviji
Post by: Voda on March 02, 2012, 07:25:46 AM
Stratforov memorandum procurio na WikiLeaksu: MMF je dijelom kriv za rat u Jugoslaviji

"MEĐUNARODNI monetarni fond snosi svoj dio krivice za rat u bivšoj Jugoslaviji", stoji u tajnom internom memorandumu američkog instituta za strateške analize "Stratfor" iz 2009. godine koji je objavljen na WikiLeaksu.

U memorandumu se nalaze uputstva analitičarima na terenu sa sugestijama na koji način da prikupljaju informacije s područja bivše Jugoslavije, te ih se upozorava kako su mjere štednje koje je MMF nametnuo Jugoslaviji u predratnom razdoblju izazvale društvene nemire koji se dijelom krivi za rat.

"Zbog globalne recesije bilo koji ekonomski pokazatelji iz regije su vrlo važni. Pazite na bilo kakve nerede uslijed krize u kojima sudjeluju radnici i sindikati. Nemojte zaboraviti da su mjere štednje MMF-a nametnute Jugoslaviji djelomično krive za početak rata. Moramo voditi računa o bilo kakvom ekonomski motiviranom socijalnom nezadovoljstvu", navodi se u memorandumu.

Pazite na bilo kakvo spominjanje stranih banaka

Analitičarima je napomenuto i da paze na sve ekonomske izjave koje dolaze iz Hrvatske, Srbije i BiH.

"Za Stratforove analitičare su od ključne važnosti signali da zapadna Europa daje sredstva za pomoć i razvoj regiji, kao i posjete MMF-a zemljama regije. Pazite na probleme u bankarskom sektoru, bilo kakvo spominjanje stranih banaka u regiji da rade nešto neuobičajeno, poput zatvaranja poslovanja ili sprječavanje investicija", nadalje stoji u memorandumu.

BiH je ključ regije, pazite na radikale

Napominje se i kako je "BiH" ključ regije, te da vode računa o međuetničkim odnosima u zemlji, a posebno o radikalizaciji Republike Srpske. "Pazite na bilo kakav indikator da etničke grupe u BiH traže veću autonomiju ili bilo kakvo spominjanje nasilja", upozorava se.

"Podjele između Bošnjaka i Hrvata su posebno bitne. Pazite na nasilje na nogometnim terenima, organizirani kriminal i sve što može prerasti u etničko nasilje", navodi se u memorandumu.

Hrvatska ima visoku aktivnost organiziranog kriminala

Valja naglasiti kako je Stratfor ocijenio da je organizirani kriminal vrlo prisutan u svim zemljama Balkana, posebno u Hrvatskoj.

"Posebno treba obratiti pažnju na Hrvatsku, koja ima visoku aktivnost organiziranog kriminala. Isto vrijedi i za Makedoniju te Crnu Goru, jer je cijela ta zemlja organizirani kriminal. U BiH postoji visoka penetracija organiziranog kriminala s ruskim vezama, zbog čega nam je ovo dvostruko važno. Na Albaniju i Kosovo moramo posebno paziti", zaključuje se u memorandumu.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/stratforov-memorandum-procurio-na-wikileaksu-mmf-je-dijelom-kriv-za-rat-u-jugoslaviji/602020.aspx