Author Topic: Croatian translation of "Gas Cypriot deposits, the unknow War"  (Read 3751 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
This article has been translated by a volunteer translator. Neither WL  or The Official WikiLeaks Forum shall be held accountable for errors.  The reader is welcome to check him/herself the original source linked  below, and to comment if there is an error or misinterpretation. If an  error is identified we shall endevour to correct it"

Gas Cypriot deposits, the unknown War

01/03/2012,

WFL: http://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,10549.0.html (English Translation)
WLF: https://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,8973.0.html (Greek Original)


Ciparska plinska nalazišta, nepoznati rat

„Ta Nea“ u suradnji sa Wikileaks-om ekskluzivno za Grčku objavljuje povjerljive informacije sadržane u obliku elektroničke korespondencije kompanije Stanford, privatne američke obavještajne službe koja se je deklarirala kao CIA-iz sjene.

Reportaža Natasha Bastia
Četvrtak  1. Ožujka 2012.

Potraga za naftom i plinom u Južnom Mediteranu i ogromna  nalazišta koje se nalaze u Grčkoj i Cipru i kako će ta činjenica utjecati na položaj uključenih zemlja, posebno su zadnjih mjeseci bili preokupirani istraživači kompanije Stratfor.
“Turci su izvan kontrole“. Naslov je internog memoranduma poslanog od strane čelnika Stratfor kompanije Georgea Friedmana 16. rujna 2011 analitičaru koji je predstavio izvještaj o promjenama koje se tiču istraživanja kompanije Noble Energy za naftom u teritorijalnim vodam Cipra. “Nobel Energy pokušava bušiti u vodam Grčkoga djela Cipra no Turska je digla paniku zbog toga“ .“Analitičar je nadodao; “Ustvari, oni to rade zato što mogu,Grčka je trenutačno u neredima. Dio toga je i potez slanja ratnih brodova“.

Evo zanimljivoga primjera o tome kako se sakupljaju  informacije:
 “Baš sam razgovarao sa Davidom (najboljim prijateljem), koji poznaje prijatelja čiji je otac glavni čelnik Nobela Energy. Svi su zajedno večerali u Hustonu i njegov im je otac govorio o tome kako im Turci uzrokuju noćne more sa svim „tim“ ratnim brodovima. David  mu je govorio o tome što ja radim i kako dosta toga radimo sa Turskom te sada njegov otac želi o tome razgovarati sa mnom. To se može pretvoriti u poslovnu priliku, nikada ne znaš. 

Ta obitelj ima kuće po cijelome svijetu, otac mu govori 10 jezika, živi trenutačno na Cipru prije toga je živio u Quitou i Vijetnamu, ima raznorazne lude poslovne veze i isto tako raznorazne poslove s sumnjivim ljudima. Možda ću moći saznati nešto zanimljivo od njega i možda mi uspijemo pomoći njima da bolje razumiju Turke i što će stvarno učiniti….“

Analitičari predviđaju; Budući da je rujan i kompanija još nije objavila svoju procjenu veličine nalazišta, za koje se pretpostavlja da će biti jednako velika onima velikim nalazištima pronađenima u sličnim istraživanjima od strane Izraelaca. Smatraju da će Ciparski ministar vanjski poslova politički poduprijeti Izrael. Kažu da će Izrael poduprijeti njih ali sumnjamo da će se Izrael umiješati u kontraverzu oko Grčkoga dijela Cipra dokle god imaju pod:a)svoje razmjerice oko naftni rezervi na moru sa Libanonom, b)problema sa Turcima.

Grčka je poprilično tiha vezano s tim i to s dobrim razlogom. Atena podupire Cipar ali mislimo da je to samo retorički. Isto tako nismo vidjeli nikakvo izjašnjavanje od strane EU o tome.

Grčki dio Cipra kaže da će blokirati energetsko poglavlje između Turske i EU u pregovorima za priključenje, no Grčki Cipar je blokirao već osam poglavlja te su pregovori za članstvo već klinički mrtvi. Tako da ta prijetnja Turcima već odavno ne znači ništa.

Izvještaj analitičara o otvorenoj istrazi od strane Turkish Petroleum Company(TPAO).

“Nismo sigurni da li TPAO sposoban to napraviti sam ali jedan analitičar vjeruje da je najjače oružje Ankare  Turska odluka da stavi vojsku na stol kao opciju da bude upotrjebljena u Istočnom Mediteranu, i to naizgled protiv Izraela.

Grčka u „dolarskom bloku“ zbog nafte

Šansa da uključimo Grčku „ u dolarski blok“ u eksploataciji prirodnih resursa, izjava je u jednom od internih memoranduma Stratfor kompanije poslanoga 4. Studenoga 2011, u kojoj autor zapaža" Činjenica da bi Grčka možda trebala postati dio dolarskoga bloka je dio veće igre, koja se odigrava daleko iza kulisa.
„Predviđanja su povezana sa velikom pronađenom količinom ugljikovodika u našoj zemlji. Izvor ove informacije je opisan kao „ dobro povezan“ financijski izvor  i posjeduje najvišu ocjenu pouzdanosti (A).

E-mail poruka, opisuje nakanu Georgea Papandreousa da odstupi iz vlade jedinstva. Izrazito se naglašava “Grčki potencijal da postane veliki proizvođač nafte i prirodnog plina sljedeći otkrića ugljikovodika u regiji.“ Posebno se naglašava postojanje ogromnih nalazišta južno od Krete, takva procjena bila je potvrđena od dosad neobjavljenih geofizičkih mjerenja.

Ali najimpresivniji je kraj teksta koji kaže:“U slučaju da Grčka postane važan prirodno plinski/ naftni proizvođač,  zemlja bi preferirala da bude dio dolarskoga bloka nego europskoga bloka. Mi razumijemo da je Papandreous flertovao sa SAD-om, “dodano bez navođenja, ali dogovoreno uključivanje u „dolarsku zonu“ će se odnositi samo na buduće izvoze nafte.

Autor naglašava da bi (Grčka) postajući član dolarskog bloka savršeno odgovarala novom geopolitičkom scenariju koji se izrađuje u State Departmentu u Washingtonu.“
« Last Edit: May 11, 2012, 21:45:18 PM by Green »