Author Topic: Croatian : Propaganda in Times, Raising Pressure for Syrian Intervention  (Read 1871 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
This article has been translated by a volunteer translator. Neither WL  or The Official WikiLeaks Forum shall be held accountable for errors.  The reader is welcome to check him/herself the original source linked  below, and to comment if there is an error or misinterpretation. If an  error is identified we shall endevour to correct it"

17/ Propaganda Is Reported in Times, Raising Pressure for Intervention in Syria

14 Mar 2012, English, #600

Original URL: http://www.nytexaminer.com/2012/03/propaganda-is-reported-in-times-raising-pressure-for-intervention-in-syria/
WLF URL: http://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,10541.0.html

Propaganda objavljena u Timesu, povećava pritisak intervencije na Siriju.

14. Ožujak 2012.
Izvor: NYTX
 
Napisao:Michael McGehee

U jučer objavljenom članku New York Timesa naslova “Izvještaj o masakru u Homsu, povećava pritisak intervencije na Siriju“. Još je jedno propagandno djelo koje se oslanja na ono što kažu „Aktivisti sirijske opozicije“.
Aktivisti sirijske opozicije izjavili su u ponedjeljak, da su vojnici i pro-vladini nasilnici preko noći okružili grupu civila u centru razrušenog grada Homsa, napali su muškarce i žene, desetke njih su ubili, uključujući i djecu  te da su zatim i zapalili neka od tijela. Sirija je odmah negirala tu odgovornost.

Times naravno naglašava da “Sirijska“ zabrana pristupa vanjskim medijima onemogućava dokazivanja oprečnih  navoda o ubojstvima,“ ali kako smo naučili u posljednja dva mjeseca sa smrću dvoje Zapadnih novinara, taj navod nije točno. Novinari mogu ući u zemlju, ulaze u nju i infiltriraju se sa naoružanim pobunjenicima.
Pišući za „Al Akhbar“ krajem veljače, Sharmaine Narwani napisala je članak “Ispitujući sirijsku “Listu žrtava“, o reportaži Nir Rosen iz Sirije. Narwani je citirala Rosen koja kaže;

Svakodnevno opozicija daje izvještaje o stradalima, obično bez ikakvih objašnjenja o uzroku smrti stradalih. Mnogi od stradali su zapravo mrtvi opozicijski borci, ali se uzrok njihove stvarne smrti sakriva, u izvještajima su opisani kao nevino ubijeni civili od strane sigurnosnih službi, koji su „samo“ jednostavno bili protestirali ili su sjedili kod kuće.

Kroz cijeli Timesov članak postoje razni video linkovi te čak i fotografije “privremene mrtvačnice u Homsu“. Dok članak navodi slične komentare kao; “Aktivista u Homsu, Wael al-Homsa koji izjavljuje za telefonski intervju, “da su izbrojani deseci tijela, uključujući i ona žena i djece““, video klipovi i fotografije pokazuju samo muškarce. 


Zatim Narwani postavlja pitanja u svom članku:
Kako su smrti bile provjerene? Tko ih je provjerio i da li su ti imali kakvu korist od toga? Jesu li svi smrtni slučajevi civilni? Jesu li ti civili bili pro ili anti režima? Da li ta lista od približno 2000 mrtvih ljudi uključuje i sirijske sigurnosne snage? Da li ta lista uključuje članove naoružanih skupina? Kako ta sažeta lista razlikuje civile i pobunjenike obučene u civile?

Tu postoji još jedan zanimljivi zaplet u priči o konfliktu, koji je dostavljen od strane Wikileaks  i novo objavljenih Stratforovih mailova. U mailu napisanom u prosincu 2011 god. navedeno je da su SOF timovi (navodno iz SAD-a,Velike Britanije, Francuske, Jordana i Turske) već na terenu, usmjereni su na misiju izviđanja i obuku opozicijski snaga“ .
I dok se SAD-e pokušava „distancirati“ od kampanje bombardiranja jer je;“Sirijska zračna obrana je mnogo više robusnija i gušća, osim oko područja Damaska i na granici sa Izraelom“ Naglašeno je, da je plan, “Izvršiti gerilske napade, akcije atentata, pokušati slomiti leđa snagama Alawita, izazvati kolaps iznutra.“ To znači, “Neće postajati potreba za zračnom potporom, a ni ne očekuju se da će sirijski pobunjenici marširati  u kolonama ionako.“

Mailovi koji su procurili isto tako naglašavaju da je američki vojni izvor izjavio;“Ne vjeruju da će doći do zračne intervencije, osim ako ne bude postojao dovoljno veliki pritisak od strane medija prema masakrima, kao u slučaju Gadafija i akcije na Benghazi.“ Ovdje je važno naglasiti da je “akcija na Benghazi“  bila lažna propaganda od strane pobunjenika kao što je i ova što dolazi iz Sirije danas.

Svatko tko bi si dao malo truda i pogledao u tvrdnje oko Benghazija došao bi do spoznaje da su te tvrdnje došle od strane samih pobunjenika i da nije bilo nikakvih dokaza koji bih potkrijepili. Čak i osoba u UN-u koja je širila iste tvrdnje priznala je da ne postoje nikakvi dokazi i da je svoje tvrdnje temeljila na onome što su joj rekli sami pobunjenici. Bio je to Dr.Sliman Bouchuiguir, Generalni sekretar Libijske lige za ljudska prava, koji je otišao u UN i izjavio te iste tvrdnje bez da su one ikada provjerene. To je bio mamac koji je bio bačen, potopljen i  zagrižen, ostalo je postala povijest.

Stratfor mailovi na vidjelo iznose još jednu zapanjujuću izjavu.“ (Snage SAD-a) misle da će SAD-e imati visoku toleranciju prema ubojstvima sve dok ona „izrazito“ ne izađu na vidjelo javnosti“, “Ako bude dovoljno “medijske pažnje prema masakrima“ onda će SAD-u  koji je “već na tlu“ …“obučava opozicijske snage“,  biti lakše izvesti kampanju bombardiranja kao u Libiji. I “imati će vrlo visoku toleranciju prema ubojstvima  sve dok ona “izrazito“ ne izađu na vidjelo javne pozornice ,“ koja će, sa trenutačnog položaja medijske podčinjenosti Zapadnom establišmentu,  vrlo vjerojatno svaku uporabu sile od strane SAD-a tretirati kao nešto „konstruktivno“ dok uporabu sile od strane tzv. neprijatelja (npr:Sirije pod Asadom) smatrati „nepravednim“.

Posljednje zanimljivo otkriće vezano je uz Stratforove mailove datuma 7. Prosinca , 2011 god .To je bilo samo dva tjedna prije nego je Arapska liga poslala svoju promatračku misiju. U njihovom izvještaju stoji poruka, “Misija je utvrdila da su ondje naoružane osobe koje nisu spomenute u protokolu,“
Pitanje je sada:Da li su te “naoružane osobe“ SOF timovi (koje su) već na tlu.“ Bile tamo u vrijeme datuma e-maila? ( Za više informacija o izvještajima promatrača pogledajte pred-prošli članak ovoga autora).

Wikileaks  je već prije pokazao da su SAD podupirale opozicijske snage čak i prije nego je Obama preuzeo vlast, i da je SAD-e vršio pritisak samo na Sirijsku vladu da prekine vatru, dok je ignorirao nasilje i ratne zločine opozicijski snaga (npr;fotografija „gore“ objavljena je na web stranici „Voice of America“(Glas Amerike), (koja je službena emitirajuća ruka savezne vlasti SAD-a,) bez ikakve moralne ili legalne kritike prema pobunjeničkim snajperistima koji su pucali iz škole. (Human Rights Watch ima dobru studiju o tom pitanju.)

Ovoliko je poznato, bar za svakoga tko malo dublje uđe u stvar. Znajući sada da su strane vojne snage (koje možda uključuju i snage SAD-a ili imaju njihovu potporu)  „već na tlu“ i da je njihov cilj da destabiliziraju vladajući režim preko “gerilski napada (i) akcijama atentata“(npr:terorizmom) je eksplozivna objava. Ali kako čak i Timesov članak navodi Ruskog ministar vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je izjavio,“ Svako rješenje traži trenutačni prekid nasilja“ sa SVIH strana, jer kako članak parafrazira ministra koji navodi: „Naoružani elementi opozicije u Siriji isto su tako odgovorne za nastalu krizu“ .

Gore navedeni uvidi od strane Narwani i Wikileaksa trebali bi biti ozbiljno shvaćeni kada se ocjenjuje Timesov članak koji se čvrsto oslanja na propagandu pobunjenika čiji je glavni adut izjava o „masakru“. Najviše zbog toga što savršeno odgovara kalupu Stratforovih mailova kada raspravljaju o tome kako se SAD-e može još više uključiti u sve  i pokazati „visoku toleranciju prema ubojstvima“.
« Last Edit: May 11, 2012, 21:44:09 PM by Green »