Author Topic: Croatian translation of Wikileaks Revealed Stratfor Knew About Greek Debt Crisis  (Read 2049 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
18/ Wikileaks Revealed Stratfor Knew About Greek Debt Crisis … In Advance
28 February 2012
http://www.keeptalkinggreece.com/2012/02/28/wikileaks-revealed-stratfor-knew-about-greek-debt-crisis-in-advance/
http://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,8978.0.html

Wikileaks otkriva, Stratfor je znao za Grčku dužničku krizu ...Unaprijed!

Objavio, keeptalkinggreece 28.veljače 2012.

Ekonomska kriza u Grčkoj i moguće financiranje od strane Međunarodnog monetarnog fonda bilo je nadzirano od strane američkoga „fonda mozgova“ Stratfora puno prije nego je zemlja službeno zatražila pomoć od MMF-a. I prije nego je premijer George Papandreous otkrio da je razgovarao sa predsjednikom  MMF-a Dominique Strauss-Kahnom u prosincu 2009 god. Nedugo nakon što je osvojio izbore u rujnu.

Do otkrića je došlo nakon što je Wikileaks pustio u javnost preko 5 milijuna komunikacijskih e-mailova između Stratfor zaposlenika i njihovih obavještajaca iz nekoliko zemalja. Grčki dnevni list „TA NEA“ objavio je neke od njih i definitivno je bio šokiran činjenicom da je Stratfor, isto tako poznat kao „CIA u sjeni“ imao toliki interes za pomoć MMF-a Grčkoj.        Ti e-mailovi su isto tako otkrili povezanost između Stratfor-a i MMF-a.

Prema nekolicini e-mailova koji su bili objavljeni od strane grčkih novina TA NEA, američka privatna obavještajna agencija Stratfor nadzirala je poteze Grčke sa MMF-om, već u lipnju 2009 god. Što je pola godine prije početnih razgovora između Papandreousa i Strauss-Kahna i deset cijelih mjeseci prije Grčke odluke da pozovu MMF-ove mehanizme potpore u svibnju 2010 god.

U e-mailu koji je nabavio Wikileaks 19. lipnja 2009 god. Stratfor zaposlenici odgovorni za zemlje Srednje Europe, Baltika i Balkana poslali su uključenim kolegama u euroazijskoj regiji poruku naslova; “Detaljne upute Europa-Tier 3.“

U toj SMS poruci pridodan je dokument u kojem su dati detalji o važnim pitanjima na koje treba posebno obratiti pozornost.  Posebno za Grčku, gdje je napomenuto među ostalim uputama “Moramo znati točno što će se dogoditi ako/kada se Grčka prijavi za zajam kod MMF-a“.
Vrlo je vjerojatno da ćemo svjedočiti kompletnom ekonomskom kolapsu u zemlji eurozone. Molimo vas, da obratite pažnju na bilo kakve znakove trgovanja obveznicama. Grčka posjeduje ogroman dug, kako će se ponašati ovisi i o tome što će se događati sa njihovim dugom.

Drugi je e-mail poslan početkom studenoga 2011 god. Otkriva blisku povezanost između Stratfora i MMF-a. U tom e-mailu zaposlenik MMF-a obavještava Stratfor da se „Grčke novčane rezerve smanjuju i da će zemlja ostati bez novca u prosincu 2009 god.“

E-mail sa uputama poslan je u lipnju 2009 god. Što je prije, nego je predsjednik Europske komisije Jose Immanuel Barroso otkrio svoju prognozu o visokoj razini Grčkog deficita.
Barrosov izvještaj je sastavljen mjesec dana kasnije. Grčki je deficit je bio na 10% kad je otkriven na kraju ljeta 2009 god.“ (Izvor:TA NEA via Real.gr and in gr.)

Stratfor je imao dva obavještajca u Grčkoj pod tajnim imenima, GR001 i GR101.

Translated« Last Edit: May 11, 2012, 21:44:33 PM by Green »