Author Topic: Croatian translation of Spies of Stratfor: Inside the World of a Private CIA  (Read 2054 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
12/ Spies of Stratfor: Inside the World of a Private CIA
27 Feb 2012, English, #37
http://english.al-akhbar.com/content/stratfor-inside-world-private-cia
WLF: https://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,8786.0.html


Stratfor:Unutar svijeta privatne CIA-e

Napisao:Yazan al-Saadi

Objavljeno, Ponedjeljak, 27.Veljače 2012.

Curenje preko 5 milijuna osjetljivih podataka iz američke obavještajne kompanije Stratfor, koje uključuje: mailove, podatke o kreditnim karticama, zaporke i identitete izvora, baca potpuno novu sijenu na brzo mijenjajući svijet prikupljana podataka i otkriva one koji stoje iza toga. Al-Akhbar dobio je pristup podacima koje je nabavio i objavio Wikileaks, uključujući i osjetljive materijale koji se odnose na Bliski Istok.

Strategic Forecasting Inc. Opće je poznata kao Stratfor privatna kompanija koja se bavi unosnim poslom prikupljanja obavještajnih podataka i procjenama.

Osnovana 1996 god. Kompanija je dobila globalno značenje tijekom napada NATO-a na Kosovo 1999 god. Čije su na-ogled oštre i svježe analize objavljivale različite novinske agencije. Ali događaji 9.11.(2001 god.)  I „rat protiv terorizma“ podigao je kompaniju na posve novu razinu, pretvarajući je u visoko traženoga informatora za  glavne zapadne medijske organizacije kao;Bloomberg, Associated Press, Reuters, The New York Times i BBC.

Obično nazivana privatnom CIA-om, Stratfor tvrdi da prikuplja informacije preko brojnih javno dostupnih izvora, kao:novinski agencija, chatova i dr. internet stranica, neklasificiranih vladinih studija i dobro postavljenih internacionalnih izvora.

Do nedavno većina internoga poslovanja Stratfora bila je nepoznanica, no prošloga prosinca članovi hakerske grupe „LulzSec“ koji su izdanak popularne grupe Anonymous,  hakirali su sustav za vrijeme „LulzXmas“ kampanje da bi naglasili težak položaj Bradleya Manninga, američkoga vojnika koji je trenutačno pritvoren od strane američke vlasti zbog sumnje davanja informacija Wikileaksu.

Preliminarna čitanja ovih novi mailova polako osvjetljavaju strukturu institucije, proces nabave i izgradnju izvora, i pokazuje intrigantnu komunikaciju između zaposlenika.  Značajno i suprotno od očekivanoga dojma koji Stratfor želi prikazati o sebi, mailovi otkrivaju da kompanija ima organizacijskih problema. Umomentima šokantno su neinformirani i često previše ovise o pojedinim izvorima u stvaranju svojih predviđanja koja su visoko tražena.

Što je Stratfor?

Stratfor je osnovan prije deset godina u Austinu, Texsasu od strane George Friedmana, bivšega profesora političkih znanosti. Friedman je glavni obavještajni časnik, financijski nadglednik i izvršni direktor kompanije.

Na web stranici kompanije u dijelu „O nama“  predstavlja sebe kao:“Najbolje prodavanim autorom“. Friedman ima iskustvo rada u pitanjima koja se tiču sigurnosti i obrane, sa američkom vojskom kao i sa drugim institucijama kao što je ozloglašena RAND korporacija.

Samoproglašen učenik neokonzervativne ikone Leoa Straussa, Fridman je redovno naglašavao „Prijetnju Džihda“ od strane al-Qaedae. I Doista,(1) prognoza sastavljen od zaposlenika Stratfora za desetljeće od 2005-2015 se pretežito bavi afirmiranjem SAD-a kao globalne hegemonističke sile i konfliktom sa al-Qaedaeom.

Izvori su neophodni za funkcioniranje Stratfora. Oni su žila kucavica za fond mozgova, bilo da su poznanici Stratforovih zaposlenika ili su visoko pozicionirani pojedinci.

Friedmanova žena, Meredith Friedman aktivno sudjeluje u operacijama fonda mozgova. Ona je glavni Međunarodni direktor i Potpredsjednica je odjela za komunikaciju. Iz mailova se može uvidjeti da je njezina uloga proširiti Stratforovu mrežu odnosa sa javnošću, pripremajući događaje i intervjue sa medijima za svoga muža,  kao i za akademske i političke ličnosti.
Štoviše Meredith organizira internacionalna „krila“ Stratfor kompanije, gdje šalje zaposlenike u inozemstvo da sudjeluju na konferencijama.

Fred Burton je Stratforov potpredsjednik odjela za Anti-terorizama i Korporativnu sigurnost. Čini zadnju slagalicu u vodstvu fonda mozgova. Bio je specijalni agent u američkoj diplomatskoj sigurnosnoj službi i bio je postavljen je od strane Washingtona da istražuje:Ubojstvo Izraelskog  premjera Yitzhaka Rabina, ubojstvo Rabia Meira Kahane i mnoge bombaške urote od strane al-Qaeda prije 9/11.


Burton je očito pro-Izrealski nastrojen, sa vezama u izraelskoj vojsci i obavještajnom sektoru. U jednom od  mailova raspravljajući o Gaza Freedom Flotilla(Oslobodilačkoj Gazinoj flotili), Burton prisvaja izraelski ton i raspravlja o tome kao je flotila financirana od strane sumnjivih izvora.

Izvor:Dvosjekli mač

Sigurno je da postoje neki tipovi odnosa između Stratfora i Službenih sigurnosnih agencija, posebno unutar SADa. Brojni interni Stratforovi cirkulirajući mailovi imaju (9) privitke internih i strogo povjerljivih dokumenta FBI-a i drugih agencija. Kopajući dalje po mailovima moguće je da ćemo dobiti daljine konkretne dokaza o toj direktnoj povezanosti.

Organizacija je strukturirana kao piramida. Na vrhu su Friedman i Burton koji donose odluke. Ispod njih su Watch Officers(Službenici nadglednici/kontrolori) koji češljaju različite obavještajne Izvore za bio kakvom značajnijom vrijednošću informacija.
Sljedeći su Analitičari koji se često nazivaju „manipulatorima“ to su zaposlenici koji raspravljaju i osiguravaju obavještajne podatke, čiji je zadatak da nađu, skupljaju i izgrade odnose sa pojedincima s ciljem prikupljana informacija. Konačno na kraju baze piramide nalaze se Izvori.
(Vidjeti detalje u prozoru ispod ovoga teksta)

Izvori su neophodni za rad Stratfora. Oni su spas za fond mozgova, bez obzira da li su poznanici Stratforovih zaposlenika  ili su visoko pozicionirani postavljeni pojedinci.

Izvori se ocjenjuju po uobičajenoj ocjenjivačkoj (10) skali(1-5). Sa „5“(A) se ocijenjuju najbolji i sa „1“(F) najgori. Isto tako (11) izvori su kodirani po regiji ili temi koju zastupaju te im je dodijeljen Broj.

Međutim interni Stratforovi mailovi  ukazuju na stupanj (12) frustracije i povremenu zbunjenost  zaposlenika u smislu slijeđenja propisa. Ne tako davno u Travnju proveden je potpun proces ocjenjivanja izvora. Prateći trag mailova za pregled, može se osjetiti frustracija onih čiji je zadatak bio objediniti listu Izvora. U jednom slučaju lista Izvora bila je pogrešno poslana u OS (javno dostupni podaci) listu.

Postoji potpuna nepovezanost prema trenutačnoj stvarnosti i širokoj kompleksnosti regija i tema koje pokrivaju.
U jednoj mail razmjeni između Anya Alfano koja radi kao izvjestitelj i Meredith Freidman, Alfano ističe (13) reviziju procesa ocjenjivanja izvora. Izvještaj navodi da Stratfor nije informiran onako kao bi htio da drugi misle da je. Većina izvora se nalazi u pojedinim zemljama i nisu dostupni širom regije niti se šire po različitim sektorima. Stratforov glavni izvor na Bliskom Istoku tajnog imena ME1 je predmet rasprave.

Prema različitim mailovima ME1 je bio aktivno upleten sa Stratforom od 2006 god. Možda čak i ranije. Čini se da je izvor netko iz Libanonske vojske, posjeduje dobro razumijevanje engleskoga jezika i čini se kao velikim dobavljačem raznih informacija za Stratfor, koje uključuju sveučilišne studente članove Hamasa, brojne Arapske diplomate u Libanonu i dr.

Važnost ME1 je dalje naglašena(16) povišicom koju je primio u listopadu 2011 godine. Plaća mu je povišena na 6000 dolara na mjesec. Elektronički prijenos novaca (17) za 2011 godine pokazuje da je ME1 treće najbolje plaćen izvor.

Povjerenje u  ME1 se očituje u dva maila. Prvi (18) pokazuje da članovi Stratfora vjeruju da imaju „Novinarski kontakt“ više-manje u svakoj bitnoj i značajnoj Libanonskoj novinskoj agenciji preko ME1. Drugi mail(19) je možda onaj koji dokazuje manjak pravoga znanja od strane zaposlenika Stratfora i pokazuje njihovo preveliko oslanjanje na vanjsko-obavještajno prikupljanje podataka.

To pokazuje rasprava koja se tiče sektaškoga identiteta Assefa Shawkata sirijskoga zamjenika Ministra obrane i muža Bushra Assada i Ali Mamlouk,i  sirijskoga glavnog obavještajnog direktora.
Bez obzira na „OS“(javno dostupne) informacije koje kaže da su Shawkat i Mamlouk Suniti, kako jedan analitičar ističe, Zaduženi predstavnik za ME1, Reva Bhalla čvrsto odgovara,“ Vjerujem ME1 po ovom pitanju,. Mrzim ovu regiju, aaaaaegh“.

Iza Stratforove „promocije“

Stavljajući na stranu očitu sramotu i štetnu sigurnosnu provalu za instituciju(Stratfor)koja napreduje na potrebi za tajnošću svojih izvora, opće znanje zaposlenika čini da se filtrira po određenom modelu.

Stratfor je institucija čija se ideologija temelji na neo-konzervatisitičkim idejama pragmatizma. Postoji naglašen osjećaj oduševljenja za globalnom moći koji je projiciran na SAD-u i njezinim saveznicima. Još više je naglašena očita i totalna isključenost sa stvarnim događanjima i širokom kompleksnošću regije kojom se bave. Analize i diskusije koje se tiču Bliskoga Istoka zauzimaju najviše pažnje u ovom slučaju.

Mnogi od internih dokumenata koji su proslijeđeni su iz Zapadnih ili Izraelskih agencija(službi). Za zaposlenike Stratfora, Palestinski urednik je proglašen(20) „luđakom“ zbog izražavanja svojih uvjerenja da će Jeruzalem biti oslobođen samo „Vojnim užasom“.
No za razliku od (21) očitog rasizma od strane izraelskog obavještajnog službenika prema Arapima, njegovi komentari još uvijek imaju težinu.
Ono što nam mailovi još više pokazuju a tiče se službenika, je priznanje analitičara da je da je Stratfor sličan Obavještajnoj službi Izraelske obrane jer su oboje„ Isključeni iz domaćih politika“ regija kojima se bave.

Većina zaposlenika ima površno razumijevanje tema kojima se bave. Od analitičara se traži da se bave temama o kojima nemaju nikakvo predznanje. U neformalnoj (22) razmjeni mailova , osim upitnih šala od strane zaposlenika u vezi sa SIDE-om, prvi redak opisuje dopuštenje analitičaru zaduženom za Latinsku Ameriku(koji nije stvarni stručnjak za regiju, no svejedno mu je dopušteno) da sakupi informacije na zadovoljstvo svojih nadređenih.

Nadalje, mnogi od internih proslijeđenih dokumenata su iz Zapadnih i Izraelskih agencija(službi), nego iz bilo kojih drugih izvora iz regije, što osnažuje „Isključenje“(od stvarnih događanja u regiji) unutar Stratfora.

Stratfor je bio važan alat za različite zapadne medijske agencije i obavještajne organizacije. Svijetlo bačeno na tajne korporativne obavještajne subjekte, predstavlja djelomično objašnjenje zašto zapadne medijske agencije i obavještajne organizacije uporno nisu shvaćale Ne-Zapadna društva.
Većinu analitičkih razmišljanja razvijenih u organizaciji kao što je Stratfor, koja su zatim široko rasprostranjena,  temeljena su na uskim pripovijedanjima, koja ne obuhvaćaju stvarnu složenost i osjećaje pojedinaca koji žive u regiji, niti živopisne političke, ekonomske i socijalne strukture.

Video u kojem Friedman predstavlja Stratforov rad potencijalnim klijentima, daje suprotnu impresiju. Friedman odbacuje Washingtonsku baziranu kulturu politike, no stavlja je na papir koji nitko ne čita. Pokazuje razmetanje o superiornosti obavještajne službe nad novinarstvom. Skroman ali uvjeren Friedman tvrdi da je novinarstvo „zastarjelo“ dok je obavještajni rad usredotočen na „Zašto“ i Što će se „Dalje dogoditi“.
Malo je Friedman znao, gledajući unatrag kako njegova organizacija djeluje od strane novinara diljem svijeta, danas  će nam reći mnogo više o tome „Zašto“ koje naglašava! I utjecati će na ono što će se dogoditi uz obavještajno prikupljane na Bliskom Istoku i izvan njega.   

U budućim člancima, Al-Akhbar će ispitati djelovanja i pronalaske Statfora na Bliskom Istoku.

Stratforovi mailovi

Stratfor je korporativan fond mozgova koji se bavi akumulacijom obavještajnih podataka koji su interno procijenjeni, raspravljeni i ocjenjeni. Većina informacija vezana je uz vojsku, politiku i ekonomska događanja, i mailovi su glavni alat za razmjenu znanja između zaposlenika.

Obavještajni podaci prikupljeni od izvora obično se uspoređuju sa javno dostupnim podacima(OS) i onda su sažeti u različite procijene i izvješća koja se objavljuju. Ti se podaci dijele javnim novostima, pretplatnim listovima koje se kroje po regionalnim interesima pretplatnika ili ovisno o njegovom pretplatnom paketu.

Stratfor interno poprilično ovisan o svojim komunikacijskim mail-listama, o priveligiranim „Alpha“ listama do „Analitičkim“ listama, prema regionalnim timovima kao, “MESA“, “LATMA“,  i „Euroasia“. Svaki dio obavještajnih podataka je podijeljen preko specifičnih kanala obrade.

Kompanija ima brojne odjele koje se bave sastavljanjem informacijama. Trenutačno je više od 130 zaposlenika u (3) fondu mozgova. Mnogi od zaposlenih imaju više od jedne operativne pozicije. Npr. Jennifer Richmond je direktorica za Kinu i direktorica za Internacionalne projekte. Mailovi su otkrili da je imala i moguće da još ima admistrativnu ulogu, pokušava da organizira i koordinira listu izvora za procjenu i rad te da osigura da zaposlenici imaju(4) uvide u kriterije bodovanja.

Brzina je ključ u Stratforovoj obavještajnoj igri i uloga Watch Officers(WO)/Službenika nadglednika je potrebita. Oni djeluju kao „objektivni procjenjivači izvora“ koji komentiraju  informacije dane od strane izvora i uspoređuju  ih sa javno dostupnim podacima. Kao što ih je jedan zaposlenik nazvao tijekom jedne interne mail diskusije, „WOs drže (5) obiteljske dragulje kompanije“. Na čelu toga odjela je Michael Wilson.

Analitičari su sljedeći bitni zubac stroja. Od analitičara se očekuje da prikupi izvore, kategorizira ih po liniji pouzdanosti, pravovremenosti, dostupnosti/položaju, vjerodostojnosti i jedinstvenosti pruženih uvida.
Kako njihovo regrutiranje izvora varira, ali većinom su izvori su mukotrpno (7) zavedeni u suradnju.

Opisani kao „manipulatori“ analitičari imaju direktnu vezu sa Izvorima i njihov je prioritet da osiguraju da ta veza potraje.

Od Stratforova analitičara očekuje se da ima interakciju sa pretplatnicima, da izvlači daljnje informacije i njeguje potencijalne izvore za buduće potrebe. To je jasno u jednom od razmjena mailova u kojima niže pozicioniran taktički analitičar naglašava kako je stvorio novi izvor, pojedinca unutar neimenovanog Njemačkoga osiguravajućeg ureda koji je bio pretplaćen na Stratforove usluge preko 9 godina.

Taktička analiza unutar Stratfora se pretežito odnosi  na promatranje i komentiranje vojnih, obavještajnih i drugih sigurnosnih operacija u SAD-u i  izvan SAD-a.
Scott Stewart je potpredsjednik Taktičkoga izviđanja i od milja nazivan „Stick“ (Štap), na čelu je odjela.


« Last Edit: July 02, 2012, 21:26:02 PM by Green »