Author Topic: Croatian translation of 13/ Exclusive: Homeland Security Kept Tabs on Occupy Wal  (Read 1785 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
13/ Exclusive: Homeland Security Kept Tabs on Occupy Wall Street
28 Feb 2012, English, #48
http://www.rollingstone.com/politics/blogs/national-affairs/exclusive-homeland-security-kept-tabs-on-occupy-wall-street-20120228
WLF: https://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,8935.0.html


Ekskluzivno:Domovinska sigurnost prati kretanje Occupy Wall Street-a.

Objavljeno: 28. Veljače. 2012. 18.55. Istočno vrijeme (SAD-a).
Napisao: Michael Hastings

Kako se je pokret Occupy Wall Street proširio diljem zemlje prošle jeseni, kretanja vatrenih protesta u više od 70 gradova počeo je pratiti Odjel za domovinsku sigurnost. Unutarnji izvještaj DHS-a (Odjela za domovinsku sigurnost)
Naslova:“SPECIJALNI IZVJEŠTAJ: Occupy Wall Street-a“, datiranoga u listopadu prošle godine, započinje sa zapažanjem:
“Da masovno okupljanje povezano sa pokretom može poremetiti transportne, komercijalne i državne službe, posebno kada se održavaju u velikim metropoličkim područjima.
“Dok priznaju mirnu prirodu OWS demonstracija, izvještaj mračno nadodaje da:
“Demonstracije velikih razmjera mogu dovesti do nasilja, koje bi bilo popriličan izazov za predstavnike zakona.“

Izvještaj od 5 stranica koji je dio 5 milijuna novo procurenih dokumenata, pregledanih od strane Rolling Stone-a u istraživačkom partnerstvu sa WikiLeaksom, nastavlja se sumirajući povijest Occupy Wall Street-a pokreta i procjenjuje „Utjecaj“pokreta na sve od financijskih institucija do vladinih službi. Mnoga zapažanja su dobronamjerna i čine se prikupljenim iz javno dostupnih izvora. Izviještaj naglašava Npr. Da je u Chicago-u “Uhićeno pet žena radi bacanja smeća, koje je uzeto iz zapiljenoga doma kojeg sada posjeduje Banka Amerike (Bank of America) u predvorje jedne od bankini podružnica. I da je OWS pokret u New Yorku organizirao „Marš milijunaša“od Zucotti parka da bi demonstrirao ispred domova najbogatijih stanovnika grada.

Čini se da je Odjel za domovinsku sigurnost „počistio sve“ Twitter poruke povezane sa OWS-om za sastavljanje svojih izvještaja. Izvještaj sadrži poseban dio koji se tiče Occupy društvenih medija i korištenja IT-a (informatičke tehnologije) koje pružaju interaktivni prikaz demonstracija i okupljanja diljem zemlje, neprimjerno posuđenih sa lijevo orijentiranoga bloga Daily Kos-a.
“Društveni mediji  i organska pojava online zajednica“ Izvještaj naglašava:“Potakle su brz rast OWS pokreta“.

Najvažniji aspekt  prijetećeg dijela izvještaja dolazi u zadnjem paragrafu:

“Rastuća podrška OWS pokretu proširio je i utjecaj pokreta i povećao je izglede za nastanak nasilja. Dok je mirna priroda pokreta do sada služila ublažujuće na opći utjecaj pokreta, veći broj sudionika i podrška od strane grupa kao Anonymous polagano povećava rizik od potencijalnih incidenata i povećava sigurnosni rizik prema kritičnoj infrastrukturi CI.
(CI-Procesi, sustavi, objekti, tehnologije, mreže, imovina i usluge bitne za zdravlje, sigurnost ili gospodarsku dobrobit).

Nastavak ekspanzije protesta isto tako postaje težak teret za predstavnike zakona i organizatore pokreta u kontroli protestanata. Kao su primarni cilj demonstracija financijske institucije one su i najviše pogođene OWS pokretom. Zbog lokacije protesta u velikim metropoličkim područjima potiče se „povećana i konstantna svjesnost“ sigurnosnog osoblja o situaciji za sve sektore kritične infrastrukture.

Nikada nije dobro vidjeti da vladine agencije tajno razgovaraju o potrebi „Kontrole protestanata“ posebno kada je ta vladina služba zadužena za zaštitu svoje zemlje protiv terorista a ne protiv nenasilnih protestanata koji prakticiraju svoje pravo Prvoga Amandmana koji omogućava pravo na mirno prikazivanje nezadovoljstva.
Od zloglasne Cointelpro operacije 1960ih do nedavnog nadzora NYPD-a američkih muslimana, vlast ima dugu i uznemirujuću povijest u opravdavanju ograničenja građanskih sloboda pod čijim okriljem percipira i često proizvodi prijetnje. (kao:Potencijalni sigurnosni rizik za kritičnu infrastrukturu).

Štoviše bilo je izvještaja da je Domovinska sigurnost igrala značajnu ulogu u koordinaciji i lomljenju Occupy pokreta diljem zemlje prošloga Studenoga, stavljajući saveznu vlast u poziciju da „cilja“ svoje vlastite građane u ime nacionalne sigurnosti.
Ako je povijest ikakav vodič, nije bilo velikoga birokratskoga skoka između naizgled dobronamjernog poziva na “kontinuiranu situacijsku svjesnosti“ i ilegalne kampanje domaćeg nadzora.
« Last Edit: July 02, 2012, 21:27:39 PM by Green »