Author Topic: WikiLeaks pobjedio VISA  (Read 2442 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline JustMe

  • Member
  • *
  • Posts: 10
WikiLeaks pobjedio VISA
« on: July 13, 2012, 16:05:58 PM »
WikiLeaks pobijedio VISA-u u slučaju protiv Valitor, nekadašnje VISA Iceland

Okružni sud u Reykjavíku upravo je odlučio da je kompanije prekršila ugovorno pravo kad je blokirala mogućnost doniranja WikiLeaksa putem kreditnih karata.

Nakon što je  WikiLeaks objavio dokaze u vezi s ratnim zločinima i bespilotnim letjelicama SAD 2010. godine, mnoge američke financijske institucije uključujući  VISA, MasterCard, Bank of America, započele su bankovnu blokadu protiv WikiLeaks bez ikakvog administrativnog ili sudskog procesa. Blokada je onemogućila preko  95% donacija od strane pristaša  WikiLeaks, što je organizaciju koštao preko  20 milijuna USD.

Sud je odluio da se se mogućnost doniranja mora ponovo uspostaviti u roku od 14 dana  inače će Valitor biti kažnjen sa kaznom od 800 000 ISK dnevno (oko 6000 USD).  WikiLeaks je poduzeo nekoliko koraka protiv blokade i Europska Komisija je počela sa preliminarnom istragom prije godinu dana. Odluka Komisije da li će kompanije morati prekinuti financijsku blokadu očekuje se prije kraja kolovoza.

Osnivač WikiLeaks Julian Assange je rekao "Ovo je velika pobjeda protiv pokušaja Washingtona da ušutka WikiLeaks. Mi nećemo dozvoliti da se nas ušutka. Ekonomska cenzura je cenzura. To je krivo. Kad se ovo radi izvan granica zakona onda je to dva puta gore. Jedan po jedan od onih koji su uključeni u pokušaj cenzure  WikiLeaksa naći će se na krivoj strani povijesti.

"U lipnju je Datacell, kompanija sa sjedištem u Islandu koja je upravljala donacijama za WikiLeaks, podnijela prijavu protiv Valitor, kompanije koja stoji iza VISA i MasterCard, zbog "nezakonitog uskraćivanja financijskih službi". Wikileaks je od 2010. suočen sa mnogim financijskim poteškoćama. Kada su Master Card i druge kompanije počele blokirati plaćanja za WikiLeaks Datacell je još uvijek dozvoljavao vlasnicima Visa kartica da uplate donacije za WikiLeaks preko njihove kompanije.Usprkos tome, Visa je blokirala mogućnost da vlasnici kartica daju donacije za WikiLeaks.

Direktor  Datacella Olafur Sigurvinsson izjavio je da je iznenađen ovakvim dvostrukim standardima i rekao:"Mogu podržavati  Al-Qaidu, Ku Klux Klan, kupovati oružje i droge i bilo koju vrstu dječje pornografije sa mojom VISA karticom. Ovo nitko ne istražuje, ali ne mogu pomoći organizaciji koja se bori za ljudska prava i  za slobodu govora." 

Više informacija o bankovnoj blokadi WikiLeaksa možete naći na samom Wikileaksu

http://politika.hr/svijet/9546-wikileaks-pobijedio-visa-u-u-slucaju-protiv-valitor-nekadasnje-visa-iceland