Author Topic: Assange: Stratfor je za Coca Colo nadzoroval organizacijo Peta  (Read 1273 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
Assange: Stratfor je za Coca Colo nadzoroval organizacijo Peta
« on: February 27, 2012, 14:05:59 PM »
Assange: Stratfor je za Coca Colo nadzoroval organizacijo PETA

London - Ustanovitelj spletnega žvižgača Julian Assange je na novinarski konferenci v Londonu izpostavil, da bo WikiLeaks objavil okoli pet milijonov emajlov obveščevalne službe Stratfor. Med drugim naj bi v prihodnjih dneh sledila objava elektronskih pošt o nadziranju aktivistov organizacije Peta, ki jo je naročila Coca Cola, in o WikiLeaksu ter Julianu Assangeu, ki jo je naročila vlada ZDA.

Stratfor se "opisuje kot globalna obveščevalna agencija, njen cilj pa je, da postane prva obveščevalna agencija na svetu, ki bi tudi ameriške učila, kako naj delajo," je pojasnil Assange. Stratfor poročila pošilja vladam in vojskam ter tudi zasebnim organizacijam in univerzam. In kdo so te zasebne organizacije, se je vprašal Assange: "Naftne družbe, ameriške zračne sile, banke in tudi marinci."

Julian Assange je na konferenci napovedal objavo novega odkritja, na katerega so naleteli v nedeljo zvečer. Stratfor naj bi po naročilu Coca Cole nadzoroval aktiviste organizacije Peta. Podpredsednik Stratforja Fred Burton je Coca Coli ponudil neomejen dostop do podatkov o Peti. Korporacijo je zanimalo predvsem, koliko je aktivistov v Kanadi, ZDA in Veliki Britaniji.

Stratfor je preiskoval tudi WikiLeaks in Juliana Assangea, kar bodo prav tako objavili v prihodnjih dneh. O spletni strani in njenem ustanovitelju naj bi bilo več kot 4000 majlov, ameriška vlada pa je hotela v javnosti to prikazati kot veliko težavo.

"To ni organizacija, ki samo zbira informacije prek informatorjev, temveč se nanje tudi odzove," je opozoril Assange.

http://www.dnevnik.si/novice/znanost/1042512718

Voda

  • Guest
Ciini pogodbeniki nova tarča WikiLeaksa
« Reply #1 on: February 27, 2012, 14:15:05 PM »
Ciini pogodbeniki nova tarča WikiLeaksa

Spletna stran WikiLeaks je začela objavo petih milijonov e-sporočil podjetja Stratfor, ki je povezano s Cio. Dopisi, ki so jih domnevno prestregli Anonymousovi hekerji, naj bi razkrili temne skrivnosti v podjetju.

Spletna stran Wikileaks je začela znova objavljati zaupne dokumente. Razkrivajo, kako deluje ameriško zasebno podjetje za zbiranje obveščevalnih podatkov Stratfor. Kakšna je struktura honorarjev, kakšne so prakse pranja denarja in psihološke metode?

To in še več naj bi razkrila objava pet milijonov emailov, ki so jih od decembra v računalnikih podjetja Stratfor prestregli hekerji. Dopisi bi lahko razkrili zaupne vire podjetja, obenem pa naj bi dali vpogled v skrivnostni svet vohunjenja, saj je podjetje Stratfor eno izmed pogodbenih podjetij, ki zbira informacije za ameriško vlado in Cio.

V podjetju Stratfor so kmalu po polnoči objavili sporočilo za javnost, kjer objavo ukradenih dopisov označujejo kot poskus, da bi jih utišali in zastrahovali pri nadaljnjem delu. Sami pravijo, da v podjetju po naročilu opravljajo podrobne geopolitične analize, podatke pa pridobivajo tudi s pomočjo zaupnih virov. Obenem so zapisali tudi, da ostaja George Friedman še vedno direktor podjetja, kot pa so oznanili, so nekateri maili avtentični, drugi pa ne, a dokončne potrditve ne nameravajo podati.

Temne skrivnosti Stratforja razkrite s pomočjo Anonymousa

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je povedal: "Tukaj imamo zasebno vohunsko podjetje, ki se zanaša na zaupne vire v ameriški vladi, tuje tajne službe dvomljivega slovesa in novinarje. Kar zaskrbljuje, je dejstvo, da so tarča tovrstnega nadzora med drugim aktivisti, ki se borijo za pravičnost.“

WikiLeaks ni potrdil, kdo jim je dobavil obširno korespondenco teksaškega podjetja, uradno znanega pod imenom Strategic Forecasting Inc. Aktivisti skupine Anonymous so že v začetku leta povedali, da so uspeli ukrasti korespondenco več kot 100 uslužbencev podjetja, ki so jih iz Stratforjevega podatkovnega sistema pridobili že decembra.

Zasluge za krajo podatkov si lastijo posamezniki, povezani s hekersko mrežo Anonymousa. Na Twitterjevi strani AnonSec so tako zapisali: "Čestitke za neverjetno partnerstvo med #Anonymousom in #WikiLeaksom, s pomočjo katerega bo vseh 5 milijonov emailov na voljo javnosti.“

Umazanije za zidovi Stratforja

Kakšne bodo posledice objave, zaenkrat ni znano, prav tako ne niti kako bodo razkritje čutili zaposleni, naročniki in Stratforjevi zaupniki. WikiLeaks je razkril, da sodeluje z več ducat medijskimi organizacijami po celem svetu, ki so imela ali imajo dostop do Stratforjeve korespondence. Med drugim so na seznamu ameriško časopisno podjetje McClatchy, italijanska L'Espresso in La Repubblica, ruski Reporter in nemška medijska hiša NDR/ARD.

Da so razkritja sočna, priča dejstvo, da je del dopisov, ki so jih posredovali aktivistični skupini, ki se bori proti korporativnemu pohlepu, strani The Yes Men, razkril načrtno goljufijo, s katero je Stratfor demantiral odgovornost podjetja Dow Chemical za kemijsko katastrofo v Bhopalu.

"To je le primer, s katerim se odslikuje način, kako podjetje posluje. Delujejo, ne da bi se ozirali na pravila, zakone in človeško dostojanstvo,“ je povedal član skupine The Yes Men Andy Bichlbaum.

http://24ur.com/novice/svet/stratfor-nova-tarca-wikileaksa.html