Author Topic: Croatian translation of Stratfor insights on China's bailout of the Eurozone  (Read 1825 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Aries

  • Member
  • *
  • Posts: 25
  • Gender: Female
Whistle.is: Stratfor insights on China's bailout of the Eurozone

Original document source:
http://wikileaks.org/gifiles/docs/171942_re-alpha-insight-eu-china-econ-china-s-two-conditions-tr-742.html
http://wikileaks.org/gifiles/docs/1029363_-eurasia-fwd-alpha-insight-europe-russia-china-73b-euro.html


Whistle.is: Stratforov uvid u kinesko spašavanje Eurozone
Objavio:whistle.is 8. studenog 2012.

Mail Stratforovih obavještajaca napisan 3. studenog 2011. i objavljen od strane Wikileaksa kao dio Globalnih obavještajnih dokumenata (GFI) otkriva zanimljive interne informacije koje se tiču Kine i njezinog stajališta u rješavanju problema financijske krize u Eurozoni.

Izvor koji je nabavio informacije je ekonomski izvjestitelj iz Dogan News Agency-ije iz Pekinga, koji je rekao Stratforu da će Kina u pregovorima postaviti dva glavna uvjeta s ciljem da pomogne Europi povoljnim zajmom.

„Izvor kaže da uvjeti Kine za posuđivanje novca Europi postaju sve jasniji. Oni imaju dva glavna zahtjeva: uklanjane restrikcija na izvoz visoke tehnologije i priznanje statusa 'slobodnog tržišta' Kini.“ Mnoge  se stvari u svijetu mogu promijeniti ako Europa pristane na te zahtjeve.

U odgovoru na navedeno, Stratforov analitičar napominje da se dogovara mutna trgovina oružjem sa Francuskom Vladom:
„Ustvari poprilično sam iznenađen da nisu još spomenuli problem trgovine oružjem. Možda o tome razgovaraju pozadinskim kanalima sa Sarkoom. Raspitati ćemo se da li postoje kakvi detalji vezani sa visokom tehnologijom.“

U drugom mailu, napisanom isto tako u studenom 2011. neimenovan „stariji“ ekonomist Trojke (Trojka se sastoji se od Europske komisije, Europske centralne banke i MMF-a koji su zaduženi za strukturalne reforme u zemljama s dužničkim problemima) otkriva detalje sastanka između kineskog i ruskog predsjednika s Nicholasom Sarkozyijem, bivšem francuskim predsjednikom, na kojem su obje zemlje ponudile 73 milijarde eura „ako Europa može iznaći garancije za njihove sljedeće planove/zahtjeve“.

„Sarkozy se je sastao sa Medvedevom i Huom. Obje zemlje su ponudile 73 milijarde eura ako Europa dođe do garancija za njihove zahtjeve. To bi isto tako bili 'Pokretački fondovi'. Nije jasno kako Europa išta može garantirati.“

Glasine o pomaganju Kine u spasu Eurozone bile su već objavljene ranije ove godine.

« Last Edit: January 03, 2013, 13:18:04 PM by ariana »