Author Topic: Planet kan ha kapats  (Read 6007 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Planet kan ha kapats
« on: March 14, 2014, 11:11:01 AM »
http://www.svd.se/Bilder/Artikelbilder/3363754.svd/representations/c/KARTA.jpg

 
Planet kan ha kapats
 
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nytt-svep-flygkraschen-utanfor-vietnam_3357334.svd?sidan=10
 
Nya uppgifter till Reuters:Planet kan ha kapats och flugit till ögruppen Andamanerna i Indiska Oceanen. Hans Kjäll, expert på flygsäkerhet, har också kapning som en stark teori.
 
 
Kinesisk satellitbild från sökandet efter det försvunna flygplanet.
 
FOTO: AP
 
13 mars 2014 kl 07:49 ,uppdaterad: 14 mars 2014 kl 10:30
 
Det är anonyma källor som uppger detta till Reuters.  I rapporteringenframgår att någon med kompetens att flyga kan ha tagit över spakarna och fört planet i en annan riktning. Långt västerut från den givna rutten till Peking.
 
Malaysiska myndigheter:
 
– Vi tittar på möjligheter av sabotage eller kapning, säger en källa tillReuters.

Ett fartyg från USA:s flotta har sänts ut för att söka efter det försvunnaflygplanet. Samtidigt flyttas fokus mot ögruppen Andamanerna i Indiska oceanen.
 
Det amerikanska stridsfartyget USS Kidd, som tidigaredeltagit i sökandet nära Thailand, dirigerades till området under torsdagen.
 
Vita Husets talesperson Jay Carney:
 
– Såvitt jag förstår så kan – baserat på ny information som intenödvändigtvis är avgörande, men ny information – ett nytt sökområde komma att öppnas i Indiska Oceanen, sade Vita husets talesperson Jay Carney något svävande.
 
Myndighetspersoner bekräftar för BBC att uppgifterna fått USA att"skifta fokus" för sökandet, men uppger att underrättelserna "inte är konkreta nog för att föranleda höjda förväntningar".
 
En välunderrättad källa säger dock till CNN att det "antagligen finnsen betydande sannolikhet" för att planet nu ligger på botten av Indiska oceanen.
 
På sjunde dygnet efter att planet med 239 personer försvann finns trots en massiv sökinsats ännu inga spår. Men teorierna fortsätter att strömma in.
 
Data som sänts ut från planets motorer tyder på att MH370 flög i hela fyratimmar efter sista kontakten, uppgav insatta källor till The Wall Street Journal under torsdagen. Med en marschfart om uppemot 1 000kilometer i timmen innebär det i så fall att Boeing 777:an kan ha nått långt upp i Indien eller Kina, eller så långt sydösterut som Australien eller Papua Nya Guinea.
 
Uppgifterna baseras på data som motorerna automatiskt sänder som ett led i underhållsschemat.
 
Den nya teorin gör att terrorutredare i USA fokuserar på möjligheten att planets transpondrar avsiktligt slagits av, innan det flugits till hemlig ort, enligt The Wall Street Journal.
 
Boeing 777 har motorer av typen Rolls-Royce Trent, en mycket vanlig motor i denna klass flygplan.
 
En annan teori, byggd på en anonym men uppenbarligen initerad källa, som lanseras i flera amerikanska medier, är att en läcka vid satellitantennen skulle kunna ligga bakom försvinnandet.
 
Den skulle i så fall ha medfört att trycket i flygplanskroppen gick förlorat och att både piloter och passagerare förlorade medvetandet innan något larm kunde skickas.
 
Flygplansmodellen Boeing 777-200 uppges tidigare ha undersökts för liknande problem. Men det är en av många teorier om vad som kan ha hänt  Malaysia Airlines flight 370.
 
– Det är många som har sina ”babies” som bidrar till spekulation. Innan något vrak har hittats förblir det gissningar, säger Gunnar Mandahl, vid Flygsäkerhetskommittén.
 
Fakta: Andamanerna
 
Yta: 8 249 km2 eller något större än Medelpad. En arkipelag med 200 stora och små öar.
 
Jan Majlard Reporter
 
08-13 52 75 [email protected]