Author Topic: Många vill bli glömda av Google  (Read 1790 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Många vill bli glömda av Google
« on: June 04, 2014, 18:39:10 PM »
Många vill bli glömda av Google

I fredags släppte Google ett webbformulär där individer kan begära att företaget tar bort viss personlig data från sökresultaten - och det har varit högt tryck på tjänsten. Under det första dygnet kom 12 000 ansökningar in. Efter de fyra första dagarna var totalen uppe i 41 000.
 
4 juni 2014 kl 13:34, uppdaterad: 4 juni 2014 kl 14:18

Det är Financial Times som rapporterar om siffran och hänvisar till källor som står nära den amerikanska nätjätten. Enligt tidningen handlar det just nu om omkring sju förfrågningar per minut som kommer in. En stor andel ska komma från Storbritannien och Tyskland.

Google har sagt att de kommer att undersöka varje förfrågan noga och ställa var och en av dem mot de kriterier som EU-domstolen lagt fram. Själva beslutet kommer att ligga hos människor istället för att hanteras av algoritmer. Men exakt hur lång tid det väntas ta är oklart, även om de källor som Financial Times varit i kontakt med säger att de första länkarna kommer att försvinna i mitten av juni.

Länkarna kommer dock bara att försvinna från de europeiska versionerna av sökmotorn och européer kommer att kunna hitta dem genom att helt enkelt gå in på den amerikanska varianten. Eller, som flera nätaktivister och internetexperter konstaterat, så kan man använda någon av de andra sökmotorerna som finns och som inte omfattas av EU-domstolens beslut (decision).

Google släppte formuläret den 30 maj efter ett beslut (decision) i EU-domstolen, som följde en spansk rättsprocess där en medborgare begärt att Google skulle ta bort länkar till en tidningsartikel med föråldrade uppgifter om ett tidigare rättsfall ur sina sökresultat.

Den spanska domstolen beslutade (decided) att tidningen hade rätt att ha kvar sin artikel eftersom den var korrekt när den skrevs, men att Google skulle ta bort den ur sina sökresultat. Google överklagade och Spanien vände sig till EU-domstolen för vägledning.

EU-domstolen konstaterade då att människor kan ha rätt att få information bortplockad ur sökresultaten om denna anses bryta mot ett unionsdirektiv som bland annat ska skydda den personliga integriteten och rätten till ett privatliv.
Googles nya formulär är ett första steg i arbetet med att rätta sig efter EU-domstolens krav om att personer ska ha rätt att ”bli glömda” på internet. I samband med att formuläret lanserades förklarade Google-vd:n Larry Page att bolaget är besviket över domstolens beslut (decision).

– Vi ska nu försöka bli mer europeiska och tänka på det kanske mer från ett europeiskt sammanhang, sa Larry Page i en intervju med Financial Times som citerades av TT.

Det amerikanska perspektivet kontra det europeiska perspektivet återkommer i en intervju med Ross Lajeunesse, ansvarig för Googles arbete med att försvara det fria ordet på internet, i SvD Näringsliv i mars förra året. Han ser det mer långtgående EU-förslaget om rätten att bli bortglömd på internet som ”ett enormt problem för yttrandefriheten”.
– Ska man som privatperson kunna bestämma över vilken information om en själv som får finnas på internet och vilken som ska bort?
– Ska en politiker kunna bestämma att ett korkat uttalande eller en obehaglig bild ska försvinna? Det kan missbrukas på många sätt och från mitt personliga, amerikanska perspektiv är hela förslaget egentligen totalt omöjligt att förstå, sade han i samband med en konferens om frihet och säkerhet på internet som sökjätten anordnade i Stockholm förra våren.
http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/manga-vill-bli-glomda-av-google_3627432.svd