Author Topic: Patrik gick i polisens fälla  (Read 1884 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Signhilde

  • Moderator
  • *
  • Posts: 887
  • Gender: Female
Patrik gick i polisens fälla
« on: August 04, 2014, 10:10:06 AM »
Patrik gick i polisens fälla
Uppdaterad i dag 09:39. Publicerad i dag 06:00
Bild 1 av 3
 
Foto: Maria Westholm
 
Patrik sitter på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Det brott han är dömd för skulle aldrig ha inträffat utan aktiv medverkan från den amerikanska drogpolisen DEA. Foto: Eva Tedesjö
 
Jens Lapidus Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En topphemlig fälla, ledd av den amerikanska drogpolisen, fick svenske Patrik att dömas för att ha deltagit i internationella knark- och terroraffärer. Nu tar advokaten Jens Lapidus fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
En topphemlig fälla, ledd av den amerikanska drogpolisen, fick svenske Patrik att dömas för att ha deltagit i internationella knark- och terroraffärer. Nu tar advokaten Jens Lapidus fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
– Det känns märkligt att bli dömd, när till och med domstolen slår fast att jag blev utsatt för en olaglig aktion, säger Patrik.
Vi träffar honom på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Anstalten har Kriminalvårdens högsta säkerhetsklass och han betraktas här som en deltagare i organiserad internationell brottslighet med terror och kokainhandel.

Patrik motsvarar inte den bilden. Han har nyss fyllt 50 och arbetar vanligtvis i en butik. Innan Patrik drogs in i den här affären har han levt ett stillsamt liv med fru och barn i en förort till Stockholm. Han har aldrig tidigare varit misstänkt för någon organiserad brottslighet

Det är också utrett att det brott Patrik är dömd för aldrig skulle ha inträffat utan aktiv medverkan från den amerikanska drogpolisen Drug Enforcement Agency, DEA.

Historien började 2010 när agenter för DEA tog kontakt med en svensk man, tidigare utpekad som krogkung i Stockholm. Mannen är dömd i Sverige för grova vapen- och narkotikabrott. Patrik har känt den mannen sedan ungdomsåren.

Det är än i dag oklart varför DEA ansåg att denne svenske krogkung var intressant för dem. De gillrade en fälla för mannen. En hemlig agent, kallad CL, erbjöd mannen stora mängder kokain. Under flera möten i Spanien och Panama diskuterade de sina affärer. CL påstod att han företrädde den colombianska Farcgerillan. Han ville ha betalt för kokainet i form av vapen till gerillan.

Krogkungen nappade. I april 2011 skulle han visa upp en provleverans i form av en automatkarbin och ett raketgevär. Leveransen skulle ske i Danmark. Det var nu krogkungen tog kontakt med Patrik.
– Han frågade om jag ville hjälpa honom att lämna en väska i Danmark, berättar Patrik.
Krogkungen intygade att det inte rörde sig om något olagligt.
Patrik fick cirka 2 500 kronor för att täcka sina omkostnader och en mobiltelefon. Han tog tåget till Helsingborg där en man gav honom en väska. Via mobilen fick han sedan instruktioner att ta sig till Danmark. Där överlämnade han väskan till en man som senare visade sig vara agent för den danska säkerhetspolisen, som samarbetade med DEA i operationen.
Efter att ha levererat väskan var Patriks uppdrag avslutat. Han reste hem och fortsatte sitt vardagliga liv. Men några veckor senare möttes han av stora rubriker i tidningarna om att hans gamle vän hade gripits i Panama för vapenaffären.
Krogkungen sitter i dag häktad i USA. Han riskerar ett mycket långt fängelsestraff och är just nu inne i en så kallad ”plea bargaining”, alltså en förhandling om att få straffet sänkt genom att erkänna och berätta detaljer om sina affärer.
Patrik själv väntade sig att få påhälsning av polisen. Men ingenting hände. Först 14 månader senare gjorde den svenska polisen ett tillslag i hans hem.

Patrik överlämnades till Danmark där han ställdes inför rätta. Den danska domstolen konstaterade att vapenaffären hade skett på initiativ från dansk och amerikansk polis och att det rörde sig om en olaglig brottsprovokation. Det ska normalt leda till att man inte kan dömas för brottet.
Men, resonerade Danmarks högsta domstol, aktionen hade riktats emot den svenske krogkungen, inte mot Patrik. Därför kunde han ändå dömas. Han skickades till ett svenskt fängelse.
Straffet blev tre års fängelse för grovt vapenbrott. Med häktningstiderna inräknade ska han enligt den svenska Kriminalvårdens uträkning vara fri i februari 2015.

Advokaten och författaren Jens Lapidus har nu vänt sig till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna med Patriks fall. Domstolen har i flera utslag gått emot fall där någon döms efter brottsprovokationer.
– Jag tror att Danmark har gjort fel här, säger Jens Lapidus.
I sin klagan till Europadomstolen betonar han att ”Gärningen hade aldrig kommit till stånd utan den amerikanska narkotikamyndighetens aktiva påverkan”.
– I USA är det mycket mer tillåtet att polisen aktivt frammanar brott, för att sedan gripa den som begår brottet. I takt med att det internationella samarbetet ökar så stöter vi på de här problemen oftare, säger Lapidus.

Men Patrik kommer att ha avtjänat hela sitt straff innan Europadomstolen hunnit reagera. Egentligen borde han redan vara fri, anser han. I Danmark friges fångarna efter halva strafftiden.
I Sverige ska den straffade ha avtjänat två tredjedelar. Patrik har klagat på beslutet. Den svenska Kriminalvården har svarat med att vägra ge honom permission. Hans klagan anses visa att ¬Patrik är rymningsbenägen.
Stefan Lisinski
[email protected]

http://www.dn.se/nyheter/sverige/patrik-gick-i-polisens-falla/