Author Topic: Bradley Manning po letu in pol na zaslišanje  (Read 1502 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ariana

  • Guest
Bradley Manning po letu in pol na zaslišanje
« on: December 17, 2011, 19:22:39 PM »
Ameriški vojak Bradley Manning, ki naj bi WikiLeaksu posredoval več sto tisoč dokumentov, je po letu in pol za zapahi le stopil pred sodnika. Zaslišanje se je začelo le dan pred njegovim 24. rojstnim dnem.

V ameriškem oporišču Fort Meade v Marylandu se je začelo zaslišanje še ne 24-letnega vojaka Bradleyja Manninga, ki naj bi WikiLeaksu predal več sto tisoč dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš.

Zaslišanje naj bi trajalo pet dni in je sploh prvo, odkar so ga maja lani aretirali v Iraku. Manning se je pred sodiščem pojavil v vojaški uniformi, videti je bil miren.

Varnostni ukrepi so izjemno strogi, nekateri so jih opisali že kot bizarne. Na vojaškem sodišču je manjše število sedežev sicer namenjeno novinarjem, a poročanje je strogo omejeno, novinarji pa med drugim med obravnavo ne smejo zapuščati oporišča.

Bradley Manning naj bi z vojaškega računalnika v Iraku vzel več sto tisoč dokumentov in jih predal spletni strani WikiLeaks, ki jih je nato objavila. Zaradi tega mu grozi dosmrtni zapor brez možnosti pomilostitve. Tožilci bi lahko zahtevali celo smrtno kazen, kar pa se po njihovih dosedanjih izjavah skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Sicer pa na tokratnem zaslišanju, ki naj bi trajalo kakšnih pet dni, šele odločajo, ali sojenje sploh začeti.

Na obravnavo že zdaj leti kar nekaj očitkov. Manningov odvetnik David Coombs je uradno protestiral, ker je vojska odklonila večino prič, ki jih je predlagal. Od 48 jih je potrdila le deset, vse pa so bile tudi na seznamu tožilstva. Prav tako je izbira datuma za začetek zaslišanj milo rečeno nenavadna. Začenjajo se v petek, trajala pa bodo skozi ves konec tedna, in kot so sporočili, najbrž tudi pozno v noč. "Zaslišanja ob koncu tedna in tik pred božičnimi počitnicami so gotovo namenjena temu, da bi zmanjšali tako medijsko zanimanje za dogodek kot tudi proteste," je prepričan Jeff Patterson iz Mreže podpornikov Bradleyja Manninga.

Čeprav je za zapahi že leto in pol, bo Manning, ki do zdaj ni priznal še ničesar, danes sploh prvič stopil pred sodnika. Ameriška vojska je bila zato deležna hudih očitkov, ti pa nanjo prav tako letijo tudi zaradi siceršnjega ravnanja z vojakom. Po aretaciji v Iraku so ga ameriške oblasti poslale v oporišče marincev Quantico v Virginiji, kjer so ga zaprli v samico za 23 ur na dan in ga tudi slačili do golega, ker naj bi bil domnevno nagnjen k samomoru. Aprila letos so ga nato preselili v zapor Fort Leawenworth v Kansasu, ne glede na to, da je vrh administracije s predsednikom Barackom Obamo na čelu ves čas zatrjeval, da s postopki ni nič narobe.

Se pa s tem med drugim ni strinjal njegov tesen sodelavec, tiskovni predstavnik State Departmenta Phillip Crowley, ki je postopke označil za "bedaste" in odstopil. Združeni narodi so sprožili preiskavo, konec nepotrebnega poniževanja pa so zahtevale tudi organizacije, kot je Amnesty International.

Pred oporiščem Fort Mead napovedujejo proteste, Mreža podpornikov Bradleyja Manninga je zbrala 400.000 dolarjev za njegovo obrambo, v soboto, ko bo dopolnil 24 let, pa napovedujejo demonstracije po vsem svetu.

http://24ur.com/novice/svet/bradley-manning-po-letu-in-pol-na-zaslisanje.html