Author Topic: SLOV/Ameriško tožilstvo pripravilo tajno obtožnico proti Assangeu  (Read 1573 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
Ameriško tožilstvo pripravilo tajno obtožnico proti Assangeu

Sydney - Ameriško tožilstvo je spisalo tajno obtožnico proti ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu.To je razkrila elektronska pošta ameriške varnostne družbe Stratfor, ki jo je objavil WikiLeaks. O tem govori interno dopisovanje med analitiki in podpredsednikom družbe Fredom Burtonom.

"Imamo zapečateno obtožnico proti Assangeu"

"Imamo zapečateno obtožnico proti Assangeu," piše elektronskem sporočilu s 26. januarja lani. Kot poroča Sydney Morning Herald, je bil komentar odgovor na poročanje medijev o preiskavi proti WikiLeaksu v ZDA.

Avstralski časnik Sydney Morning Herald, ki ima v dogovoru z WikiLeaksom dostop do elektronske pošte Stratforja, je poročal, da je informacijo dobil skupaj s prošnjo, naj je ne objavi, ker ima Burton tesne stike z ameriškimi obveščevalci in organi pregona.

Assange trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane

Julian Assange, ki je avstralski državljan, čaka na sodbo britanskega vrhovnega sodišča o njegovi pritožbi na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Assange trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane in povezane z dejavnostmi WikiLeaksa.

Assange se boji, da bi njegova izročitev Švedski odprla pot izročitvi ZDA, kjer mu grozi obtožnica zaradi objave skrivnih vojaških dokumentov, ki jih je WikiLeaksu priskrbel ameriški vojak Bradley Manning.

Odvetnica poziva k zaščiti Assangea

Assangeova avstralska odvetnica Jennifer Robinson je izjavila, da bi se morala avstralska vlada postaviti za svojega državljana. "Pogledati moramo samo, kako ravnajo z Bradleyjem Manningom, ki je že več kot 600 dni zaprt v nečloveških in ponižujočih razmerah brez sojenja, da bi vedeli, kakšna usoda čaka Juliana, če bo izročen ZDA," je opozorila.

"Čas je, da avstralska vlada in avstralski narod začneta spraševati. On je avstralski državljan in si zasluži zaščito," je dodala Robinsonova.

http://www.siol.net/novice/svet/2012/02/amerisko_tozilstvo_pripravilo_tajno_obtoznico_proti_assangeu.aspx
« Last Edit: February 29, 2012, 12:56:02 PM by Voda »