Author Topic: CRO/Tajna optužnica protiv Assangea  (Read 1734 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
CRO/Tajna optužnica protiv Assangea
« on: February 29, 2012, 12:33:47 PM »
Tajna optužnica protiv Assangea

Američki tužitelji sastavili su tajnu optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, piše australski list Sydney Morning Herald pozivajući se na jedan povjerljivi e-mail američke privatne obavještajne tvrtke Stratfor.

WikiLeaks je počeo u ponedjeljak objavljivati e-mailove Stratfora, analitičke tvrtke za globalnu sigurnost sa sjedištem u SAD-u, navodno povezane s CIA-om.
Imamo zapečaćenu optužnicu protiv Assangea, navodi se u pismu koje je potpredsjednik za obavještajna pitanja u Stratforu Fred Barton uputio analitičarima ove tvrtke.

Australski dnevnik ističe da je Barton poznati stručnjak za sigurnost i borbu protiv terorizma i da ima bliske veze s američkim obavještajnim i policijskim agencijama. Assange, državljanin Australije, čeka odluku britanskog Vrhovnog suda na svoju žalbu na odluku o izručenju Švedskoj, koja ga traži zbog navodnog seksualnog zlostavljanja.

Assange odbacuje te optužbe i ističe da su one politički motivirane te da su povezane s aktivnostima njegove internetske stranice. On strahuje bi njegovo izručenje Švedskoj otvorilo put za izručenje SAD-u, gdje bi se mogao suočiti s optužbama za špijunažu ili urotu u znak odmazde za objavljivanje povjerljivih američkih poruka.

http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=155109&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=e93c7d02e9
« Last Edit: February 29, 2012, 12:44:38 PM by Voda »