Author Topic: Wikileaks / E-mail: Pratite sve što Rusi rade u Hrvatskoj i regiji  (Read 4342 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Voda

  • Guest
u otkrivenim e-mailovima privatne tajne službe Strafor spominje se i Hrvatska

E-mail: Pratite sve što Rusi rade u Hrvatskoj i regiji

Ne zna se tko je od Strafora, američke tvrtke specijalizirane za izradu geostrateških studija, zatražio analizu Hrvatske


Nakon što je prije godinu dana objavio tisuće američkih povjerljivih diplomatskih dopisa kojima je uzdrmao svijet i zadao glavobolje State Departmentu koji se mjesecima ispričavao zbog stava koji, pokazalo se, gaji prema svojim saveznicima, WikiLeaks je u ponedjeljak otvorio novu aferu. Počeo je objavljivati tajne e-mailova Stratfora, privatne američke tvrtke specijalizirane za izradu geostrateških studija, za koju se vjeruje da je usko povezana s CIA-om.
Uslugama Stratfora ne koristi se samo američka vlada i njeno Ministarstvo domovinske sigurnosti nego i niz velikih kompanija poput proizvođača vojnih zrakoplova Lockheed Martina ili Northrop Grummana, kontraktori koji obavljaju poslove obnove u Iraku ili Afganistanu, ali i multinacionalne kompanije poput Coca-Cole. WikiLeaks je najavio da će u sljedećih nekoliko mjeseci na internetu objaviti približno pet milijuna povjerljivih e-mailova. Jučer, prvog dana objave, svjetlo dana ugledala su prva 194 povjerljiva dokumenta, a u nekima je spomenuta i Hrvatska.

Organizirani kriminal, jačanje neonacizma, prosvjedi te potezi banaka u stranom vlasništvu bile su glavne točke u smjernicama za analizu situacije u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. “Moramo biti u tijeku s bilo kakvom aktivnosti u vezi s organiziranim kriminalom, posebno u Hrvatskoj (jaka aktivnost), Makedoniji i Crnoj Gori (cijela zemlja je u mreži organiziranog kriminala, uključujući vlast), BiH (vrlo jaka aktivnost, i to s ruskim vezama pa je dvostruko važnija)…”, stoji u uputama agencije za nepoznatog naručitelja.

Nasilje prema Srbima


Pozornost se u Hrvatskoj, naglašavaju, treba obratiti porastu nasilja prema Romima i Srbima. Ključ regije je, dodaju, u BiH, posebno u odnosima Hrvata i Muslimana (sic!) te svaki problem u Federaciji je ključan. Također, traži se detaljno praćenje ruskih aktivnosti u regiji – bilo kakva investicija, posjet, zajam..., kao i izjave veleposlanika te EU povjerenika za proširenje. Ekonomski pokazatelji iznimno su važni, dodaju. Svaki prosvjed, sindikalni posebno, treba dobro pratiti jer su, kažu, mjere štednje koje je MMF nametnuo bile povod za rat u bivšoj Jugoslaviji.

MMF u regiji također je pod paskom, kao i bilo kakva naznaka da su strane banke u krizi. Važno je pratiti hoće li učiniti nešto neočekivano, poput povlačenja ili sprječavanja investicija. Hrvatska se spominje u još jednom kontekstu: iskazala je zanimanje za švedske avione Gripen, no procijenjeno je da od tog posla neće biti ništa. WikiLeaks je do podataka došao uz pomoć hakerske skupine Anoynmous.

Što tvrtke sve traže od analitičara?


Coca-Cola 2006.

Multinacionalna tvrtka vrlo je intenzivno surađivala sa Stratforom tijekom 2006., a tražili su niz analiza, od ocjene političke situacije u Turskoj i Kini do procjene kako će se napad u Mumbaiju utjecati na poslovanje u Indiji

Intel 2006.

Najpoznatijeg svjetskog proizvođača elektroničkih čipova najviše je zabrinula sigurnost njegovih direktora pa je zatražena analiza rizika od otmice intelovaca koji posjećuju zemlje Bliskoga istoka

Bechtel 2006.-2008.

Građevinare je interesirala Stratforova procjena sigurnosti i razvoja događaja u Indiji te u Iraku, gdje su obavljali velike poslove na gradnji postrojenja, kao i aktivnosti ruskog naftnog diva Gazproma

Bank of America 2006.-2009.

Jedna od najvećih banaka u SAD-u imala je vrlo širok raspon interesa. Stratfor ih je izvještavao o zdravlju Fidela Castra, sukobu Hamasa i Fataha, o geotermalnim resursima Islanda...

General Dynamics 2006.-2009.

Proizvođača motora za mlazne vojne avione zanimao je niz pitanja, od sigurnosne situacije u Njemačkoj i mogućnosti izbijanja nemira tijekom Svjetskog prvenstva do suradnje Gazproma i Dowa

Georgetown 2006.-2008.

Prestižno američko sveučilište i njegov “think-tank” zanimala je analiza odnosa Turske i Iraka, razvoj turizma u Kataru, problemi šijita u Kuvajtu... Posebno opširna bila je analiza utjecaja koji Iran ima na Bahrein.

http://www.vecernji.hr/vijesti/e-mail-pratite-sve-sto-rusi-rade-hrvatskoj-regiji-clanak-381086

Voda

  • Guest
CRO/WikiLeaks: Pakistanski vojnici skrivali Osamu bin Ladena
« Reply #1 on: February 29, 2012, 07:34:19 AM »
WikiLeaks: Pakistanski vojnici skrivali Osamu bin Ladena, znali su točno gdje se nalazi

MATERIJALI i e-mailovi koje je WikiLeaks jučer objavio sugeriraju kako su neki od srednje rangiranih pakistanskih vojnika znali gdje se Osama bin Laden skrivao, javlja CSMonitor.

Iz e-mailova američke obavještajne službe Stratfor naslućuje se kako je bin Laden bio u kontaktu s pakistanskim vojnim i obavještajnim agentima prije nego je ubijen u svibnju prošle godine.

U jednom od mailova citira se jedan od zaposlenika Stratfora, koji tvrdi kako je nekoliko niže rangiranih pakistanskih oficira, kao i jedan general, znalo gdje se nalazi "sigurna kuća" bin Ladena u Pakistanu.

Prema objavljenim podacima, čak je 12 agenata bilo uključeno u cijelu akciju, a zaposlenik Stratfora navodi i kako bi SAD ove informacije kasnije mogao koristiti u pregovorima s Pakistanom.

Objavljeno više od pet milijuna e-mailova

WikiLeaks je jučer počeo s objavljivanjem više od pet milijuna e-mailova privatne obavještajne agencije Stratfor iz Teksasa. Objavljene su poruke poslane između srpnja 2004. i prosinca 2011. godine, a radi se o korespondenciji obavještajne agencije koja je prikupljala i prosljeđivala povjerljive podatke velikim korporacijama.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/wikileaks-pakistanski-vojnici-skrivali-osamu-bin-ladena-znali-su-tocno-gdje-se-nalazi/601622.aspx
« Last Edit: February 29, 2012, 12:47:12 PM by Voda »

Voda

  • Guest
CRO/Wikileaks /Stratfor: Sanadera je na ostavku 2009. natjerala mafija
« Reply #2 on: March 01, 2012, 09:17:37 AM »
Stratfor: Sanadera je na ostavku 2009. natjerala mafija

Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji.

Naš izvor nam kaže da je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe - izvijestio je analitičar Marko Papic svoju centralu u američkoj privatnoj obavještajnoj agenciji Stratfor 17. rujna 2009. godine, a prenosi novi broj tjednika Forum.

Kao izvor navodi jednog švedskog zastupnika (ili zastupnicu) koji je tijesno povezan sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, a ima i dobre veze na Balkanu.
Analitičar Papic u nastavku maila podsjeća: “Već sam govorio (i pisao u svojim analizama) da Hrvatskom apsolutno vlada organizirani kriminal. Problem je u tome što su jugoslavenski građanski ratovi imali ozbiljnog utjecaja na cijelu regiju, te dopustili ratnim profiterima da nastave sa svojim aktivnostima i poslije rata. I u Srbiji ima organiziranog kriminala, ali nije tako moćan kao u Hrvatskoj jer je ubojstvo Đinđića dalo državi poticaj da počisti glavninu elemenata stvarno moćnog organiziranog kriminala.”

Poruku je klasificirao kao povjerljivu informaciju koja nije pogodna za objavu.

“Vau, to je interesantna roba... dio oko Sanadera je ludilo (iako očekivano)”, odgovorio mu je primatelj poruke Eugene Chausovsky.

To izvješće pod skupnim nazivom Organizirani kriminal objavio je u srijedu WikiLeaks u sklopu objave 5 milijuna mailova američke privatne obavještajne službe Stratfor.

Isti analitičar tvrdi i da je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt gurao Hrvatsku, kojoj inače nije sklon, u Europsku uniju kako bi dobio novog saveznika protiv Njemačko-Francuske osovine koja drži Europsku uniju.

Originalni e-mail: http://wikileaks.org/gifiles/docs/1683919_re-insight-batch-1-.html

http://www.vecernji.hr/vijesti/stratfor-sanadera-je-ostavku-2009-natjerala-mafija-clanak-382396

Voda

  • Guest
Stratfor izvještavao o avionima Gripen i organiziranom kriminalu u Hrvatskoj

U rujnu 2009. godine Aaric Eisenstein bio je oduševljen informacijama koje je o Carlu Bildtu iz Švedske dobio od Marka Papića, analitičara Stratfora za Euroaziju. 'Radiš zaista zapanjujuće stvari tamo, upravo zapanjujuće. Želim sjesti s tobom kada se vratiš pa smisliti i smuljati kako to pretvoriti u lovu', oduševljeno je napisao u e-mailu Papiću 17. rujna nazvavši ovog ludim što je u četiri sata ujutro još uvijek budan
Nepoznate detalje iz Bildtova života Papiću je rekao švedski MEP (skraćenica za člana Europskog parlamenta) kojeg se u ovoj Stratforovoj prepisci navodi pod kodnim imenom SW501. 'Bildt vjeruje da Švedska treba postati svjetska sila.Govori mnogo o tradicionalnoj sferi utjecaja Švedske na Baltiku. Zbog svojeg iskustva s Balkana odlučio je da ne voli Hrvate i Albance', tako govori jedan od pet odlomaka tog zapanjujućeg izvještaja u jednom od pet milijuna elektroničkih pisama američke tvrtke Stratfor koje je u ponedjeljak Wikileaks objavio nakon što su ih se hakiranjem domogle nepoznate osobe.

Iz tog tajnog emaila saznajemo još zapanjujućih podataka, na primjer da je Bidltova supruga Talijanka i ne zna dobro švedski jezik. Pretraga Wikileaksove baze ukradene Stratforove pošte otkriva da tvrtka radi na razmjeni ovakvog ekskluzivnog materijala s novinskim kućama. U našoj regiji kontaktirali su Večernji list i B92, kojima su ponudili ugovore o suradnji.

Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista, tportal je izvijestio da za tu suradnju uopće nije bio zainteresiran. 'Predstavnici tvrtke Stratfor kontaktirali su uredništvo Večernjeg lista u dva navrata, 15. veljače i u srpnju 2011. godine, s ponudom za suradnju. Kako su naveli, želja im je bila 'razmjena ideja, informacija i analiza' o stanju u regiji. Ponudili su Večernjem listu ugovor u kojem su tražili dozvolu da objavljuju komentare i analize iz Večernjeg lista te pristup njihovim analizama, intervjuima i slično. U ponudi su naveli da na sličan način surađuju s medijskim kućama tipa B92, Warsaw Business Journal, Prague Post i tako dalje', objasnio je Ogurlić.

B92 se odlučio na ugovor, potvrdio nam je predsjednik uprave Veran Matić: 'Napravili smo ugovor jer smo željeli legalizirati prenošenje i citiranje analiza Stratfora prvenstveno na našem web portalu i na srpskom i na engleskom jeziku. Ugovor nije podrazumijevao nikakva međusobna plaćanja. Statfor je po tom ugovoru mogao koristiti sve naše informacije s našeg portala i mogao nas je nazvati ako im je bilo potrebno neko pojašnjenje, dodatna informacija i slično.'

B92 je koristio uglavnom analize vezane za Srbiju i regiju te za važne događaje u svijetu i političare. Nisu ništa posebno naručivali niti plaćali ikakvu naknadu. 'Ništa od onoga što smo mogli vidjeti i što nam je bilo na raspolaganju ne može se definirati kao obavještajno', objašnjava Matić suradnju ove kuće s Stratforom koju mediji i Wikileaks ovih dana proglašavaju vrstom privatne tajne službe.

Hrvatska se spominje u dva izvještaja. O mogućoj trgovini vojnim avionima Gripen, švedskog proizvođača Saaba. Dokument naslovljen 'Sažetak o kompaniji Gripen' sastoji se od vijesti i priopćenja kopiranih s web stranica, pa tako i Saabova priopćenja za javnost s web stranice www.gripen.com o tome da su švedske institucije 2008. godine odgovorile na hrvatski zahtjev za dostavu ponude za kupnju 12 borbenih aviona kojima Hrvatska želi ispuniti standarde NATO-a i EU-a. Kasnije su vijest o tome objavili i hrvatski mediji.

Hrvatsku navodi i dokument s naslovom 'Europa – analitički vodič', koji se sastoji od 22 stranice s nizom natuknica poznatih također iz medija. 'Sigurnosna situacija na Balkanu je složena i višeznačna. Prvo, trebamo držati oko na sigurnosne prijetnje u Bosni. Bilo kakve naznake o namjerama etničkih grupa za većom autonomijom ili o nagovještaju nasilja', dio je jednog odlomka. Dalje se bave organiziranim kriminalom, koji isto treba 'pratiti pažljivo', a uz Hrvatsku vežu 'visoku aktivnost organiziranog kriminala', što je također poznato iz naših medija i izvještaja međunarodnih i europskih institucija.

George Friedman, osnivač Stratfora, povodom Wikileaksove objave ovakvih tajnih informacija, objavio je govor na web stranici u kojem tvrdi da je to napad na tvrtku i 'pokušaj ušutkavanja i zastrašivanja tvrtke'.

'Stratfor neće biti utišan, nastaviti ćemo objavljivati geopolitičke analize na koje se oslanjanju naši prijatelji i pretplatnici', izjavio je prvi čovjek privatni globalne tajne službe.

http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/179577/Stratfor-izvjestavao-o-avionima-Gripen-i-organiziranom-kriminalu-u-Hrvatskoj.html

Voda

  • Guest
Sanader o WikiLeaksu: Nije točno da sam dao ostavku zbog prijetnji mafije da će mi ubiti obitelj!

IVO SANADER novinarima je ispred sudnice na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje se održava ročište u slučaju MOL-a, kratko kazao kako nije točno ovo što je objavio Wikileaks. "Ništa od toga nije istina", kratko je kazao.

Wikileaks: Sanader je otišao jer je mafija prijetila da će mu pobiti obitelj

U mailovima američke privatne obavještajne agencije Stratfor, a koje je objavio WikiLeaks, našao se i ona u kojem je analitičar Marko Papic svoju centralu u SAD-u izvijestio zašto je s premijerskog mjesta otišao Ivo Sanader.

"Izvor nam je rekao da je hrvatski premijer Ivo Sanader dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neki tekući posao s lukom Ploče, gdje bi Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Povezao se s organiziranim kriminalom, a oni su mu rekli da bira: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Slijedio je njihove naredbe", napisao je Papic 17. rujna 2009. godine u mailu Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora.

"Hrvatska ima moćniju mafiju od Srbije"

Kao izvor je naveo švedskog političara dobro povezanog sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i dobrim vezana na Balkanu. Papic u svom mailu nastavlja kako je i ranije pisao da Hrvatsku "apsolutno vodi organizirani kriminal".

"Problem je što su građanski ratovi u Jugoslaviji ostavili strašne posljedice na cijelu regiju, zbog čega su ratni profiteri mogli nastaviti organizirani kriminal i nakon rata", piše Papic te dodaje kako i Srbija ima organizirani kriminal, ali "da on nije moćan kao u Hrvatskoj, jer je ubojstvo premijera Đinđića državi dalo povod da očisti veći dio jako moćnog organiziranog kriminala".

Eugene Chausovsky je napisao da je ta poruka "interesantna roba". "Dio oko Sanadera je ludio (iako očekivano), napisao je 2. listopada 2009. godine u odgovoru Chausovsky. WikiLeaks je ovih dana objavio 5 milijuna mailova američke privatne obavještajne službe Stratfor.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/wikileaks-sanader-je-dao-ostavku-zbog-prijetnji-mafije-da-ce-mu-ubiti-obitelj/601876.aspx

hm, da, Sanader demantira, ali dobro se sjećam kako mu je Petrač nakon što je uhapšen prijetio i rekao da je Sanader politički mrtav. Sjećam se da je Petrač bio povezan i sa Pukanićem, a i on je mrtav.
Evo jednog starog članka u kojem Petrač demantira da je prijetio Sanaderu, ali tada je Sanader bio na vlasti i brzoplete izjave morale su se staviti u drugačiji kontekst.


http://www.index.hr/vijesti/clanak/petrac-smijesno-je-da-su-moje-rijeci-shvacene-kao-prijetnja-sanaderu/281160.aspx

Voda

  • Guest
Re: Wikileaks / E-mail: Pratite sve što Rusi rade u Hrvatskoj i regiji
« Reply #5 on: March 02, 2012, 15:59:54 PM »
ružno, što drugo reći, nego ružno...

ISTINA I NJEZIN TRETMAN
 
Prijetnje klana Osmani, Sanaderova ostavka i medijsko licemjerje

Autor/izvor: Domagoj Margetić

Datum objave: 01.03.2012. - 11:24:06

KOLUMNA - Kada sam 2. srpnja 2009. godine objavio veliki tekst o Sanaderovoj ostavci, nisam mogao znati dvije stvari: da će taj tekst biti najčitaniji tekst na hrvatskom webu, prema izvješću Googlea za 2009., te da će godinama nakon objave tog članka Wikileaksova objava tajnih obavještajnih dokumenata Stratfora potvrditi u cijelosti navode iz moje analize.

Međutim, priznajem, mogao sam tada imati još veću ekskluzivu. Za Sanaderovu sam ostavku saznao čak pet dana prije nego što ju je bivši HDZ-ov premijer, danas optuženik za kriminal i korupciju pred hrvatskim pravosuđem, javno objavio. Našao sam se tada s jednim, tada još uvijek, visokopozicioniranim izvorom iz Sigurnosno obavještajne agencije, koji je sav preplašen, bolje reći u panici, inzistirao da se hitno nađemo na jednoj lokaciji u predgrađu Zagreba, gdje smo se obično „slučajno“ nalazili, a gdje je postojala vrlo mala mogućnost da Karamarkovi ljudi poprate te naše susrete. Radi se o ozbiljnom, starijem čovjeku, koji je veći dio svog radnog staža proveo u hrvatskim sigurnosno-obavještajnim službama i koji mi je bio izvor kako informacija tako i strogo povjerljivih dokumenata o raznim aferama, kroz posljednjih desetak godina. Nikada me nije prevario, ili mi pokušao podvaliti neku lažnu informaciju, lažni dokument, ili učiniti išta kako bi me kao novinara kompromitirao. Najčešće smo se nalazili kada bi ja od njega trebao neku informaciju, a ne na njegove zahtjeve i panične zamolbe, kao što je to bio slučaj uoči Sanaderove ostavke. Već ta činjenica da je on tražio hitni susret bila mi je dovoljan indikator da se radi o nekoj iznimno ozbiljnoj i alarmantnoj informaciji. Sjećam se bila je to subota, rano poslijepodne uoči tjedna u kojem je Sanader objavio svoju ostavku.

„Uhvatili smo komunikaciju Felixa Osmanija sa Karamarkom i sa pripadnicima kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj i operativnim smo nadzorom utvrdili kako Osmani prijeti atentatom ili na premijera Sanadera ili na nekog od članova Sanaderove obitelji, kako bi izazvali krizu vlasti i kako bi Karamarko lakše zadržao kontrolu nad sustavom“, tvrdio mi je moj sugovornik iz Sigurnosno obavještajne agencije (SOA).

„Oni prijete ubojstvom premijera ili članova njegove obitelji. To im je plan. Tako preuzeti institucije, odnosno zadržati kontrolu nad institucijama i otvoriti put za svoje ljude“, tvrdio mi je prilikom našeg zadnjeg susreta ovaj agent SOA-e. „Obećaj mi da ćeš ovo objaviti. Nikada od tebe nisam tražio objavu niti jedne informacije, ali molim te, ovo moraš objaviti, riskirao sam život da ti ovo ispričam“, ponovio mi je nekoliko puta moj sugovornik, koji je bio vidno uplašen za svoju i sigurnost svoje supruge i djece, ukoliko bi se doznalo da mi je prenio saznanja do kojih je došao prateći komunikaciju pripadnika kriminalnog podzemlja. Nakon što smo se razišli, ostao sam razmišljati o informacijama koje mi je K. prenio. Doista, nikada do tada mi nije lagao, ali što kaže narod uvijek postoji prvi put i nikad ne reci nikad. Dakle, kao što je poznato nama koji se ovim poslom bavimo dovoljno dugo, ne postoji taj izvor koji ti jednom neće pokušati i podvaliti neku informaciju. Svjesno ili nesvjesno, potpuno nebitno. Nisam doduše mislio da mi K. podmeće ili namjerno laže.

Bio sam uvjeren da je čovjek pod pritiskom pod kakvim je funkcionirao godinama u SOA-i, sada jednostavno „pukao“. Bilo je to prvi put da nisam htio objaviti neku informaciju tog izvora. Jednostavno sam procijenio da je pametnije u tom trenutku tu vijest ne objaviti. Vrijeme je pokazalo koliko sam se prevario u toj procjeni. Da sam objavio tekst o informaciji koju mi je tada prenio izvor K. iz SOA-e, mogao sam prvi, čak pet dana prije, objaviti vijest o premijerskoj ostavci Ive Sanadera. Bila bi mi to jedna od najvećih ekskluziva u petnaestogodišnjoj novinarsko-istraživačkoj praksi. Ne vjerujem da ću ikada sam sebi oprostiti što sam tada ziheraški čekao rasplet događaja i cijelu priču objavio tek nakon što je Sanader, bez ikakvog obrazloženja, javno objavio da odlazi iz Banskih dvora.

„Plan je takav da HDZ preuzmu oni ljudi koji će izazvati ozbiljne podjele i na kraju raskol u HDZ-u. Kada se to dogodi, biti će moguća jedna šira koalicija „nacionalnog jedinstva“, koju bi činili i HDZ i SDP, a koju bi predvodio kao mogući premijerski kandidat Stjepan Mesić, i sve pod krinkom izlaska iz krize“, tvrdio mi je tada izvor iz SOA-e, objašnjavajući kakve su sve informacije „polovili“ praćenjem određenih telefonskih komunikacija.

„Sve je počelo ubojstvom Ivane Hodak. Sanaderova smjena, odnosno ostavka, samo je nastavak restrukturiranja netransparentnih centara moći u Hrvatskoj i njihovih međusobnih odnosa i odnosa sa međunarodnim kriminalnim skupinama, drugim riječima Sanaderov odlazak nastavak je procesa stvaranja jedne nove krimogene arhitekture na Balkanu, proces koji je agresivno započeo ubojstvom kćeri Zvonimira Hodaka, a nastavio se ubojstvom Ive Pukanića“, tvrdio je tada moj sugovornik.

Tri godine nakon što mi je K. ispričao detalje obavještajne obrade u kojoj je sudjelovao, a u kojoj su uhvatili telefonske prijetnje Sanaderu, od strane kriminalnog miljea s kojim je Sanader do tada surađivao i odrađivao za njih određene poslove, Wikileaks je objavom tajnih obavještajnih izvješća, eto, u cijelosti potvrdio informacije koje sam tada imao i o kojima sam pisao u danima neposredno nakon Sanaderovog odlaska iz Banskih dvora. Mediji su tada ne samo prikrivali ove podatke, nego su na jedan vrlo perfidan način vodili i orkestrirali diskreditaciju onoga što sam kao istraživački novinar otkrivao i objavljivao o Slučaju Sanader.

Licemjerno, ali zanimljivo, danas ti isti mediji, bez izuzetka „ekskluzivno“ prenose informacije koje je objavom tajnih dokumenta, objavio Wikileaks. Rekli bi naši ljudi na to: „Đon obraz!“. I točno tako, u naših medija i naših novinara obraz je iznošeniji i istrošeniji od bilo kojeg đona pa i onih najiznošenijih cipela. Ali nema veze, deru oni i dalje po njemu. I ne samo to, i dalje se ti mediji i ti novinari kunu i zaklinju na taj svoj potrošeni obraz. I objavljuju „ekskluzive“ koje su godinama skrivali. Nekoga eto, vrijeme demantira, a nekome potvrdi (još jednom) vjerodostojnost. Toliko o informacijama, novinarstvu, istraživanjima i vjerodostojnosti. Srećom pa se istina vremenom ne može potrošiti kao što je to slučaj sa ljudskim obrazom pojedinih novinara. Ali, to je već potpuno druga tema.

http://hr.seebiz.eu/kolumne-i-komentari/prijetnje-klana-osmani-sanaderova-ostavka-i-medijsko-licemjerje/ar-28011/